LPG do TSI
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
jeśli chodzi o dotryski to chyba tylko stag się nadaje, bo ma stałe proporcje paliw ok. 90% lpg/10% pb, bo reszta potrafi w niektórych zakresach pół na pół albo sama wacha
-
-
o jtg hp dużo informacji nie znalazłem.. najwięcej na niemieckich forach ale google translator sobie nie rodzi (nie mówiąc o mnie)Zamieszczone przez szkopa117z tego co mi wiadomo jest to niemożliwe, bo jest to instalacja dedykowana
jak chcesz coś mocniejszego, to widziałem, gdzieś, że jest instalacja jtg hp, która obsługuje nawet 5.2 fsi v10 tylko kosztuje ona odpowiednio więcej (w zależności od silnika) może ktoś więcej wie o tym i się podzieli wiedzą
a na forum passata króluje STAG
Zostaw komentarz:
-
-
z tego co mi wiadomo jest to niemożliwe, bo jest to instalacja dedykowana
jak chcesz coś mocniejszego, to widziałem, gdzieś, że jest instalacja jtg hp, która obsługuje nawet 5.2 fsi v10 tylko kosztuje ona odpowiednio więcej (w zależności od silnika) może ktoś więcej wie o tym i się podzieli wiedzą
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie dodatkowe pytanie: czy orientujecie się czy LPDi nadaje się do 1.8TSi po chip-tuningu (tak na ~220km)? (nie wiem jak z wydajnością wtrysków skoro nie ma instalacji do 2.0TSi)
Zostaw komentarz:
-
-
Mam Vialle i zakładałem tam gdzie Ty. Na razie nie chcę się rozpisywać co się stało bo czekam na kluczowe decyzje.Zamieszczone przez szkopa117tzn jaki masz problem i w którym warsztacie zakładałeś(tak w ogóle jaką instalację masz założoną)?
Zostaw komentarz:
-
-
tzn jaki masz problem i w którym warsztacie zakładałeś(tak w ogóle jaką instalację masz założoną)?
Zostaw komentarz:
-
-
Wygląda jak jakaś kryptoreklama, no to sprawdzamy:Zamieszczone przez PawelPolskacoś na temat bo będziemy gazować nasze nowe flotowe Octavie TSI i temat zbadałem u kilku gazowników w tym dwóch bardzo dobrych, Vialle LDpi mają pompy słabe i ogólnie niedopracowana instalacja, wiele problemów z tymi padającymi pompami, Vialle zaleciło montować dodatkowy filtr bo niby nasz gaz słaby i zanieczyszczony ale to podobno nic nie dało, pompy są głośne i padają.
Gazownicy mówili że lepiej Prins Direct Lquid Max bo cena taka sama a nie słyszeli żeby były jakieś problemy i podobno Prins to zawsze była górna półka słynący z bezawaryjności, z tego co poszeperałem na necie hyundai i kia w niemcowni montują prins dlm jako instalacje fabryczne wiec będziemy załkadać prinsa na rawskiej u Jasińskiego bo to ich autoryzowany warsztat
kody silników macie tu http://prinsautogaz.pl/DLMaplikacje.pdf
Najpierw broszura ze strony PRINS:
Zerknijmy na dostępność - na szybko znalazłem coś takiego:
Z tego wynika że tylko dwa silniki są dostępne w porywach trzeci od superba (CDAA)
Teraz cena - na szybko znalazłem to:
Trzeba przyznać że bogaty pakiet około instalacyjny.
Jeśli chodzi o padanie pomp: trudno żeby ktoś widział jak pada pompa od instalacji Prinsa jak to jest relatywnie nowy produkt. Natomiast prawdą jest że vialle ma problem z pompami bo ostatnio ja mam problem oraz jak byłem w warsztacie to padła pompa w pasacie.
P.S. Ostatnio założyli instalacje do rapida 1,2TSI. Poza tym instalacja Vialle zdrożała bo dostosowali cenę do cen konkurencji...
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez PawelPolskacoś na temat bo będziemy gazować nasze nowe flotowe Octavie TSI i temat zbadałem u kilku gazowników w tym dwóch bardzo dobrych, Vialle LDpi mają pompy słabe i ogólnie niedopracowana instalacja, wiele problemów z tymi padającymi pompami, Vialle zaleciło montować dodatkowy filtr bo niby nasz gaz słaby i zanieczyszczony ale to podobno nic nie dało, pompy są głośne i padają.
Gazownicy mówili że lepiej Prins Direct Lquid Max bo cena taka sama a nie słyszeli żeby były jakieś problemy i podobno Prins to zawsze była górna półka słynący z bezawaryjności, z tego co poszeperałem na necie hyundai i kia w niemcowni montują prins dlm jako instalacje fabryczne wiec będziemy załkadać prinsa na rawskiej u Jasińskiego bo to ich autoryzowany warsztat
to jeśli to nie problem napisz ile to kosztowało, jak się zachowują po zagazowaniu i zdawaj relację co 10~20 000 km
Zostaw komentarz:
-
-
coś na temat bo będziemy gazować nasze nowe flotowe Octavie TSI i temat zbadałem u kilku gazowników w tym dwóch bardzo dobrych, Vialle LDpi mają pompy słabe i ogólnie niedopracowana instalacja, wiele problemów z tymi padającymi pompami, Vialle zaleciło montować dodatkowy filtr bo niby nasz gaz słaby i zanieczyszczony ale to podobno nic nie dało, pompy są głośne i padają.
Zostaw komentarz:
-
-
Northeusz, z tą instalacją w hdi to nonsens, OI agr delikatnie jadąć też spali 4,5-5 litra/100km
Nawet Superbem paliłem 5,5 jak chciałem średnio. to co to za oszczędność ta instalka? chyba, że on piszę o warunkach miejskich typowo, ale raczej pewnie o średniej spalania daje znać, gaz w dieslu pewnie ma sens tylko w autobusach miejskich (u nas takie jeżdzą na cng), bo te żrą jak smok i w mieście się poruszają.
Zostaw komentarz:
-
-
Tak można przyjąć, ale jak życie pokazuje to niestety często życzenie producentów. Te instalacje właśnie na jałowym przerzucają na PB oraz przy większym obciążeniu silnika. Czyli na trasie jadąc dajemy w palnik, a silnik przechodzi na PB, co wtedy właśnie spalanie rośnie i przydałyby się oszczędności. STAG podaje, że niezależnie od warunków pracy instalacja potrafi utrzymać w miarę stałe proporcje spalania - oby tak było.Zamieszczone przez Agamek12Northeusz, dobrze pamiętam? 20% to PB, 80% to LPG i praca na Pb na obrotach biegu jałowego?
Zostaw komentarz:
-
-
Northeusz, dobrze pamiętam? 20% to PB, 80% to LPG i praca na Pb na obrotach biegu jałowego?
Zostaw komentarz:
-
-
Nawet to 4,5 tys to sporo biorąc pod uwagę, że to jeździ cały czas dual-fuel w różnych proporcjach spalania, a w zależności od warunków może i jeździć tylko na PB.Zamieszczone przez Agamek12Trochę przespałem temat, ale dobrze pamiętam, że jeszcze jakiś rok temu taka "dotryskowa" instalacja kosztowała coś ~7kzł?Zamieszczone przez NortheuszAgamek12, jest to instalacja dotryskowaZamieszczone przez Agamek12Koledzy, możliwe to i prawdziwe: http://allegro.pl/autoryzowany-punkt...365799876.html ?
4.500zł za instalację do TSI? Czy to instalacja chodząca stale na LPG, czy tez ta, która dawkuje LPG i Pb?
Przeglądając ofertę tejże firmy można znaleźć niezła perełkę: HDI + LPG, przy tym TSI z LPG to jakoś tak normalnie brzmi
Zostaw komentarz:
-
-
Trochę przespałem temat, ale dobrze pamiętam, że jeszcze jakiś rok temu taka "dotryskowa" instalacja kosztowała coś ~7kzł?Zamieszczone przez NortheuszAgamek12, jest to instalacja dotryskowaZamieszczone przez Agamek12Koledzy, możliwe to i prawdziwe: http://allegro.pl/autoryzowany-punkt...365799876.html ?
4.500zł za instalację do TSI? Czy to instalacja chodząca stale na LPG, czy tez ta, która dawkuje LPG i Pb?
Zostaw komentarz:
-
-
Agamek12, jest to instalacja dotryskowa. Jest to możliwe i prawdziwe oraz działająceZamieszczone przez Agamek12Koledzy, możliwe to i prawdziwe: http://allegro.pl/autoryzowany-punkt...365799876.html ?
. Chociaż na forum Passata podawali nieco niższe ceny za taką instalację.
Zostaw komentarz:
-
-
Koledzy, możliwe to i prawdziwe: http://allegro.pl/autoryzowany-punkt...365799876.html ?
Zostaw komentarz:
-
-
Maicroft, szkopa117, zwracam honor, źle zrozumiałem
ops: wtórny analfabetyzm mnie dopada :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
Dla mnie jest bardzo zrozumiale, bo jest wyraznie napisane, ze auto na sekwencji spala x paliwa.
U mnie wychodzi ciut ponad srednio rocznie 1l/1000km, ale woz zima wciaga ponad 2l, od czestych startow z zimnego.
Zostaw komentarz:
-
-
Chyba nie wszystko jest zrozumiałe, 100l Pb spala na dogrzanie xsara 1.4 na sekwencji,...Octavia wcale tej wachy nie potrzebuje.
Zostaw komentarz:
-
-
Wyraznie jest napisane o co chodziZamieszczone przez SSTwoje auto pali 100l PB na 20000km to nie zakładałbym gazu bo chyba "nigdy" się ona Tobie nie zwróci
Wiec post z pupki :twisted:
Zostaw komentarz:
-
-
Witam, śledzę ten wątek bardziej z ciekawości niż z zainteresowania tematem założenia instalacji ale jeśli szkopa117, Twoje auto pali 100l PB na 20000km to nie zakładałbym gazu bo chyba "nigdy" się ona Tobie nie zwróci :wink:
Zostaw komentarz:
-
-
U mnie pali 11-12l lpg w mieszanym cyklu i wskazaniu 9,5-10l benzyny na komputerze. Oprócz zapchanego ostatnio filtra nie mam teraz problemów (wkręcam ten do tankowania).
Co ciekawe, policzyłem mniej więcej, że drugie auto na sekwencji (przy przebiegu około 20kkm rocznie) pali ponad 100l benzyny rocznie, co daje nam ~600zł. Na przestrzeni dajmy na to 10 lat mamy 6k zł, więc cena instalacji przy takim założeniu nie wygląda już tak źle, bo albo wydajemy więcej na starcie albo później okresowo na benzyne.
Zostaw komentarz:
-
-
Jak widać, moje spalanie mieści się z raporcie z podanej strony. Może lepiej niż inni opanowałem "sztukę" eco-drivingu, albo po prostu wolniej jeżdżę.
W każdym razie spalanie w cyklach mieszanych z przewagą tras jest akceptowalne (dla mnie), natomiast spalanie podczas jazdy wyłącznie w mieście wynosi ok. 12 l/100, a to już znaczna przesada.
W sumie czekam na informacje innych użytkowników instalacji gazowych w połączeniu z silnikami TSI, bo interesuje mnie wymiana informacji. Jakie macie doświadczenia? Na razie wielu kolegów przygląda się, analizuje, krytykuje, ale nikt nie pisze, że jest gotowy założyć instalację w swoim TSI.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: