Gdzie tankujemy paliwo do TDI?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dragster
    Elegance
    • 2009
    • 895
    • Honda

105hz, Dokładnie, dlatego piszę, że to po prostu wrażenia i tak byłoby pewnie na standardowej ropie zimowej spełniajacej PN 590.

Jednak trza wziać pod uwagę, że ostatnio miałem taką ropę co mi auto zamarzło - jakiaś dziadowska ropa była i stąd teraz wzięło sie to zatankowanie v power. Fakt, dwie skrajności, ale w tym przypadku wrażenie bylo dosyć wyraźne.
    Silnik R18A2.
    http://www.dadrl.org.uk
    http://www.lightmare.org

Komentarz

• tomil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1179

Zamieszczone przez dragster
      1. Wiadomo, że 90% paliwa jest z orlenu i lotosu.
      Zaryzykowałbym stwierdzenie, że nawet w okolicach 99%, licząc że pozostałe małe rafinerie też należą do tych graczy,

3. Pojawiają się (na rożnych forach) informacje że np. w orlenie do zakupu są 3 gatunki paliwa. Pytanie kto co bierze.
      Masz rację- czysta (bez dodatku bio), z dodatkiem, oraz tzw benzyna bazowa- w przypadku 95,
      W przypadku 98 jest jeden rodzaj.
      Reszta paliw to uszlachetnione wersje 98.

4. Stacje są firmowe (inaczej: sieciowe, partnerskie) i ajenckie (w różnej formie) oraz niezależne. Uważa sie, że sieciówki zwykle przykładają sie bardziej do czyszczenia i uszlachetniania (bo to przecie na stacji dolewka).
      4. Stacje są firmowe (inaczej: sieciowe, partnerskie) i ajenckie (w różnej formie) oraz niezależne. Uważa sie, że sieciówki zwykle przykładają sie bardziej do czyszczenia i uszlachetniania (bo to przecie na stacji dolewka).
      CODO- Company Owned Dealer Operated,
      DOFO- Dealer Owned Franchise Operated,
      DODO- Dealer Owned Dealer Operated,
      To z sieciowych.
      Szansa na trafienie lewego paliwa na stacjach sieciowych jest znikoma z prostego powodu- są regularne kontrole- wykrycie nieprawidłowości przekłada się na wysokie kary.
      It doesn't matter what we're losing
      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• wojtass
        Rider
        • 2007
        • 473

a ja juz od dłuższego już czasu tankuję w sieci BLISKA ( odłam Orlenu ) parę groszy paliwo tańsze a to dlatego iż brak pkt oraz hot dogów. Paliwo identyczne jak ze znaczka Orła. Dla mnie te pkt za paliwo to jakieś nieporozumienie. Mój kumpel tankował przez rok na Orlenie to sobie mógł wymienić te punkciki na ..... hot doga :lol:
        Uważam że one są tylko dla tych co jeżdża naprawdę bardzo dużo np Tiry lub flota samochodowa. Dla zwykłych zjadaczy chleba takich jak ja, lepsze jest parę groszy tansze paliwo

Komentarz

• tomil
          L&K
          S_OCP Member
          • 2008
          • 1179

wojtass, zgodnie z zasadą Pareto- 20% stałych klientów generuje 80% przychodów- tak jest ze wszystkimi programami lojalnościowymi.
          It doesn't matter what we're losing
          It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Punkty nie przysluguja bezposrednio na karty flotowe, bo karte trzeba najpierw zrobic sobie na prywatnym tankowaniu, a potem mozna zbierac.

Inna kwestia jest fakt, ze punkty z paliwa normalnego to pic, dopiero na Verve jakos one ida. Dopiero jedzienie, plyny do spryskiwaczy to sa punkty.

Dodatkowo, cena paliwa jest wysoka bo kazdy punkt to 1gr, ktory wlasciciel stacji musi oddac do koncernu. Kolejne ~2,5% to koszt obslugi karty platniczej przy kazdym tankowaniu, stad stacja musi sobie to doliczyc do kosztu 1l paliwa.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• genesis
              Ambiente
              • 2010
              • 232

Jak mam tankować bez punktów, a z punktami to wybieram bramkę nr dwa. Przynajmniej raz na jakiś czas wymieniam sobie je na paliwko za 100zł.
              DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• wojtass
                Rider
                • 2007
                • 473

pytanie tylko na jaki czas wymieniasz sobie te punkty. Ja tam wole bramke nr 1 bez pkt ale tansze paliwo

Komentarz

• xplo
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 221

Ja od kwietnia gdzieś tankowałem na Orlenie + kawy i uzbierałem 11 tyś punktów. Wymieniłem za 9900 jest rabat 50 zł jednorazowo za tankowanie. Na nic innego te punkty by mi się nie przydały. No chyba, że te monety ale się spóźniłem i nie miałem tyle punktów aby ją wziąć i na allegro opchnąć.

Komentarz

• słoń
                    Elegance
                    • 2010
                    • 777

dosyć sporo jeżdzę ,okolo 6-7 tys miesiecznie,tankuje tylko na Orlenie plyn tez tam kupuje(bo jest dobry a nie wodnisty jak w Tesco po 10 za 5 ltr) tak ze tych punktów troche przybywa.powymienialem je sobie na zelazko,wiertarke i komplet kluczy samochodowych.przydatne rzeczy

Komentarz

• mac_med
                      Classic
                      • 2010
                      • 14

i ja jeżdżę 7tys miesięcznie a tankuje na Orlenie bo mam kartę floty

Komentarz

• jarecki314
                        Classic
                        • 2009
                        • 39

Orlen VERVA

Komentarz

• aro_40
                          RS
                          • 2007
                          • 1529
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Auchan / Carrefour - zależy jak wypadnie, Poza tym Bliska lub Neste
                          If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• Darekgda
                            Rider
                            • 2010
                            • 611

Auchan- od roku ,jak na razie bez awaryjnie i portfelik bardziej pękaty

Komentarz

• Owrone
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 115

Widze, że dość sporo z nas tankuje na stacjach przy marketach, ja jakoś nigdy nie miałem zaufania do tych stacji.... Zastanawiało mnie zawsze czy warto jest zaoszczedzic te 13zł na zbiorniku i zalac pod auchanem czy, wlać sprawdzonego ultimeita bp i jezdzic wmiare spokojnie(bezawaryjnie)...

Narazie mnie stać wieć leje bp, i nie mam zadnych problemów, co do własność nie widze rożnicy pomiedzy zwykłą ON czy ultimate!!

Pozdrawiam
                              Była : Octavia II 1.9TDI BJB Elegance
                              Jest : Opel Insignia 2.0 cdti 160ps Cosmo automat

Komentarz

• wojtass
                                Rider
                                • 2007
                                • 473

powiem dokładnie to samo co kolega pare postow wyzej. Jesli postawimy dwie takie same skody i w jednej bedzie paliwo hiper,super ON a w drugiej zwykle paliwo nawet z Auchan nie odczujemy roznicy pzdr

Komentarz

• dragster
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 895
                                  • Honda

Co ciekawe, Lotos jako jedyny oficjalnie pisze, że można stosować depresatory:
                                  Załączone pliki
                                  Silnik R18A2.
                                  http://www.dadrl.org.uk
                                  http://www.lightmare.org

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

a'propos depresatorów to w periodyku Motor, czyli informacja gazetowa, wyczytałem, że Seat i VW nie zezwala na stosowanie depresatorów w swoich silnikach
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• maroko2007
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 68

Shell normal

Komentarz

• mac_med
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 14

co by teraz nie było to i tak za chwilkę będzie olej po 5 zł

Komentarz

• makog
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 345

Panowie a co sadzicie o bezsiarkowym ON ze Stadoil ?
                                          http://www.wimeb.markomp.net
                                          Już nie moja Skodzina
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952

Komentarz

• wojtass
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 473

STATOIL BEZSIARKOWY
                                            Tak sam jak Bp,Shell, Orlen i inne Tu bardziej zależy od uczciwości stacji i jej wlasciciela

Komentarz

• beaviso
                                              Elegance
                                              • 2010
                                              • 767
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez beaviso
                                              Poniższy link z pozdrowieniami dla tych, co w 2011. roku będą zarzekać się, że najlepsze paliwo jest na Shellu, za to na Lotosie gówniane

M.
                                              I kolejne pozdrowienia dla fanów paliw z "zagranicznych" stacji: :twisted:

Około 9 mld zł – tyle będzie warta sprzedaż paliw Grupy LOTOS S.A. międzynarodowym koncernom prowadzącym działalność detaliczną na polskim rynku. Umowa z BP Polska S.A. to kolejny tak duży kontrakt na rok 2011. Działalność handlowa 2011-01-11 Około

Dzięki podpisanemu porozumieniu LOTOS w tym roku nadal będzie ważnym dostawcą benzyn i oleju napędowego dla sieci stacji BP w Polsce. Umowa została zawarta na czas określony od 10 stycznia 2011 roku do 31 grudnia 2011 roku, a jej szacunkowa wartość wynosi 1,7 mld złotych.
                                              To kolejna umowa na dostawy paliw płynnych dla sieci zagranicznych koncernów operujących w kraju. Wcześniej LOTOS zawarł umowy z Shell Polska Sp. z o.o. (szacunkowa wartość 4 mld zł). Stale w mocy jest również umowa zawarta 20 listopada 2008 r. pomiędzy Grupą LOTOS S.A. a Statoil Poland Sp. z o.o. dotycząca dostaw przez polski koncern paliw płynnych. Porozumienie zawarto wówczas do końca 2011 r., z możliwością jego przedłużenia do końca 2013 r. Szacunkowa trzyletnia wartość tej umowy wynosiła, w momencie podpisania kontraktu, 7 mld zł.
                                              666 4U

Komentarz

• shok
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2070
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

beaviso, dlaczego psujesz zabawe :?

Komentarz

• JerzyM73
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 602

witam w dyskusji, nie śledzę od początku ale dodam swoje 3 grosze (może juz ktoś to pisał)
                                                  Ja od 5 lat tankuję w 99% BP ultimate diesel początkowo toyota 1,4 D4D teraz 2,0 TDI i nigdy nie miałem żadnych problemów ( w sumie przejechane przez ten czas około 300 000 km).
                                                  Dwa razy zatankowałem (bo nei było BP w pobliżu) Diesel Gold na Statoil i byłem mile zaskoczony (większa kultura pracy, większa moc i mniejsze spalnie) ale może to jakaś podświadoma sugestia.
                                                  Co do jakości paliw na firmowych stacjach to powiem tak. Kuzynka pracuje na BP i mówiła aby nie tankować jak jest przyjęcie towaru (napełnienie zbiorników) bo wtedy wszystko się miesza w zbiornikach i odstojniki które są w beczkach nic nie dają bo wszystko się miesza, brud i woda.
                                                  O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                                  Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• Coke
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 771
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                                    • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

zalałem moją felicje 1,9 D BP Ultimate i sie rakieta zrobiła normalnie, musze też przetestować statoil diesel gold
                                                    Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

Pracuję...