Gdzie tankujemy paliwo do TDI?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Owrone
    Ambiente
    • 2010
    • 115

co do temp. -42C to w zeszłym roku styczeń...

Co do rozlewania i przygotowywania innych mieszanek dla konkretnych koncernów to nie mam zielonego pojecia, nigdy sie tym nie interesowalem, ale wiem jedno od dłuższego czasu tankuje na jednej stacji BP, zamiennie ultimate badz zwykły diesel i nie mam problemów z samochodem.... co do pracy silnika to jest praktycznie nie odczówalne co do przyśpieszania to jest róznica w wysokim zakresie obrotów...

Pozdrawiam
    Była : Octavia II 1.9TDI BJB Elegance
    Jest : Opel Insignia 2.0 cdti 160ps Cosmo automat

Komentarz

• slawek31113
      Elegance
      • 2007
      • 824

to byłoby logiczne, ja slyszalem kiedys taka opinie (był czas, ze kontrolowalem stacje paliw), ze najlepsze paliwo dostaja te stacje, ktore maja najwiekszy obrot w danej sieci np. orlen/lotos. Ale nigdy nie przyszlo mi do glowy by zapytac jak to jest z zaopatrywaniem stacji innych koncernow. Gdybam tak nad tym tematem poniewaz moze sie okazac, ze to samo paliwo, a w moim przypadku od m-ca benzyna, jest w lotosie i statoil. W lotosie jest tansze, wiec logiczne byloby tankowanie wlasnie tam. No i nie wiem jak to sie ma do reklamy statoil, ze ich benzyny sa bezsiarkowe.
      OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• Owrone
        Ambiente
        • 2010
        • 115

ja mam akurat na tye dobrze ze przy jednej ulicy na odcinku 500m sa 4 stacje i kazsa z nich bije sie o klienta wiec do wyboru mam Neste, BP, statoil, Real.. najtansze neste potem real a pozniej na zmiane bp badz statoil ... z załozenia biorę BP bo mam karte z punktami, chodz tak jak juz wczesniej pisalem zatankowałem golda ostatnio i zrobiłem 120km i zbytniej roznicy nie widac miedzy ultimate.... moze to jest to samo paliwo nie wiem, jak bede tankował jutro to zapytam skąd maja paliwo i poprosze o wykaz ostatniego transportu i wkleje na forum...

Komentarz

• Tylko schell ON
          45,6L ponad 800 KM 5.2/100Km

Komentarz

• beaviso
            Elegance
            • 2010
            • 767
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Owrone
            co do temp. -42C to w zeszłym roku styczeń...
            W takiej temperaturze to lepiej od samochodu trzymać się z daleka... W naszych "europejskich" samochodach ani oleje ani płyn w chłodnicy nie są dostosowane do pracy w takiej temp. O elektronice nie wspominając. Paliwo zresztą też. Lotos mówi zdaje się o -20 st.C dla zwykłego ON i -25 st.C dla Dynamica. Wymontować akumulator, wrócić jak będzie co najmniej -20 st.C.

M.

EDIT:
            Ze strony Lotosu i z wywiadu z technologiem tej firmy w którymś z numerów Motoru:

- dla paliwa Eurodiesel, max temperatura zablokowania zimnego filtra wynosi:
            * paliwo na okres zimowy: -20 st.C
            * paliwo na okres przejściowy: -10 st.C
            * paliwo na okres letni: 0 st.C

- dla paliwa Dynamic Diesel, max temperatura zablokowania zimnego filtra wynosi:
            * paliwo arktyczne: -32 st.C

Temperatura mętnienia, przy której zaczyna wytrącać się parafina, dla Dynamica wynosi -22 st.C. Dla zwykłego eurodiesla nie jest podana. Można się domyślić, że minus kilkanaście...

M.
            666 4U

Komentarz

• W1Michał
              Rider
              • 2006
              • 351

rozmawiałem ostatnio z gościem, który siedzi w branży "paliwowej", polecał tankować na Shellu i statoil, ale szczegółów dlaczego zdradzić nie chciał
              http://www.elcal.pl/

Komentarz

• 105hz
                Drive
                • 2010
                • 71
                • Octavia III (5E3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez W1Michał
                rozmawiałem ostatnio z gościem, który siedzi w branży "paliwowej", polecał tankować na Shellu i statoil, ale szczegółów dlaczego zdradzić nie chciał

hahaha chwyt marketingowy?
                Kupujcie Audi, ale nie powiem dlaczego? Pasuje? :lol: :lol: :lol: :lol:

Komentarz

• Owrone
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 115

Zamieszczone przez damian78
                  Tylko schell ON
                  45,6L ponad 800 KM 5.2/100Km
                  Kolego nie wiem gdzie jest twoja miejscowość i jakie jest tam natężenie ruchu.... ale wiem jedno w tak zakorkowanym mieście jak Wawa nie da sie osiągnąć takiego wyniku no chyba żę sie pcha samochód cały czas.... osobiście trąbie ile się da na kierujących jadących lewym pasem, których obrotomierze nie przekraczają 2500obrotów... bo wychodzą z założenia że zamiast 6l spalą im 7... zenada.. założenie jest proste jak nas nie stać jezdzic to zapraszamy do środków komunikacji miejskich...

pozdrawiam

Komentarz

• prezes113
                    Classic
                    • 2009
                    • 32

BP i Statoil. Co 4 tankowanie paliwem typu premium. Zimą przy większych mrozach tylko zimowe paliwa premium.
                    Nissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
                    Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi

Komentarz

• W1Michał
                      Rider
                      • 2006
                      • 351

Zamieszczone przez 105hz
                      Zamieszczone przez W1Michał

hahaha chwyt marketingowy?
                      Kupujcie Audi, ale nie powiem dlaczego? Pasuje? :lol: :lol: :lol: :lol:
                      Z tym że człowiek ten nie ma nic wspólnego ze stacjami Shell i statoil i nie ma żadnych profitów z tego czy ktoś tankuje tu czy tam. Ja tego nie kwestionuje, pisze tylko co słyszałem
                      http://www.elcal.pl/

Komentarz

• xplo
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 221

Jest sens w ogóle tankować co parę tankowań jakiś lepszy on typu Verva itd ? Bo mi się wydaje, że nie ma.

Komentarz

• gradek
                          RS
                          • 2010
                          • 12884
                          • Superb III (3V3)

Jak dotychczas tylko BP ON, co króreś tankowanie ON Ultimate.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                          Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                          Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• soszek81
                            L&K
                            • 2010
                            • 1245

Zamieszczone przez xplo
                            Jest sens w ogóle tankować co parę tankowań jakiś lepszy on typu Verva itd ? Bo mi się wydaje, że nie ma.

Od początku posiadania (rok czasu) tylko i wyłącznie
                            Carrefour, Auchan, okazjonalnie Tesco i LukOil.

Auto nie jeździ tylko zapitala :P
                            Do tego cały czas na tym samym filtrze paliwa (40k km mu stuknęło).
                            Przy temperaturach mocno minusowych palił bez problemów (jak na diesla).
                            Raz tylko zmiękłem i przy -17 w dzień jak tankowałem to zalałem 5l PB i resztę ON do pełna.
                            Testowane równolegle na P206 1.4 HDI (od roku też na Carrefour tylko).
                            Wcześniej 160k km głównie na BP (duuużo km na BP Ultimate) okazjonalnie Orlen.
                            W zasadzie brak różnicy w reakcji auta na zalanie Ultimate (lub przywykłem). Jak się trafiło "nie"paliwo to było czuć po spalaniu - 1l więcej, jazda w zasadzie taka sama.
                            Sumując - nie warto tankować super paliw - wystarczy zwykłe z wiadomego źródła (nie koniecznie super koncern naftowy ).
                            Była O1 kombi ALH++ 150/340
                            Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• xplo
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 221

Zamieszczone przez soszek81
                              Carrefour, Auchan, okazjonalnie Tesco.
                              Szkoda, że u mnie nie ma tych stacji a cena paliwa z kosmosu.

Komentarz

• Owrone
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 115

Ja od kilku dni jestem szczesliwym posiadaczem insigni i tankuje tylko bp ultimate i na;rawde fajnie sie jezdzi... W szkodniku lałem na zmiane ultimate i zwykłe i było widać roznice w pracy samochodu, co do spalania to nie zagłebiałem sie zbytnio w to gdyż mam ciezką nogę i lubie dynamicznie pojezdzic, srednio pokazuje mi w miescie 8,5l/100(skoda), 10l/100 insignia..

pozdrawiam

Komentarz

• soszek81
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1245

Zamieszczone przez xplo
                                  Zamieszczone przez soszek81
                                  Carrefour, Auchan, okazjonalnie Tesco.
                                  Szkoda, że u mnie nie ma tych stacji a cena paliwa z kosmosu.
                                  Ja tankuję po całej PL (prawie), głównie w Częstochowie (Auchan) lub Krakowie (Carrefour).
                                  LukOil to różnie, pomiędzy poszczególnymi stacjami potrafi być i 20gr różnicy, generalnie są tańsi niż okolica, ale jak się jedzie 300km przez PL to wiem gdzie mogę jeszcze taniej zatankować.

Wczoraj tankowałem na Carrefour (KR) 4,47. Dwie godziny później mijałem moje dwie "ulubione" BP na trasie Olkusz - Dąbrowa Górnicza, gdzie zwykły ON był wczoraj po 4,87 :shock:
                                  Właściciel tych dwóch stacji dawno już upadł na głowę :x
                                  Była O1 kombi ALH++ 150/340
                                  Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• 105hz
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 71
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                    • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez xplo
                                    Komfort mozesz miec lepszy ale psychiczny, tylko dlatego ze przeplacasz, za pseudo lepsze paliwo i myslisz ze dbasz o silnik.

Komentarz

• endryu
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 3774
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

czy ktoś ma dostęp (dla porównania) do parametrów oleju napędowego zwykłego i premium z Orlena, Shella, BP, Statoil :idea:
                                      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                      =================================================

Komentarz

• beaviso
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 767
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sprawdzałem w zimie, gdy zapowiadali największe mrozy. Zapamiętałem tak:
                                        - ON Ekodiesel (Orlen) - olej napędowy klasy zimowej - temp. zablokowania zimnego filtra -20 st.C
                                        - ON Verva (Orlen) - temp. zablokowania zimnego filtra -26 st.C
                                        - ON Dynamic (Lotos) - temp. zablokowania zimnego filtra -32 st.C
                                        - ON Arktyczny Statoil (chyba 80 czy 90 wybranych stacji w Polsce, lista w necie) - do -45 st.C (na bazie ON arktycznego z domieszką jakiś magicznych preparatów statoilowskich)

W praktyce kryształki parafiny zaczynają wytrącać się kilka st.C powyżej granicznej temp. blokady zimnego filtra. Nie ma podane ile czasu potrzeba, aby ON ostygł do temp. powietrza.

Parę linków:
                                        Grupa LOTOS S.A. jest koncernem naftowym zajmującym się wydobyciem i przerobem ropy naftowej oraz sprzedażą hurtową i detaliczną produktów naftowych - benzyny, olejów, paliwa lotniczego i asfaltów.

Grupa LOTOS S.A. jest koncernem naftowym zajmującym się wydobyciem i przerobem ropy naftowej oraz sprzedażą hurtową i detaliczną produktów naftowych - benzyny, olejów, paliwa lotniczego i asfaltów.

Paliwa najnowszej generacji VERVA ON stworzyliśmy z myślą o optymalnym wysileniu pracy silnika, niezależnym od warunków atmosferycznych i obciążenia. Produkt spełnia rygorystyczne wymagania europejskie dla paliw z grupy tzw. "bezsiarkowych”.

Jesteśmy liderem rynku paliw. Chcemy tworzyć nowe rozwiązania w energetyce i mobilności oparte na zaawansowanych, czystych technologiach. Poznaj nas!

Podstawowe ON na stacjach Shell, Statoil i BP to zwykłe ON z Lotosu i Orlenu, ta sama charakterystyka. W zimie jest ważne jakie paliwo mają w zbiornikach. Zwłaszcza na granicach okresów przejściowych. Paliwa premium sa produkowane na bazie paliw zwykłych, zatem mają tak jak one różne charakterystyki zimowe.

M.
                                        666 4U

Komentarz

• dragster
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 895
                                          • Honda

Na różnych forach jest też sporo w tym temacie i wychodzi, że ta droższa ropa z dodatkami jest bardziej sucha i ma mniejszą ilość siarki (czy związków na bazie siarki) przez co gorzej smaruje pompę wtryskową. Tak mi się wydaje po przeczytaniu iluś tam wątków rożnych :roll:

Nast. sprawa: dodawanie mixolu (100 - 200 ml / bak). Rzecz bardzo zachwalana przez mechaników naprawiających pompy VP głównie. Sam chętnie bym dolał, ale kto wie jaki mixol ma wpływ na pompę która jest w baku, na wtryski - choć tutaj podobno nawet poprawia korekcję, i na katalizator?

[ Dodano: Nie 09 Paź, 11 17:10 ]
                                          Jest rozwiązanie do silników na VP, warto dotankować BIO czasami. Szczegóły na: http://www.orlen.pl/PL/DlaKierowcow/...ny/BIO100.aspx i http://www.e-biopaliwa.pl/faq_bio100
                                          Silnik R18A2.
                                          http://www.dadrl.org.uk
                                          http://www.lightmare.org

Komentarz

• natash
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2599

Co polecacie na mrozy, bo te na pewno przyjdą w 2012

Komentarz

• paweł2
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1405

[quote="natash"]polecacie na mrozy, bo te na pewno przyjdą w 2012 [/quotebeda noce 10-15 stp mrozu i to sporadycznie wiec nic sie nie bedzie dzialo.
                                              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• wielb
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 188
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

BP zwykły diesel, czasami Orlen.
                                                O2 FL COMBI 1.6 TDI CR CAYC[/url]

Komentarz

• Biszczu
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 5567

Zamieszczone przez wielb
                                                  BP zwykły diesel, czasami Orlen.
                                                  moim skromnym zdaniem BP ma najlepsze paliwo - zdarzyło mi się parę razy zalać Vervę Orlena, ale to tylko dlatego, że na Śląsku była tańsza niż u mnie zwykły ON :szeroki_usmiech
                                                  "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• zebik1
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 85

Nestea - wyrobiłem sobie kartę przedpłacową i mam 5 gr. taniej na litrze - może to i nie wiele ale zawsze, a ropa jak na razie bez zastrzeżeń.

Komentarz

Pracuję...