kytutr, jeszcze niedawno sie jezdziło na zakupy po piwko itd....ale Euro widac swoje zrobiło
Do Czech teraz nikt nie jeździ (nawet po piwo i inne %). Często bywam w Cieszynie i 70 % aut pod Castoramą to Czesi, wykupują wszystko na pniu i do pełna na Neste.
piotrek_os, bo tu chodzi o to aby jak najwięcej do kasy spółki nabić niestety :evil:
Od nowego roku ON znowu pójdzie w górę (podniesiona akcyza) i wtedy to już chyba naprawdę sprzedam auto albo zacznę jeździć na czerwonym :roll:
Kupujący nowe lub prawie nowe auto używane a jeżdżący nie za dużo powinni raczej wybrać benzyniaka niż dużo droższego diesla :idea: Będzie ostra podwyżka cen diesla. Zobacz, ile podrożeje!
Zgadzam się że ceny paliw są wysokie ale na tle Europy i tak są niższe i czy u władzy jest PO czy inna opcja polityczna to nie ma to większego znaczenia bo z "Pustego w próżne to i Salomon nie naleje" więc może zamiast narzekać czas się zmienić z typowego narzekającego Polaka na bardziej optymistycznego Polaka i czekać na poprawę kursu złotego do walut obcych
Niektorzy pomimo szczerych checi tego nie rozumieja ... odpowiednie partie swoim populistycznym praniem mozgu juz zrobily czystke :P
I co niby to partia polityczna jest winna tak? Chlopie, cofnij sie w czasie i anuluj troche glosow w 2003 roku - bo glownie 90% wartosci dodanej w cenie paliwa stanowia przepisy unijne Glosowales za UE ? - bo ja nie, niestety jednak znaczna czesc polakow glosowala na tak i ja teraz nie mam pretensji do nich, ze za cudze decyzje musze placic. Zyjemy w panstwie demokratycznym, stanowi wiekszosc, nie podobaloby mi sie to bym wyjechal na Kube.
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Mozesz mi lopatologicznie wyjasnic, jakim cudem politycy maja niby wplyw na ceny paliw?
Nie wiem nie siedzę w tym gównie. ale. . .
przed wyborami ON 5,09 PLN na wszystkich okolicznych Orlenach (czyli poziom cen z pod najbliżego mi hipermarketu Leclerc).
po wyborach ni gruchy ni z pietruchy 5,28 PLN i taniej raczej nie będzie. (Leclerk i Makro dalej 5,09/5,10 Makro daje jeszcze rabat w zależności jaki jest kolor Twojej karty)
endryu, no nie na każdym - Orlen koło G.Grunwaldzkiej - 5.19
Skonczcie juz ta nagonke - stacje sa wlasnoscia prywatnych osob i to one dyktuja cene ... Jakies tam obostrzenia odnosnie ceny sa ze strony UE, troche w postaci podatków zzera aparat panstwowy zgodnie z ustawami, a reszta to juz wisnia na torcie, ktory wpierzaja wlasciciele stacji paliw. Dla odwaznych polecam zlozyc podanie o koncesje i zobaczyc mila wizyte panow chcacych milo i kulturalnie odwiezc smialka od pomyslu.
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Tak czy inaczej dziwne, ze zaraz po wyborach 20 gr ON do góry....a dolar idzie w dół i ropa na rynkach tez nie jest najdroższa, a po naszych cenach widac jakby to własnie były rekordy.....
ROPA - najnowsze wiadomości, aktualne notowania, forum dyskusyjne.
Tu masz wykres baryłki - jak widac w ciagu ostatnich 5-3 miesiecy korzystamu z ropy z "peaku" cenowego. Juz miliard razy specjalisci tlumaczyli, ze sam spadek barylki - ten ktory jest jest delikatny - nie spowoduje spadku ceny paliw gotowych. Tak sie sklada, ze proces jaki barylka przechodzi, zanim trafi do dystrybutora trwa - to statek musi ja przetransportowac ( takie statki plyna z regulu kolo kilku/kilkunastu dni ). Pozniej proces przerobu ( czesto przed nim proces aukcji - czyli sprzedazy ropy - tak, ropa ktora jest w tankowcach niekiedy bywa jeszcze "bez wlasciciela" ) ktory trwa. Proces rafinacji to nie jakas tam obrobka metalu, ktory wchodzi pod noz tokarski, jest obrabiany, pakowany i transportowany. Taka ropa trafia do silosa, pozniej lezakuje itd. Rafinerie tez nie przerabiaja na biezaco transportowanej ropy, jest ona skladowana.
Zobacz notowania dolara amerykańskiego, USD w Money.pl
Nie widze tego. Z 2.80 mamy ponad 3.20 - a do tego dzis zaliczyl odbicie do gory.
Naprawde, zacznijcie sami przegladac notowania, wykresy itd i wyciagac wnioski, mialem kiedys takiego pieniacza na studiach, co ciagle cos bredzil, ze mu jakies akcje spadly. Zaczalem sprawdzac te akcje - oczywiscie dane z dupy. Polecam porzucic gazety pokroju onetu, bo tam ekonomia zajmuja sie dziennikarze, ktorzy nie ukazuja swojego poziomu merytorycznego, tylko daja upust pogladom politycznym
Tak czy inaczej dziwne, ze zaraz po wyborach 20 gr ON do góry....a dolar idzie w dół i ropa na rynkach tez nie jest najdroższa, a po naszych cenach widac jakby to własnie były rekordy.....
można to wytłumaczyć np. tak: zbliża się koniec roku a zyski Orlenu niestety są niższe od zakładanych, więc na szybciutko trzeba podreperować. (a to tylko 1 z wielu możliwych przyczyn)
Zamieszczone przez misiek^wro
Zamieszczone przez piotrek_os
Misiek piszesz jakbyś był z zarządzie Orlenu tudzież czerpał korzyści z wysokich cen paliw!!! To zapewne jutro nie juz zobaczysz 5,19 tylko 5.30!
Chcialbym ... :twisted:
w sumie to nic prostszego w końcu Orlen jest bodajże notowany na giełdzie.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
w sumie to nic prostszego w końcu Orlen jest bodajże notowany na giełdzie.
Musialbym wykupic spore pakiety Kupujac pare akcji bylbym tylko akcjonariuszem bez prawa do glosu :twisted: Dywidenda rowniez bylaby marniutka :twisted:
Komentarz