Ceny paliw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9942
    • Ford

piotrek_os, mój "kalkulator" pokazuje, że jak narazie oszczędność na gazie jest dla mnie niewystarczajaco duza, aby LPG miał u mnie ekonomiczne uzasadnienie (raptem 120-150zł/m-c przy założeniu przynajmniej 3 lat jazdy autem po montażu instalacji)...

[ Dodano: Pią 30 Gru, 11 23:56 ]
    blind_walker, to "lubryfikacja" gniazd zaworowych... Tylko ze to podobno daje jedynie efekt "placebo".
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Agamek12, kto jak kto ale Ty lubisz liczyc....wiec policz ile km zrobiles od dnia zakupu....czy juz bys instalacji nie mial....
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• blind_walker
        RS
        • 2010
        • 4533
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Agamek12, mój Punciak na L-ce też to miał i instruktor chwalił sobie. A ile w tym prawdy, nie wiem...
        mkII 20VT (600h worked)
        Roooooomster

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9942
          • Ford

Zamieszczone przez piotrek_os
          Agamek12, kto jak kto ale Ty lubisz liczyc....wiec policz ile km zrobiles od dnia zakupu....czy juz bys instalacji nie mial....
          Może bym już właśnie w tej chwili miał, ale dla (globalnie) 120zł/m-c to ja nie chcę się męczyć z szukaniem dobrego speca od gazu a potem wkurzać sie, że co nie bangla (wystarczą mi opowieście mich kolegów o przeprawach z "polecanymi" warsztatami)... Zresztą u mnie w każdej chwili może zdarzyć się tak, że nie będę jeździł swoim autem i wtedy najdoskonalsze założenia moga wziąć w łeb... :?
          Nie chcę tu absolutnie nikogo zniechęcać do LPG, bo moje osobiste dotychczasowe z nim dioświadczenia są jak najbardziej pozytywne, ale narazie wstrzymuje się z tą formą oszczędności w obecnych autach, gdyż inwestycja taka jest dla mnie ekonomicznie zbyt mało uzasadniona...
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• pskosz
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 703

Zamieszczone przez blind_walker
            Może nie w temacie cen, a jakości paliwa. Powiedźcie mi, dlaczego lpg na Bliskiej jest lepsze jakościowo niż na Orlenie?
            ja też słyszałem że u nas na Orlenie jest słabej jakości gaz.
            ale podobno stacje Orlenu nie mają obowiązku kupowania gazu w Orlenie.
            pozdrowienia

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

Zamieszczone przez Agamek12
              PS: dziś Pb zatankowałem za 5,38zł. Nie byłem z tego powodu szczęśliwy,
              Maruda, u mnie w okolicy ropa jest po 5,60 PLN i ciekaw jestem co będzie jutro. . .i czy podniosą ceny z dnia na dzień. . . :wink:

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzida, cos mi sie zdaje, ze podwyzka ON to juz nastąpiła zaraz po wyborach......, a teraz zrobia pewnie taka "kosmetyczna" zeby POkazali jakcy to oni są dobrzy.......
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Eidos71
                  RS
                  • 2011
                  • 2050
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przypuszczam, że podwyżka wszystkich paliw - nie tylko ON - nastąpi od razu, najpóźniej 2 stycznia. Bo w naszym kraju nasze koncerny paliwowe i (przede wszystkim) stacje mają zasadę: hurtowa cena paliw idzie w dół - obniżamy detaliczne ceny paliw po kilku dniach, gdyż w zbiornikach są jeszcze zapasy paliwa zakupionego w wyższej cenie; hurtowa cena paliw idzie w górę - podnosimy detaliczne ceny paliw tego samego dnia, bo żadnych zapasów paliwa zakupionego w niższej cenie w zbiornikach już nie ma... Ot - takie niepisane prawo paliwowe...
                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• maymer
                    Elegance
                    • 2010
                    • 839

Przed Nowym Rokiem auto zatankowane do pełna po 5.39 za litr PB95. Też jestem ciekaw czy podniosą, ale myślę, że niestety tak bo skoro media trąbią o podwyżce cen paliw po nowym roku to nawet jeśli w hurcie cena pozostanie bez zmian to stacje postanowią skorzystać na szumie medialnym :evil: Mimo małego silnika rozważałem montaż LPG ale moje spalanie, przebiegi, itp. pokrywają się z kalkulacją kolegi Agamek12 i teraz widzę, że zrezygnuję z tej opcji bo w moim przypadku straciłbym moje pozostał 3 lata gwarancji, chyba, że zamontował bym gorszą instalację w ASO za prawie 5000 zł, a poza tym nie wiem ile jeszcze przyjdzie mi tym autem jeździć.

Komentarz

• cwib
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 107

Agamek12, tak masz racje ze w twoim przypadku moze sie nie opłacac, ale gdy np. ja robie w ciągu roku do 10000 przebiegu to zakładanie lpg juz kompletnie mija sie z celem, ale ostatni mój skodilak miałem zagazowany Dlatego poszukujac nowego auta bardziej przymierzam sie do pb niz do diesla czy juz nawet lpg. Ale wydaje mi sie ze za niedługo jazda czymkolwiek przestanie sie oplacac :?

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Opłacać się będzie jazda rowerem (w sezonie - ruch to zdrowie), a nieco mniej opłacać się będzie komunikacja publiczna... Cały czas w Polsce jest tak, że gonimy cenami bogate kraje Europy Zachodniej, ale zarobkami szczycimy się na poziomie krajów rozwijających się... I w końcu komuś (ciekawe, komu?) odbije się to ostrą czkawką...
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Wczoraj tankowałem oba samochody jak zwykle na Shell-u. Cena 95 V-power to 5,92 ale nie o tym chciałem. Chłopak który stał na kasie rozmawiał z dugin na drugiej kasie i powiediział cos takiego " A wiesz że dzisiaj przyszedł mail z centali że od wtorku paliwa idą o 10 gr.na litrze w górę?"
                          No wiec od stycznia litr 95 będzie kosztował już 6 zl. czekam tylko kiedy ludzie przestaną jeździć. ON będize się pewnie sprzedała bo cały transport (w tym np. PKP) z niego korzysta, ale podejrzewam że sprzedaż benzyn spadnie i to sporo.
                          Czarny Elegance

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Ja nigdy w życiu nie widziałem tylu ludzi na rowerach u mnie na osiedlu (nawiązując do tego co napisał Big)

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

Dzida, i będize ich zapewne coraz więcej. Ale powiem ci, że ja w Lublinie widze to samo :shock: Nigdy tylu ludzi na rowerach co teraz o tej porze roku nie widziałem.
                              Sam myślę o tym, czy na wiosnę nie przesiąść się na rower, a samochodem jeździć tylko np. 2-3 razy w tygodniu.
                              Powiem wam tak - rok temu zatankowanie mojej O II 1.6 MPI od chwili zapalenia się rezerwy do pełna kosztowało mnie 230-240 zł (Shell 95 V Power), w tej cwili tyle samo kosztuje zatnakowanie od rezerwy do pełna Clio II 1.2 16V żony, a zatankowanie mojej Skody O II kosztuje mnie 300 zl (mowa oczywiście o tym samym paliwie czyli benzynie V-Power 95 na tej samej stacji Shell i nawet z tego samego dystrybutora), to jest jakaś paranoja !!
                              Czarny Elegance

Komentarz

• elemenateur
                                Elegance
                                • 2007
                                • 803

ja już mam rowerek na lato przygotowany , do pracy i z pracy rowerkiem, przed firmą czeka skoczek by śmigać po mieście do klientów i da się żyć

Komentarz

• pskosz
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 703

W Auchan Wola Park zatankowałem ON-5,39 do pełna.
                                  Ale na wiosnę już mam rower zarezerwowany
                                  pozdrowienia

Komentarz

• elemenateur
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 803

można na wiosnę sobie zrobić fotkę by przed kolejną zimą zrobić kolejną

i podpisać , państwo opiekuńcze, dba o swoich obywateli. Średnia redukcja tkanki tłuszczowej 13%.

Komentarz

• Karql
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1124

Dam wam coś na poprawę humoru

Świeże ceny za galon (3.79l) paliwa w stanach

Było: 117,5KM / 238,9 Nm
                                      Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• natash
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2599

Czyli od 2,6 do 3,3 złotego za litr

Komentarz

• Ayu
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 4154

Jeszcze niedawno mówiłem na spocie, że muszę sprzedać rower i chyba go sprzedam, będzie na 1/4 skutera jak tak dalej pójdzie z tymi cenami paliw :diabelski_usmiech

Komentarz

• Dzida
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 2253

Zamieszczone przez hotrain
                                            Jeszcze niedawno mówiłem na spocie, że muszę sprzedać rower i chyba go sprzedam
                                            A jaki masz rower? Może być na PW.

Komentarz

• ORA_DEV
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 69

Umówmy się, na rowery przesiądą się osoby, których naprawdę nie będzie stać na to paliwo, a nie właścicieli prawie nowych O2FL :wink:

Inna sprawa, że zawsze warto przerzucić się na rower, bo to zawsze zdrowiej, chociaż w mieście nie jestem co do tego przekonany (wdychanie spalin podczas wysiłku fizycznego to chyba nic zdrowego). Dla mnie rower to świetna sprawa na spędzanie wolnego czasu, ale ni cholery nikt nie wmówi mi że to jest alternatywa dla samochodu. Pewnie w Holandii spojrzałbym na to inaczej, ale nie tutaj.

Komentarz

• natash
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2599

Jest alternatywa, rowerem 15 km do pracy robię w 50 min, autem w 35-40.

Komentarz

• ORA_DEV
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 69

Primo - masz gdzie bezpiecznie zostawić rower?

Secundo - masz prysznic w pracy? :wink:

Ps. Nie pisałem tylko o dojazdach do pracy.

Komentarz

• natash
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2599

Mamy zadaszone boxy na rower, mamy prysznic w pracy

Komentarz

Pracuję...