[O1] Wskaźniki,zegary,kontrolki,szafa-naprawa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shico
    Drive
    • 2008
    • 98

Zamieszczone przez -shadow-
    Czy niedziałająca kontrolka poziomu cieczy chłodzącej też kwalifikuje się pod tą naprawę czy to jednak coś innego?
    Usterka o której piszesz nie kwalifikuje się do naprawy w/g tego sposobu. Sprawdź czujnik poziomu płynu w zbiorniku wyrównawczym,złącze wychodzące ze zbiorniczka.Rozłączenie złącza na zbiorniczku powinno skutkować zapaleniem się kontrolki na tablicy.Być może uszkodzona jest sama kontrolka (już nie pamiętam czy to żarówka czy dioda led)
    Pzdr.

Komentarz

• sidii
      Classic
      • 2012
      • 1

Dziękuje Shico. U mnie nie łączył rezystor po prawej.

Komentarz

• czarnecky
        Classic
        • 2007
        • 5

mam pytanie, może jest troche glupie, jeśli tak to sorry, ale chyba lepiej zadać glupie pytanie i sie dowiedzieć niż nie pytać i dalej nie wiedziec

Otóz mam zepsute zegary, chciałem kupić używane ale z europejskiej octavii TDI nie jest łatwo znaleźć a i drogie są strasznie.

Czy jesli kupie zegary z zanglika i przełoże tarczez mojej to cos trzeba jeszcze zrobic? Czy jest tak samo zeskalowana??

dajcie znac bo juz mnie meczy cały temat bo ciągnie sie od miesiąca, najpierw proby naprawiania a teraz juz wniosek ze trzeba znaleźć jakieś inne zegary

Komentarz

• kerajnt
          Ambiente
          • 2010
          • 104

napewni imobilaizer masz do przelozenia
          OCTA

Komentarz

• puti
            Classic
            • 2010
            • 10

Witam.
            Dzisiaj skorzystałem z porady Shico (za którą wielkie dzięki) i ciekawa sprawa - temperatura oleju, obrotomierz i wskaźnik poziomu paliwa zaczęły działać - z tym że wskaźnik od paliwa czasem skakał. Natomiast prędkościomierz ani rusz. Czy to możliwe, że majstry które naprawiały skrzynię biegów coś zepsuły (gdzieś mi przemknęło, że to właśnie tam znajduję się czujnik prędkości)? Zegary nie działały już dosyć długo - a naprawa skrzyni była w międzyczasie.
            Druga rzecz to taka, że nie działają wyświetlacze lcd (nic nie pokazują) - czy przelutowanie rezystorów ma jakikolwiek z nimi związek? czy też raczej usterki wyświetlaczy trzeba szukać gdzie indziej?
            Trzecia sprawa - znajomy ma octavię z 1999 roku - też 1.9TDI - moja jest z 2000 - mamy plan poprzekładać zegary z jednego auta do drugiego żeby posprawdzać czy w drugim aucie będzie chodziło tak samo - w sensie - aby zdiagnozować gdzie szukać usterki. Czy takie przekładanie jest bezpieczne? Czy można coś skasować lub uszkodzić?
            Z góry dzięki za podpowiedzi i przepraszam jeśli coś jest OT.
            Pozdrawiam

Komentarz

• kerajnt
              Ambiente
              • 2010
              • 104

raczej nic sie nie powinno stać tylko raczej dużo nie sprawdzicie bo aut nie odpalicie octavia ma w liczniku immobilaizer
              OCTA

Komentarz

• JanuszSz
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2835
                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez puti
                Trzecia sprawa - znajomy ma octavię z 1999 roku - też 1.9TDI - moja jest z 2000 - mamy plan poprzekładać zegary z jednego auta do drugiego żeby posprawdzać czy w drugim aucie będzie chodziło tak samo - w sensie - aby zdiagnozować gdzie szukać usterki. Czy takie przekładanie jest bezpieczne? Czy można coś skasować lub uszkodzić?
                Jeśli chcesz coś sprawdzić,to najpierw musisz odpalić samochód na swoim liczniku,potem,przy uruchomionym silniku przekładać zestaw wskaźników.Można jeździć do pierwszego wyłączenia silnika.Jeśli zgaśnie trzeba zarzucić własny zestaw,odpalić i zamienić.
                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• puti
                  Classic
                  • 2010
                  • 10

Dzięki za poradę. Było dokładnie tak jak napisał JanuszSz. Przy uruchomionym silniku zamieniliśmy zegary i okazało się, że ten przelutowany jest już w pełni sprawny - wniosek - w jego aucie musi być coś nie tak z czujnikiem prędkości.
                  Niestety popełniliśmy przy ponownym wkręcaniu zegarów straszną głupotę - mianowicie wkręcając śrubki - w obawie aby się nam nie pogubiły użyliśmy silnego magnesu (podczepiając go pod klucz do śrubek). Tym samym magnes zbliżył się do zegarów i widocznie uszkodził/rozkodował immobilizer. Teraz mój samochód nie chce odpalić. Świeci się ta kontrolka - skrzyżowanie samochodu z kluczykiem. Dokładniej - to odpala i po sekundzie czy dwóch gaśnie.
                  Jednym słowem, z tego co rozumiem, rozkodowałem immobilizer. Czy jestem to w stanie naprawić we własnym zakresie czy też potrzebuję podłączyć się gdzieś pod komputer i sam tego raczej nie zrobię?
                  Dzięki z góry za wszelkie porady i proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy i głupoty
                  PS. Kolega właśnie włożył swoje zegary z powrotem i ma to samo - u niego też samochód nie chce odpalić - a magnes raczej w pobliżu jego licznika nie krążył. Jednym słowem zabawą z wymianą liczników unieruchomiliśmy obie skody

Komentarz

• JanuszSz
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 2835
                    • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez puti
                    Tym samym magnes zbliżył się do zegarów i widocznie uszkodził/rozkodował immobilizer.
                    Że tak powiem,gówno prawda. :P
                    Wyciągnij zestaw wskaźników jeszcze raz.Włóż z poweotem,zwracając szczególną uwagę na włożenie prawej wtyki w gniazdo.Nie pchaj na siłę,tylko plastik zabezpieczający podnieś do góry,dokładnie włóż wtykę,aż zabezpieczenie samo przesunie się na dół i dopiero wtedy zapnij zabezpieczenie.Wiem,że prawy wtyk ciężko włożyć,ale trzeba się sprężyć i zrobić to bardzo dokładnie.Z lewym nie ma problemu,sam wchodzi.
                    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• puti
                      Classic
                      • 2010
                      • 10

Muszę przyznać, że aż ciężko uwierzyć ale faktycznie.
                      Kolejny raz wykręciłem i wyjąłem zegary - włożyłem ponownie według instrukcji i działa
                      Aż dziw, że robiłem to wcześniej dwa razy, kolega również wkładał swój po raz kolejny i dupa.
                      Problem u mnie rozwiązany - jutro mam nadzieję, że podobnie będzie u kolegi.
                      Dzięki wielkie za pomoc - bo sam w życiu bym na to nie wpadł.
                      Pozdrawiam.
                      U kolegi ponowne delikatne włożenie tych wtyków też pomogło. Dzięki raz jeszcze.

Komentarz

• keciu
                        Drive
                        • 2011
                        • 63
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Podczas jazdy zauważyłem ,że zegar prędkości ,zegar obrotów ,zegar ciśnienia i zegar pomiary paliwa nie działają , wskazówki porostu stoją na zero, pomogło wyciągniecie kluczyka i odpalenie samochodu od nowa ,ale teraz następuje to bardziej intensywnie i wskazówki stoją już nawet przy odpalaniu silnika i nie mają zamiaru ruszyć nawet gdy od nowa zapale silnik . Najbardziej zaskakując jest fakt iż ,ze raz działa tak jak powinno ,a nie kiedy mu odbije i wskazówki stoją jak w ryte. Ta usterka nie wpływa w niczym na prawidłowym prowadzeniu pojazdem i na dobrej pracy silnika , Jeżeli ktoś poradził sobie z tym problemem ,przy użyciu przylutowań to bardzo proszę o ,jakieś dodatkowe rady co do lutowań i na co uważać aby tego bardziej rozwalić .Z góry dziękuje i za każdą radę będę bardzo wdzięczny...

Komentarz

• puti
                          Classic
                          • 2010
                          • 10

Przelutowanie, jak widać w powyższych postach w tym temacie, pomogło wielokrotnie. Zapewne u Ciebie będzie tak samo. Sposób jak to zrobić jest bardzo dobrze opisany i posiłkując się zdjęciami nie będziesz miał problemów, żeby odpowiednie luty znaleźć.
                          Od siebie dodam tylko, że jak robiłem to całkiem niedawno - to byłem zdziwiony głównie tym jak małe to są elementy. Przydałaby Ci się więc dobra lutownica (z w miarę małym grotem - ja poradziłem sobie oporową), cyna oraz lupa - no chyba że masz dobry wzrok. Jeśli nie trzęsą Ci się za bardzo ręce to sobie poradzisz, a jeśli się obawiasz to - tak jak pisało wielu przede mną - skorzystaj z usług jakiegoś elektronika. Jeśli mu zaniesiesz rozebrany zegar i pokażesz palcem, które luty ma przelutować (dokładnie 6 sztuk) - to raczej więcej niż 10zł za to nie weźmie. Zawsze to nie 150zł - a będziesz miał pewność, że jest zrobione dobrze.
                          I tak jak było wyżej - delikatnie wkładaj prawy styk.
                          Pozdrawiam i życzę udanej "operacji".

Komentarz

• keciu
                            Drive
                            • 2011
                            • 63
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez puti
                            Przelutowanie, jak widać w powyższych postach w tym temacie, pomogło wielokrotnie. Zapewne u Ciebie będzie tak samo. Sposób jak to zrobić jest bardzo dobrze opisany i posiłkując się zdjęciami nie będziesz miał problemów, żeby odpowiednie luty znaleźć.
                            Od siebie dodam tylko, że jak robiłem to całkiem niedawno - to byłem zdziwiony głównie tym jak małe to są elementy. Przydałaby Ci się więc dobra lutownica (z w miarę małym grotem - ja poradziłem sobie oporową), cyna oraz lupa - no chyba że masz dobry wzrok. Jeśli nie trzęsą Ci się za bardzo ręce to sobie poradzisz, a jeśli się obawiasz to - tak jak pisało wielu przede mną - skorzystaj z usług jakiegoś elektronika. Jeśli mu zaniesiesz rozebrany zegar i pokażesz palcem, które luty ma przelutować (dokładnie 6 sztuk) - to raczej więcej niż 10zł za to nie weźmie. Zawsze to nie 150zł - a będziesz miał pewność, że jest zrobione dobrze.
                            I tak jak było wyżej - delikatnie wkładaj prawy styk.
                            Pozdrawiam i życzę udanej "operacji".
                            Dokładnie tak zrobię jak mówisz ...Ale właśnie wracam z garażu aby wypróbować ten mój problem. włączam wielokrotnie zapłon i za każdym razem działa i jest ok wskazówki na baczność i nie ma żadnego problemu -podłączyłem pod VAG (kabelek) i pokazało mi błąd kluczyk i niżej:: mało prądu...Opanuje wykręcanie licznika i polecę ze zdjęciami do fachowca bo ja do takich małych prac to mogę tylko sobie (no wiecie co ) . Mam tablice z OT1 taką podłużną ?czy z tym jest jakiś problemik wyjęciem wskaźników..

Komentarz

• krzynol
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 10960
                              • Superb II combi (3T5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

keciu, wyciągasz licznik bez problemów
                              błędę to właśnie takie są przy zegarach
                              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                              poprzednie modele:
                              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• eskulap
                                Classic
                                • 2012
                                • 1

Dobra porada...
                                Zastosowałem się i działa...
                                Zobaczymy jak będzie w normalnej eksploatacji - dziś zrobiłem tylko 10 km
                                Dzięki i pozdrawiam

Komentarz

• keciu
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 63
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

zrobione ...Koszt 40zł ( wymontowanie zegarów ,lutowanie , zamontowanie) chyba nie przesadził -bo ja bym nie polutował tego . zdjęcia z forum przydały się mechanikowi...Mam jeszcze jeden mały problem odnośnie drzwi od kierowcy a mianowicie nie mogę zamknąć wszystkich drzwi kluczykiem a nawet samych drzwi w których wkładam kluczyk (pilotem i od pasażera zamyka się bezproblemowo )tylko ,ze od kierowcy zamyka się na jeden rygel ,chyba ze pilotem poprawie dwa razy ,VAG pokazuje siłownik zamka lewego może macie jakieś inne sugestie na temat .

Komentarz

• rastaman16
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 1

dzieki kolego. temat licznika ogarnolem bez problemu. wisze ci dobre piwko :P

Komentarz

• scodamd
                                      Classic
                                      • 2012
                                      • 2

bardzo dobry opis czynności,u mnie zadziałało,wielkie dzięki.
                                      scoda

Komentarz

• kiciulka4
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 1

wielkie dzięki za informacje wskaźniki działają po przelutowaniu
                                        można to zrobić lutownicą transformatorową skręcając końcówki grota zostawiając
                                        jeden koniec dłuższy ,odpowiednio wygięty sięgnie w każdy kącik.

Komentarz

• udzin
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 1

Zamieszczone przez jkowalski001
                                          Witajcie,
                                          natrudzilem sie, wymontowalem zegary, zdjalem wskazowki, plastiki i....
                                          plytka wyglada inaczej niz w pierwszym poscie ;(

Ratunku, dolaczam zdjecia i prosze o pomoc.

Gdzie ten stabilizator, ktory sie grzeje, gdzie rezystorki do przelutowania?

Dzieki
                                          Mam ten sam problem (działa nie działa prędkościomierz, licznik kilometrów, zapala się lampka reszty paliwa na zakrętach i gaśnie jednocześnie oczywiście pisk ) czy ktoś wie co "poprawić" ???
                                          Załączone pliki

Komentarz

• keciu
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 63
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Mam pytanie odnośnie tablicy ,nie podświetla mi w octavce zegar poziomu paliwa i zegar ciśnienia i mam pytanko: Jak można wymienić żarówkę lub(diodę ) Czy po wyjęciu licznika będę miał dobry dostęp do podświetlenia. ile jest tych diód lub żarówek i gdzie się znajdują w liczniku .. Naprawdę szukam informacji na ten temat -Miałem robione luty w liczniku i gość mógł mi zaraz to zrobić ,ale nie zrobił i nie chciałbym ponownie go o to prosić .Moja skoda jest z roku 1999 .Już z góry dziękuję za wszelkie rady .

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 10960
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

diody SMD 3528, ale nie dostaniesz takich samych w kolorze
                                              Zamieszczone przez keciu
                                              nie podświetla mi w octavce zegar poziomu paliwa i zegar ciśnienia
                                              łącznie będą 4, tylko nie wiem czy będą pasowały do zegara ciśnienia :szeroki_usmiech
                                              poza tym nie wiem czy sam dasz radę, bo to są naprawdę maleńkie diody
                                              ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                              ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                              poprzednie modele:
                                              ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                              ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                              O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• keciu
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 63
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krzynol
                                                diody SMD 3528, ale nie dostaniesz takich samych w kolorze
                                                Zamieszczone przez keciu
                                                nie podświetla mi w octavce zegar poziomu paliwa i zegar ciśnienia
                                                łącznie będą 4, tylko nie wiem czy będą pasowały do zegara ciśnienia :szeroki_usmiech
                                                poza tym nie wiem czy sam dasz radę, bo to są naprawdę maleńkie diody
                                                To zgłoszę się znowu do Gościa co mi luty robił - ale możesz mi powiedzieć gdzie się znajdują i czy są wyjmowane ,czy trzeba lutować no czy na forum jest jakaś instrukcja wykonania tej usterki,i albo chociaż jak wyglądają te diody tak abym mógł je kupić ,.. Możesz wyjaśnić dlaczego by nie miały pasować do zegara z ciśnieniem .kurna w takie małe wskazówki i aż 4 diody .Czy nie są to żarówki R5 http://moto.allegro.pl/zarowki-zolte...606076973.html .Mam skodę Octavie I z roku 1999.. Dziękuję ci za wyjaśnienie mi problemu .Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Powyzej masz zdjecie plytki, gdzie tam sa zarowki R5 ?? Sa diody SMD LED.

Kolega napisal Ci ze w tym aucie nie ma zegaru odpowiadajacego za CIŚNIENIE.

Jest temp w ukladzie chlodzenia, oraz ilosc paliwa, a nie jakies cisnienie :!:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• keciu
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 63
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                                    Powyzej masz zdjecie plytki, gdzie tam sa zarowki R5 ?? Sa diody SMD LED.

Kolega napisal Ci ze w tym aucie nie ma zegaru odpowiadajacego za CIŚNIENIE.

Jest temp w ukladzie chlodzenia, oraz ilosc paliwa, a nie jakies cisnienie :!:
                                                    Dzięki ,faktycznie pomyliło mi się -oczywiście chodzi mi o płyn ,nie zajarzyłem . gdzie można kupić te diody ...Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...