[O1] Wskaźniki,zegary,kontrolki,szafa-naprawa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzynol
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 10961
    • Superb II combi (3T5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

keciu, nigdzie, są tylko z odzysku
    uzupełnij profil o silnik
    i się odezwij na PW
    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
    poprzednie modele:
    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• ArekR
      Drive
      • 2012
      • 52

Cześć, mam pytanie bo w mojej O1 jest licznik z anglika (koleś wymienił na taki bo tańszy, jak stary poszedł...) i wszystko jest ok poza średnią prędkością w mph- czy można to zmienić jakoś manualnie, czy trzeba pod komputerem?
      I jeszcze kwestia prędkościomierza, ponieważ ten w milach przekłamuje o 10-20km/h zależnie od prędkości, ciężko wstawić tarczę z jakiegoś europejskiego (rozwalone zegary dość tanio chodzą na allegro)?

Komentarz

• hsurim
        Elegance
        • 2006
        • 788
        • Kia
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Panowie ... HELP !!
        Mam już na biurku nieco rozbebeszone te zegary, ale najwyraźniej w celu dostania się do owych rezystorów, trzeba jednak zdjąć wskazówki.
        Próbuje je ściągnąć, ale jakby nie chciały zejść.

Czy w tym celu (ich ściągnięcia) trzeba je tylko podważać ?
        Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• JanuszSz
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2835
          • Superb II combi (3T5)

Ja podważam zazwyczaj nożem,po podłożeniu pod nóż kawałek miękkiej szmatki.
          Bywa,że puszczą mocowania przykrywki wskazówek,ale od czego kropelka .
          Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• hsurim
            Elegance
            • 2006
            • 788
            • Kia
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Dzięki za informację
            Ograniczyłem się jednak do podważenie ramki zegara i jakoś 'doszedłem' lutownicą do miejsc lutowania tych rezystorów.
            Nie jestem na 100% pewny, jak mi poszło z tymi z 'tyłu' (??)
            Jakby co, to wówczas będę zdejmował wskazówki.

I tak w sumie Kolega shico zrobił 95% roboty - samym zdiagnozowaniem usterki, wraz z fotorelacją.

Kolejny, wdzięczny z podziękowaniem !!!

Komentarz

• tomwer
              Classic
              • 2012
              • 1

u mnie też zadziałało i działa juz 3 miesiące wielkie dzięki sam sie za to nie brałem ale znajomy macher złota raczka to polutował według wskazówek

Komentarz

• robertolo
                Classic
                • 2012
                • 1

Czy może ktoś polecić gdzie w warszawie podejmą się takiej naprawy nie zdzierając przy tym jak za zboże?

Komentarz

• kafar100
                  Classic
                  • 2009
                  • 14

Witam. nie chce zakładać nowego tematu. Mianowicie problem z licznikami posiadam juz chyba z rok. Był naprawiany dwa razy u 2 róznych elektroników i nie powiem bo działało ale po chwili znowu wszystkie wskazówki opadały i juz w ogole nie działały. chciałbym spróbowac sam przelutowac te rezystorki . Odpinając licznik musze odpiąc prąd od auta ( odpiąc akumulator) ? Będe musiał potem ustawiac cos na komputerze ,kasowac jakies błedy po odpieciu licznika czy bez problemu moge odpiac licznik i potem podpiac i bedzie wszystko ok ?
                  Dziekii wielkiee za odpowiedzi !

Komentarz

• puti
                    Classic
                    • 2010
                    • 10

Nic nie będziesz musiał robić. Akumulatora też nie musisz odłączać. Wystarczy, że wyjmiesz te wtyczki przy liczniku. Powiem więcej - może to nawet zrobić przy odpalonym aucie i też nic się nie stanie (sprawdzone).
                    Pozdrawiam.

Komentarz

• kafar100
                      Classic
                      • 2009
                      • 14

Dzięki wielkie. Jutro z rana biore sie za to i zdam Wam relacje jak poszło. Czyli wystarczy tylko poprawic deliktanie luty(ponownie rozgrzac cyne przy rezystorach) bez dawania nowej cyny ?
                      A zrobie to normalną lutownicą ?bo mam taką tutaj link http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...QEwBQ&dur=3613

Komentarz

• hsurim
                        Elegance
                        • 2006
                        • 788
                        • Kia
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Oj, nie nie ... taka możesz zrobić zwarcia, lub przegrzać druk.
                        Coś takiego (tylko na odpowiednie napięcie zasilania), aby grot był jak najcieńszy - http://allegro.pl/miniaturowa-lutown...753243895.html
                        Jeśli masz kalafonię, to 'umocz' w niej grot i przelutuj te miejsca.

Komentarz

• kafar100
                          Classic
                          • 2009
                          • 14

To mówicie ,że taką zwykłą lutownicą ani rusz?;/
                          A jakby uciął jeden grot czy cos takiego ? zeszlifował moze zeby był mniejszy.
                          Nie robił tego nikt bez szkła powiekszajacego na tej zwykłej lutownicy ?
                          kurde miałem sie zabrac za to własnie ale nie wiem czy nie zjebie czegos jeszcze tym bardziej ze kiedys jacys elktronicy juz tam cos grzebali po tych licznikach

Jakim maksymalnym napięciem na lutownicy moge to przelutować?
                          Jak bedzie za duze napiecie t ostanie sie cos wtedy ? przegrzeje się ?
                          jakimi to robicie lutownicami ? Bo ja mam zwykła taką jak w powyzszym poscie i czy uda mi sie nia zrobic ?

[ Dodano: Sob 10 Lis, 12 11:04 ]
                          podpowie ktoś jakiej użyc tej lutownicy ? Czy moze byc zwykła ?

Komentarz

• ROBAL_26
                            RS
                            • 2010
                            • 2320
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kafar100, zwykła lutownica tego zbytnio nie zrobisz, bo możesz przy okazji jak beda luty blisko siebie skleić wszystko razem , zakup lutownice igiełkową jak kolega wyżej wkleił link i będziesz na spokojnie mógł sobie przelutować sobie wszystko .ok

pozdro
                            Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• hsurim
                              Elegance
                              • 2006
                              • 788
                              • Kia
                              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

kafar100, może być zwykła lutownica, aby grot był jak najcieńszy (najlepiej nie grubszy, niż łepek szpilki) no i moc samej lutownicy niezbyt duża, bo przejrzejesz ścieżki a po czymś takim, odkleją się od płyty.

Komentarz

• kafar100
                                Classic
                                • 2009
                                • 14

dałem radee zwykłą lutownicą ! Troszke przypiłowałem grot i naraziee wszystko działaaa

zobaczymyy na jak długo .

Propsy dla gościa za poradnik !

Komentarz

• zimny18
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 14

Panowie dokonałem lutowania w swoim liczniku zwykłą lutownicą naniosłem po małej kropelce lutu i wszystko było OK przez 2 dni teraz znowu zgasło podświetlenie stanu paliwa i temp silnika. Wskazówki na razie nie opadają. Co zrobić w takim przypadku jeszcze raz przelutować wszystkie trzy tranzystorki czy któryś z nich tylko?

Komentarz

• hsurim
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 788
                                    • Kia
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

A czy tam nie podświetla żarówka ? -- http://forum.octaviaclub.pl/files/liczniki1_608.jpg
                                    Co za 'tranzystorki' lutowałeś i w jakim celu ?

Komentarz

• zimny18
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 14

Zamieszczone przez hsurim
                                      A czy tam nie podświetla żarówka ? -- http://forum.octaviaclub.pl/files/liczniki1_608.jpg
                                      Co za 'tranzystorki' lutowałeś i w jakim celu ?
                                      No może źle się wyraziłem rezystory. Te które są polecane w celu naprawienia opadających wskazówek i podświetlenia. Do podświetlenia wskaźnika temperatury silnika i stanu paliwa stosowane są diody smd sztuk 4 chyba po 2 na każdy wskaźnik. I po moich zabiegach lutowniczych działały jednak przez jedyne dwa dni teraz znowu tam ciemno jak przed naprawą jedyne co to wskazówki nie opadają.

Komentarz

• hsurim
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 788
                                        • Kia
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem ... przelutowałeś i te diody ?

Komentarz

• zimny18
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 14

Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem ... przelutowałeś i te diody ?
                                          Nie dokonałem jedynie poprawy lutów na tych trzech (zalecanych) rezystorach. Z powodu braku oświetlenia we wspomnianej części licznika oraz opadających i wstających podczas jazdy wskazówek. Zabieg ten pomógł w 100% tylko na kilka dni ponieważ owe podświetlenie znowu zgasło. Z tego powodu chciałem się dowiedzieć czy za to podświetlenie jest odpowiedzialne coś innego czy gdzieś indziej mogą sie pojawiać zimne luty czy cuś.

Komentarz

• gocha25
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 2

Witam, ja mam podobny problem ze swoją skodą. Zaczęło się od tego, że znikały trzy kontrolki na samej górze i zegary stały na zerze nawet po przejechaniu 10km, potem się załączały. A dziś zgasł mi przy tym samochód i już nie odpalił, bo padł jakimś trafem akumulator tak czytam na tym forum i już sama nie wiem, czy to ten sam problem

Komentarz

• zimny18
                                              Classic
                                              • 2011
                                              • 14

Zamieszczone przez gocha25
                                              Witam, ja mam podobny problem ze swoją skodą. Zaczęło się od tego, że znikały trzy kontrolki na samej górze i zegary stały na zerze nawet po przejechaniu 10km, potem się załączały. A dziś zgasł mi przy tym samochód i już nie odpalił, bo padł jakimś trafem akumulator tak czytam na tym forum i już sama nie wiem, czy to ten sam problem
                                              Sądzę że problem ten sam dotyczący opadania wskazówek i gaśnięcia kontrolek. Jednak co do padnięcia akumulatora to sądzę że przyszedł po prostu na niego czas i nie ma on nic związanego z tym. Śmiało możesz naprawić sobie te opadające wskazówki sam a akumulator albo naładuj i sprawdź ładowanie albo zakup nowy i także skontroluj ładowanie.

Komentarz

• yosssarian
                                                Drive
                                                • 2008
                                                • 79

Zamieszczone przez robertolo
                                                Czy może ktoś polecić gdzie w warszawie podejmą się takiej naprawy nie zdzierając przy tym jak za zboże?
                                                Dołączam się do pytania - może komuś z Warszawy lub okolic udało się znaleźć elektryka który poprawi luty za mniej niż 200 PLN?

Komentarz

• hsurim
                                                  Elegance
                                                  • 2006
                                                  • 788
                                                  • Kia
                                                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

A nie lepiej (i taniej) zakupić lutownicę z cienkim grotem (??)
                                                  Z opisu może wydawać się, że jest to jakby skomplikowana operacja, ale życie pokazało że to proste "jak drut".

Komentarz

• yosssarian
                                                    Drive
                                                    • 2008
                                                    • 79

A nie lepiej (i taniej) zakupić lutownicę z cienkim grotem (??)
                                                    Z opisu może wydawać się, że jest to jakby skomplikowana operacja, ale życie pokazało że to proste "jak drut".
                                                    W życiu nie trzymałem lutownicy w ręku - mam się uczyć na własnym samochodzie? No sorry...

Komentarz

Pracuję...