Webasto w Octavii

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xckrzysin
    Drive
    • 2010
    • 41

Jakby ktoś by chciał to mogę zdradzić jak tanio (stara nokia + prosty schemat) zrobić zdalne włączanie webasto przez komórkę. Włączenie polega na zadzwonieniu na telefon w aucie przez co najmniej 5sec. Komórka koniecznie musi mieć możliwość dzwonienie tylko dla wybranej grupy telefonów, większość Noki to ma. Koszty to krata play fresh za 8zl aktywna około 400dni.

Osobiście sam montowałem webasto w mojej Octavi eberspacher hydronic d4wsc i spisuje się doskonale.

Pozdrawiam

Komentarz

• rogoz
      Rider
      • 2006
      • 397

xckrzysin, Jak to technicznie rozwiązałeś?
      Ja zrobiłem włączanie przez SMS i podpiąłem się do zegara sterującego

Komentarz

• xckrzysin
        Drive
        • 2010
        • 41

Zamieszczone przez rogoz
        xckrzysin, Jak to technicznie rozwiązałeś?
        Ja zrobiłem włączanie przez SMS i podpiąłem się do zegara sterującego
        Tak samo zrobiłem, rozebrałem zegar i wpiąłem się w styki załączające webasto.

Jeśli chodzi o nokie wpiąłem się pod wibrę, do tego prostu układ elektroniczny którego zadaniem jest to, że wymaga aby sygnał z wibry trwał minimum 5 sec. Dodatkowo uwzględnia, że silniczek wibry jest sterowany impulsami.

Pozdrawiam

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

OGRZEJĘ kotleta o ogrzewaniu :wink:

ktoś ma moze jakiś zakład który w rozsądnych pieniądzach zakłada takie ogrzewania?
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• rogoz
            Rider
            • 2006
            • 397

Na pewno tanio nie zrobi tego żaden z zakładów wymienionych na liście partnerów autoryzowanych Webasto.

Na Allegro ogłasza się ten człowiek: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=591585

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

Zamieszczone przez rogoz
              Na Allegro ogłasza się ten człowiek: http://allegro.pl/show_us....php?uid=591585
              a korzystał ktoś może z jego usług?
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• mottom
                Drive
                • 2010
                • 82

Hej.
                Czy ktoś orientuje się może dlaczego nie można zamówić niezależnego ogrzewania postojowego do wersji Scout (1,8TSI)?
                Jestem na etapie czekania na odbiór zamówionego scouta, lecz dopiero teraz zdałem sobie spawę, że taka opcja dodatkowa byłaby dość użyteczna (raczej nie planuję - w czasie gwarancji - żadnych dodatkowych niefabrycznych "gadżetów").
                Przejrzałem cenniki - i do wersji elegance można sobie dodać (za 3600) taki system. Dodatkowo do superba można zamówić system ze sterowaniem zdalnym (lecz nie do 1,8 TSI - może ten silnik jest tutaj "problemem"?)
                Czy ktoś zna może odpowiedź na powyższe pytanie (przecież scout to taka trochę inaczej obudowana wersja elegance 4x4)?
                Pozdrawiam
                Tomek
                O2 SCOUT 1,8 TSI

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez mottom
                  1,8 TSI - może ten silnik jest tutaj "problemem"?
                  silnik na pewno nie jest problemem.
                  może... napęd? :roll:
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• mottom
                    Drive
                    • 2010
                    • 82

Zamieszczone przez szkoda
                    przy opcjach superba jest podana uwaga:

Opcja dostępna dla samochodów wyposażonych w silniki o mocy od 103 kW. Niedostępna z silnikiem 1.8 TSI/118 kW z pakietem na bezdroża oraz
                    1.8 TSI/118 kW 4×4 oraz 1.4 TSI/92 kW
                    może problemem jest pakiet na bezdroża?

[ Dodano: Pon 11 Paź, 10 21:57 ]
                    w ceniku octavii elegance (również dla wersji 4x4) jest dostępny ten system z uwagą:
                    Opcja dla wybranych silników. O szczegóły zapytaj sprzedawcę.
                    O2 SCOUT 1,8 TSI

Komentarz

• plnf
                      Classic
                      • 2010
                      • 25
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez szkoda
                      przy opcjach superba jest podana uwaga:

Opcja dostępna dla samochodów wyposażonych w silniki o mocy od 103 kW. Niedostępna z silnikiem 1.8 TSI/118 kW z pakietem na bezdroża oraz
                      1.8 TSI/118 kW 4×4 oraz 1.4 TSI/92 kW
                      może problemem jest pakiet na bezdroża?

[ Dodano: Pon 11 Paź, 10 21:57 ]
                      w ceniku octavii elegance (również dla wersji 4x4) jest dostępny ten system z uwagą:
                      Opcja dla wybranych silników. O szczegóły zapytaj sprzedawcę.
                      Witam,

Mam ten sam problem autko dostałem i teraz zastaniawiam jaki system czy webasto czy eberspacher cenowo wychodzi prawie na to samo.

Instalatorzy mówią że nie ma problemu żeby takowe urządzonko w naszych aut zamontować : 1,8 TSI 4*4 pakiet bezdroża.

Czy ktoś ma więcej info na temat ?

Pozdrawiam

Komentarz

• mottom
                        Drive
                        • 2010
                        • 82

Zamieszczone przez plnf
                        Mam ten sam problem autko dostałem i teraz zastaniawiam jaki system czy webasto czy eberspacher cenowo wychodzi prawie na to samo.
                        Cenowo taki dodatkowy system faktycznie wychodzi podobnie (no - może troszkę drożej ops: ) do ori uwzględniając fakt, że trzeba by było dokupić jakigoś pilota do zdalnego włączania.
                        Jednak pytanie - co wtedy z gwarancją na auto?
                        Zawsze ASO/gwarant może powiedzieć, że to co się akurat popsuło (mimo, że na "chłopski rozum" nie ma nic wspólnego z dodanym ogrzewaniem) - popsuło się właśnie z powodu "nieautoryzowanej ingerencji w ...." :twisted:
                        O2 SCOUT 1,8 TSI

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

Rozmawiałem ze wszystkimi warszawskimi ASO w sprawie Webasto, odpowiedzi były takie:
                          - nie da się
                          - nie montujemy
                          - nie montujemy
                          - tylko w fabryce zakładają
                          - zamontuj se Pan w jakimś serwisie my tego nie robimy a gwarancji Pan nie straci, ważne żeby to zrobić w jakimś specjalistycznym warsztacie - gwarancja na ogrzewanie i montaż itp. a nie w garażu drutować.

Dzwoniłem do Webasto - nie ma problemu, do wyboru do koloru mają specjalne części (pewnie to samo co w skodzie w fabryce) do każdego typu silnika - przy typowych silnikach są od ręki, przy nietypowych (jak 1.4TSI) sprowadzają

- jak ktoś nie ma czasu to mogą też dorobić potrzebne części z tego co jest na magazynie. Frontem do Klienta

Cenowo taki dodatkowy system faktycznie wychodzi podobnie (no - może troszkę drożej ops: )
                          niestety drożej - znacznie drożej
                          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• gebek
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1214

Cenowo taki dodatkowy system faktycznie wychodzi podobnie (no - może troszkę drożej ) do ori uwzględniając fakt, że trzeba by było dokupić jakigoś pilota do zdalnego włączania
                            Ale do ori systemu moim zdaniem takze nalezy dokupic pilota.
                            Chyba,ze ktos chce byc uwiazany do programowanych czasow uruchamiania ogrzewania.
                            Ale wtedy odpada spontaniczne uruchomienie ogrzewania.
                            Taka dokladana radiowka to okolo 1500 pln.
                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• mottom
                              Drive
                              • 2010
                              • 82

Zamieszczone przez gebek
                              Ale do ori systemu moim zdaniem takze nalezy dokupic pilota.
                              okolo 1500 pln.
                              Dokladnie o to mi chodziło 8)
                              3600 + ~1500 to jakieś 5tys
                              Kompletne (wypasione) Webasto powinno zmieścić się w 7tys.
                              Niby 2tys różnicy (czyli przy cenie nowego auta niby nic), ale......
                              Jakby się dało zamontować od razu fabrycznie to pewno bym kupił (w całym tym kredycie na auto kwota ogrzewania postojowgo w racie miesięcznej nie stanowi "wyzwania"). Jednak jak mam wyłożyć żywą gotówkę na Webasto - to chyba jednak na razie zrezygnuję (na razie,...... czyli chyba na zawsze :cry: .......)
                              O2 SCOUT 1,8 TSI

Komentarz

• ali
                                Drive
                                • 2006
                                • 91

a, jak jest z zasięgiem takiego pilocika(konkretnie ES R+)
                                auto stoi ok.250m od domu, ale zasłania je 4 piętrowy blok
                                Jest O3 1.4 TSI DSG elegance + amazing

była 2008-2014 O2 1.9 BXE
                                była 2005-2008 O1 1.9 AHF

Komentarz

• gebek
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1214

Zamieszczone przez ali
                                  a, jak jest z zasięgiem takiego pilocika(konkretnie ES R+)
                                  auto stoi ok.250m od domu, ale zasłania je 4 piętrowy blok
                                  Moj pilot wedlug producenta ma zasieg 1000m otwartego terenu.
                                  W realu ja odpalam moje ogrzewanie w aucie ktore stoi po drugiej stronie bloku i go
                                  nie widze...odleglosc okolo 200m.
                                  Daje rade odpalic go z szybu windy :szeroki_usmiech .
                                  Ale sa sytuacje np.zakupy w hipermarkecie...ze brak polaczenia.
                                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• xckrzysin
                                    Drive
                                    • 2010
                                    • 41

Kombinujecie strasznie, zdalne sterowanie gsm kosztuje na allegro kilka stów. Ja mam zrobione ze starej Noki (którą znalazłem na strychu) i działa idealnie.

Komentarz

• plnf
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 25
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez plnf
                                      Cenowo taki dodatkowy system faktycznie wychodzi podobnie (no - może troszkę drożej ops: ) do ori uwzględniając fakt, że trzeba by było dokupić jakigoś pilota do zdalnego włączania.
                                      :twisted:
                                      Witam,

Niestety przy zamówieniu owa opcja była proszona ale kiedy konfiguracja poszła do fabriki to odpowiedź inżynierska była kategoryczna 4*4 bez ogrzewaniem postojowym --> dla czego ???

Pozdrawiam

Komentarz

• ali
                                        Drive
                                        • 2006
                                        • 91

W środę będę po montażu więc zobaczymy jak z zasięgiem pilota

na gsm w serwisie webasto zabrakło mi kasy , jak pilot nie sięgnie trzeba będzie coś pokombinować ze sterownikiem gsm z alledrogo
                                        Jest O3 1.4 TSI DSG elegance + amazing

była 2008-2014 O2 1.9 BXE
                                        była 2005-2008 O1 1.9 AHF

Komentarz

• rogoz
                                          Rider
                                          • 2006
                                          • 397

Zamieszczone przez ali
                                          Kombinujecie strasznie, zdalne sterowanie gsm kosztuje na allegro kilka stów. Ja mam zrobione ze starej Noki (którą znalazłem na strychu) i działa idealnie.
                                          Ja również mam sterowanie po GSM i jestem mega zadowolony.
                                          Problemem jest taki, że montowane fabrycznie ogrzewania komunikują się po CAN i są sterowane z panelu komputera pokładowego. W tym przypadku dołożenie budżetowego sterowania do GSM jest mocno utrudnione.

Komentarz

• xckrzysin
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 41

Ze sterownikiem wpinasz się "bezpośrednio w guzik" na panelu który załącza ogrzewanie i nie ma problemu.

Komentarz

• mottom
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 82

Zamieszczone przez xckrzysin
                                              Jak się steruje takim modułem GSM? Wysyłasz SMSa na numer tej komórki w aucie z jakimś konkretnym poleceniem, czy może wystarczy dowolny SMS (a może tylko sygnał dzwonka)?
                                              Na podstawie czego sterownik wie, że to Ty wysłałeś polecenie uruchomienia ogrzewania, a nie jakiś "przyjaciel"? Szkoda by było, żeby auto słuchało każdego i np. załączyło ogrzewanie w czasie gdy nie życzę sobie tego (albo gdy jest to wręcz zabronione) ops:
                                              O2 SCOUT 1,8 TSI

Komentarz

• rogoz
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 397

Ze sterownikiem wpinasz się "bezpośrednio w guzik" na panelu który załącza ogrzewanie i nie ma problemu.
                                                ops: Ze też na to nie wpadłem, tym bardziej, że sam się podłączyłem do przycisku w zegarze 1533.

Jak się steruje takim modułem GSM? Wysyłasz SMSa na numer tej komórki w aucie z jakimś konkretnym poleceniem, czy może wystarczy dowolny SMS (a może tylko sygnał dzwonka)?
                                                Na podstawie czego sterownik wie, że to Ty wysłałeś polecenie uruchomienia ogrzewania, a nie jakiś "przyjaciel"? Szkoda by było, żeby auto słuchało każdego i np. załączyło ogrzewanie w czasie gdy nie życzę sobie tego (albo gdy jest to wręcz zabronione)
                                                W moim przypadku jest to tak, że sterowanie GSM akceptuje polecenie za pośrednictwem SMS otrzymane od zdefiniowanych wcześniej numerów. W treści SMS podaję sekwencję sterującą, m.in nr aktywowanego kanału, długość czasu załączenia.

Komentarz

• elvis696
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 42

Webasto w Octavii

Witam nie dawno temu kupiłem moją wymarzoną SKODĘ OCTAVIĘ 1 03' i też posiada webasto thermo top c(najprawdopodobniej montowane przez fabrykę) , poprzedni własiciel mówił że odkąd auto ma (4lata) nie używał tego urządzenia i gdy włączam je załącza się wentylator i pompka wodna chodzi chwilę wyłącza się na chwilę potem znów się włącza na około 5 minut i potem się wyłącza i już się nie włącza I moje pytanie; wiem że to webasto ma gniazdo serwisowe i muszę się podpiąć pod to łącze? czy wystarczy pod gniazdo auta się podłączyć żeby zdiagnozować co boli to urządzenie, skodzinka posiada climatronic.
                                                  Na chłodne dni WEBASTO

Komentarz

• xckrzysin
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 41

Na podstawie czego sterownik wie, że to Ty wysłałeś polecenie uruchomienia ogrzewania, a nie jakiś "przyjaciel"? Szkoda by było, żeby auto słuchało każdego i np. załączyło ogrzewanie w czasie gdy nie życzę sobie tego (albo gdy jest to wręcz zabronione) ops:
                                                    Definuje sie z jakich numerów telefonów ma przyjmowac polecenia. Mozna skonfigurować na przyjmowanie sms lub na sygnal dzwonienia.

[ Dodano: Pon 18 Paź, 10 20:48 ]
                                                    Zamieszczone przez elvis696
                                                    Witam nie dawno temu kupiłem moją wymarzoną SKODĘ OCTAVIĘ 1 03' i też posiada webasto thermo top c(najprawdopodobniej montowane przez fabrykę) , poprzedni własiciel mówił że odkąd auto ma (4lata) nie używał tego urządzenia i gdy włączam je załącza się wentylator i pompka wodna chodzi chwilę wyłącza się na chwilę potem znów się włącza na około 5 minut i potem się wyłącza i już się nie włącza I moje pytanie; wiem że to webasto ma gniazdo serwisowe i muszę się podpiąć pod to łącze? czy wystarczy pod gniazdo auta się podłączyć żeby zdiagnozować co boli to urządzenie, skodzinka posiada climatronic.
                                                    Musisz podjechac do serwisu webasto, oni podepną się pod piec i go zdiagnozuja. Jesli piec jest podpiety do auta po szynie can mozna je zdiagnozowac przez zlacze diagnostyczne auta, jednak prawdopodobnie jest podpiete analogowo (zapewne masz dodatkowy zegar sterujacy zamontowany gdzies na desce).

Komentarz

Pracuję...