Wiem, wiem - 249$ to cena od ross-tech'a (producenta Vag-coma, a teraz to się VCDS nazywa) w USA. Cena również obejmuje soft z aktualizacjami tyle, że w angielskiej wersji językowej.
Cena dobra.
VCDS rózni sie jakos od vag-coma ? nie wiesz moze ?
To jest po prostu nowa wersja VAG-COM'a. Ross-Techowi nie udało się zastrzec nazwy produktu "VAG-COM", więc zmienili nazwę na VCDS (VAG-COM Diagnostic System).
VCDS to jest po prostu kolejna wersja Vag-coma, nazwa zmieniła się od wersji 805 - z jakiegoś tam powodu zmienili nazwę, pewnie marketing.
VCDS: VAG-COM Diagnostic System
He, he - kenw, uprzedziłeś mnie - tak jakbyśmy z jednej ściągi zrzynali :szeroki_usmiech
rrysio, bo chodzi mi o funkcje gdzie mógłbym wyłączyć zbędne ostrzeżenia typu niezapięte pasy itp.. domyślam się że w instruments czyli układ komfortu.
rrysio, bo chodzi mi o funkcje gdzie mógłbym wyłączyć zbędne ostrzeżenia typu niezapięte pasy itp.. domyślam się że w instruments czyli układ komfortu.
Instruments to nie jest układ komfortu :!: To są dwie różne rzeczy.
A co do sygnalizacji niezapiętych pasów (nie testowałem tego więc nie przyjmuję reklamacji :wink: ) robi się to tak:
W Vag-com'ie (czy tam VCDS'ie) wchodzimy do modułu 17 - Instrumenty -> kodowanie.
I zmieniamy kod według poniższej rozpiski:
# 00??x0x: Options
* +01 = Brake Pad Warning
* +02 = Seatbelt Warning
* +04 = Washer Fluid Warning
* +16 = Sedan (only VW Jetta)
Czyli od liczby zapisanej trzecią i czwartą cyfrą w kodzie (oznaczone znakami zapytania wyżej) odejmujemy 2.
Załóżmy, że kodowanie wyglądało tak: 0003101. Po zmianie powinno wyglądać tak: 0001101.
rrysio, to który blok odpowiada za moduł komfortu ? Ja to jak nie mam tego przed soba to nie pamiętam...
Moduł 46 - Central Conv.
Zamieszczone przez Ziomal
Co do kontrolki myślałem że to prostsze :?
Ale to jest naprawdę bardzo proste, przecież to zmiana jednej cyferki w kodowaniu - minuta zabawy łącznie z podłączeniem i rozłączeniem kabelka
Aaaaa - no i jeszcze jedna uwaga - wszystkie powyższe informacje dotyczą Octavii II (ogólnie rodziny Golfa V) :!:
EDIT:
dla OI od roku produkcyjnego 2001 jest podobnie:
# ??xxx: Options
* +01 = Brakepad Warning active
* +02 = Seatbelt Warning active
* +04 = Washer Fluid Warning active
* +08 = Warning Light "Lamp Diagnoses" active
* +16 = Warning Light "Door(s) open" active
Tyle, że kodowanie szafy jest chyba krótsze i inne jest znaczenie 3 ostatnich cyfr. Ale co do kontrolki pasów jest tak samo (trzecia i czwarta cyfra od końca).
Panowie!!!
Mam ogromną prośbę!
Czy byłby ktoś tak uprzejmy i napisał parę słów jak w OI przy pomocy VAGA ustawić światła dzienne tak aby świeciły w ciągu dnia (wyłącznik świateł w pozycji OFF) tylko przody?
Dokładnie tak jak opisał to Maicroft.
1. pozycja wyłącznika świateł OFF- świecą tylko światła mijania przód.
2. pozycja wyłącznika świateł ustawiona na środku- światła postojowe- bez zmian
3. pozycja wyłącznika świateł ustawion w prawo- światła mijania- bez zmian.
Wiem, że można to gdzieś ustwić przy pomocy właśnie VAGA.
Sprawa mnie troszeczkę rozjuszyła bo dwa dni temu 500m od domu zatrzymała mnie policja i właśnie za światła otrzymałem 100zł premii .
Dlatego chciałbym profilaktycznie ustawić to na stałe i mieć już zabawę ze światłami z bani...
"Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae
Przy okazji przestawilem sobie swiatla ze swiatel skandynawskich na amerykanskie :lol: No i teraz swieci mi sam przod z automatu, a tyl nic :lol:
A to chyba jest niezbyt legalne w Polsce
Zamieszczone przez haragon
Czy byłby ktoś tak uprzejmy i napisał parę słów jak w OI przy pomocy VAGA ustawić światła dzienne
Nie jestem pewien czy w OI robi się to za pomocą VAG'a (w OII na pewno można VAGiem). Coś mi się kołacze po głowie, że w OI opcja ta zależy od włącznika świateł. Ale mogę się mylić.
haragon, Sam przod w OI nie da sie z automatu, trzeba poszukac taki temat gdzie byl rozpisany wlacznik automatyczny i jego podlaczenie i tam cos przerobic
rrysio, No wlasnie, a na jakiej podstawie. Gdzie w kodeksie drogowym jest opisane pojecie swiatel do jazdy dziennej. My caly czas uzywamy swiatel mijania do jazdy w dzien
rrysio, No wlasnie, a na jakiej podstawie. Gdzie w kodeksie drogowym jest opisane pojecie swiatel do jazdy dziennej. My caly czas uzywamy swiatel mijania do jazdy w dzien
W kodeksie drogowym nie ma definicji świateł dziennych. Pewnie jest to gdzieś w jakimś rozporządzeniu ministerstwa. Ale nie mam w tej chwili namiarów na takie rozporządzenie.
EDIT: już mam :szeroki_usmiech
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia
Część 9, Załącznik nr 6
WARUNKI SZCZEGÓŁOWE DOTYCZĄCE ŚWIATEŁ ZEWNĘTRZNYCH POJAZDU SAMOCHODOWEGO I PRZYCZEPY
"...światła jazdy dziennej
...połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączenia światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego..."
Więc wynika z tego, że w Polsce automatyczne światła do jazdy dziennej legalne są tylko w opcji skandynawskiej.
A co do spryskiwaczy, cos dzis kombinowalem i modul komfortu mi calkiem zeswirowal, nie chce otwierac drzwi, swiatla wlaczaja sie same, mimo ze sa odlaczone, syrena zaczela sygnalizowac zamykanie auta :lol: ale przy okazji gdzies widzialem, ustawienie gdzie chyba jest mozliwosc dezaktywacji spryskow - jutro jak bede mial chwile to powalcze z tym, zeby to przywrocic do normalnosci :twisted:
a co sądzicie o czymś takim? http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=225
czy to urządzenie posiada takie same funkcje jak zwykły kabel+PC? tzn można przeprowadzać adaptacje zmiany w module komfortu programowanie niowych kluczyków idt? będzie pasował do octavek przed i po liftingowych? a czy da się to cudo podłączyć do PC żeby chociażby wydrukować błędy?
Hmm N239.... już Ci mówię...to zawór sterujacy podciśnieniem przy gaszeniu silnika. Widze, że masz ASV, więc przepustnica jest zintegrowana z EGR. Patrząc od przodu za EGR znajduje się mieszek podciśnieniowy i wajcha przepustnicy. Idąc po przewodzie podciśnienia powinieneś dojść do zaworu. Błąd ma status "intermittent". nie miałeś ostatnio lub kiedykolwiek problemów z gaszeniem silnika? Nie telepało ostro przy gaszeniu?
Kliknij "POMÓGŁ" jeśli wkurzyłem Cię tak, że brakuje Ci bluzg
Mam problemy z moca od jakiegos czasu i nie stac mnie na czeste wizyty u mechanika i kasowanie bledow i nie dawanie sie naciągać na wymiane kolejnych części czasami.chcialbym wejsc w posiadanie programu diagnostycznego i zakupic kabelek. Tym samym dowiedzialbym sie cos wiecej o swojej Skodzie i jej bólach. CZy ktoś może mi powiedziec skąd to dostac i jaki kabelek trzeba kupić i gdzie najlepiej? :lol:
wiem o viakon jelśli chodzi o interface, tam zamówię kabelek, :lol: ale nie wiem gdzie dostać czy tez ściągnąć vag-com 409.1pl. Jest szansa że może mi to ktoś przesłać? Byłbym bardzo wdzięczny.
Komentarz