Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    Sorki że długo nie pisałem ale byłem na urlopie i miałem przerwe w TV i NET.
    Za dużo na ten temat to się odemnie nie do wiesz ponieważ wiedza moja jest mała Wejdź na www.viaken.pl i tam się dowiesz wszystkiego, ewentualnie możesz zadzwonić. Mój interfejsik to ten OBD kkl line dla Vag-a (skoda,vw,itd.) za chyba 129pln.

Problem który miałem zniknął tylko do końca nie wiem czy pomogła zmiana systemu na Win.XP czy poprostu coś w złej kolejności robiłem. Teraz jest OK
    hej, napisz cos wiecej bo mam ten sam problem przy KWP2000 na USB, Port OK ale Interface'u nie widzi .

Komentarz

• DGW
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 2330

lec, tak jak pisałem, nie wiem dokładnie co było nie tak. Przeinstalowałem system na XP, zainstalowałem odpowiednie sterowniki i jest ok. chodzi na różnych Vagach tylko na starszych pokazuje nieraz dziwne błędy, na 311-2 jest ok.
      Jedyne co zauważyłem to kolejność wykonywania czynności.
      1. uruchomienie programu
      2. wejście w ustawienie portu (w Vagu)
      3. podłączenie interfejsu
      4. test
      5. save
      i działa

sprawdź jeszcze na którym porcie masz interfejs bo może tu jest problem
      NFPNorth-West
      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
      WARSZTAT www.dsize.pl
      ->
      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

a na ktorym moge miec ? na usb :P

moze ja mam jakies stery lewe do tego USB'ka czy cus. Mozesz mi podeslac swoje na [email protected] ?

jak podlaczasz w aucie to pala Ci sie obie diody na interfejsie? bo u mnie tylko zielona, a czerwona (+12V) juz nie.

Komentarz

• DGW
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 2330

Zamieszczone przez lec
          a na ktorym moge miec ? na usb :P
          możesz mieć np. na 1 lub 2 lub 3 lub 4. Przeważnie jest ustawiony port 3 :P

Zamieszczone przez lec
          moze ja mam jakies stery lewe do tego USB'ka czy cus
          wnioskuje że chodzi ci o sterowniki. U mnie sterowniki są zainstalowane do przejściówki z COM na USB ponieważ mój interfejs jest na COM a poza tym nie mam żadnych diodek w nim.
          Zamieszczone przez lec
          bo u mnie tylko zielona, a czerwona (+12V) juz nie.
          a sprawdzałeś już innym Vagiem czy wszystko z łączem masz OK ?

Najlepiej zadzwoń do Viaken-a i tam ci wszystko powiedzą co i jak ponieważ ja nie czuje się na siłach intelektualnych żeby radzić w tym temacie
          NFPNorth-West
          WARSZTAT www.dsize.pl
          ->

Komentarz

• tompol
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 410

lec, jesli masz interfejs na USB, to po podłączeniu do portu Winda wykryje nowe urządzenie (wirtualny port USB) i zainstaluje do niego sterownik z płytki którą dostałeś wraz z interfejsem. Potem wejdź do menadżera urządzeń i zobacz jaki port COM jest mu przypisany. I taki ustaw w VAG-COMie. Zrób test (po podłączeniu do samochodu i włączeniu zapłonu) i powinno hulać.
            srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

dobra, czesc rzeczy mi sie wyjasnila, ja mam KWP2000 i on nie dziala z VAG-COM gdyz nie jest fejsem do diagnostyki tylko do tuningu (a myslalem ze jest 2 w 1).

Tak czy siak walcze z "ECU NOT FOUND", czyli brakiem komunikacji ze sterownikiem. Z tego co wyczytalem to najczesciej licznik cos zakóca i trzeba w nim jakis pin wyjac, albo jakies bezpieczniki wylaczyc zeby "uspic licznik". Czarna magia. A najlepiej podobno wykrecic sterownik i bezposrednio sie wpinac. Chore - nie po to kupowalem wszystko i kable ODB zeby rozpruwac komputer.

tompol, ja mam Serial to KLine Interface i nie mam tam zadnych opcji z COM'ami. Jest i juz. A stery musialem sobie sciagnac razem z softem KWP2000 ktorych oczywiscie w komplecie nie bylo.

Jutro przyjdzie do mnie interfejs VAG KKL USB we wtyku OBD2 i zobaczymy czy to zaskoczy. Na razie mam dosc i umysl przeciazony rzeczami ktorych nie rozumiem :P

Komentarz

• DGW
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 2330

Zamieszczone przez lec
                albo jakies bezpieczniki
                Jak bede u Marka to podpytam który on bezpiecznik wyjmuje przy modowaniu
                NFPNorth-West
                WARSZTAT www.dsize.pl
                ->

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

Zamieszczone przez lec
                  dobra, czesc rzeczy mi sie wyjasnila, ja mam KWP2000 i on nie dziala z VAG-COM gdyz nie jest fejsem do diagnostyki tylko do tuningu (a myslalem ze jest 2 w 1).

Tak czy siak walcze z "ECU NOT FOUND", czyli brakiem komunikacji ze sterownikiem. Z tego co wyczytalem to najczesciej licznik cos zakóca i trzeba w nim jakis pin wyjac, albo jakies bezpieczniki wylaczyc zeby "uspic licznik". Czarna magia. A najlepiej podobno wykrecic sterownik i bezposrednio sie wpinac. Chore - nie po to kupowalem wszystko i kable ODB zeby rozpruwac komputer.
                  Spokojnie wystarczy wyjąć bezpiecznik do kompa, ale który to Ci dokładnie nie powiem. Ale to chyba z tych malutkich. Zamierzasz sam bawić się w chiptuning??? Odważny jesteś!

Ale tak jak napisałeś KWP2000 to nie narzędzie do diagnostyki tylko to zgrywania i wgrywania softu. Do diagnostyki służą Vag-Com-y. Ja mam na opto na com-ie i do O1 zupełnie styka.
                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

no wlasnie ktory to ? :P

Zamieszczone przez Masmo
                    Zamierzasz sam bawić się w chiptuning??? Odważny jesteś!
                    nie zamierzam, wgranie serii czy softu przygotowanego przez tunera pod swoje wlasne auto to nie chiptunning. Poza tym jak pisalem myslalem ze bede mogl rowniez uzywac tego do diagnostyki i to mial byc podstawowy cel zakupu. Skoro juz mam to zostanie a do diagnostyki przyjdzie lada chwila.

Komentarz

• tompol
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 410

Zamieszczone przez lec
                      Jutro przyjdzie do mnie interfejs VAG KKL USB we wtyku OBD2 i zobaczymy czy to zaskoczy. Na razie mam dosc i umysl przeciazony rzeczami ktorych nie rozumiem :P
                      Jasne. Zakładałem że masz to, co dopiero będziesz miał.
                      srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• divino-pablo
                        Drive
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 89

lec,
                        Witam Kolege
                        Z tego co pamietam przy zgrywaniu trzeba wyjac malutki bezpiecznik w ich ostanim rzedzie (jest to chyba 4 rzad od gory, pierwszy nad duzymi) i wtedy piaty bezpiecznik od lewej strony (od strony silnika)
                        Trzeba go wyjac jak sie chce sciagac i wgrywac softy do kompa. po wgraniu trzeba chyba jeszcze vagiem blad poduszek skasowac

Pozdro
                        Asia i Paweł
                        Asia & Pablo-(vel Divino-Pablo)
                        Powered by:TUNE-UP - http://tune-up.pl
                        90KM@210Nm - 110KM@293Nm

Uniden 520PRO XL + Midland Alan9 [misiaki protector]

Komentarz

VAG KKL USB we wtyku OBD2 smiga bez problemu. W koncu blad poduchy skasowalem. Samodzielnie

Komentarz

• Masmo
                            L&K
                            • 2005
                            • 1145

Zamieszczone przez lec
                            VAG KKL USB we wtyku OBD2 smiga bez problemu. W koncu blad poduchy skasowalem. Samodzielnie
                            Nieśmiało spytam: witch release :?: :?: :wink:
                            Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

vaga? 409.1-US

Komentarz

• daneczek76
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 3642
                                • Toyota

Panowie takie może lamerskie pytanko która wersja Vag com najlepiej smiga z OII a takze z OI potrzebuje coś zrobić w OII prosba jak by ktos miał dobrą wersje działającą pod XP oczywiście to podał jej nr lub wysłał na maila.Pytanie do dobrygrzeswawa, ten programik dodatkowy do vaga pod xp i w2k to pewnie do comów o nazwie DriverLINX I/O Driver .
                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Masmo
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1145

Zamieszczone przez daneczek76
                                  Panowie takie może lamerskie pytanko która wersja Vag com najlepiej smiga z OII a takze z OI potrzebuje coś zrobić w OII prosba jak by ktos miał dobrą wersje działającą pod XP oczywiście to podał jej nr lub wysłał na maila.Pytanie do dobrygrzeswawa, ten programik dodatkowy do vaga pod xp i w2k to pewnie do comów o nazwie DriverLINX I/O Driver .
                                  To chyba zależy jaki kabel masz. Ja mam taki:

i używam Vag-Com'a 3.11-2 i wszystko działa poprawnie przy OI. Ma przejscówkę USB-Com, która miała swoje sterowniki. Żadnych dodatkowych sterowników nie potrzebowałem do XP.

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

W OII to chyba kazdym kablem tylko silnik mozna sprawdzic. Cos wiecej zeby obadac to trzeba miec kabel z obsluga CAN-BUSA, albo takie gotowe male VAG-i po 400zl na Allegro :roll:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

Maicroft, ok wszystko jasne bo własnie tylko silnik mogłem sprawdzić i nic wiecej a co się na wkur..... to juz moje teraz juz wiem dzięki.

Masmo, mi w OI wszystko gra tylko OII mnie bolała ale juz wszystko jasne.

Komentarz

• Masmo
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1145

Zamieszczone przez Maicroft
                                        W OII to chyba kazdym kablem tylko silnik mozna sprawdzic. Cos wiecej zeby obadac to trzeba miec kabel z obsluga CAN-BUSA, albo takie gotowe male VAG-i po 400zl na Allegro :roll:
                                        A taki kabelek z obsluga CAN-BUSA to można gdzieś kupić??? I jaki soft pod to?

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Z moich informacji wynika, ze ten ori kabelek RossTecha obsluguje CAN-a i wraz z softem koszt to jakies 1900zl w PL w USA okolo 1000zl.

Sa jakies zabawki jak to https://ssl.allegro.pl/item133731166...bez_komp_.html

lub to

I jak widze cena spadla, ta ktora podalem to info sprzed pol roku.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• DGW
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 2330

daneczek76, jest chyba dokładnie tak jak napisał Masmo w kwestii sterowników
                                            NFPNorth-West
                                            WARSZTAT www.dsize.pl
                                            ->

Komentarz

• MARIUSZ-R
                                              Classic
                                              • 2005
                                              • 14

Witam wszystkich taki kabelek z obsługą cana kupilem za 500 zł działa na najnowszym vag-comie 607 czyta przebieg ze sterownikÓW silnika EDC 15. :lol:
                                              MARIUSZ ROBAK

Komentarz

• Masmo
                                                L&K
                                                • 2005
                                                • 1145

Zamieszczone przez MARIUSZ-R
                                                Witam wszystkich taki kabelek z obsługą cana kupilem za 500 zł działa na najnowszym vag-comie 607 czyta przebieg ze sterownikÓW silnika EDC 15. :lol:
                                                Coś więcej? Gdzie taki kabel można kupić za 500?

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

A mi wyskoczyl w VAG-COM blad przy wchodzeniu do silnika kanal 01 9C9C i nie laczy sie. Kazdy inny kanal chodzi bez problemu. Interfejs USB KKL :evil:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• daneczek76
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 3642
                                                    • Toyota

panowie bo jakos na forum znalazłem tylko mały opisik ktos wie co to za bład w diagnozie silnika 00575 z Vaga bo koledze w OI taki z czytałem. Dzięki PZDR

Komentarz

Pracuję...