Wszystko o Vag-Com'ie
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez lenarMam prośbę. Jeśli ktoś ma soft do kabla VCDS 908.0UK to proszę o przesłanie na maila. Z góry dziękiAudi A6 allroad, 300KM, 570Nm
ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
http://www.termowizja.bielsko.pl/
Komentarz
-
-
Vag 7 chyba jest już po PL i przebieg też czyta.
Zamieszczone przez 20omegai za jaką cene można ją zakupić?A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Chciałem zakupić kabelek, ale niestety mam lapka z 7 (64 bit), dodatkowo procek nie obsługuje virtualizacji .
Mam w związku z tym pytanie, czy ktoś z Opola ma zestawik kabelek + laptop + vag i mógłby mi pomóc w zmianie kilku ustawień, ewentualnie kabelek kupię i wykorzystamy go wspólnie.
Pzdr
Udało mi się uruchomić Windows XP Mode na służbowym laptopie, kabelek już zamówiłem, tak więc sprawa nieaktualna. Qwarz serdeczne dzięki za oferowaną pomoc.
Komentarz
-
-
Panie i Panowie
Jako że dzisiaj w pracy miałem luz więc spędziłem ponad 3 godziny na zapoznaniu się z tematem VAG'a.
I teraz poprawcie mnie jeśli się w czymś mylę.
Do mojej Octy z 2008 roku z silnikiem BFQ (model roku 2009) aby się podłączyć i coś sobie podglądnąć i pozmieniać potrzebuje:
1. Zakupić taki kabel na USB:http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=103
lub taki na COM'a http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=31
2. Ściągnąć program: "Polski VCDS (wersja 908.1) dla profesjonalnych interface'ów z serii HEX, KEY & MicroCAN" ze strony http://www.vag-com.pl/
3. Wgrać do laptopa podłączyć i skonfigurować.
Pytanie czy ktoś testował na tym silniku tego rocznika aucie???
Wszelkie uwagi poza "szukanie nie gryzie" wskazaneSkoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
"Polski VCDS (wersja 908.1) dla profesjonalnych interface'ów z serii HEX, KEY & MicroCAN" ze strony http://www.vag-com.pl/
Jak sciagniesz od ADAKO profesjonalny kabel to wtedy zagra.
Do OI kup zwyklego KKL od Viakena zainstaluj VAG-COMa 3.11n i po sprawie
Komentarz
-
-
Jestem posiadaczem kabla działającego (w "zarejestrowanej" wersji) z VCDS 908.1PL. Wszystko byłoby cacy (Auto-Scan, adaptacje, odczyt-kasowanie błędów odbywają się bez problemów). Jedyny problem pojawia się przy kodowaniu, kiedy chcę skorzystać z pomocnika długiego kodowania. W oknie, w którym wyświetlany jest sterownik, obecny kod, a także miejsce na nowy kod, nie ma przycisku "Pomocnik kodowania"
Oczywiście mogę "z palca" uruchomić pomocnika kodowania i wkleić kod Bajtów:
tyle, że wtedy automatycznie nie wybierze on opisu dla danego sterownika, a z ręcznego wyboru plików nie da się wybrać plików z rozszerzeniem CLB
.
Opis sterownika o adresie 09, zawiera się w pliku 1K0-937-08x-09.clb, który posiadam w katalogu Labels.
Adres 09: Centr.zesp.elektr. (J519) Plik etykiet: 1K0-937-08x-09.clb
Oznaczenie elementu SW: 1K0 937 087 D HW: 1K0 937 087 D
Komponent: BCM PQ35 H 103 0541
Weryfikacja: 00103 AE
Kodowanie: 46180AB8B00508C040080080110081E4030100AE424D89605C 0440000000
Kod serwisu: WSC 21000 456 72198
tylko nie mam go jak wybrać w LCode :evil:
Prośba do wszystkich posiadających nową wersję VCDSa, czy posiadacie przycisk "Pomocnik kodowania", jeśli nie, jak wybieracie opis sterownika z rozszerzeniem CLB?
Komentarz
-
-
Andys, o ile pamiętam, to powinieneś wybrać z palca plik *.xpl ( masz zresztą ich listę na fotce powyżej ). Tak przynajmniej jest u mnie w VagCom 704.1 . Jak po ręcznym wybraniu pliku nie pojawią się opisy, to trzeba kliknąć na którymś z okienek bajtów na pozycji nr 3 w Lcode i wtedy opisy powinny wskoczyć...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowal 2002Andys, o ile pamiętam, to powinieneś wybrać z palca plik *.xpl ( masz zresztą ich listę na fotce powyżej ). Tak przynajmniej jest u mnie w VagCom 704.1 . Jak po ręcznym wybraniu pliku nie pojawią się opisy, to trzeba kliknąć na którymś z okienek bajtów na pozycji nr 3 w Lcode i wtedy opisy powinny wskoczyć...
Tak, jak pisałem wyżej, z auto-scana wynika, że plik etykiety dla mojego kontrolera elektr. to plik 1K0-937-08x-09.clb, który posiadam fizycznie na dysku. Niestety nie jest to plik tekstowy, nie mogę go podejrzeć.
[ Dodano: Pią 12 Mar, 10 13:54 ]
No i sam rozwiązałem swój problem . Okazało się, że zbyt restrykcyjnie ustawiłem firewall`a :shock: . Sam VCDS się uruchamiał, LCode wywoływany z palca - też. Natomiast już VCDS nie był w stanie się dobić samodzielnie do LCode`a. W tej chwili wszystko działa jak powinno z VCDSem 908.1PL :diabelski_usmiech . Pomyślałem, że napiszę rozwiązanie, być może komuś też coś takiego mogłoby się kiedyś zdarzyć.
Komentarz
-
-
Kupiłem kabelek z Viakena kabelek , zainstalowałem VAG-COM 311, testy komunikacji przeszły pomyślnie (program jest już w wersji full). Jednak nie mogę wejść w moduł 09-Cent. Elect. Wyświetla mi się komunikat: No Response from Controller. Przecież połączenie jest, bo test wyszedł pomyślnie. Proszę pomóżcie i nakierujcie mnie, co jest nie tak.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tadfiKupiłem kabelek z Viakena kabelek , zainstalowałem VAG-COM 311, testy komunikacji przeszły pomyślnie (program jest już w wersji full). Jednak nie mogę wejść w moduł 09-Cent. Elect. Wyświetla mi się komunikat: No Response from Controller. Przecież połączenie jest, bo test wyszedł pomyślnie. Proszę pomóżcie i nakierujcie mnie, co jest nie tak.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndysHmm, może się na tym nie znam, ale dla mnie kabelek który kupiłeś od Viakena nadaje się do starszych aut nie posiadających magistrali CAN-BUS. Z Twojego profilu wynika, że masz O2, więc z pewnością masz CANa. Może tu leży problem :roll:
Czyli rozumiem, że muszę go wymienić na ten chyba prawidłowy ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadotadfi, Ten kabelek będzie równie nie przydatny jak ten co masz. Przeczytaj ten wątek jeszcze raz na spokojnie zanim znów wyrzucisz kasę w błoto.
Hint:
Jeśli kabelek kosztuje mniej niż 200-300 PLN albo nie obsługuje CANa to znaczy, że to nie to czego szukasz.
Pzdr
Komentarz
-
Komentarz