Wszystko o Vag-Com'ie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ant
    Ambiente
    • 2010
    • 129

Witam
    Chcę zakupić kabel do mojej Octavii 12.2006 oznaczenie silnika BWA. Jak rozumiem jest ona na szynie diagnostycznej CAN. Nie wiem jaki interfejs będzie najlepszy. Może ktoś bardziej oblatany w tych sprawach doradzi. Moje typy to:

RS
    pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• Guguś
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1212

Ant, poczytałeś troszeczkę ten temat ??

Do czego potrzebujesz ten kabel ??

Skoro masz nówkę sztukę to na pewno wszystkie dane masz do niej takie jak PIN do szafy i resztę.

Według mnie pierwszy jest bardziej przydatny z dwojga złego :szeroki_usmiech

Zastanów się do czego potrzebujesz kabelek, jak do samej diagnostyki to nie ma sensu wywalać takiej kasy.

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• Ant
        Ambiente
        • 2010
        • 129

Czytałem i dlatego mam wątpliwości. Głównie mi chodzi o diagnostykę (lubię wiedzieć co się dzieje w moim aucie). Diagnostyka, błędy, logi dynamiczne to na początek. A nówka sztuka to już nie jest. PIN do szafy? Mam ją od miesiąca, ale żadnego PINu nie kojarzę, oprócz radia. Będąc przy temacie radia, to może orientuje się ktoś jak odblokować w Columbusie opcję dvd free. Byłem u gościa w Warszawie, który się tym zajmuje i powiedział, że moja navi ma jakiś dziwny numer i nie może się z nią jego komp połączyć. Wspomniał coś o numerze 1Z0 a niby powinienem mieć 3T0. Do tego jest bez napisu Columbus na panelu. Sam nie wiem, czym różni się Columbus od RNS-510.
        RS
        pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• fernando
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1890

Czy VAGiem da się uruchomić doświetlanie zakrętów w MY2011? Pogubiłem się już, bo od pewnego czasu jedni piszą o VAGu a inni o VCDS, a ja mam to pierwsze... Da radę?

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

da się. To jedno i to samo. Od którejś tam wersji nazwa się zmieniła z VAG na VCDS
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• Qwarz
              Classic
              • 2009
              • 17

Zamieszczone przez Enriquez
              Od którejś tam wersji nazwa się zmieniła z VAG na VCDS
              Od 805.0

Komentarz

• fernando
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1890

da się. To jedno i to samo. Od którejś tam wersji nazwa się zmieniła z VAG na VCDS
                Dzięki Myślałem, że poza nazwą zmieniła się i funkcjonalność, stąd miałem obawę, czy "nowsze" funkcje będą obsługiwane...

Komentarz

• se@l
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 169

Mam problem, odstawiałem auto do ASO skody, naprawili mi (znaczy się wymienili) uchwyt do zamykania drzwi. Potem długo bawiłem się kabelkiem, włączałem i wyłączałem co się dało, testowanie itp. Uruchomiłem sobie staging, tryb amerykański automatyczne blokowanie drzwi i tp.

Wracając po świętach do domku wielkie zdziwienie bo nie działają mi lusterka zewnętrzne. Teraz się zastanawiam czy w ASO nie podpięli wtyczki czy ja coś namieszałem VAGiem (v.912). Nie działa regulacja lusterek i podgrzewanie lusterek i to w dodatku obu. Krótko mówiąc nie reaguje na joystick od lusterek. Błędów nie ma. Co ciekawe nie działają oba lusterka.

Any idea?
                  pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• piotrek_os
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8160
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

se@l, zacznij od bezpiecznika.....
                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

porównaj autoscany przed i po w sterownikach 42 i 52
                      Jak są takie same, to pewnie wtyczki nie wpięli. Ale to możesz łatwo sam sobie podpiąć, o ile chodzi o wtyczkę przy klamce.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• macluke
                        Elegance
                        • 2010
                        • 875

koledzy, a ja mam takie pytanie: chciałbym kupić oryginalny kabelek do O2 MY2011 (z vcds.pl - adako). Czy jest na forum jakis przedstawiciel tej firmy? Są jakieś grupowe zakupy czy zniżki?

Komentarz

• Jac_ek
                          RS
                          • 2009
                          • 1733

macluke, nie ma - za to jest parę oryginałów tych kabelków na forum.
                          - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• M4ciek
                            Drive
                            • 2010
                            • 63

w wątku dot.VCDSa 10.6 napisałem:
                            hej, załatwiłem sobie importowaną wersję VCDSa 10.6 i mimo że większość problemów związanych z komputerami rozwiązuję sobie sam, to tym razem mam problem z podłączeniem i liczę na wskazówki osób które to przerabiały (wątek przeczytałem ale na niewiele się to zdało)

Mam W7 x64. Na płytce dostarczonej z interfejsem są instalacje vag-coma 7, vcdsa 8, 9 i 10.6 oraz instrukcja w PDF + sterowniki 9.08 do systemu 64-bitowego (pliki inf)

Oto co zrobiłem:
                            1. Zainstalowałem 10.6, podpiąłem kabel, ale W7 nie chciała wykryć wszystkiego.
                            2. Zgodnie z instrukcją podmieniłem wpierw fdibus a potem fdiport.
                            3. Przy nadal podpiętym kablu uruchomiłem vcdsa, podpiąłem drugi koniec wtyczki do auta. Odpaliłem zapłon.
                            4. Następnie w opcjach VCDSa wybrałem niezbędny do dalszych zabaw test połączenia i zwróciło mi błąd że kabel nie jest podpięty do auta. Dodam że w managerze urządzeń nie widnieje mi nigdzie pozycja o nazwie "HEX-CAN" (przy podłączonym kablu)

WTF? uszkodzony kabel czy jakiś błąd? a może te sterowniki nie takie? :-( :roll:
                            ale mnie odesłano tutaj :-)

dodam, że w międzyczasie wziąłem drugiego laptopa, z 32-bitowym XPekiem, praktycznie czystym jak łza. Instalka 10.6, potem podpinam kabel, instalują się sterowniki wszystko jak po maśle. W managerze urządzeń mam widoczny Ross-Tech HEX-CANa wśród urządzeń USB.

Podpinam do auta i... to samo. Ten sam błąd "Not plugged into Car!". Dodam, że dioda mi się nie świeci.
                            06.09.2010 - zamówienie szarej elegantki
                            19.11.2010 - odbiór auta :-)

Komentarz

• looker
                              RS
                              • 2008
                              • 1886
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

M4ciek, sprawdź na innym aucie - może złącze OBD uszkodzone, wtyczka kabla, jakiś z pin-ów. Obadaj mechanicznie sprzęt i auto.
                              OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                              SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• Guguś
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2008
                                • 1212

M4ciek, a sprawdziłeś comy, na którym masz podpięty kabel.

Skoro komputer widzi kabel to ja bym comy obstawiał

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• M4ciek
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 63

dobra, są pewne postępy:

kabel podpięty do VW Passata B6 - wykryty i działa, dioda się pali; testowałem z użyciem mojego laptopa oraz na kolejnym z XPekiem - na obu działa;

u mnie w Audi A3 niet, jeszcze muszę sprawdzić Skodinę, tylko akurat teraz jest w trasie...

Komentarz

• Enriquez
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 7685
                                    • Superb III (3V3)

Pamięam, że był jakiś taki motyw, że prostrze kable nie obsługują Audi, ale chodziło i ile pamietam Q7...
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin

Komentarz

• mad_mark
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 413

zobacz sobie pin-out gniazda obd2 i zobacz czy masz napiecie w gniezdzie na odpowiednich pinach.

Komentarz

• kiki
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 359

Zamieszczone przez Xan86
                                        Może się komuś przyda 8)

VAG-COM 704.1 PL:

Paczka zawierająca: VAG COM 208.1 PL +Crack, VAG COM 311.2 +Crack, VAG-COM 409.1 + Crack +programik który kopiuje crackowane pliki co 5s (instrukcja z obrazkami w środku)

Patch do wersji 704.1 tak by się nie aktualizowała:

:twisted:
                                        Ktoś próbował z tym vagiem 409-1? Działa komuś full wersja czy jednak w dalszym ciągu nie ma dobrej witaminki na to ?? Bo mi nie działa niestety...

Komentarz

• M4ciek
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 63

udało się rozwiązać problem z kablem niewidzącym mojego auta - był to faktycznie problem z gniazdem :-)

teraz tylko rozwiązać problem długiego kodowania ;-)

Komentarz

• hermioli1
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 322

Witam, powiedzcie mi jaka jest różnica pomiędzy dwoma urządzeniami

Poczytałem wątek o Vag Com, ale pogubiłem się w mnogości informacji.

Auta do diagnozy: O1 2004/05, Altea 2007, O2 2009

Dodam że skłaniam się ku pierwszemu rozwiązaniu. Czy to dobry wybór???
                                            W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
                                            Babka utonęła do góry kudłatką.
                                            Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
                                            Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!

Komentarz

• looker
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 1886
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

hermioli1, do O2 będziesz potrzebował "fejs" z obsługą CAN. IMO oba te urządzenia nie mają tej funkcji...

Komentarz

• hermioli1
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 322

Ale auta do 2005/06 roku chyba da radę pobadać????
                                                W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
                                                Babka utonęła do góry kudłatką.
                                                Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
                                                Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!

Komentarz

• looker
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 1886
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Tak. I to co po liniach K w O2 też trochę.

Komentarz

• M4ciek
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 63

W tych co nie mają CAN, owszem;
                                                    z tych z CAN odczytasz co najwyżej błędy sekcji silnika, ale z tym też różnie bywa.

Masz trzy rozwiązania:
                                                    - kupić używany chiński interfejs VCDS
                                                    - kupić coś w stylu: http://allegro.pl/obd1-obd2-hex-can-...413388402.html aczkolwiek z długim kodowaniem, czy adaptacjami może być problem
                                                    - kupić polski interfejs VCDS z adako.pl :roll:

Komentarz

Pracuję...