Nowiutka O2 FL - niedoróbki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrek_gdy
    RS
    • 2008
    • 7723
    • Volkswagen
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez loyd
    (kiedyś rzeczywiście tak się robiło).
    kiedyś silniki nie były docierane na hamowni tylko bezpośrednio po złożeniu trafiały do auta- stąd ta wymiana
    teraz silnik po złożeniu trafia na hamownię a dopiero po niej trafia pod maskę,
    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• gruto
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1262
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez arekban
      ale dziś gdy każdemu się spieszy docieranie auta przez 10 tys km mogło by być uciążliwe. Z pewnością producent założył że zalecenenie spokojnej jazy do 1000 km wystarczy właśnie na bezawaryjne przejechanie X km
      arekban, wg mnie strzał w dziesiątkę ......coś musieli przecież napisać w instrukcji to raz , a dwa przecież wiemy ze największe pieniądze robią salony na SERWISIE . Ten gość z tego Wolsburga powiedział mi o tym ponieważ nie potrafi wyjść z podziwu ze przyjeżdzają do nich auta z przebiegami pod 600kkm . Jak to niemcy - są skrupulatni i robią statystyki, prowadzą wywiady , i wszysto wysyłąją gdzieś do koncernu . Także to co napisałęm o tych 10 kkm to nie są wywiady jakiegoś "dziadka" - tak jak stwierdził loyd, tylko bardzo wykształconego spacjalisty i fachowca który pracuje tam juz prawie 20 lat (raz tam byłem ......hehe czyściej niż u mnie w garażu ) , i po prostu facet służy dobrą radą . Te 10kkm o ktorych powiedział to jest minimum , aby sie cieszyć z długiej i bezawaryjnej pracy motorowni .
      Tak na marginesie , to ja tez mam w rodzinie mlodego gnojka 28 lat - przedstawiciela handlowego od "dachów ", ktorego zycie rozpieszcza, nic nie nauczyło i łatwo mu przyszło ....... , do czego zmierzam , odbierał pare miesiecy temu nowego pasaciora 170 KM , to zaraz leciał na Wrocław sprawdzić ile to cacko wyciagnie . Rezultat jest taki ze nie tak dawno na urodzinach u jakiejś tam naszej wspónej ciotki wykrzykiwał ze grupa VW to jedno wielkie gówno , bo co chwile musi dolewać oleum :shock: . Wtedy mu powiedzialem ze jest "jeleniem" i pojechałem do domu .
      Reasumując .......zdanie jest moje takie ...Kupno auta mi osobiście nie przyszło aż tak łatwo -- coś tam musiałem na nie robić ... i z zasady o nie dbam , , a taki ktoś jak przedstawiciel , lub ktoś kto ma forse to to pirerd...., będzie następne - taka jest prawda .

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

gruto : Mysle ze to o czym piszesz to inna para kaloszy. Co innego auta katowane od nowosci przez ich uzytkownikow ktotrzy nie sa wlascicielami , nie zaplacili za nie i ich nie szanuja od 1 km a co innego zapis ekslploatacyjny producenta. Jezeli jest tak jak mowisz z docieraniem auta czyli VW group jebnal sie celowo o 9 tys km to dlaczego by mial tak nei robic z innymi zapisami co ? Moze oleje ktore sa wymagane spelniajace normy VW to tez tani badziew drogo sprzedawany i silniki po nich nie przejada duzo ? To tylko przyklad , moge wziazc ksiazke obslugowa i wyliczac dalej.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Zamieszczone przez piotrek_gdy
          Zamieszczone przez loyd
          (kiedyś rzeczywiście tak się robiło).
          kiedyś silniki nie były docierane na hamowni tylko bezpośrednio po złożeniu trafiały do auta- stąd ta wymiana
          teraz silnik po złożeniu trafia na hamownię a dopiero po niej trafia pod maskę,
          Otóż nie. Kiedyś (w syrenkach, trabantach i innych tego typu autach) przez pierwszy 1 kkm, tłoki w cylindrach "się docierały" - czyli następowało normalne szlifowanie a olej należało wylać bo były w nim opiłki metalu (pozostałość po szlifowaniu).

A teraz jak w "Chłopaki nie płaczą" - świat poszedł do przodu, mamy cyforwe i laserowe obrabiarki a auta projektuje się za pomoca komputerów, silnika się nie dociera w rozumieniu powyższym tylko się go układa - żeby wział trochę oleju itp. ale niektórzy tego nie rozumieją - są potomkami gości którzy dali się złapać na swoim podwórku i wódz opierdolił ich za paczkę fajek :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez loyd
            silnika się nie dociera w rozumieniu powyższym tylko się go układa
            może mi ktoś wreszcie wytłumaczyć czym się różni "docieranie" od "układania" :?: :szeroki_usmiech
            i z jakiego powodu należy silnik docierać lub nie a z jakiego (innego) powodu należy silnik układać :?:
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

Docierało to się silnik w trabancie - wewnątrz silnika były nierówności produkcyjne i tłok normalnie szlifował wewnątrz cylinder. Po ok 1 kkm proces się kończył i należało zmienić olej bo były w nim opiłki żelaza (pozostałość po szlifowaniu - docieraniu).

W nowoczesnych silnikach tego procesu już nie ma. Natomiast zalecenia producentów sprowadzają się do delikatnej jazdy przez pierwszy 1kkm po to, żeby silnik się ułożył - wziął sobie troszkę oleju, osiadł na poduszkach jak trzeba, żeby się wszytskie części wpasowały.

Tak mi powiedział inżynier projektujacy silniki a nie jakiś leśny dziadek (skądkolwiek by on nie był).

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez loyd
                wziął sobie troszkę oleju, osiadł na poduszkach jak trzeba, żeby się wszytskie części wpasowały
                czyli z jakiego powodu ma wziąć troszkę oleju i na jakiej zasadzie te części się w siebie "wpasowują" :?:
                czyżby to wszystko miało być spowodowane zwiększonym tarciem :?:
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• romi-70
                  Elegance
                  • 2008
                  • 920
                  • Volkswagen
                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez loyd
                  Docierało to się silnik w trabancie - wewnątrz silnika były nierówności produkcyjne i tłok normalnie szlifował wewnątrz cylinder. Po ok 1 kkm proces się kończył i należało zmienić olej bo były w nim opiłki żelaza (pozostałość po szlifowaniu - docieraniu).
                  Ale większość Trabantów to dwusuwy gdzie olej lało sie do paliwa :P Pod koniec produkcji dopiero montowali czterosuwa 1,1 VW :wink:
                  Była O1 TDI , jest G7 Variant TSI

http://www.motostat.pl/user_images/71265/icon3.png

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Z tym ukladaniem silnika to jest cos na rzeczy - jak pierwszy raz wjechalem na A1 i rozpedzilem auto do 130 km/h (prawie 4 tys obrotow) to zaczelo drgac jakby kola byly niewywazone, zwolnilem, jak przyspieszylem za drugim razem drganie bylo juz mniejsze, teraz w ogole go nie ma a najszybciej jechalem 140, 1200 km przebiegu

instrukcja mowi zeby nie przekraczac 2/3 obrotow, ja nie przekroczylem polowy a i tak cos drgalo
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez loyd
                      http://www.motofakty.pl/artykul/docieranie_silnikow.html
                      nie chodzi mi o powtarzanie w kółko tego samego, tylko o wyjaśnienie, co to znaczy, że "części mają się do siebie dopasować i ułożyć" bo ja przez to właśnie rozumiem docieranie się metalowych elementów i staram się zrozumieć czy należy się doszukiwać jakiegoś głębszego sensu w marketingowo mniej drastycznie brzmiącym "układaniu".
                      a to, że silniki 50lat temu były wykonywane z mniejszą precyzją niż teraz i docieranie nie jest już tak długotrwałym i traumatycznym przeżyciem związanym z ewidentnym wzrostem osiągów po tym procesie, z np. grzaniem się silnika w trakcie, to rzecz oczywista.

podobnie jeśli ktoś myśli, że przez pierwsze 5kkm nie będzie przekraczał 2tys obrotów ze względu na docieranie to już jego problem.
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• RS
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 238

Zamieszczone przez voltar
                        Zamieszczone przez arekban
                        ststystyczny Niemiec przejezdza w ciągu 4 lat - a później wymienia model na nowy.
                        Tylko co to jest statystyczny Niemiec ? jJak statystyczny to musio byc w1/3 pewnie Turkiem ktory kupuje tylko BMW albo Mercedesa tyle ze 10 letnie bo na takoie go stac.
                        Zapewniem cie ze wielu Niemcow nie stac na nowe auta i tez kupuja kilkuletnie i jezdza nastepnych kilka lat wiec tutaj teoria sie jakby zalamuje bo auat te przejezdzaja spore przebiegi.
                        Tylko skąd ta sprzedaż nowych samochodów . Przecież nie kupują ich emigranci

To 3,8 mln aut - ok 5% Niemców zmieniło auto na nowe. A stare jedzie do Polski i innych demludów
                        Turek to sprzedaje Polakowi Mercedesa i nie 10- letniego , tylko góra 5 letniego ( statystycznie ) a 10 letniego to sprzedaje Golfa lub Astrę

Komentarz

• tomekjmopl
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1187
                          • Opel
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piramida
                          ja do 100kkm tez nie miałem ale ostatnio się ukazał, łokcia tez już nie trzymam :evil:
                          piramida, ja wygniecione już miałem na maxa po około 40000 km (prawie dziura się zrobiła :?) - najwidoczniej kościsty łokieć mam :wink: - a że lubię tak jeździć i nie miałem zamiaru z tego rezygnować przykleiłem w tym miejscu na taśmie dwustronnej czarnego nanostcika do komórek - jakoś da się jeździć, a nanostick nie myty traci swoje "klejące" właściwości więc się do łokcia nie klei. Oczywiście chciałem na początku wymienić tylko ten element boczka drzwi, ale po tym jak głupie ASO stwierdziło, że wymienialny jest cały boczek drzwiowy za jakieś chore setek pln darowałem sobie ten pomysł...

Komentarz

• MandragoR
                            Classic
                            • 2010
                            • 5

Przebrnalem przez caly watek i dochodze do wniosku ze dostalem super egzemplarz
                            3 miesiace temu od reki byla jedna w Polsce a nie moglem czekac 3 miesiecy na realizacje zamowienia
                            O2 FL kombi 1,8 TSI DSG (Teraz juz prawie 15 kkm za mna)
                            Co do mankamentow wspominanych w tym watku ... hmmm nie mam chyba zadnego....
                            Jedyna jedna rzecz ktora mnie drzaznila :
                            uszczelka tylnej prawej szyby swiszczala powyzej 80km/h, naprawione szybko i sprawnie w salonie skody (podobno usterka fabryczna)

Jestem zadowolonym uzytkownikiem nowiutkiej O2 FL jeszcze przez prawie 4 lata

Komentarz

• klosowski_m
                              Classic
                              • 2009
                              • 17
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Octawia II FL 2009

No cóż Panowie i Panie Ja swoją Czeszką jeżdżę już rok. Generalnie to jestem zadowolony, ale fakt faktem, luźny parapet w przednich drzwiach mam od początku. Ale nie biorędo siebie. Przy jakiś 9-10 tysiącach włączył sięalarm że poziom płynu chłodzącego był za mały. Macha w górę i ku zdziwieniu wielkiem się okazało że płynu nie ma wcale. ASO stwierdziło, że płyn może sięsam w naturalnu sposób ulatnieć (gdzie nie wiem do dziś). Dolali i póki co jest ok. Tak sięzastanawiam teraz, że chyba fabrycznie musiało być za mało. A poza tym jak tam ktośpisał że drzwi i schowki się ciężko zamykają, hmmm. nie wiem. Widocznie trafiłem na wyregulowany egzemplarz. Wcześniej śmigałem Astrą 2. tam trzeba bvyło siły żeby zamknąć drzwi. Ogólnie rzecz biorąc nie mam się do czego czepić. czasem przy niskich obrotach słychaćw srodku tak jakby jakiś łożysko, ale nie zawsze i nawepno nie nadmuch, bo przy wyłączonym nadmuch też słychać. Wczoraj zauważyłem też przy myciu taki jakiśdziwny biały jak nalot czy coś po przednią szybą przy uszczelce na dole, ale widocznie wszystki O2 tak mają, bo kolega ma wersję z przed liftu rocznik coś koło 2005 i też mu się takrobi, więc pewnie wszystkie tak mają. Zobaczę, jak będę miał czas się kłócićw salonie, to z tym pojadę. Póki co leję ON i śmigam i puk puk puk, oby tak dalej

[ Dodano: Czw 25 Lis, 10 13:41 ]
                              Zamieszczone przez dudek_t
                              Też to mam. Myślałem że to tylko w 1.6 coś takiego
                              nie nie tylko. 1,9 TDI tez to ma. Ale sięzastanawiam czy wy prowadzicie samochody czy słuchacie tłmika? Ja tam na to nie zwracałam uwagi, dopiero pasażerowi z tyłu mi to uświadomili
                              THE TRUTH IS OUT THERE

Komentarz

• vaz
                                Elegance
                                • 2010
                                • 799
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie od nowości skrzypi wieko podłokietnika , poza tym są nierówno dopasowane plastiki na progach z tyłu .
                                Antyfotoradar Valentine1
                                Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• klosowski_m
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 17
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

A no tak zapomniałem o podłokietniku Ale u mnie problem* pojawił się dopiero niedawno. Ale jakiekolwiek smarowidło w sprayu załatwia sprawę.

Komentarz

• golibroda
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 530

Mnie podłokietnik nie skrzypi za to odjeżdża do tyłu. Kiepsko się trzyma na tych zapadkach
                                    Pozdrawiam
                                    Piotr

Komentarz

• rkb
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2152
                                      • Rapid Spaceback (NH1)
                                      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

A mi skrzypia drzwi kierowcy, po 5 miesiacach i 5kkm

Komentarz

• Mihau
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 7460
                                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez rkb
                                        A mi skrzypia drzwi kierowcy, po 5 miesiacach i 5kkm
                                        mi skrzypi ten plastik od elektrycznych szyb i szyba jak się ją opuszcza
                                        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• maxpaynemm
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1764
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                          mi skrzypi ten plastik od elektrycznych szyb
                                          Mi też i strasznie mnie to drażni jak sie opieram
                                          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• vaz
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 799
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez klosowski_m
                                            A no tak zapomniałem o podłokietniku Ale u mnie problem* pojawił się dopiero niedawno. Ale jakiekolwiek smarowidło w sprayu załatwia sprawę.

gdzie dokładnie trzeba "napryskać" bo jakichś zawiasów to tam nie widać...

Komentarz

• rkb
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2152
                                              • Rapid Spaceback (NH1)
                                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Auto odebrane w lipcu:

Poprawiane juz byly drzwi bo sie opuscily, teraz za ciezko chodza...

Doszlo parowanie prawej lampy z tylu,
                                              I od dzisiaj masakrycznie skrzypi mi wewnetrzna zabudowa drzwi pasażera, czuć ze plastik jest lekko ruchomy i skrzypi na każdej nierówności .... jak w starym sztruclu.
                                              Zaczel tez lekko odchodzic plastik podsufitówki z tylu ale to juz pomijam ....

Jestem ciekaw czy takie cos podlega gwarancji. 7 tysi najechane strach sie bac co bedzie przy 70 :P

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez rkb
                                                7 tysi najechane strach sie bac co bedzie przy 70 :P
                                                :?

dziwne to wszystko, ojciec w FL nie ma żadnych problemów, ale to był dosłownie pierwszy rzut FL
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• gebek
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1214

Zamieszczone przez szkoda
                                                  Zamieszczone przez rkb
                                                  7 tysi najechane strach sie bac co bedzie przy 70 :P
                                                  :?

dziwne to wszystko, ojciec w FL nie ma żadnych problemów, ale to był dosłownie pierwszy rzut FL
                                                  A moze ma to samo...tylko mu to nie przeszkadza,wiec nie zwraca na to uwagi.
                                                  Badz co badz musisz po kims miec to luzne podejscie do sraw wykonczenia i wyposazenia.
                                                  :diabelski_usmiech
                                                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...