Testowanie 1.8 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • twin
    Rider
    • 2008
    • 288

Gebek :

Prosze mnie tu nie obrazac i pisac zrozumiale. Jak sie ktos pyta na kaciku to mu prosze tak odpowiedziec a nie pisac zagadkami. Bo co to ma niby znaczyc ze komputer odlicza w dol ? Pewnie tyle to znaczy co sobie autor posta zamyslil...
    Jak nie chcesz powiedziec to nic nie mow a ja sobie przeczytam gdy znajde chwile w instrukcji obslugi.

PS
    Service in xxxx km jak dla mnie moze znaczyc zarowno po xxxx km jak i za xxx km. Znaczenie diametralnie rozne.

Komentarz

• Piotr_T
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 479

Zamieszczone przez twin
      Service in xxxx km jak dla mnie moze znaczyc zarowno po xxxx km jak i za xxx km. Znaczenie diametralnie rozne.
      Jezeli napisano "service in ..." to oznacza "serwis ZA" jezeli napisano "service at..." to oznacza serwis PRZY przebiegu xxx km. to tak z punktu widzenia jezykowego.

Komentarz

• twin
        Rider
        • 2008
        • 288

Piotr_T :

Dzieki - czyli dobrze zrozumialem i moj post : 24300 plus 5800 czyli przeglad przy przebiegu 30100 km mial jak najbardziej sens.

Komentarz

• Piotr_T
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 479

Zamieszczone przez twin
          Piotr_T :

Dzieki - czyli dobrze zrozumialem i moj post : 24300 plus 5800 czyli przeglad przy przebiegu 30100 km mial jak najbardziej sens.
          No wiesz, jeszcze kwestia "co w Skodzie mieli na mysli piszac in..."

Komentarz

• gebek
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1214

twin, czlowieku..nikt cie nie obraza,ale pisz w watku o testowaniu TSI o wrazeniach z jazdy..itp a nie wskazaniach kompa ,ktory notabene jest taki sam we
            wszystkich wersjach silnikowych.
            A tak przy okazji..komputer pokazuje przy jakim osiagnietym przebiegu nalezy wykonac przeglad i nic nie dodajesz.
            W tym przypadku przeglad bedzie przy 24800km.
            Tato,tato...czy to auto jest chore?
            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• twin
              Rider
              • 2008
              • 288

No stad wyniknelo moje pytanie i koniecznosc zajrzenie do UM .
              Niemniej u mnie i tak pokazuje service in XXX km wiec to na razie jakis kosmos i matrix zupelny

Komentarz

• MiKruS
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7976

Zamieszczone przez gebek
                A tak przy okazji..komputer pokazuje przy jakim osiagnietym przebiegu nalezy wykonac przeglad i nic nie dodajesz.
                W tym przypadku przeglad bedzie przy 24800km.
                Pouczasz kolegę, a sam brednie wypisujesz, ze żal czytać.

Ja mam przebieg 44.xxx km, a komp dziś pokazuje mi service in 24.300 km. Mam cofnąć licznik, zeby zrobić przegląd?

Odsyłasz innych do instrukcji, to sam ją przeczytaj, bo jest to tam bardzo jasno opisane.
                TDI 205PS

Komentarz

• Salvatore
                  Rider
                  • 2008
                  • 282

Zamieszczone przez liroyek
                  Salvatore
                  czyli gdyby byl zwykly olej to by pisalo 15 tys km ??
                  gdzie to w ksiazce znajde ??
                  na naklejce w drzwiach chyba pisala ze mam olej long life
                  Zamieszczone przez twin
                  Salvatore : Mam wpisane przed dealera wymiane oleju po 15 tys. Specjalnie mi to pokazywal. Rozumiem ze nie jest to zapis w zaden sposob wiazacy.
                  Nie wiem jak to wygląda w VW, ale w Skodzie na pierwszej stronie książki serwisowej jest wklejona naklejka, z kodami wyposażenia itp. Jeśli w lewym dolnym rogu masz QG1 to znaczy, że masz zalany olej long life i przeglądy wg wskazań komputera (po co najmniej 15 tyś, a co najwyżej po 30 tyś, nie później niż po dwóch latach). Jeśli masz QG0 lub QG2 to masz wymianę co 15 tyś. Jeśli masz na naklejce QG1, a wpisali Tobie przegląd po 15 tyś to Cię okantowali - proponuję do nich pojechać i wymusić wpisanie do książki serwisowej, że przegląd jest wg komputera. Jakby robili problemy, to zacytuj im książkę serwisową, tam jest wszystko opisane.
                  Natomiast tak czy inaczej proponuję wymianę oleju po dotarciu (2 - 3 tyś), przy czym jeśli zmienisz rodzaj oleju (jeśli masz long life a zalejesz zwykły) to przestaw komputer.

Komentarz

• twin
                    Rider
                    • 2008
                    • 288

gebek : watek jest o silniku 1.8 TSI a takowy posiadam i o nim pisze wiec nie rozumiem twojej irytacji. Zresztą myślę że już koledzy wyjasnili jak to jest ze wskazaniami więc ty też nie powinieneś mieć wątpliwości .

Dzis z wielkim mozołem autko pokonało swoje pierwsze 500 km i komputer ożył pokazując ile mam do przeglądu tak więc Szkoda miałeś rację - 500 to minimum.
                    Teraz pokazuje mi service za 26200 km . Dodajac do tego 520 które przejechałem daje to przegląd po 26720 km. Rozumiem że to info daje mi już gwarancję że silnik zalany jest olejem long ? no chyba żeby się fabryka pomyliła i zalała zwykłym a kompa i naklejke dała na longa ... ale może minimum zaufania należałoby jednak mieć
                    Zastanawiam się jednak czy ten komunikat może mi się zmienić in plus tzn przegląd wydłużyć w czasie kilometrażu ? W sumie auto na dotarciu i głównie krótkie odcinki ...
                    Z tym wpisem w książce to sobie wyjaśnię ale chyba tam pisze że za 15 tys lub rok w zależności co wcześniej lub wg wskazań kompa. Więc w ten sposób zapis byłby jaka najbardziej ok.

Komentarz

• zurcio
                      RS
                      • 2008
                      • 2046

Zamieszczone przez MiKruS
                      Ja mam przebieg 44.xxx km, a komp dziś pokazuje mi service in 24.300 km. Mam cofnąć licznik, zeby zrobić przegląd?
                      MiKruS, a gdyby tak przebieg miał spadać a nie rosnąć
                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• liroyek
                        Rider
                        • 2008
                        • 620

ja sprawdzilem wg instrukcji powinna byc zaznaczona tylko 1 opcja a oni zrobili takie cos

i badz tu madry :>

[ Dodano: Pią 17 Paź, 08 21:15 ]
                        dodam ze na slupku mam takie cos:
                        Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                        bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                        http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                        Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Piotr_T
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 479

twin, olej masz na 100% wlany LL (czyli norma 504/507), kwestia tylko co akurat Ci wlali, u mnie 2 lata temu to byl Shell, jak masz na pasie przednim jakas naklejke Shell/Mobil/Castrol to tez juz wiesz co jest wlane Info o tym jaki masz olej to raczej naklejka z symbolem QG1 niz to ile km zostalo do przegladu.
                          Tez pamietam, ze chcialem dojsc jak mam ustawione auto (bo tez mialem napisane 15kkm i date przegladu rok od wyjazdu z salonu) i w koncu pojechalem do ASO zeby podpieli VAG'a i powiedzieli czy jest QG1, QG0 czy QG2. Okazali sie, ze jest QG1 (zgodnie z naklejkami na nadwoziu i symbolami w ksiazce serwisowej), a te 15kkm w ksiazce to jest domyslnie wpisywane wszystkim, natomiast linijke nizej jest tekst, z ktorego wynika, ze jezeli auto jest trybie QG1 i ma te czujniki co trzeba to jezdzic, az sie zapali symbol "service".

Komentarz

• metrotest
                            Rider
                            • 2006
                            • 506
                            • Volkswagen
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Moderator chyba przysnął :wink:, bo tematyka wątku ma się tak do jego tytułu jak Łukaszenka do demokracji. :roll:

Komentarz

• liroyek
                              Rider
                              • 2008
                              • 620

Piotr_T
                              w instrukcji pisze ze ma byc 503. 504 co jak wleje np 507 ??
                              Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
                              bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
                              http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
                              Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

liroyek, wg instrukcji zamiast 503.00 możesz lac 504.00 :diabelski_usmiech
                                With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Piotr_T
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 479

Zamieszczone przez liroyek
                                  Piotr_T
                                  w instrukcji pisze ze ma byc 503. 504 co jak wleje np 507 ??
                                  507 to chyba do diesli, nie ? Jak olej ma 507.00 to z reguly ma tez 504.00 (dla benzyn), chyba, ze ma TYLKO 507.00 to znaczy, ze to jakies smarowidlo super-hiper-dedykowane dla diesli. Norma 504 "zawiera w sobie" norme 503.

Komentarz

• twin
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 288

Popelnilem wczoraj trase ponad 700 km i wyszlo mi srednie 8,3 l / 100 km
                                    Byla to trasa : Katowice - Wroclaw - Granica Panstwa - Katowice.
                                    70 % trasy autostrada A4 , predkosc zwykle 140 na VI biegu, ale czasem wolniej czasem szybciej , 5 % to jazda miejska Wroclaw , a reszta to drogi lokalne.
                                    Auta raczej nie oszczedzalem ale tez nie zylowalem go zabardzo , byla to jazda przy dosyc duzym natezeniu ruchu, deszcz , klima wlaczona caly czas.
                                    Czas przejazdu Katowice - Wroclaw 1h 50 min. Granica panstwa Katowice 3,5 h
                                    Slicznotka przekroczyla juz 1500 km przebiegu wiec mysle ze mozna ja uznac za dotarta.
                                    Jechal ze mna kolega wlasciciel Forda Focus. Moim autem byl zachwycony
                                    Dodam jeszcze ze wynalazek pod tytulem lusterko fotochromatyczne i czujnik deszczu to jest naprawde rewelacja godna Nobla. to nie tylko bajer i nie tylko zwieksza komfort ale przedewszystkim bezpieczenstwo. Mysle ze warto za to doplacic 700 PLN nawert jak sie kupuje ekonomiczna konfiguracje.
                                    Odnosnie ksenonow to swieca bardzo dobrze ale na A4 mialem kilka razy sytuacje ze po wyprzedzeniu auta jadacego prawym pasem kierowcy migali mi dlugimi .... pewnie mysleli ze jechalem na dlugich ...

Komentarz

• mariuss
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 52

Użytkuję od marca 2008 octavię 1.8 TSI
                                      średnie spalanie w mieście: 8,5 do 9 l/100
                                      Przy czym zdarza się, nie ukrywam, że gdy przy zimnym silniku wyjeżdżam do pracy i jadę w korku to na dystansie 7km komputer pokazuje średnie zużycie na poziomie 12-13l. Po całym dniu jeżdżenia spada jednak do danych które podałem najpierw.

Trasa: w zależności od stylu jazdy, jeśli płynna jazda i raczej nie więcej niż 120 km/h to mieszczę się w 6,5 l na 100km. Jeśli jadę 120 - 140 a momentami nawet do 200 km/h to spalanie niestety wychodzi 7,5 do 8,5 l na 100km.

Gdy kiedyś bawiłem się w eco driving i w trasie jechałem 90 km/h jak najpłynniej to uzyskałem wynik 5,5 l na 100km

W sumie to podobne spalanie miałem w toyocie corolli 1,4 którą ujeżdżałem od nowości przez 4 lata.
                                      Teraz osiągi )

60-100 km/h - 5,2 s (3 bieg)
                                      60-100 km/h - 6,5s (4 bieg)

80-120 km/h - 5,2 s (3 bieg)
                                      80-120 km/h - 7s (4 bieg)
                                      80-120 km/h - 9s (5 bieg)
                                      80-120 km/h - 11,5 s (6 bieg)

więcej pomiarów nie robiłem. W samochodzie były 2 osoby + dosyć mocno załadowany bagażnik.
                                      seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• zurcio
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2046

Zamieszczone przez mariuss
                                        60-100 km/h - 5,2 s (3 bieg)
                                        60-100 km/h - 6,5s (4 bieg)

80-120 km/h - 5,2 s (3 bieg)
                                        80-120 km/h - 7s (4 bieg)
                                        80-120 km/h - 9s (5 bieg)
                                        80-120 km/h - 11,5 s (6 bieg)
                                        jakim urządzeniem to mierzyłeś ??
                                        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• deratyzator
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 9

Witam Wszystkich.
                                          Widzę że temat mnie interesujący w tym wątku od dawna nie był kontynuowany.
                                          W sumie od ostatniego wpisu minęły dwa lata, a przez ten czas na pewno wiele nowych opinii i spostrzeżeń powstało.
                                          W przyszłym tygodniu mam się stać, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem O2 kombi ambiente z silnikiem jak w temacie.
                                          Na pewno coś wpiszę w ramach swoich spostrzeżeń.
                                          Liczę że pojawią się również inne, nowe opinie.
                                          Pozdrawiam
                                          moją pasją jest mordowanie... szkodników ;-)

Komentarz

• mirek_p11
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 6763
                                            • Volkswagen
                                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jeżdżę Octavką z takim silnikiem od miesiąca zrobiłem prawie 4000 km i jestem bardzo zadowolony . W końcu mam samochód, który sprawia mi dużą frajdę z jazdy. W samochodzie cenię elastyczność silnika, komfort podróżowania, wyciszenie jednostki i to mam właśnie w tym konkretnym modelu. Spalanie mnie nie przeraża i średnio wynosi 10l /100 km( początkowo myślałem że będzie dużo więcej ). W niedalekiej przyszłości planuję chip tuning, aby moc jeszczę troszkę podciągnąć a wiem, że fabryczne dane często przekraczają 160 KM więc granica 200 KM będzie w zasięgu . Jeżeli chodzi o minusy to tylko szum opon mi troszkę przeszkadza i nie wiem czy to wina konkretnych opon czy szerokość 225/45/17 tak ma. Jeżeli ktoś zamierza kupić 1,4 TSI to niech bierze 1,8 TSI a napewno nie będzie żałował. Początkowo myślałem o silniku 1,4 TSI ,ale po jeździe próbnej 1,4 i 1,8 TSI wybór był oczywisty . Przyszłym właścicielom życzę samych :szeroki_usmiech na twarzy i gratuluję wyboru.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                            Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                            Fotki

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mirek_p11
                                              Jeżdżę Octavką z takim silnikiem od miesiąca zrobiłem prawie 4000 km i jestem bardzo zadowolony . W końcu mam samochód, który sprawia mi dużą frajdę z jazdy. W samochodzie cenię elastyczność silnika, komfort podróżowania, wyciszenie jednostki i to mam właśnie w tym konkretnym modelu. Spalanie mnie nie przeraża i średnio wynosi 10l /100 km( początkowo myślałem że będzie dużo więcej ). W niedalekiej przyszłości planuję chip tuning, aby moc jeszczę troszkę podciągnąć a wiem, że fabryczne dane często przekraczają 160 KM więc granica 200 KM będzie w zasięgu . Jeżeli chodzi o minusy to tylko szum opon mi troszkę przeszkadza i nie wiem czy to wina konkretnych opon czy szerokość 225/45/17 tak ma. Jeżeli ktoś zamierza kupić 1,4 TSI to niech bierze 1,8 TSI a napewno nie będzie żałował wyboru. Początkowo myślałem o silniku 1,4 TSI ale po jeździe próbnej 1,4 i 1,8 TSI wybór był oczywisty . Przyszłym właścicielom życzę samych :szeroki_usmiech na twarzy i gratuluję wyboru.
                                              jak jezdziłem na gumach 205 to mniej je było słychac niz obecne 225 a po za tym skoda nie ma wyciszonych nadkoli więc bedzie je słychać
                                              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• voytek
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 480
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez mariuss
                                                Użytkuję od marca 2008 octavię 1.8 TSI
                                                średnie spalanie w mieście: 8,5 do 9 l/100
                                                Przy czym zdarza się, nie ukrywam, że gdy przy zimnym silniku wyjeżdżam do pracy i jadę w korku to na dystansie 7km komputer pokazuje średnie zużycie na poziomie 12-13l. Po całym dniu jeżdżenia spada jednak do danych które podałem najpierw.
                                                Trasa: w zależności od stylu jazdy, jeśli płynna jazda i raczej nie więcej niż 120 km/h to mieszczę się w 6,5 l na 100km. Jeśli jadę 120 - 140 a momentami nawet do 200 km/h to spalanie niestety wychodzi 7,5 do 8,5 l na 100km.
                                                Tak się składa, że swoją też jeżdżę od marca, tyle, że tego roku.
                                                Obserwacje odnośnie spalania mam bardzo podobne jak u kolegi, powiem więcej, jak się jedzie w mieście płynnie dłuższy odcinek - kilkanaście kilometrów, nie ma korków i z wyłączoną klimą to udaje się nawet zejść poniżej 8 litrów/100 km.
                                                Pewnie, że jak się poszaleje, to potrafi spalić i 13l/100.

Ogólne wrażenie co do silnika - cichy, wysoka kultura pracy (na biegu jałowym brak wibracji i silnika w zasadzie nie słychać "zza nawiewu"), bardzo elastyczny, z dołu ciągnie jak diesel, tyle, że w przeciwieństwie do diesla kręci się spokojnie do 6000 obr.min (jednak optymalny zakres pracy to wg mnie 2000 - 3500 przy spokojnej jeździe, do 5000 przy dynamicznej). Frajda z jazdy owszem jest, ale nie ma jakiegoś takiego spektakularnego kopa (może takie subiektywne wrażenie to zasługa płaskiej charakterystyki momentu).
                                                A pomiar na hamowni trochę mnie zaskoczył :wink:

Silnik ma jednak pewną wadę - w niektórych egzemplarzach obserwuje się dość duże zużycie oleju.

[ Dodano: Pon 20 Wrz, 10 11:56 ]
                                                Zamieszczone przez mirek_p11
                                                Jeżeli chodzi o minusy to tylko szum opon mi troszkę przeszkadza i nie wiem czy to wina konkretnych opon czy szerokość 225/45/17 tak ma.
                                                Na mam 205/55/16 i niestety szum opon słychać wyraźnie, a opony Bridgestone ER300 są, jak wynika z testów, raczej ciche. Na początku byłem tym szumem nawet trochę zaskoczony. Wyciszenie nadkoli jest zdecydowanie takie sobie, ale z drugiej strony Octavia to trochę wyrośnięty kompakt, nawet nie klasa średnia, więc cudów odnośnie wyciszenia trudno oczekiwać. Pewnie jakby się uprzeć, to wyciszenie dałoby się poprawić.

Komentarz

• deratyzator
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 9

Zamieszczone przez voytek
                                                  ...
                                                  A pomiar na hamowni trochę mnie zaskoczył :wink:

...
                                                  Dzięki za ciekawą wypowiedź, tylko byłbym wdzięczny za objaśnienie do tego co powyżej wkleiłem bo tuman ze mnie techniczny i tylko się domyślam jak zinterpretować ten wykres.
                                                  Nie wiem np. który kolor to Ty; w zasadzie poza tym że wykres przedstawia zależność mocy od obrotów (i też nie wiem czy dobrze nazywam to co wydaje mi się że wiem) to nie wiele z tego kumam.

Objaśnisz?
                                                  :shock:
                                                  Pozdro
                                                  moją pasją jest mordowanie... szkodników ;-)

Komentarz

• Mihau
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 7461
                                                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja mam 1.8 TSI od ponad 4 m-cy i 6200km i jestem zadowolony. W mieście przy mojej normalnej jeździe spalanie mam 10-11L (jeszcze nie udało mi się zejść poniżej 10). W trasie to można i do 6L zejść więc też spoko. Wyprzedzanie to pikuś dla tego silnika nawet kilku samochodów naraz. Co do oleju to mi narazie ubyło ok. 1-2mm na bagnecie więc też w miare (pierwszy spadek zauważyłem po trasie do Gdyni, jak na A1 było 200km/h). Co do opon to mam 225/45/17 Bridgestone Potenza RE050 i szum mi nie przeszkadza (może dawno uszu nie myłem albo nie wiem)
                                                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

Pracuję...