Ja dzisiaj odpalałem po całym weekendzie -14°C, w baku już Sahara bo koniec miesiąca (pewnie 1/2 rezerwy nie było) i odpaliła bez problemu. Paliwo On Verva
Było: 117,5KM / 238,9 Nm
Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport -> MOJA SKODA <-
Ja dzisiaj odpalałem po całym weekendzie -14°C, w baku już Sahara bo koniec miesiąca (pewnie 1/2 rezerwy nie było) i odpaliła bez problemu. Paliwo On Verva
Na zimę postaraj się jeździć z pełnym bakiem. Możesz mieć super extra paliwko z depresatorem, ale i tak może ci auto stanąć bo przewody paliwowe zapchają się kryształkami lodu z wytrąconej pary kondensacyjnej. Zalanie baku powyżej 3/4 skutecznie zapobiega temu, ponieważ jest mało miejsca na powietrze z którego wytrąca się woda do paliwa.
Kupiłem dziś DieselSkydd i jutro robię miksturę i wlewam do baku. Na Orlenie mi powiedzieli że na dziś mają ON z temp. blokady zimnego filtra w granicach -37 st. Celsjusza. Ja jednak dmucham na zimne i zaleję depresatora, gdyż boję się że gdzieś instalację paliwową owieje zmrożonym powietrzem i zrobi się kasza.
Heh... niezła licytacja... ja dolewam najtańszą gnojowice z orlenu pobliskiego, ale dzięki niej odpala jeszcze auto teścia, bo w garażu cieplej się robi jak webasto grzeje nad ranem...a w baku teścia wozidła na pewno nie ma znaków polskiej akcyzy... :diabelski_usmiech. Nie wierzyłem nie wierzę i nie uwierzę w jakieś depresatory/wynalazki. Na 50l ON daje się 5l PB i ogień, tylko filtr przed zimą wymienić.
ja dolewałem kiedyś jakis dodatek TEXACO do diesla 1l wystarcza na 1000L
jest taki niebieski
nie wiem czy cos daje bo auto garażuję w ciepłym, a paliwo leje na bliskiej głównie czasem na bp, schellu, i orlenie (i to zwykły on bez dodatków)
gdzieś mam to jeszcze w metalowym opakowaniu
radar
zwykły tdi po raz czwarty
Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy
dziś na kompie wskazywało -14.5C odpalił za pierwszym razem choć parę sek. przytrzymałem kluczyk Tak sobie myślę, że przed kulminacją mrozów (od dziś do niedzieli) chyba jednak cosik doleję Wjadę na stację i dokupię jakiś specyfik do diesla wydam 20zł, nie zubozeje, a może "smoczkowi zasmakuje" i bedzie ochoczej odpalał
[ Dodano: Sro 01 Lut, 12 08:52 ]
ps. jeszcze głupie pytanie ale żona mnie rano zagaiła....czy przy odpalaniu auta ma dodawać gazu (jak zaraz nie odpala)? Ja jej, że lepiej nie...chwilkę przytrzymać , a jak nie odpali to chwilkę odczekać i sprobować jeszcze raz :roll: a ona, że wzeszłym roku powiedziałem odwrotnie :twisted: :roll: to jak jest bo już się zakręciłem :P
Zakupiłem Skydd dziś doleje do prawie pełnego baku, tak za Niemca, oraz G12 Plus koncentrat też doleje kapkę, do tego co mam bo mi szafa z rana świeci, ale przy okazji przeczyszczę czujnik płynu chłodzącego. Zastanawiam się ile tylko tego G12 dolać, na to co teraz mam...
BADYL, u nas wciskanie gazu nic nie da, bo masz określone dawki startowe i cześć Ale nawet nie zalecam, bo jak się zrobi jakiś kisiel z paliwa, czy filtr się przypcha, a przy starcie ktoś wymusi wdepnięciem gazu w podłogę przepchanie paliwka, to pompkom może się przykro zrobić - ja tak to widzę przynajmniej
Za to np w 16-letniej Omedze 3.0 V6 (benzynka) mojego Teścia, jak są mrozy i nie odpali za I razem, to za drugim gaz w podłogę i odpalasz, żeby przepustnica dała więcej powietrza i żeby więcej paliwka doleciało do cylindrów. No ale to jest wiekowy pojazd, który może mieć swoje zachwiania i może czasem wymagać popieszczenia po zimnej nocy. Natomiast jak mówię - u Ciebie bym tego nie zalecał.
...niektórzy na problemy z odpalaniem stosują autostart w sprayu bezpośrednio do kolektora dolotowego, ale po całej nocy w mrozie, taki strzał może być zabójczy :twisted:
Różnie chłopaki leją. Do Toyot D4D na CR dolewają np. Kleen Flo + jagodziankę, lub benzynę + olej do dwusuwów LM. Część z nich LM 2T aplikuje okrągły rok w ilości 300ml na bak paliwa. Jednemu, który to lał po 260k km wyszło fabryczne ciśnienie na wtryskach :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez natash
Zakupiłem Skydd dziś doleje do prawie pełnego baku
Ważne, jak cokolwiek lejemy, to wlewać to przed tankowaniem, bo dobrze się wymiesza :!: Na wytrąconą już parafinę ciężko znaleźć sposób. Najlepiej jest unikać jazdy z pustym bakiem, bo w zbiorniku jest wtedy dużo wilgotnego powietrza.
Już zalałem do pełna 100 km temu, lepiej ciupkę wlać po niż nic nie robić chyba. W piątek będę po trasie to zaleje znowu do pełna i doleję znowu trochę .
Ja bym wlał dawkę Skyyd'a na pełen bak i dolał do końca ON
Tak jest idealnie. Niestety u siebie tankowałem wcześniej i dopiero wczoraj zrobiłem koktajl z 1litra on i 50 ml Skydd'a i wlałem to na prawie pełny bak. Mam nadzieję, że w czasie jazdy się to ładnie podgrzało i wymieszało razem z ropą z obiegu powrotnego.
nie wiem co wy lejecie koledzy do baku
Ja mam w kotle jeszcze ON z listopada (wtedy kupiłem kilkaset litrów) i dziś po 4 dniach stania w mrozie (sami wiemy jaki teraz ziąb) odpalił od strzała , bez zbędnych dodatków i wynalazków.... Sami oceńcie czy warto lać czarne strzały, denaturaty, skile i inne chińskie deszcze :diabelski_usmiech
no, dzisiaj sąsiad zięcia zaholował do siebie do garażu i pomagałem wepchać samochód (mondeo mk3)
jedną noc stał, aku ładowany w nocy w domu i nie zakręcił, więc pewnie paliwo
dzisiaj było u nas -20 :diabelski_usmiech
Ja mam w kotle jeszcze ON z listopada (wtedy kupiłem kilkaset litrów) i dziś po 4 dniach stania w mrozie (sami wiemy jaki teraz ziąb) odpalił od strzała, bez zbędnych dodatków i wynalazków.... Sami oceńcie czy warto lać czarne strzały, denaturaty, skile i inne chińskie deszcze
Ja mam w kotle jeszcze ON z listopada (wtedy kupiłem kilkaset litrów) i dziś po 4 dniach stania w mrozie (sami wiemy jaki teraz ziąb) odpalił od strzała, bez zbędnych dodatków i wynalazków.... Sami oceńcie czy warto lać czarne strzały, denaturaty, skile i inne chińskie deszcze
kiki, masz PD, spraw sobie CR, pogadamy :lol:
ja mam w iveco CR i dzisiaj przy -21 odpalił od kopa, generalnie lepiej mali niz moja skodzina :wink:
dziś komp pokazał -16,5 "smoczek" odpalił za pierwszym i tu pozytyw :kciukgora ale musiałm go chwilkę przytrzymać i już się bałem, że będę musiał zakręcić jeszcze raz by nie zalać ale odpalił :diabelski_usmiech kurde jutro rano ma być chłodniej więc już się boję :P
Komentarz