co dolewacie na mrozy? (chodzi o diesla)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karql
    L&K
    • 2010
    • 1124

Ja dzisiaj odpalałem po całym weekendzie -14°C, w baku już Sahara bo koniec miesiąca (pewnie 1/2 rezerwy nie było) i odpaliła bez problemu. Paliwo On Verva
    Było: 117,5KM / 238,9 Nm
    Jest: 144 KM / 301,4 Nm by CompSport

-> MOJA SKODA <-

Komentarz

• andriu21tg
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1499

Zamieszczone przez kazik4x4
      Zamieszczone przez paisak
      Leję tylko niemiecką ropę i nic nie dolewam
      Ja sobie kiedyś koła napompowałem niemieckim powietrzem. Zupeeełnie inna jazda panowie :P :P
      hehe kolejny raz wywylujesz usmiech na mojej twarzy hehe Dobre tak trzymac!

Komentarz

• kabi_007
        Rider
        • 2011
        • 412
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Karql
        Ja dzisiaj odpalałem po całym weekendzie -14°C, w baku już Sahara bo koniec miesiąca (pewnie 1/2 rezerwy nie było) i odpaliła bez problemu. Paliwo On Verva
        Na zimę postaraj się jeździć z pełnym bakiem. Możesz mieć super extra paliwko z depresatorem, ale i tak może ci auto stanąć bo przewody paliwowe zapchają się kryształkami lodu z wytrąconej pary kondensacyjnej. Zalanie baku powyżej 3/4 skutecznie zapobiega temu, ponieważ jest mało miejsca na powietrze z którego wytrąca się woda do paliwa.

Kupiłem dziś DieselSkydd i jutro robię miksturę i wlewam do baku. Na Orlenie mi powiedzieli że na dziś mają ON z temp. blokady zimnego filtra w granicach -37 st. Celsjusza. Ja jednak dmucham na zimne i zaleję depresatora, gdyż boję się że gdzieś instalację paliwową owieje zmrożonym powietrzem i zrobi się kasza.
        O1-->O3--> ?

Komentarz

• adamusek
          Rider
          • 2010
          • 331

ja wlasnie dzis mialem na full - powiem tyle ze rano bylo -22 i po krotkim zagrzaniu swiec odpalil od strzala
          zwykly ON Orlen, bez zadnych dodatkow.
          Prowadzi NaviExpert Lifetime
          Ostrzega Yanosik
          Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• Kineskop
            Classic
            • 2009
            • 4
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A ja dolewam też SKYYD czy jakoś tak mimo że tankuję paliwo na BP

Komentarz

• kmicio
              Ambiente
              • 2008
              • 233

Heh... niezła licytacja... ja dolewam najtańszą gnojowice z orlenu pobliskiego, ale dzięki niej odpala jeszcze auto teścia, bo w garażu cieplej się robi jak webasto grzeje nad ranem...a w baku teścia wozidła na pewno nie ma znaków polskiej akcyzy... :diabelski_usmiech. Nie wierzyłem nie wierzę i nie uwierzę w jakieś depresatory/wynalazki. Na 50l ON daje się 5l PB i ogień, tylko filtr przed zimą wymienić.
              *1B1B*1.8T*4x4
              *1B1B*1.9T*DSG

Komentarz

• wojtek1982
                Ambiente
                • 2009
                • 108

Dolewam Castrol TDA- polecam

Polecam Castrol TDA- buteleczka 250ml starczy na 5 baków, używam cały rok, ma również właściwości smarne.

Komentarz

• Apacz
                  Classic
                  • 2012
                  • 11

Ja nic nie dolewam tylko tankuje do pełna Lotos, Orlen (w Myszyniec było 5,72 zł/l ON) . Dziś rano -16 nie sprawiło żadnych problemów.

Komentarz

• radaralpin
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 127

ja dolewałem kiedyś jakis dodatek TEXACO do diesla 1l wystarcza na 1000L
                    jest taki niebieski

nie wiem czy cos daje bo auto garażuję w ciepłym, a paliwo leje na bliskiej głównie czasem na bp, schellu, i orlenie (i to zwykły on bez dodatków)
                    gdzieś mam to jeszcze w metalowym opakowaniu
                    radar
                    zwykły tdi po raz czwarty
                    Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy

Komentarz

• paisak
                      Drive
                      • 2010
                      • 96

Zamieszczone przez kazik4x4
                      Zamieszczone przez paisak
                      Leję tylko niemiecką ropę i nic nie dolewam
                      Ja sobie kiedyś koła napompowałem niemieckim powietrzem. Zupeeełnie inna jazda panowie :P :P
                      A ja pompuję niemieckie, ale to tylko dlatego że muszę ( w przeciwieństwie do paliwa)

Komentarz

• BADYL
                        RS
                        • 2011
                        • 2398
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

dziś na kompie wskazywało -14.5C odpalił za pierwszym razem choć parę sek. przytrzymałem kluczyk Tak sobie myślę, że przed kulminacją mrozów (od dziś do niedzieli) chyba jednak cosik doleję Wjadę na stację i dokupię jakiś specyfik do diesla wydam 20zł, nie zubozeje, a może "smoczkowi zasmakuje" i bedzie ochoczej odpalał

[ Dodano: Sro 01 Lut, 12 08:52 ]
                        ps. jeszcze głupie pytanie ale żona mnie rano zagaiła....czy przy odpalaniu auta ma dodawać gazu (jak zaraz nie odpala)? Ja jej, że lepiej nie...chwilkę przytrzymać , a jak nie odpali to chwilkę odczekać i sprobować jeszcze raz :roll: a ona, że wzeszłym roku powiedziałem odwrotnie :twisted: :roll: to jak jest bo już się zakręciłem :P
                        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Zakupiłem Skydd dziś doleje do prawie pełnego baku, tak za Niemca, oraz G12 Plus koncentrat też doleje kapkę, do tego co mam bo mi szafa z rana świeci, ale przy okazji przeczyszczę czujnik płynu chłodzącego. Zastanawiam się ile tylko tego G12 dolać, na to co teraz mam...

Komentarz

• McGan
                            RS
                            • 2010
                            • 3573
                            • Superb III (3V3)

BADYL, u nas wciskanie gazu nic nie da, bo masz określone dawki startowe i cześć Ale nawet nie zalecam, bo jak się zrobi jakiś kisiel z paliwa, czy filtr się przypcha, a przy starcie ktoś wymusi wdepnięciem gazu w podłogę przepchanie paliwka, to pompkom może się przykro zrobić - ja tak to widzę przynajmniej

Za to np w 16-letniej Omedze 3.0 V6 (benzynka) mojego Teścia, jak są mrozy i nie odpali za I razem, to za drugim gaz w podłogę i odpalasz, żeby przepustnica dała więcej powietrza i żeby więcej paliwka doleciało do cylindrów. No ale to jest wiekowy pojazd, który może mieć swoje zachwiania i może czasem wymagać popieszczenia po zimnej nocy. Natomiast jak mówię - u Ciebie bym tego nie zalecał.

...niektórzy na problemy z odpalaniem stosują autostart w sprayu bezpośrednio do kolektora dolotowego, ale po całej nocy w mrozie, taki strzał może być zabójczy :twisted:
                            Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                            Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• arek184
                              Classic
                              • 2012
                              • 6

Różnie chłopaki leją. Do Toyot D4D na CR dolewają np. Kleen Flo + jagodziankę, lub benzynę + olej do dwusuwów LM. Część z nich LM 2T aplikuje okrągły rok w ilości 300ml na bak paliwa. Jednemu, który to lał po 260k km wyszło fabryczne ciśnienie na wtryskach :diabelski_usmiech
                              Zamieszczone przez natash
                              Zakupiłem Skydd dziś doleje do prawie pełnego baku
                              Ważne, jak cokolwiek lejemy, to wlewać to przed tankowaniem, bo dobrze się wymiesza :!: Na wytrąconą już parafinę ciężko znaleźć sposób. Najlepiej jest unikać jazdy z pustym bakiem, bo w zbiorniku jest wtedy dużo wilgotnego powietrza.
                              "Szanuj bliźniego swego jak siebie samego"

Komentarz

• natash
                                RS
                                • 2011
                                • 2599

Już zalałem do pełna 100 km temu, lepiej ciupkę wlać po niż nic nie robić chyba. W piątek będę po trasie to zaleje znowu do pełna i doleję znowu trochę .

Komentarz

• arek184
                                  Classic
                                  • 2012
                                  • 6

Ja bym wlał dawkę Skyyd'a na pełen bak i dolał do końca ON

Komentarz

• kabi_007
                                    Rider
                                    • 2011
                                    • 412
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez arek184
                                    Ja bym wlał dawkę Skyyd'a na pełen bak i dolał do końca ON
                                    Tak jest idealnie. Niestety u siebie tankowałem wcześniej i dopiero wczoraj zrobiłem koktajl z 1litra on i 50 ml Skydd'a i wlałem to na prawie pełny bak. Mam nadzieję, że w czasie jazdy się to ładnie podgrzało i wymieszało razem z ropą z obiegu powrotnego.
                                    O1-->O3--> ?

Komentarz

• natash
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2599

Ja wlałem po zatrzymaniu ok 40 ml. Chociaż teraz jest inny problem, czujnik G40 :roll:

Komentarz

• kiki
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 359

nie wiem co wy lejecie koledzy do baku
                                        Ja mam w kotle jeszcze ON z listopada (wtedy kupiłem kilkaset litrów) i dziś po 4 dniach stania w mrozie (sami wiemy jaki teraz ziąb) odpalił od strzała , bez zbędnych dodatków i wynalazków.... Sami oceńcie czy warto lać czarne strzały, denaturaty, skile i inne chińskie deszcze :diabelski_usmiech

Komentarz

• abstinent
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 4842
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no, dzisiaj sąsiad zięcia zaholował do siebie do garażu i pomagałem wepchać samochód (mondeo mk3)
                                          jedną noc stał, aku ładowany w nocy w domu i nie zakręcił, więc pewnie paliwo
                                          dzisiaj było u nas -20 :diabelski_usmiech

Komentarz

• Artiks
                                            Ambiente
                                            • 2007
                                            • 143

Ja drugą zimę dodaję Kleen Flo, polecam.

Komentarz

• arek184
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 6

Zamieszczone przez kiki
                                              Ja mam w kotle jeszcze ON z listopada (wtedy kupiłem kilkaset litrów) i dziś po 4 dniach stania w mrozie (sami wiemy jaki teraz ziąb) odpalił od strzała, bez zbędnych dodatków i wynalazków.... Sami oceńcie czy warto lać czarne strzały, denaturaty, skile i inne chińskie deszcze
                                              kiki, masz PD, spraw sobie CR, pogadamy :lol:

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez arek184
                                                Zamieszczone przez kiki
                                                Ja mam w kotle jeszcze ON z listopada (wtedy kupiłem kilkaset litrów) i dziś po 4 dniach stania w mrozie (sami wiemy jaki teraz ziąb) odpalił od strzała, bez zbędnych dodatków i wynalazków.... Sami oceńcie czy warto lać czarne strzały, denaturaty, skile i inne chińskie deszcze
                                                kiki, masz PD, spraw sobie CR, pogadamy :lol:
                                                ja mam w iveco CR i dzisiaj przy -21 odpalił od kopa, generalnie lepiej mali niz moja skodzina :wink:
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• BADYL
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2398
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

dziś komp pokazał -16,5 "smoczek" odpalił za pierwszym i tu pozytyw :kciukgora ale musiałm go chwilkę przytrzymać i już się bałem, że będę musiał zakręcić jeszcze raz by nie zalać ale odpalił :diabelski_usmiech kurde jutro rano ma być chłodniej więc już się boję :P
                                                  nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• eroberto1
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 350

Ja tez nic nie dolewam, staram sie tylko mieć pełny bak, a jeżdżę na Vervie, odkąd wymienilem akumulator pięknie odpala a z paliwem żadnych problemów
                                                    2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

Pracuję...