Ja przy kazdym myciu psikam plynem usuwającym resztki owadow, a potem zwyklym ajaxem do szyb i dopiero po takim umyciu wjezdzam na reczna myjke i myja szamponem, do tej pory na zadnym aucie nie mialem problemow z widocznoscia.
Od wewnatrz najpierw szmatka z mikrofibry (nie zostawia smug) a potem ajaxem do szyb i jest wszystko czysciutkie.
U mnie jest problem taki ,ze szybe umyje jakims plynem do szyb i w dzien wszystko jest spoko.Problem pojawia sie w nocy(tego samego dnia) jak deszcz pada.Wycieraczki zbiora wode i zosatje taka smuga(jakby tluste kropki na szybie) ktora znika po okolo8-10s.Jest to fatalne bo przez te 8-10s nic nie widac.Najpierw myslalem ze to wycieraczki (zmienilem),po tem ze to po plynie ze spryskiwacza(po umyciu nie psikam a smugi pozniej byly) , a takze czy to nie sok z drzew ,ale pod drzewami nie parkuje. Octavia to juz moje 5 auto i tylko w tym mam taki problem.
A mi tak jak np. dzisiaj gdy jadę pod słońce, to pojawia się tak jakby para i widoczna jest tylko właśnei po słońce, ale to nie jest parowanie raczej jakiś ślam cholerny...
A mi tak jak np. dzisiaj gdy jadę pod słońce, to pojawia się tak jakby para i widoczna jest tylko właśnei po słońce, ale to nie jest parowanie raczej jakiś ślam cholerny...
Może ktoś coś ma takiego?
taki syf na szybie od środka :? umyj ładnie szybę od środka jakimś środkiem do mycia szyb i jakiś czas będzie OK. kiedyś myślałem, ze to od fajek ale od prawie dwóch lat nie palę a to coś pojawia mi się na szybie nadal :| to zdaje się krystaliczne powietrze którym oddychamy się osadza :?
taki syf na szybie od środka umyj ładnie szybę od środka jakimś środkiem do mycia szyb i jakiś czas będzie OK. kiedyś myślałem, ze to od fajek ale od prawie dwóch lat nie palę a to coś pojawia mi się na szybie nadal to zdaje się krystaliczne powietrze którym oddychamy się osadza
No ja też nie smolę...
Myłem kilka razy ale co jakiś czas się pojawia ponownie i strasznie wkurza,
poszukam jakiegoś dobrego środka do szyb i tyle, może pomorze...
No ja też nie smolę...
Myłem kilka razy ale co jakiś czas się pojawia ponownie i strasznie wkurza,
poszukam jakiegoś dobrego środka do szyb i tyle, może pomorze...
Jesli to jest to o czym mysle, to jest normalne i wystepuje w kazdym samochodzie z ktorym do tej pory mialem stycznosc.
Czyszczenie szyb od wewnatrz tez jest konieczne raz na jakis czas. :idea:
Jesli to jest to o czym mysle, to jest normalne i wystepuje w kazdym samochodzie z ktorym do tej pory mialem stycznosc.
Czyszczenie szyb od wewnatrz tez jest konieczne raz na jakis czas.
To wygląda dokładnie jak zaparowana szyba tyle ,że widoczność pogarsza się mocno wraz ze stopniem zwiększana się intesywności świecenia światła, czyli jak pisałem jak slońce bije w buźkie... :lol:
Masz rację, pewnie trza częściej myć szyby od środka a nie tylko na zewnątrz)
U mnie problem z rozmazywaniem tez jest i co bym nie robil, to nie moge sie tego pozbyc.
Jakies trzy miesiace temu, wymienilem wycieraczki na Valeo Silencio. Podobno mialy byc takie super. Przynajmniej duzo ludzi je zachwala. Tak samo rozmazuja, a powyzej 150km/h prawie nic nie zbieraja. Rozwazalem te plaskie XTRM, ale podobno zbieraja tak smo jak zwykle, a kosztuje drugie tyle... :evil:
Szybe czyscilem juz tysiacem preparatow, dalej jest to samo.
W srodku te niby parowanie u mnie sie nasila, przy intensywnym korzystaniu z klimatyzacji. W aucie tez nie pale. Widocznie ten typ tak ma. Trzeba poprostu czesciej czyscic.
Moze polecicie jakies dobre i sprawdzone u siebie wycieraczki ?
"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść" STOP ECO-TERRORISM!
...a takie pierwsze lepsze z półki w Tesco nie pasują
mi też nie pasiły, przełożyłem zatrzaski ze starych do nowych i jest OK.
Próbowałem. Ale nie pasowała średnica ośki w piórze wycieraczki
Jakaś konkretna "marka"? Miejsce zakupu?
Firma "Motgum" ale ja jeszcze neipolecam bo narazie deszcz nie padał i.....nic nie wiadomo.
Po za tym jest minus - brak na kierowcy piórze plastiku dociskającego, nie można przełożyć z oryginału bo brak jest odp. zaczepu.
Dam znać czy warto za 18zł. sie wygłupiać czy poszukać czegoś sensownego-ale gdzie jest deszcz :mrgreen:
W sumie w wycieraczki na zime to nie ma co inwestowac. Wystarczy kilka razy ze wycieraczka przejedzie po lodzie na szybce bo zanim sie tak calkiem odmrozi a czasem marznie w drodze, to po zimie wycieraczki i tak sa do kosza.
Rozwazalem te plaskie XTRM, ale podobno zbieraja tak smo jak zwykle, a kosztuje drugie tyle... :evil:
Szybe czyscilem juz tysiacem preparatow, dalej jest to samo.
Ja właśnie jestem na etapie wymiany i mój mumpel twierdzi że XTRM są rewelacyjne, niestety nie mam jak tego zweryfikować, gdyż w katalogu valeo nie ma octavii. Czy wiesz gdzie można kupić XTRM do octy, chętnie przetestuję i dam znać :-)
Czy te wycieraczki XTRM to macie na mysli te co sie montuje w nowszych VAG-ach?
Bo jesli to sa te, to nikomu nie polecam - one koncza zywot srednio po miesiacu, dwoch i to przy praktycznie zerowym uzytkowaniu. W naszym Golfie wlasnie konczy zycie juz drugi zestaw, a samochod jest prawie nowy. :evil:
Zreszta wiele osob na nie narzeka, ze bardzo szybka zaczynaja niznosnie rozmazywac.
No i uporalem sie z ta brudna szyba Wywalilem wycieraczki kupilem Boscha quick-shi... i wszystko zniklo i jak narazie w 3 dni testowania na deszczu zdaja egzamin
Komentarz