Czyszczenie szyby przedniej?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sebastian
    Rider
    • 2004
    • 412

to jak będziesz mógł podrzucaj takie tematy Purchawie, niech zbiera gadżety do strony
    RS BLUE
  • Samiec
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 4287
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Czym dobrze wyczyscic/odtluscic szybe przednia ?
    I jakiej firmy wycieraczki polecacie ?
    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• dede_adam
      L&K
      S_OCP Member
      • 2004
      • 1449

Ja przy kazdym myciu psikam plynem usuwającym resztki owadow, a potem zwyklym ajaxem do szyb i dopiero po takim umyciu wjezdzam na reczna myjke i myja szamponem, do tej pory na zadnym aucie nie mialem problemow z widocznoscia.
      Od wewnatrz najpierw szmatka z mikrofibry (nie zostawia smug) a potem ajaxem do szyb i jest wszystko czysciutkie.

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

Od środka czymś ala mikrofibra.
        Zzewnatrz woda z płynem,później Irchą no i jakiś Płyn do szyb w niedużej ilości i czysta szmatka :wink:
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

U mnie jest problem taki ,ze szybe umyje jakims plynem do szyb i w dzien wszystko jest spoko.Problem pojawia sie w nocy(tego samego dnia) jak deszcz pada.Wycieraczki zbiora wode i zosatje taka smuga(jakby tluste kropki na szybie) ktora znika po okolo8-10s.Jest to fatalne bo przez te 8-10s nic nie widac.Najpierw myslalem ze to wycieraczki (zmienilem),po tem ze to po plynie ze spryskiwacza(po umyciu nie psikam a smugi pozniej byly) , a takze czy to nie sok z drzew ,ale pod drzewami nie parkuje. Octavia to juz moje 5 auto i tylko w tym mam taki problem.

Komentarz

• QBA
            RS
            • 2004
            • 2646

Też miałem ten problem, ale wymiana wycieraczek załatwiła problem

Komentarz

• arci9
              RS
              • 2004
              • 2007

A mi tak jak np. dzisiaj gdy jadę pod słońce, to pojawia się tak jakby para i widoczna jest tylko właśnei po słońce, ale to nie jest parowanie raczej jakiś ślam cholerny...

Może ktoś coś ma takiego?

Komentarz

• misiekwaw
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7715
                • Ford

Zamieszczone przez arci9
                A mi tak jak np. dzisiaj gdy jadę pod słońce, to pojawia się tak jakby para i widoczna jest tylko właśnei po słońce, ale to nie jest parowanie raczej jakiś ślam cholerny...

Może ktoś coś ma takiego?
                taki syf na szybie od środka :? umyj ładnie szybę od środka jakimś środkiem do mycia szyb i jakiś czas będzie OK. kiedyś myślałem, ze to od fajek ale od prawie dwóch lat nie palę a to coś pojawia mi się na szybie nadal :| to zdaje się krystaliczne powietrze którym oddychamy się osadza :?
                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                http://www.disi-tune.pl
                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                Był WRX
                Była Octa

Komentarz

• arci9
                  RS
                  • 2004
                  • 2007

taki syf na szybie od środka umyj ładnie szybę od środka jakimś środkiem do mycia szyb i jakiś czas będzie OK. kiedyś myślałem, ze to od fajek ale od prawie dwóch lat nie palę a to coś pojawia mi się na szybie nadal to zdaje się krystaliczne powietrze którym oddychamy się osadza
                  No ja też nie smolę...
                  Myłem kilka razy ale co jakiś czas się pojawia ponownie i strasznie wkurza,
                  poszukam jakiegoś dobrego środka do szyb i tyle, może pomorze...

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Zamieszczone przez arci9
                    No ja też nie smolę...
                    Myłem kilka razy ale co jakiś czas się pojawia ponownie i strasznie wkurza,
                    poszukam jakiegoś dobrego środka do szyb i tyle, może pomorze...
                    Jesli to jest to o czym mysle, to jest normalne i wystepuje w kazdym samochodzie z ktorym do tej pory mialem stycznosc.
                    Czyszczenie szyb od wewnatrz tez jest konieczne raz na jakis czas. :idea:
                    TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                      RS
                      • 2004
                      • 2007

Jesli to jest to o czym mysle, to jest normalne i wystepuje w kazdym samochodzie z ktorym do tej pory mialem stycznosc.
                      Czyszczenie szyb od wewnatrz tez jest konieczne raz na jakis czas.
                      To wygląda dokładnie jak zaparowana szyba tyle ,że widoczność pogarsza się mocno wraz ze stopniem zwiększana się intesywności świecenia światła, czyli jak pisałem jak slońce bije w buźkie... :lol:

Masz rację, pewnie trza częściej myć szyby od środka a nie tylko na zewnątrz)

Komentarz

• Purchawa
                        Admin
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 8007

U mnie problem z rozmazywaniem tez jest i co bym nie robil, to nie moge sie tego pozbyc.
                        Jakies trzy miesiace temu, wymienilem wycieraczki na Valeo Silencio. Podobno mialy byc takie super. Przynajmniej duzo ludzi je zachwala. Tak samo rozmazuja, a powyzej 150km/h prawie nic nie zbieraja. Rozwazalem te plaskie XTRM, ale podobno zbieraja tak smo jak zwykle, a kosztuje drugie tyle... :evil:
                        Szybe czyscilem juz tysiacem preparatow, dalej jest to samo.

W srodku te niby parowanie u mnie sie nasila, przy intensywnym korzystaniu z klimatyzacji. W aucie tez nie pale. Widocznie ten typ tak ma. Trzeba poprostu czesciej czyscic.

Moze polecicie jakies dobre i sprawdzone u siebie wycieraczki ?
                        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• arci9
                          RS
                          • 2004
                          • 2007

Ja właśnie zmieniłem bo po roku czasu już wypadało ...ale od soboty jeszcze nie padało :mrgreen:

A założyłem polskie za 18 zł(parka), czy wyrzuciłem cash w błoto to się okaże)

Komentarz

• grzesio
                            Drive
                            • 2004
                            • 53

Zamieszczone przez Purchawa
                            Przyłączam się do prośby. Bo salonowe są upiornie drogie, a takie pierwsze lepsze z półki w Tesco nie pasują

Komentarz

• arci9
                              RS
                              • 2004
                              • 2007

Przyłączam się do prośby. Bo salonowe są upiornie drogie, a takie pierwsze lepsze z półki w Tesco nie pasują
                              mi też nie pasiły, przełożyłem zatrzaski ze starych do nowych i jest OK.

Komentarz

• MiKruS
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7976

Zamieszczone przez arci9
                                Pamietajcie tylko, ze oryginalnie lewa jest dluzsza od prawej.
                                Choc niewiele, wiec dwie takie same tez powinny podejsc.
                                TDI 205PS

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Pamietajcie tylko, ze oryginalnie lewa jest dluzsza od prawej.
                                  Choc niewiele, wiec dwie takie same tez powinny podejsc.
                                  Podam wymiary , może się przydadzą:
                                  Kierowcy -525mm
                                  ta druga :lol: - - 485mm

...chyba się nie machnołem)

Komentarz

• grzesio
                                    Drive
                                    • 2004
                                    • 53

Zamieszczone przez arci9
                                    ...a takie pierwsze lepsze z półki w Tesco nie pasują
                                    Próbowałem. Ale nie pasowała średnica ośki w piórze wycieraczki

Jakaś konkretna "marka"? Miejsce zakupu?

Komentarz

• arci9
                                      RS
                                      • 2004
                                      • 2007

Zamieszczone przez grzesio
                                      Zamieszczone przez arci9
                                      ...a takie pierwsze lepsze z półki w Tesco nie pasują
                                      Próbowałem. Ale nie pasowała średnica ośki w piórze wycieraczki

Jakaś konkretna "marka"? Miejsce zakupu?
                                      Firma "Motgum" ale ja jeszcze neipolecam bo narazie deszcz nie padał i.....nic nie wiadomo.
                                      Po za tym jest minus - brak na kierowcy piórze plastiku dociskającego, nie można przełożyć z oryginału bo brak jest odp. zaczepu.

Dam znać czy warto za 18zł. sie wygłupiać czy poszukać czegoś sensownego-ale gdzie jest deszcz :mrgreen:

Komentarz

• misiekwaw
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7715
                                        • Ford

Zamieszczone przez arci9
                                        Dam znać czy warto za 18zł. sie wygłupiać czy poszukać czegoś sensownego-ale gdzie jest deszcz :mrgreen:
                                        jeszcze będziesz miał go powyżej uszu :? :wink:
                                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                        http://www.disi-tune.pl
                                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                        Był WRX
                                        Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

W sumie w wycieraczki na zime to nie ma co inwestowac. Wystarczy kilka razy ze wycieraczka przejedzie po lodzie na szybce bo zanim sie tak calkiem odmrozi a czasem marznie w drodze, to po zimie wycieraczki i tak sa do kosza.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez Purchawa
                                            Rozwazalem te plaskie XTRM, ale podobno zbieraja tak smo jak zwykle, a kosztuje drugie tyle... :evil:
                                            Szybe czyscilem juz tysiacem preparatow, dalej jest to samo.
                                            Ja właśnie jestem na etapie wymiany i mój mumpel twierdzi że XTRM są rewelacyjne, niestety nie mam jak tego zweryfikować, gdyż w katalogu valeo nie ma octavii. Czy wiesz gdzie można kupić XTRM do octy, chętnie przetestuję i dam znać :-)

--
                                            pozdrawiam,
                                            grisza

Komentarz

• MiKruS
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7976

Czy te wycieraczki XTRM to macie na mysli te co sie montuje w nowszych VAG-ach?

Bo jesli to sa te, to nikomu nie polecam - one koncza zywot srednio po miesiacu, dwoch i to przy praktycznie zerowym uzytkowaniu. W naszym Golfie wlasnie konczy zycie juz drugi zestaw, a samochod jest prawie nowy. :evil:

Zreszta wiele osob na nie narzeka, ze bardzo szybka zaczynaja niznosnie rozmazywac.
                                              TDI 205PS

Komentarz

Zamieszczone przez MiKruS
                                                Czy te wycieraczki XTRM to macie na mysli te co sie montuje w nowszych VAG-ach?
                                                Dokładnie tak, sama gumka bez metalowego szkieletu. Hm, więc jeśli nie XTRM to co, jakieś sugestie propozycje ?

--
                                                pozdrawiam,
                                                grisza

Komentarz

• Samiec
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4287
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

No i uporalem sie z ta brudna szyba Wywalilem wycieraczki kupilem Boscha quick-shi... i wszystko zniklo i jak narazie w 3 dni testowania na deszczu zdaja egzamin

Komentarz

Pracuję...