parowanie szyb!!!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Borsuk2
    L&K
    • 2010
    • 1203

Zamieszczone przez leszekmw
    ale parują Ci jak jedziesz sam czy jak jest więcej osób a samochodzie :?:
    za bardzo nie ma to znaczenia (zdaję sobie sprawę, że więcej pasażerów, to większe parowanie ciała, więcej oddechów itd). Wystarczy, że pada mżawka i ogólnie pogoda jest chlapiasta i kłopot się pojawia. Jak na dworze jest sucho - nie ma problemu z parowaniem.
    Fajna stronka

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

Borsuk2, dziwne że występuje to tylko w paru , parunastu samochodach .. , przynajmniej o tylu wiemy na razie... .
      może ten wewnętrzny nie otwiera się do końca :? teoria mokrego parownika raczej mi nie pasuje..
      a sprawdzałeś czy faktycznie ciągnie z dołu po zamknięciu obiegu ?
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Borsuk2
        L&K
        • 2010
        • 1203

leszekmw, sądząc po ilości wątków o parujących szybach na forum, to jakiś to problem na pewno jest.

Obieg wewnętrzny sprawdzałem i działa dobrze. Może fabrycznie szyby są technologicznie "upaćkane" jakimś specyfikiem potrzebnym w produkcji. Może to on powoduje większe zaparowanie. Przyznam się, że dotychczas myłem szyby standardowo tylko płynem do mycia szyb. Na pewno przed jesienią trzeba będzie porządnie je wypucować i odtłuścić (tylko na razie wakacje i ciągle czasu brak).

Wydaje mi się, że kłopot parowania dotyczy głównie przedniej szyby, bocznych jakby mniej. Tak czy siak z problemem trzeba się będzie zmierzyć. Dam znać co mi z tego wyszło. :roll:
        Fajna stronka

Komentarz

• janusz101
          Ambiente
          • 2010
          • 196
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

U mnie też to samo nawet przy małej mżawce nie da się jeździć bez klimy choćby na zewnątrz było tylko 10 stopni.
          Problem zauwazyłem zaraz po odbiorze auta jadąc z salonu do domu ,auto miało wtedy przebieg 8 km.

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

najdziwniejsze jet to że ten problem jeszcze 2 lata temu raczej nie występował.. :?
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Deco
              Rider
              • 2008
              • 612

najdziwniejsze jet to że ten problem jeszcze 2 lata temu raczej nie występował.. :?
              Ja mam to samo w O1

Komentarz

• Borsuk2
                L&K
                • 2010
                • 1203

może w ramach oszczędności wprowadzono konstrukcyjnie w Tourze jakiś "patent" oszczędnościowy, choć jak się czyta, to w FL też ten problem istnieje.
                Fajna stronka

Komentarz

• marino
                  Classic
                  • 2011
                  • 18

janusz101 , Borsuk2 U mnie tak jak pisałem też tak wygląda, że wystarczy mały deszcz i już szyby parują - przednia i okolice nawiewów na bocznych. Dzieje się tak niezależnie czy mam uchylone okno czy nie. Jazda solo lub w dwie osoby także nie ma znaczenia.
                  Obieg wewnętrzny sprawdziłem tak jak radził leszekmw - wygląda, że jest w pełni sprawny.
                  Włączenie klimy rozwiązuje temat.

Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić rady z włączeniem nawiewu na maksa, co ma wysuszyć parownik - od tamtego czasu u mnie nie padało :wink:

Komentarz

• Borsuk2
                    L&K
                    • 2010
                    • 1203

Podczas jazdy w deszczu włączenie nawiewu na maksa bez klimy - nic nie pomagało (ani na zimnym ani na ciepłym nawiewie). Długo tak nie dało się jechać, bo robiło się niebezpiecznie.
                    Fajna stronka

Komentarz

• huta
                      Classic
                      • 2011
                      • 23
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mój tour ma tydzień a problem mam podobny. Ale dzisiaj po umyciu samochodu jadąc na włączonej klimie szyby zaczęły mi parować(w sumie tylko przednia). Najlepsze jest to, że przed myciem auta umyłem szyby w środku. Nie wiem co z tym fantem zrobić.

Aha po odpaleniu auta(najczęściej rano) też lekko parowały mi szyby ale zaraz jak klima zaczęła działać to odparowywały

Komentarz

• Borsuk2
                        L&K
                        • 2010
                        • 1203

Powracam do tematu.
                        Tak jak radził romman i Kajtiii na 2 stronie wątku znacząco likwiduje problem porządne umycie szyb od wewnątrz.
                        W moim przypadku pomogło. :szeroki_usmiech
                        Fajna stronka

Komentarz

• baca10
                          RS
                          • 2009
                          • 6225

To, ja dorzuce swoje trzy grosze, u mnie problem zaparowanych szyb jest od początku, jak tylko kupiłam auto, mineły już dwa lata, próbowałam różnych sposobów i nic to nie dało, trza niestety włanczać klime :x

Komentarz

• blazer47
                            Drive
                            • 2011
                            • 65

1. Trzeba zacząć od filtra kabinowego. Może zawilgotnieć, mogą tam być zgniłe liście itp.
                            2. Sprawdzamy wszystkie miejsca, którymi może się dostać wilgoć - uszczelki szyb i drzwi. Może też być woda (z butów w zimę) pod wycieraczkami.
                            3. Dobrze by było w ciepły i suchy dzień otworzyć wszystkie drzwi i porządnie auto wywietrzyć (nawet cały dzień).

PS: ogólnie rzecz ujmując problem est bardzo uciążliwy i trudny do całkowitego wyeliminowania.

Komentarz

• Walt
                              L&K
                              • 2011
                              • 1065
                              • Seat

baca10, U mnie to samo, czyli .... TTTM :diabelski_usmiech
                              SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• bws34
                                Rider
                                • 2011
                                • 543

Ja polecam porozkładać w samochodzie gazety typu dziennik polski (szary papier).Stosowałem to w sc,felicji i dawało efekt
                                "Byli to ludzie, których łączyło coś więcej niż tylko wspólna gra w piłkę. Dla których honor i obrona barw klubowych nie były pustymi pojęciami."

"Możemy działać na zasadach demokratycznych ale rację będę miał Zawsze Ja"- Hubert Jerzy Wagner(1941-2002)

www.zoltar.bielsko.pl

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14888
                                  • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez blazer47
                                  1. Trzeba zacząć od filtra kabinowego. Może zawilgotnieć, mogą tam być zgniłe liście itp.
                                  2. Sprawdzamy wszystkie miejsca, którymi może się dostać wilgoć - uszczelki szyb i drzwi. Może też być woda (z butów w zimę) pod wycieraczkami.
                                  3. Dobrze by było w ciepły i suchy dzień otworzyć wszystkie drzwi i porządnie auto wywietrzyć (nawet cały dzień).

PS: ogólnie rzecz ujmując problem est bardzo uciążliwy i trudny do całkowitego wyeliminowania.
                                  TTTM niestety
                                  pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Dig Dug
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1306
                                    • Seat

bws34, Byle nie Nasz Dziennik, bo łapie jakieś błedy na kompie :diabelski_usmiech

A poważnie to ja daje takie gazety pod wycieraczki pod nogami, łapie wilgoć i wodę ze śniegu. Działa też na szarej tekturze z opakowań z pudełek zabranych z zakupami (jak np zakupy zapakujesz do pudła po owocach).
                                    Była O1 jest F2.

Komentarz

• rafał88ocp
                                      Ambiente
                                      • 2009
                                      • 164

u mnie problem zaczął sie w tym roku filtr wymieniony i dalej paruje wszystkie źródła potencjalnej wilgoci usunięte. podejrzewam już nawet nagrzewnice. ze jest dziurawa i przez nią płyn wlatuje do kabiny z rozgrzanym powietrzem. Macie jeszcze jakieś pomysły zanim rozwalę pól auta zęby wymienić nagrzewnice??
                                      MOJA http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38010

Komentarz

• Borsuk2
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1203

Zamieszczone przez rafał88ocp
                                        podejrzewam już nawet nagrzewnice. ze jest dziurawa i przez nią płyn wlatuje do kabiny z rozgrzanym powietrzem
                                        ale jaki płyn ? Chłodzący ?
                                        To by Ci go ubywało w zbiorniku wyrównawczym.
                                        Fajna stronka

Komentarz

• 4tech
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 4199
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie, jest jeszcze jeden mały szkopuł - błąd konstrukcyjny (przynajmniej w O1).
                                          Mianowicie - nad filtrem kabinowym znajduje się "rynienka", która powinna odprowadzać wodę z pod szyby (zewnątrz) poza ten właśnie filtr, tylko nie wiem czemu tak to właśnie wymyślili, że woda kapie - leje się dokładnie na filtr.
                                          Pamiętam bardzo dobrze (chwilę po zakupie mojego autobusu), strasznie parowały mi szyby, a później przyszły mrozy i pewnego dnia w ogóle przestał mi działać nawiew. Znaczy działał, ale filtr totalnie nie puszczał powietrza, lub puszczał słabo.
                                          Filtr miałem totalnie mokry, a że był mróz to i zamarznięty :|

Tego dnia postanowiłem to rozwiązać i rozwiązanie jest banalne i skuteczne do dziś:
                                          -po zdjęciu plastiku podszybia zewnętrznego strony pasażera, bezpośrednio nad filtrem jest kawałeczek rynienki, który po prostu trzeba przedłużyć
                                          Ja to rozwiązałem w następujący sposób: otóż do tego co jest dostawiłem 5-7 cm listwy od korytka na kable odpowiednio dociętego i przesmarowanego silikonem, żeby woda nie ciekła bokiem. Listewka przykręcona jest do otworka w tej rynience, więc ładnie się trzyma i w 100% spełnia swoje zadanie.
                                          Jak znajdę chwilkę, to wrzucę fotkę mojego banalnie prostego rozwiązania, które działa bez zarzutu po dziś dzień. :yay:
                                          O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
                                          Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
                                          Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• ruwado
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 14888
                                            • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez 4tech
                                            Jak znajdę chwilkę, to wrzucę fotkę
                                            koniecznie znajdź
                                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

• rafał88ocp
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 164

Borsuk2 no właśnie ubywa mi płynu w zbiorniczku wyrównawczym(nagrzewnica juz odpadla). Ale dziś zauważyłem inna dolegliwość , mianowicie przestała działać klapa sterująca nawiewem a na wycieraczce znalazłem kawałek plastiku co świadczy o tym ze chyba tam sie coś połamało i nie daje pelnego nadmuchu na szyby
                                              MOJA http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38010

Komentarz

• blazer47
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 65

Panowie, jest jeszcze jeden mały szkopuł - błąd konstrukcyjny (przynajmniej w O1).

Dokładnie!!! O1 nie jest jedynym samochodem z takim problemem (nie mówię tu o Skodzie ale o wszystkich markach).
                                                Wielu użytkowników stosuje takie "własne rozwiązania techniczne" jak cytowany przeze mnie kolega... i to ma sens

Istotą rozwiązania problemu jest stworzenie mechanizmu, który odprowadza wodę z podszybia i nie dopuszcza do zamoczenia filtra kabinowego.

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

Wczoraj wymienilam filtr kabinowy i nie pomogło, dalej jest tragedia, podejżewam, ze z tym parowaniem szyb to jakas wada konstrukcyjna :cry:

Komentarz

• Borsuk2
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1203

Zamieszczone przez baca10
                                                    ze z tym parowaniem szyb to jakas wada konstrukcyjna :cry:
                                                    no to jakby ktoś pożałował kasy na klimę (dobrze, że jest promocja - a może właśnie dlatego jest promocja, ze względu na ten feler) to generalnie byłaby kupa z tymi szybami i parą. :roll:
                                                    Fajna stronka

Komentarz

Pracuję...