Climatronic
Zwiń
X
-
jak masz zimny silnik i włączasz na auto to wtedy uruchamiają się jakieś grzałki i daję ciepłym od razu. słychać jakieś przekaźniki pod schowkiem z lewej strony , tym na dole.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Jeszcze jedno. Zaczynam odczuwać dziwny zapach z nadmuchu jak auto stoi. Z tego co jest napisane w instrukcji to zapewne wynik osadu na parowniku i w związku z tym chłodzenie należy włączać również zimą, przynajmniej raz w miesiącu na 5 minut. Chłodzenie rozumiem to nadmuch bo przecież klima i tak się nie włącza od około 2 stopni mam rację ?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwwłączasz na auto to wtedy uruchamiają się jakieś grzałki i daję ciepłym od razuZamieszczone przez _Jakubczy Climatronic wspomaga nie tylko zimne powietrze ale i ciepłe
Zamieszczone przez _JakubZaczynam odczuwać dziwny zapach z nadmuchu jak auto stoi. Z tego co jest napisane w instrukcji to zapewne wynik osadu na parowniku i w związku z tym chłodzenie należy włączać również zimą, przynajmniej raz w miesiącu na 5 minut. Chłodzenie rozumiem to nadmuch bo przecież klima i tak się nie włącza od około 2 stopni mam rację ?
Komentarz
-
-
leszekmw,
Jakie grzałki, nie ma żadnych grzałek (w 1.4 TSI podejrzewam, że w 1.8 TSI jest podobnie).
Jak silnik jest zimny a nie masz dodatkowego ogrzewania, to będzie leciało zimne.
Climatronic po prostu sam reguluje temperaturę, np. wyobraź sobie że masz ciepły silnik (tak, że od razu może lecieć ciepłe powietrze z kratek), jeżeli ustawisz sobie temperaturę 22 stopni a w aucie jest temperatura np. 10 stopni to w miarę ogrzewania się wnętrza samochodu powietrze z kratek będzie leciało coraz chłodniejsze.
Pozdrawiam,
Radek... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Komentarz
-
-
Czyli reasumując nie ma sensu dla ogrzewania włączać klimy bo i tak ciepło pochodzi z nawiewu a klima produkuje tylko zimno.
Ponawiam pytanie czy autor w instrukcji ma na myśli nawiew chłodnego powietrza załączany raz w miesiącu aby nie doprowadzać do brzydkiego zapachu z klimy ?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _JakubPonawiam pytanie czy autor w instrukcji ma na myśli nawiew chłodnego powietrza załączany raz w miesiącu aby nie doprowadzać do brzydkiego zapachu z klimy ?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Ale cos mi tu nie gra.
Climatronik nie ma guzika AC, ma AUTO albo ECON :idea:
Obojetne na ktorym jest zadne grzalki sie nie wlaczaja :idea:
Jak chcemy miec szybko cieplo w srodku i odmrozona przednia szybe to trzeba nacisnac guzik od nadmuchu na szybe, wtedy wlacza sie grzalka w nadmuchu i leci cieple powietrze, nawet jak silnik jest zimny.
Kolega Jakub ma albo manualna klime albo CLIMATIKA, czyli prawie to samo co reczna, ale ma udawac automat
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftClimatronik nie ma guzika AC, ma AUTO albo ECON :idea:
oczywiście nadmuch na szybe to inna sprawa.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroft
Jak chcemy miec szybko cieplo w srodku i odmrozona przednia szybe to trzeba nacisnac guzik od nadmuchu na szybe, wtedy wlacza sie grzalka w nadmuchu i leci cieple powietrze, nawet jak silnik jest zimny.
Komentarz
-
-
Cały czas czytam pytania kiedy włączać klimę, jak często, itp.
Miałem do tej pory 5 samochodów z klimatyzacją (w tym dwa z automatyczną), wliczam też te którymi jeździłem nie będąc ich właścicielem ;-). Wszystkie były po gwarancji serwisowane poza ASO i odsprzedawane gdy miały 5-7 lat z przebiegami 150-200 tys km (z wyjątkiem Fiata Stilo z przebiegiem 80 tys. km).
Nigdy nie robiłem żadnych przeglądów klimatyzacji, nigdy nie miałem żadnej awarii, nie miałem wycieków, itp. Jedynie je od czasu do czasu odgrzybiałem ją preparatami ze stacji benzynowych.
To wszystko dlatego, że zawsze, przez cały rok, jeżdżę z włączoną klimatyzacją. Wiadomo - w przyrodzie to co nieużywane, zanika, w motoryzacji - to co nie używane szybko się psuje
Szyby nie parują, wszystkie mechanizmy i uszczelki są stale smarowane, małe prawdopodobieństwo wyhodowania grzybków, itp.
Ale ma to minusy: większe spalanie, suche powietrze powoduje wysuszanie się śluzówek, itp. Ponieważ jeźdżę głównie na krótkie odcinki, to mi to ostatnie akurat nie przeszkadza.1.4TSI + DSG Biała
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftAle cos mi tu nie gra.
Climatronik nie ma guzika AC, ma AUTO albo ECON :idea:
Kolega Jakub ma albo manualna klime albo CLIMATIKA, czyli prawie to samo co reczna, ale ma udawac automat
Zapewniam Cię, że mam climatronic i mam guzik AC i guzik AUTO.
[ Dodano: Czw 21 Sty, 10 13:05 ]
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez _JakubPonawiam pytanie czy autor w instrukcji ma na myśli nawiew chłodnego powietrza załączany raz w miesiącu aby nie doprowadzać do brzydkiego zapachu z klimy ?Pozdrawiam
Komentarz
-
-
zgadza się w nowych klimatronikach zamiast przycisku ECON jest AC, nie pamiętam jak działa przycisk ECON ale tu ma mam mozliwość włączenia automatycznego trybu (po właczeniu auto)kliamtyzacji lub przejścia na tryb ręczny(po włączeniu AC) tak jakbym miał zwykla klimę. właczenie odszraniania szyby powoduje automaczne załączenie przycisku AC czyli właczenie ręcznej kliamtyzacji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftJak swieci AC to jest klima, jak nie swieci to jest wylaczona
Komentarz
-
Komentarz