witam
mam problem z octavią 2 połowa 2007r. bardzo słabo zapalała, wczoraj nawet za 20 razem, okazało się że była przepalona jedna świeczka. dziś (4 świece sprawne) po mroźnej nocy odpaliła za 4-5 razem, więc lepiej, ale i tak czuje że coś jeszcze jest nie tak.
wczoraj gdy mechanik sprawdzał świeczki zobaczyłem coś co mnie zastanowiło- mam akumulator firmy "akuma" (czy to możliwe, że wyjechał z takim z salonu?) 60, albo 62 Ah, prądu rozruchowego nie pamiętam, za godzinkę zejdę do samochodu i sprawdzę
jakie są dokładne parametry aku do mojego silnika? czy np taki akmulator będzie dobry?
mishaq, pojemność aku nie jest aż tak ważna, lepiej zabezpieczyć się w wartość prądu rozruchowego. radze dobrze spisać albo podjechać do ASO by sprawdzili ci dokładne wartości aku i wtedy kupić nowy :wink:
Znajomy w ostatnich dniach sprowadził sobie ze Stanów Volvo S40 z 2006 r.
Całkiem fajne auto 2.4 l,a w środku ciekawostka akumulator VOLVO - CENTRA made in poland.
Polecam Centrę.
Do OII TDI powinien byc 77Ah to jest taki optymalny, to co dala fabryka to za maly IMO.
Moj dzis tez zdechl :lol: W nastepnym tygodniu kupuje Centre Future 77Ah, mialem taki w OI po zmianie fabrycznego i palil w najwieksze mrozy bez zadyszki.
jam mam future 77 ah dzisiaj rano było -22 i dopiero może za 7 razem zapaliłem ale chyba świeczki do wymiany 229kkm i oryginalne świece chyba czas wymienić
Przypomniało mi się:
Ostatnio byłem u znajomych co handlują częściami motoryzacyjnymi i pytałem się o Future, jaka jakość, gwarancja. Powiedzieli że problemów żadnych , 3 lata gwarancji, a ostatnio nawet ktoś przywiózł na reklamacje Future 3 dni przed końcem gwarancji.
I też wymienili :szeroki_usmiech
dziś padł aku kompletnie, nawet nie chciał zakręcić. za to właczyły sie awaryjne i alarm, akumulator wykręciłem, ładuje w domu. po zatrzaśnięciu maski włączył mi sie alarm (bez aku) i sobie wyje od 10 minut. jak to wyłączyć?
jak otworzysz maske to mozliwe ze masz przymocowane takie "jajko" na przednim pasie.....tam od góry bedziesz mial miejsce na kluczyk - zakryte kapturkiem
Kupienie aku o większej pojemności nie koniecznie ma sens. Jak będzie za dużo, to się nie doładuje z alternatora. Kwestia ile to jest za dużo...
Dużo większy sens ma kupno tej samej pojemności z większym prądem rozruchu.
Aby zwiększyć prąd rozruchu zawsze trzeba zwiększyć pojemność akumulatora. Nieprawda jest też, że większy akumulator będzie nie doładowany. Jeśli alternator zapewni odpowiednie napięcie ładowania czyli w zakresie 13,9V -14,4V to akumulator będzie się ładował. Tym bardziej ze w dieslach jest alternator 120A. To nie prądnica prądu stałego w syrence czy warszawie.
Mniejsza pojemność fabrycznie montowanych akumulatorów jest podyktowana tylko kosztami produkcji. Fabryka po prostu na nas oszczędza.
W moim 1,9TDI jest oryginalna Varta o pojemności 61Ah i prądzie rozruchu w/g DIN 330A lub w/g SAE 540A. Moim zdaniem to wyraźnie za mało. Teraz gdy aku jest nowy to jeszcze wystarcza ale za parę lat (2-3) mogą być problemy z rozruchem w zimę. Na pewno nowy aku będzie dożo większy.
Aby zwiększyć prąd rozruchu zawsze trzeba zwiększyć pojemność akumulatora.
To jak wyjaśnisz, że jeden 61Ah ma 540A, a inny 600A? Jest zależność pomiędzy pojemnością a prądem, ale nie jednoznaczna (to tak jak z mocą i momentem).
Np. te dwie aukcje:
To jak wyjaśnisz, że jeden 61Ah ma 540A, a inny 600A? Jest zależność pomiędzy pojemnością a prądem, ale nie jednoznaczna (to tak jak z mocą i momentem).
W tym przypadku wielkość prądu rozruchowego zależy od budowy płyt w akumulatorze, przekroju mostków , itd . Niemniej przyrosty prądu rozruchu przy tej samej pojemności są niewielkie. Dla tego chcąc osiągnąć znaczącą poprawę trzeba zwiększyć pojemność aku i nic tego nie zmieni.
Zamieszczone przez toocool
Czy 200Ah też się naładuje do pełna? Nawet jeśli to w ile czasu?
Pewnie , że naładuje. Nie wierzysz to sprawdź
Jeśli napięcie ładowania jest stałe to czas ładowania zależy od natężenia prądu płynącego w obwodzie akumulator - prostownik lub akumulator - alternator. Widziałeś jakie są akumulatory w busach? Co alternator daje rade naładować? :szeroki_usmiech
Komentarz