miałem na myśli, że nie ma wątpliwości, że był wolniejszy
[O2] akumulator
Zwiń
X
-
[O2] akumulator
witam
mam problem z octavią 2 połowa 2007r. bardzo słabo zapalała, wczoraj nawet za 20 razem, okazało się że była przepalona jedna świeczka. dziś (4 świece sprawne) po mroźnej nocy odpaliła za 4-5 razem, więc lepiej, ale i tak czuje że coś jeszcze jest nie tak.
wczoraj gdy mechanik sprawdzał świeczki zobaczyłem coś co mnie zastanowiło- mam akumulator firmy "akuma" (czy to możliwe, że wyjechał z takim z salonu?) 60, albo 62 Ah, prądu rozruchowego nie pamiętam, za godzinkę zejdę do samochodu i sprawdzę
jakie są dokładne parametry aku do mojego silnika? czy np taki akmulator będzie dobry?
lepszy bosch czy centra?mercedes beczka- na zawsze w mojej pamięci
-
-
tez dzis musialem krecic pare razy zanim odpalila(cala noc na dworzu)ja mam u siebie 62 Ah,poprostu wina mrozu,a ja bym wziol bosh centra tez dobra.Skoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma(ale w pamieci pozozstanie
obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu
Komentarz
-
-
właśnie tak patrze że na tą centrę się ludzie rzucili, dlatego pytam
też masz 62Ah? jak dzwoniłem do skody to powiedzieli że powinno być 72 albo 74 Ah, więc jak w końcu? jest różnica 12 Ah, a to troszke jest
jaki powinien być prąc rozruchowy?
[ Dodano: Sob 23 Sty, 10 16:52 ]
odczytałem oznaczenia aku
61Ah
a potem coś dziwnego 310A
a pare linijek niżej 520A (albo 540 już nie pamiętam)
czy to troche nie za mało?mercedes beczka- na zawsze w mojej pamięci
Komentarz
-
-
mishaq, pojemność aku nie jest aż tak ważna, lepiej zabezpieczyć się w wartość prądu rozruchowego. radze dobrze spisać albo podjechać do ASO by sprawdzili ci dokładne wartości aku i wtedy kupić nowy :wink:
Zamieszczone przez mishaqa potem coś dziwnego 310A
Zamieszczone przez mishaqa pare linijek niżej 520A
Komentarz
-
-
Przypomniało mi się:
Ostatnio byłem u znajomych co handlują częściami motoryzacyjnymi i pytałem się o Future, jaka jakość, gwarancja. Powiedzieli że problemów żadnych , 3 lata gwarancji, a ostatnio nawet ktoś przywiózł na reklamacje Future 3 dni przed końcem gwarancji.
I też wymienili :szeroki_usmiechpozdrowienia
Komentarz
-
-
Oryginalnie w OII BKD jest AKUMA, 61Ah, prąd rozruchowy 330A (wg normy DIN), 540A (wg normy EN/SAE)
Kupienie aku o większej pojemności nie koniecznie ma sens. Jak będzie za dużo, to się nie doładuje z alternatora. Kwestia ile to jest za dużo...
Dużo większy sens ma kupno tej samej pojemności z większym prądem rozruchu.
Komentarz
-
-
Kupienie aku o większej pojemności nie koniecznie ma sens. Jak będzie za dużo, to się nie doładuje z alternatora. Kwestia ile to jest za dużo...
Dużo większy sens ma kupno tej samej pojemności z większym prądem rozruchu.
Mniejsza pojemność fabrycznie montowanych akumulatorów jest podyktowana tylko kosztami produkcji. Fabryka po prostu na nas oszczędza.
W moim 1,9TDI jest oryginalna Varta o pojemności 61Ah i prądzie rozruchu w/g DIN 330A lub w/g SAE 540A. Moim zdaniem to wyraźnie za mało. Teraz gdy aku jest nowy to jeszcze wystarcza ale za parę lat (2-3) mogą być problemy z rozruchem w zimę. Na pewno nowy aku będzie dożo większy.Jest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, u mnie tak.
Zamieszczone przez OstlanderAby zwiększyć prąd rozruchu zawsze trzeba zwiększyć pojemność akumulatora.
Np. te dwie aukcje:
Ta sama pojemność, a inny prąd...
A ten ma większą pojemność a mniejszy prąd (wszystkie wg tej samej normy).
Zamieszczone przez OstlanderNieprawda jest też, że większy akumulator będzie nie doładowany.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez toocoolTo jak wyjaśnisz, że jeden 61Ah ma 540A, a inny 600A? Jest zależność pomiędzy pojemnością a prądem, ale nie jednoznaczna (to tak jak z mocą i momentem).
Zamieszczone przez toocoolCzy 200Ah też się naładuje do pełna? Nawet jeśli to w ile czasu?
Jeśli napięcie ładowania jest stałe to czas ładowania zależy od natężenia prądu płynącego w obwodzie akumulator - prostownik lub akumulator - alternator. Widziałeś jakie są akumulatory w busach? Co alternator daje rade naładować? :szeroki_usmiechJest druga srebrna kochanka- CBF 600S...
Komentarz
-
Komentarz