Wybrzuszenie w oponie 195/65R15

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jabemax
    Classic
    • 2008
    • 30

Aby furka miała 200KM

Musisz pomyśleć o :
    wtryski 0.230 + TURBO arl (do 195KM mniejsze koszty) lub Gt22 i kolektor (większe koszty)+ POMPA 11, hybryda silnik dół od pd z głowicą vp, zewnętrzna chłodnica oleju (bedzie się gotowało jak tkoś dowali buta)

FMIC (Iveco DAILYwystarczy jest wydajniejszy niz większość chinoli) + ORUROWANIE dolot od asz/arl + kolektor z egr od asz/arl, zaślepiony egr

wydech dobrze by było 2,5 cala na dwóch tlumikach

Do kontroli silnika. zestaw wskaźników voltomierz, doładowanie boost, temp. oleju.egt

UKŁAD NAPĘDOWY: JEDNOMAS + SPRZĘGŁO VR6 tylko sachsa (miałem luka valeo i się ślizgało sachs da rade nawet i 430nm BEZ UŚLIZGU)

nie zapomnij o hamulcach to już 312mm czasem mogą sie już spocić.

półosie skrzynia to zniesie oczywiście

Wszystko organoleptycznie sprawdzone

koszt około 10tys wiec moze lepiej zastanowić sie na swap Arl kompletnego plus duże turbo koszt ten sam a potencjał większy.
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8030
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dziś zauważyłem wybrzuszenie w jednej z opon zamontowanych w mojej OII.
    Nie wpadłem w żadną dziurę poważniejszą ani nie wjeżdżałem na żadne krawężniki wyższe niż około 6cm. Opony kupiłem w 2007 roku i mają jeszcze około min. 6mm bieżnika. Opona to Dunlop winter sport 3D w rozmiarze 195/65R15 91T.

Pytanie czy już ktoś z nas miał takie coś i czy to reklamował. Prosiłbym o sugestie.
    Załączone pliki
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• djcalibra
      Ambiente
      • 2024
      • 140
      • Octavia I (1U2)
      • AGP 1.9 SDI 68 KM

czesc ja mialem cos takiego.to miejsce gdzie masz wybrzuszenie i obok wklesniecie to w tym miejscu prawdo podobnie konczy sie pas wzmacniajacy bok opony i czasem puszcza ale miej to na uwadze i kontroluj co jakis czas bo u mnie w jednej oponie sie gula zrobila i rozlazla sie opona wtedy ja reklamowalem.ewentualnie podjedz gdzies do jakiegos renomowanego warsztatu gdzie naprawiaja opony i sie zapytaj co z tym zrobic.moze byc tak ze nic sie z tym nie bedzie dzialo a moze byc tak ze wyjdzie gula i opona bedzie sie nadawala na smietnik pozdrawiam...
      www.strzelec.wczasy.pl

Zapraszam wszystkich chetnych na ferie zimowe do pensjonatu STRZELEC" w KARPACZU... rozsadne ceny. informacje odnosnie noclegów i cen pod numerem telefonu 0757619796

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28851

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

AdamB, imo reklamuj. Dunlop daje z tego co pamiętam 5 lat gwarancji.
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• MF
          Drive
          • 2009
          • 40

Też bym reklamował. A bez względu na rezultat reklamacji raczej bym na tym nie jeździł.

Komentarz

• palioza
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 417

w/g mnie koniecznie do reklamacji, pewnie odrzuca z powodu wjechania w dziure :/ ja tak mialem
            Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Reklamował chyba będę. Jeszcze jak by się udało poczekać do końca zimy to by było super. Nie chcę teraz robić zakupu opony na zastępstwo aby tą reklamować. Mam nadzieję, że wytrzyma jeszcze miesiąc.

Tak naprawdę to nie wiem jak długo mam to wypuklenie, dopiero teraz zauważyłem. Ono ma taką długość jak zaznaczyłem, czyli około 15cm po obwodzie na boku. Naciskając to miejsce nie mam wrażenia, że jest opono miększe czy twardsze jak reszta opony.

[ Dodano: Wto 23 Lut, 10 13:27 ]
              Zamieszczone przez palioza
              w/g mnie koniecznie do reklamacji, pewnie odrzuca z powodu wjechania w dziure :/ ja tak mialem
              Problem w tym, że nie wjechałem w dziurę, zresztą wydaje mi się że to dość długie wybrzuszenie jak na wpadnięcie w dziurę.

Komentarz

• ufo
                L&K
                • 2008
                • 1475
                • Octavia III combi (5E5)
                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez AdamB
                Pytanie czy już ktoś z nas miał takie coś i czy to reklamował.
                ja miałem coś takiego w GY ale letnich, też zareklamowałem, powstały po jednym sezonie i w dodatku na wszystkich czterech oponach, mniej lub więcej. GY napisał mi list, "dają mi 100% pewności", że nic oponom się nie stanie. przejechałem następne 3 sezony i nic się stało.

Komentarz

• WojtekSz
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 159

Identyczną sytuację miałem w Kleberach... jakieś 3 lata temu... Podjechałem do 'renomowanego serwisu'. Facet powiedział mi, że takie coś to norma w niektórych markach, wynikająca z technologi produkcji, z jakiejś 'zakładki' gumy na gumę itp..., zapewnił, że nic złego nie będzie się działo :!: Ja tam na tym się nie znam :wink:, ale fakt, Klebery nadal mają się dobrze, tzn. latem są używane

pozdr
                  SCOUT 2.0 FSI (BVX)

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jeżeli się to nie będzie powiększać to będę jeździł do końca zimy a później skonsultuje to z dobrym fachowcem. Mam nadzieję, że leszekmw coś doradzi.

Komentarz

• adamo64
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 177

Ja mam letnie Goodyear i fachowcy (różni) potwierdzili TTTM :wink:

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8030
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ja mam letnie Goodyear i fachowcy (różni) potwierdzili TTTM :wink:
                        :roll: no jakoś TTTM nie przekonuje mnie. :szeroki_usmiech

Komentarz

• luks
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 240

bym powiedzial zmien opony i fachowcow (wszystkich)
                          skoda
                          fuckyeah!

Komentarz

• shok
                            RS
                            • 2009
                            • 2070
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Lepiej odpuśc sobie jeżdzenie na tej oponie.Koledze taki coś pusciło na zakręcie na szczeście było dość szerokie pobocze i nic się nie stało.Opona to jedyny punkt styczności auta z ziemia!A co do reklamacji.Kilka lat temu reklamowałem takie coś i odpowiedz brzmiała.Uszkodzenie mechaniczne 8)
                            Ciekaw jestem jak się ma również gwarancja do opon których rozmiar nie jest w instukcji samochodu.Gość z alegro(właściciel wulkanizacji) powiedział mi,że jeżeli rozmiar opony nie jest właściwy do danego auta nie ma szans na reklamacje :shock:

Komentarz

• tomil
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2008
                              • 1179

Czyli tak w zasadzie to gwarancję na opony można sobie wsadzić głęboko w ....
                              It doesn't matter what we're losing
                              It only matters what we're going to find!

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

tomil, masz chyba rację - to fikcja - poczytajcie. Obciążają klienta za transport uszkodzonej opony i nowej do klienta :shock: dodatkowo mają 30 dni na rozpatrzenie. No i najważniejsze - w przypadku AdamB wymiana i tak nie ma sensu, bo jedna opona będzie się znacząco różnić od pozostałych 3, co będzie miało istotny wpływ na prowadzenie auta, ESP itp, a przecież nie wymienią 4?
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8030
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

winni77, nie ma ESP , ale też może okazać się problem dobrania opony. Moje tak na oko to mają ok.6mm bieżnika, więc są w środku zużycia. Nowa ma chyba 8mm.

Dokupienie jednej używanej nie powinno być problemem

Jest ich sporo na allegro

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez tomil
                                    Czyli tak w zasadzie to gwarancję na opony można sobie wsadzić głęboko w ....
                                    zawsze to powtarzam :?
                                    nigdy nie przyszło mi do głowy reklamować jakąś oponę, inna sprawa, że być może producentom nie miesci się w głowach to co dzieje się np. teraz na naszych drogach i rzeczywiście są one uzytkowane niezgodnie z przeznaczeniem, niech ten kto nie wpadł w tym roku w dziurę rzuci oponą
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• tomil
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 1179

Zamieszczone przez szkoda
                                      niech ten kto nie wpadł w tym roku w dziurę rzuci oponą
                                      Oponą i nie tylko rzucają Ci którzy wpadli w dziurę :wink:

Zamieszczone przez szkoda
                                      być może producentom nie miesci się w głowach to co dzieje się np. teraz na naszych drogach i rzeczywiście są one uzytkowane niezgodnie z przeznaczeniem
                                      To gwarancja powinna mieć przypis: Nie dotyczy: Polski, Ukrainy itd. (dawnych krajów bloku wschodniego).
                                      It doesn't matter what we're losing
                                      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8030
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

szkoda, tomil, jak oglądaliście moje zdjęcia opony to wg mnie nie wygląda na oponę uszkodzoną w dziurze.

Poczekam jeszcze na leszekmw i zobaczymy co On powie. Tak czy owak do końca zimy będę na niej jeździł i obserwował ją.

Komentarz

• kecaj
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 1511
                                          • Superb II (3T4)

AdamB, nie do końca jest tak jak mówisz. Miałem kilka late temu podobna sytuację. Telefonicznie skontaktowałem sie z przedstawicielem firmy produkującej opony. Ten wskazał mi najbliższy zakład z którym mają podpisaną umowę. Podjechałem tam. Szef obejżał oponę, wykonał telefon do przedstawiciela, przedstawił mu swoje uwagi i w moim aucie zostały wymienione 2 opony na tej samej osi na nowe .
                                          Nie musiałem na nic czekać. Ta reklamacja została rozpatrzona na miejscu w tym warsztacie. Spisany został protokół reklamacyjny i w pozycji "Decyzja gwaranta" dostałem wpis wymiana opony na nową. Z adnotacja : z powodu braku takiego samego rodzaju rzeźby bieżnika wymianie podlega opona znajdująca sie na tej samej osi.
                                          Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• piotras74
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 738

AdamB, to wygląda na tzw. zakładki. Miałem (i nadal mam) tak na swoich letnich od lipcu zeszłego roku. Zauważyłem to tuz przed wyjazdem na wakacje a że jechałem do "odmiennego temperaturowo kraju" chciałem koniecznie wiedzieć co to jest.

Podjechałem do znanej w Krakowie firmy oponiarskiej i tam spec na warsztacie stwierdził, że są to zakładki jednak w moim przypadku wgłębienie jest zbyt duże. Powiedział, że jest pewny, że opona nadaje się do wymiany. Podobne wgłębienie było także na drugiej opnie i obie oddałem do reklamacji. Jednocześnie musiałem kupić 2 nowe sztuki i na nich objechałem wakacje.

Po powrocie zadzwonili z rzeczonej firmy i poinformowali mnie, że producent reklamacje odrzucił, gdyż opony są wykonane zgodnie z technologią. Pismo, które dołączył producent wyglądało jak szablon z wklejonymi standardowymi odpowiedziami negującymi podstawę reklamacji :twisted: .

Koniec końców zostałem z 2 niepotrzebnymi, dodatkowymi oponami, które ostatnio sprzedałem koledze robert.dg. Opony są w super stanie i na pewno długo mu posłużą a ja będę zdzierał stare gdyż bieżnik na nich starczy jeszcze spokojnie na 2 -3 sezony.

Reasumując, jeśli dasz radę jeźdź do końca sezonu zimowego i dopiero wtedy oddaj ja do reklamacji. W ten sposób unikniesz ewentualnego zakupu nowych opon i zwiększania obrotów oponiarzom. Najprawdopodobniej reklamacje odrzucą ale i tak warto im napsuć trochę krwi - ot tak dla zasady żeby wiedzieli, że klienci to nie jest jakaś ciemna masa, która na niczym się nie zna.

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8030
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

kecaj, podjadę dziś do warsztatu który jest dealerem Dunlop. Zobaczymy co powie.

[ Dodano: Sro 24 Lut, 10 14:08 ]
                                              Reasumując, jeśli dasz radę jeźdź do końca sezonu zimowego i dopiero wtedy oddaj ja do reklamacji. W ten sposób unikniesz ewentualnego zakupu nowych opon i zwiększania obrotów oponiarzom. Najprawdopodobniej reklamacje odrzucą ale i tak warto im napsuć trochę krwi - ot tak dla zasady żeby wiedzieli, że klienci to nie jest jakaś ciemna masa, która na niczym się nie zna.
                                              Dokładnie tak chcę zrobić.

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

cześć , wróciłem ,poszła pw .
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Leszku, napisz coś dla ogólnej wiadomości, jak to oceniasz okiem fachmana :?:
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...