Nawigacja GPS

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dezet
    Ambiente
    • 2005
    • 136

A czy ktoś używa może MIO 180. Jest w cenie około 900 zeta? Czy warto za tę cenę kupć to urządzenie. Widziałem dużo tego na Allegro.
    Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• rezon
      RS
      • 2006
      • 1894
      • Volvo
      • AKL 1.6 MPI 101 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez jachu
      znacie sie na octavkach a ja niestety na pda
      dlaczego niestety? to przecież dobrze, że się na czymś znasz, zwłaszcza na poganianiu krasnoludków do roboty aby liczyły w takich małych urządzeniach podobno to ma przyszłość.
      Co do jakości odbiornika w acer n35 nie dyskutuję bo nie mam porównania z innymi. Po prostu nie miałem z nim do tej pory problemów. Chyba na tym poziomie cenowym to trudno kupić coś lepszego.

Komentarz

• jjbinks
        Classic
        • 2006
        • 17

Zamieszczone przez rezon
        Co do jakości odbiornika w acer n35 nie dyskutuję bo nie mam porównania z innymi. Po prostu nie miałem z nim do tej pory problemów. Chyba na tym poziomie cenowym to trudno kupić coś lepszego.
        Też mamAcera n35 i jak narazie (od ponad roku) zero problemów.
        Octavia Combi 1.9 TDI 81kW

Komentarz

• Zamieszczone przez jachu
          Jesli wjedziesz w zabudoania i waskie uliczki zapomnij o nawigacji
          (...)
          Dodam jeszcze jedno jak mam do tego wywalac na zewnatrz auta dodatkowa antene tylko dlatego zeby n35 byl super to sorki ale dzieki wole bt338 albo mio 201
          ej no nie przesadzaj, n35 nigdy nie byl cudem techniki ale IMO grubo przesadzasz. Nie mam zamiaru podwazac Twojego "autorytetu", jednakze sam jakies doswiadczenie tez posiadam (nasprzedawalem sie juz tego troche!), i sam uzywam n35 od czasu kiedy byl on nowoscia - w zasadzie tylko jako nawigacji do auta. Jezeli N35 gubi zasieg w waskich uliczkach tzn ze jest zle umiejscowiony i tyle. Sam mam antene zewnetrzna ale wcale jej nie wywalalem na zewnatrz - mam ja umiejscowiona na podszybiu. Mam ja po to aby szybciej lapalo satelity jak i po to abym mogl sobie palma umiejscowic w aucie tam gdzie ja chce a nie tak aby wisial tuz za szyba. Ja z niego jestem zadowolony i kazdy ktoremu instalowalem w aucie jest raczej zadowolony (jak na ta kase). Wydaje mi sie ze masz poprostu swoje "zawodowe odchyły" ( jak kazdy z nas w swojej dziedzinie) :P gdyż jak przeczytalem o tych uliczkach to pierwsze skojarzenie mialem ze jakies banialuki wypisujesz. Wywalilbym go przez okno przy pierwszej okazji gdyby tak bylo (bywam impulsywny)

pozdr

Komentarz

• Dezet
            Ambiente
            • 2005
            • 136

A czy lepszy jest palmtop z GPS z anten¹ zewnętrzn¹, tak¹ odchylan¹ od obudowy (np. Mio 180) czy z wewnętrzn¹ (zintegrowan¹ z obudow¹ - np. MIO P350)?
            Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• taka odchylana to jest wlasnie wewnetrzna. Zewnetrzna, to jak sama nazwa wskazuje jest zupelnie "zewnetrzna" ,czylu zupelnie odrebne pudeleczko. Z mojego doswiadczenie lepiej sprawic sobei dobrego palma i zewnetrzna antene, najlepiej po BT. Niestety to rozwiazanie duzo drozsze, no i nie kazdy uzywa palma jako palma (jedynie do nawigacji).

Komentarz

• Thundi
                L&K
                • 2005
                • 1157

Zamieszczone przez Dezet
                A czy lepszy jest palmtop z GPS z anten¹ zewnętrzn¹, tak¹ odchylan¹ od obudowy (np. Mio 180) czy z wewnętrzn¹ (zintegrowan¹ z obudow¹ - np. MIO P350)?
                jesli chodzi o to to ciezko powiedziec ale przedstawia sie to mniej wiecej tak ze palmtopy z gps ktore nie maja odchylanej antenki dzialaja gozej niz te ktore odchylana antene maja jednak zdazaja sie palmtopy ktore maja antenke taka jak kiedys telefony i te dzialaja ruznie. glownie wszystko zalezy od modulu gps. Acer N35 (wysowana antenka) dziala w miare dobrze jednak w porownaniu z SiRF Star III wypada blado, RoyalTek Empus (antena jak w starych telefonach) ma uklad zblizony do SiRF Star III i dziala nieznacznie gozej od gps'u wyposazonego w taki uklad. oczywiscie to co podaje jest wynikami labolatoryjnymi (jesli tak mozna to nazwac) i wiekszosc z tych rozwiazan jest wystarczajaca do nawigacji choc oczywiscie sa i lepsze uklady np: 500 konny samochod* bedzie lepszy od Octavii ale czy to oznacza ze Octavia jest nienadajacym sie do jezdzenia samchodem ?? dla mnie naprzyklad czulosc Acera N35 i zarazem ukladu SiRF Star II jest wystarczajaca dla kogos innego juz moze nie byc
                * - nie che tu podawac nazwy konkretnego samochody bo kazdy ma inne upodobania.
                O ortografie dba FF.
                Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
                http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
                Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• Dezet
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 136

lec

Nie chodziło mi o antenę na kabelku czy po BT. Pytanie dotyczy tego, czy ta antena w MIO P350 która jest schowana wewn¹trz obudowy jest tak samo dobra jak ta w MIO 180 (tam się odchyla i przekręca).

Dzięki Thundi

[ Dodano: Sob 27 Maj, 06 00:24 ]
                  Mam jeszcze jedno pytanko. Jako że w moim MIO antena jest odchylana to mam taki problem. Jak ona powinna być ustawiona w stosunku do "nieba" żeby najlepiej odbierała sygnał? Antena jest w formie takiego płaskiego trapezu, czy ustawiać ją płaską powierzchnią do góry (mniej więcej poziomo) czy czubkiem anteny w niebo?
                  Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

dajcie jakies fotki waszych navi (PDA) zamontowanych w samochodach - musze moja kobitke przekonac, ze to fajny gadzet
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez szkoda
                      musze moja kobitke przekonac
                      a jeździ sama w trasę? jeśli tak ja moja, to nie trzeba było jej przekonywać długo. Navi mówi gdzie trzeba skręcić, to był najważniejszy argument.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez rezon
                        Zamieszczone przez szkoda
                        musze moja kobitke przekonac
                        a jeździ sama w trasę? jeśli tak ja moja, to nie trzeba było jej przekonywać długo. Navi mówi gdzie trzeba skręcić, to był najważniejszy argument.
                        tak, ale oprocz tego musi byc ladny gadzecik
                        saport techniczny baj DGW
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm
                        no i nie ma :-)

Komentarz

• malini
                          Classic
                          • 2006
                          • 4

Ja polecam zestaw SonyEricsson P910 + BLUETOOTH G-Space GS-R238 SiRF III . Do tego TomTom mobile i chodzi jak ta lala. Odbiornik GPS leży w schowku , zasięg ma na maxa. Jedyna wada ze nie ma malych miasteczek , a jedynie duze miasta i glowne drogi.
                          Malek

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Tak, jak ja kiedys mojej pokazalem jak to extra prowadzi to potem zostalem wysmiany, bo dojechalismy do tej samej wioski, tylko ze 20km dalej niz trzeba bylo, bo zapomnialem sprawdzic czemu wyskoczyly mi w slaskim dwie takie same :lol:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Dezet
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 136

Poradźcie, jak doprowadzić zasilanie do PocketPC zamontowanego na przyssawce do przedniej szyby? Gniazdo zapalniczki jest za daleko. Niby można naciągnąć kabel od ładowarki, ale wtedy wygina się czuły na uszkodzenia wtyk oraz przez środek auta ciągnie się sprężyna. Jak macie to rozwiązane u siebie? Czyżby jakieś dodatkowe gniazdo zapalniczki, np. w schowku. Auto mam jeszcze na gwarancji, więc nie wiem czy mogę ingerować w elektrykę :roll:
                              Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Dezet, Musisz zrobic jak ja zrobilem i problem zniknal a mianowicie. Ja zasilanie mialem na wtyczkach z USB, a wiec poszedlem kupilem przewodzik USB i zrobilem z niego przedluzacz i wyciagnalem pod szyba. Na codzien kabelki do GPS-a i palma sa schowane, jak potrzebuje to wyciagam je reka stamtad i podlaczam. Podlaczenie do pradu w aucie mam dalej tak samo, czyli przez zapalniczke i transformatorek 5VUSB->12V.

Jak nie zapomne to jutro zrobie fote, jak to w realu wyglada
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Dezet
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 136

Niestety mój wtyk zasilaj¹cy jest inny (mały, w formie trapezu). Tak więc zwykły USB odpada.
                                  Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Dezet, Czyli miniUSB lub firewire(nie pamietam dokladnie bo roznie to okreslaja)/ Ilu pinowy bo jest 5 i 6 z tego co pamietam. To tez nie problem, taki tez zrobilem Koszt 2,5zl, a caly kabel ktory mialbym pociac mial kosztowac 30zl, ciut za drogo.

Powiedz dokladnie, co potrzebujesz od gniazda zapalniczki az do palma ew GPS-u to cos wymysle

Takiej wtyczki potrzebujesz??
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• chyba nie o to mu chodzi, acerki np maja swoj wlasny format gniazda. Polecam przedłużke kabla zasilania z zapalniczki. DO kupienia w marketach.

Komentarz

• Hanz2k
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 522

Garmin 60 CS + GPMapa 3.0

Użytkuję taki zestaw od 2 lat. 60 CS jest na tyle uniwersalny, że można go wyjąć i zabrać w teren. Są do niego za friko znakomite mapy Tatr wysokich. Sama GPMapa jest routingiem. Generalnie nie ma problemów z nawigacją po Polsce i po dużch miastach.
                                        Hanz2k
                                        1,8 T by MT
                                        :admin: bo nie użyłem Szukaj

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Ja to rozwiazalem tak Nic sie nie paleta, jak nie uzywam to kabelki leza w tej szczelinie pod szyba i po sprawie. A to ze nie wyglada jak fabryczne akurat mi nie przeszkadza
                                          Załączone pliki
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Dezet
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 136

Maicroft
                                            Właśnie taki mam wtyk jak ten z lewej. I takim samym kończy się kabel od ładowarki. Czyżby można było dostać gdzieś taką przedłużkę? Z ładowarki wychodzi kabel, nie ma tam wtyku USB. Gdyby tak było, to bym sobie jakoś poradził.
                                            Aha, w środku ma 5 mosiężnych listewek.
                                            Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Czyli po obu koncach masz takie wtyczki male. A wiec albo zrobic od nowa przewod, jak ja zrobilem, albo poszukac adapterow do duzego USB i zwykla przedluzke USB zastosowac i powinno byc ok
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Dezet
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 136

Z jednej jest zwykły USB a z drugiej ten mini.

A czy ktoś będzie może dzisiaj w cafe66, to bym naocznie zobaczył... może?
                                                I czarną naklejeczkę OCP też bym chętnie łyknął...... :roll:
                                                Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• axpol
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 116

Witam
                                                  A co powiecie o AvMap Geosat 4 Travel Platinium 2500 zeta prosze o informacje i porady

Komentarz

Pracuję...