Zamieszczone przez voytek
Zużycie oleju w silnikach TSI
Zwiń
X
-
Przy 13 tys km miałem oleju MAX na tym zaznaczonym, "chropowatym" polu. Obecnie mam 21 kkm i przy zimnym silniku jest na poziomie 3/4. Po sprawdzaniu po ok. 0,5-1 h od zgaszenia auta - na na poziomie 1/2. Dzisiaj zamierzam dolać ok. 100 ml
Dzisiaj zrobiłem teścik i zmierzyłem poziom od razu po zgaszeniu silniku. Było go na poziomie MIN.
PS. zaznaczam, że przejeżdzając 8 kkm, tylko ok. 2 kkm było w trasie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marcink_1Coś te silniki 1,8 dużo tego oleju biorą. Ja mam 1,4 TSI i po 22 000 km mam jeszcze ponad 1/3 stanu. Zastanawiam się tylko czy trochę nie uzupełnić, czy może doczekać już do wymiany, przecież jest w normie.
Pozdrawiam
MarcinZamieszczone przez Mihaumarcink_1, jak się nie jeździ dużo pod czerwone pole to mało bierze
Zalany olejem motul specific 507Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Czytam i śledzę ten wątek, i już nie wiem co znaczy delikatnie a co nie. Na 16.5k jestem w połowie 3 litra. W poprzednim aucie miałem tak, że przy pewnym poziomie na bagnecie oleju już nie ubywało (3/4 wskaźnika). Octavii nie mam jeszcze ogarniętej w tym temacie więc kupuje olej i dolewam jak jest mniej niż 1/3 na wskaźniku. Myślę, że za rok (przegląd wg komputera) nie będę miał fabrycznego oleju w silnikuPisał Sebastian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SSCzytam i śledzę ten wątek, i już nie wiem co znaczy delikatnie a co nie. Na 16.5k jestem w połowie 3 litra. W poprzednim aucie miałem tak, że przy pewnym poziomie na bagnecie oleju już nie ubywało (3/4 wskaźnika). Octavii nie mam jeszcze ogarniętej w tym temacie więc kupuje olej i dolewam jak jest mniej niż 1/3 na wskaźniku. Myślę, że za rok (przegląd wg komputera) nie będę miał fabrycznego oleju w silniku
Ja mogę dodać przykładowo, że w mojej wcześniejszej Renault Megane, którą jeździłem 12 lat benzyną w gazie nie dolałem nawet kropli. Zalać musiałem tylko raz jak mi przeciekała uszczelka pod korkiem i miałem małą kałużę pod autem.
Komentarz
-
-
Mihau, czasami myślę że mam silnik na mixol (jak trabant) :szeroki_usmiech
Nematode, Je śmigam jakoś strasznie do odcięcia. Lubię czasem pokręcić do 5 lub 6k obrotów ale sporadycznie. W Częstochowie jeżdżąc średnie spalanie nie przekroczyło mi jeszcze 9.2. Miasto wielkie nie jest ale ostatnio jeździ się długo (remonty dróg i wiaduktów). Na razie się nie przejmuję. Mam z Octavia układ. Ona pije ja dolewam :wink:Pisał Sebastian
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MarcinoooObecnie mam 21 kkm i przy zimnym silniku jest na poziomie 3/4. Po sprawdzaniu po ok. 0,5-1 h od zgaszenia auta - na na poziomie 1/2. Dzisiaj zamierzam dolać ok. 100 mlBył: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
Komentarz