Zużycie oleju w silnikach TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SP9XWW
    Rider
    • 2009
    • 579

Zamieszczone przez voytek
    U mnie zużycie wychodzi dokładnie 1.3L/10kkm. Silnik 1.8TSI CDAA. Przebieg 20 kkm.
    Też se dolałem, a co! :diabelski_usmiech Wyszedł 1 liter na 9 kkm.
    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• marcink_1
      Rider
      • 2010
      • 312

Coś te silniki 1,8 dużo tego oleju biorą. Ja mam 1,4 TSI i po 22 000 km mam jeszcze ponad 1/3 stanu. Zastanawiam się tylko czy trochę nie uzupełnić, czy może doczekać już do wymiany, przecież jest w normie.

Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

marcink_1, jak się nie jeździ dużo pod czerwone pole to mało bierze
        O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• vaz
          Elegance
          • 2010
          • 799
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W dziale "olejowym" jest ciekawy artykuł, w którym autor podaje zużycie oleju nie na przejechane 1000 km a na % zużytego paliwa. Dla silnika benzynowego normalne zużycie oleju wynosi 0,1-0,2% zużytego paliwa :idea:
          Antyfotoradar Valentine1
          Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• Marcinooo
            Rider
            • 2009
            • 332

Przy 13 tys km miałem oleju MAX na tym zaznaczonym, "chropowatym" polu. Obecnie mam 21 kkm i przy zimnym silniku jest na poziomie 3/4. Po sprawdzaniu po ok. 0,5-1 h od zgaszenia auta - na na poziomie 1/2. Dzisiaj zamierzam dolać ok. 100 ml

Dzisiaj zrobiłem teścik i zmierzyłem poziom od razu po zgaszeniu silniku. Było go na poziomie MIN.

PS. zaznaczam, że przejeżdzając 8 kkm, tylko ok. 2 kkm było w trasie.

Komentarz

• Psycho Dad
              Rider
              • 2009
              • 629

Zamieszczone przez marcink_1
              Coś te silniki 1,8 dużo tego oleju biorą. Ja mam 1,4 TSI i po 22 000 km mam jeszcze ponad 1/3 stanu. Zastanawiam się tylko czy trochę nie uzupełnić, czy może doczekać już do wymiany, przecież jest w normie.

Pozdrawiam
              Marcin
              Zamieszczone przez Mihau
              marcink_1, jak się nie jeździ dużo pod czerwone pole to mało bierze
              Ja dolewam 0.5l w ciągu roku na 15.000 ... i to po jeździe "niemiecką" autostradą
              Zalany olejem motul specific 507
              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja dolałem 1L na 12k km, a raczej pedału gazu nie oszczędzam.

Komentarz

• Nematode
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 139

Ja jeżdżę delikatnie dosyć i na 7,5k przebiegu wlałem już 1,25L.

Komentarz

• Ayu
                    RS
                    • 2009
                    • 4154

e tam, słabo, ja na 14500 km dolałem już 1,8l, ale w poniedziałek wymiana na nową oliwę :szeroki_usmiech

Komentarz

• SS
                      RS
                      • 2010
                      • 16209
                      • Superb III (3V3)

Czytam i śledzę ten wątek, i już nie wiem co znaczy delikatnie a co nie. Na 16.5k jestem w połowie 3 litra. W poprzednim aucie miałem tak, że przy pewnym poziomie na bagnecie oleju już nie ubywało (3/4 wskaźnika). Octavii nie mam jeszcze ogarniętej w tym temacie więc kupuje olej i dolewam jak jest mniej niż 1/3 na wskaźniku. Myślę, że za rok (przegląd wg komputera) nie będę miał fabrycznego oleju w silniku
                      Pisał Sebastian

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez SS
                        Na 16.5k jestem w połowie 3 litra.
                        :shock: trochę dużo IMO.

Komentarz

• Nematode
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 139

Zamieszczone przez SS
                          Czytam i śledzę ten wątek, i już nie wiem co znaczy delikatnie a co nie. Na 16.5k jestem w połowie 3 litra. W poprzednim aucie miałem tak, że przy pewnym poziomie na bagnecie oleju już nie ubywało (3/4 wskaźnika). Octavii nie mam jeszcze ogarniętej w tym temacie więc kupuje olej i dolewam jak jest mniej niż 1/3 na wskaźniku. Myślę, że za rok (przegląd wg komputera) nie będę miał fabrycznego oleju w silniku
                          SS Moje delikatnie to płynna jazda z obrotami maks do 4k, nie pałowanie auta po rozruchu, studzenie turbo po jeździe. Tryb S na skrzyni DSG wrzuciłem może z 10 razy przy wyprzedzaniu Tirów. Wydaje mi się więc, że na prawdę spokojnie jeżdżę
                          Ja mogę dodać przykładowo, że w mojej wcześniejszej Renault Megane, którą jeździłem 12 lat benzyną w gazie nie dolałem nawet kropli. Zalać musiałem tylko raz jak mi przeciekała uszczelka pod korkiem i miałem małą kałużę pod autem.

Komentarz

• SS
                            RS
                            • 2010
                            • 16209
                            • Superb III (3V3)

Mihau, czasami myślę że mam silnik na mixol (jak trabant) :szeroki_usmiech
                            Nematode, Je śmigam jakoś strasznie do odcięcia. Lubię czasem pokręcić do 5 lub 6k obrotów ale sporadycznie. W Częstochowie jeżdżąc średnie spalanie nie przekroczyło mi jeszcze 9.2. Miasto wielkie nie jest ale ostatnio jeździ się długo (remonty dróg i wiaduktów). Na razie się nie przejmuję. Mam z Octavia układ. Ona pije ja dolewam :wink:
                            Pisał Sebastian

Komentarz

• piociel
                              Rider
                              • 2010
                              • 526
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez Marcinooo
                              Obecnie mam 21 kkm i przy zimnym silniku jest na poziomie 3/4. Po sprawdzaniu po ok. 0,5-1 h od zgaszenia auta - na na poziomie 1/2. Dzisiaj zamierzam dolać ok. 100 ml
                              Po co dolewasz? Nie wpłynie to na nic tylko na twoją kieszeń. 3/4 to jest mnóstwo . Ja wymieniłem olej zamiast dolewać przy przebiegu 26kkm ponieważ na bagnecie miałem ok 2mm powyżej minimum. Zrobiłem to dla świętego spokoju - komp pokazywał na 30kkm. Większość ganiam po trasach.
                              Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                              Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Marcinooo
                                Rider
                                • 2009
                                • 332

Zamieszczone przez piociel
                                Po co dolewasz? Nie wpłynie to na nic tylko na twoją kieszeń. 3/4 to jest mnóstwo
                                Czeka mnie w lipcu duuuużo jazdy, a nie chcę wozić ze sobą oleju :wink:

Komentarz

Pracuję...