Octavia vs. Insignia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mokart
    Drive
    • 2005
    • 40

Octavia vs. Insignia

taaa, po czasie już wiem, nie kodowaliśmy tego.

Obecnie mam założony tempomat i centralkę CD, zobaczymy czy się uda wszystko uruchomić, muszę tylko podjechać na komputer. :szeroki_usmiech

[ Dodano: Wto 16 Lis, 10 22:35 ]
    Załamka, dziś po prawie 2 godzinach nie udało się nam uruchomić MFA, tempomatu ani klaksonu. Jedyne co zadziałało to sterowanie z kierownicy radiem.

Wymieniłem centralkę DA na CD, dołożyłem tempomat i kierownicę multifunkcyjną. Ustawialiśmy kablem 912b i softem 912b wszystko co w tym wątku i nie działa.

Pierwsze co dziwne to że nie mogliśmy wejść w ustawienia silnika (login 11) bo przycisk zmienił się na szary po połaczeniu z silnikiem. Dlatego pewno nie dziala tempomat.

Nie działający klakson to już zmora. Jak ustawiliśmy kodowanie na 0000532 w module pod kierą to po wciśnięciu klaksonu nie wyłączał się i pojawiał się błąd (mechaniczne uszkodzenie klaksonu). Nie reagował też na przyciski od MFA (te z kierownicy).

Czy ktoś może coś podpowiedzieć?
    P.S. Po co się robi adaptację nastaw w module adress 44 ?? Nie zrobiliśmy tego bo nie wiedzieliśmy o co chodzi i jak to ustawić.

[ Dodano: Sob 20 Lis, 10 15:14 ]
    Tempomat już działa.

Ponieważ nie mogłem wejść w module silnika w LOGIN ani CODING II (11) musiałem przystosować silnik przez CODING (06). Z powodu braku opisów poszczególnych bitów porównałem kodowanie znalezione w sieci (notabene wstawione przez Enriqueza) z moim i wydedukowałem że za tempomat odpowiada bit 5 w bajcie 5 w sterowniku silnika (long coding)
    Całe kodowanie dla 1.6 CR TDI dla silnika z tempomatem wygląda tak:
    Kod:
    Address 01: Engine (J623-CAYC) Labels: 03L-906-023-CAY.clb
    Part No SW: 03L 906 023 AG HW: 03L 906 023 AG
    Component: 1,6l R4 CR td H23 5697
    Revision: -------- Serial number:
    Coding: 00114014032400080000
    a bez tempomatu:
    Kod:
    Coding: 00114014030400080000
  • perfex
    L&K
    • 2005
    • 1117

Octavia vs. Insignia

Jest taki wybór:
    Octavia RS 2.0 TFSI(200) DSG vs. Insignia 2.0T (220) Automat
    Wyposażenie można powiedzieć, że takie samo ("elektryka", ksenony itd).
    Cena też praktycznie taka sama - Insignia jest nawet 1-2 tys tańsza. (już po wszystkich upustach i ze Skody i Opla)
    Warunki gwarancji raczej takie same.
    I pytanie: jakie byście mieli argumenty za i przeciw poszczególnym autom z tej pary ? Wiadomo, że na OCP bardziej będzie preferowana Octavia, ale chodzi mi o wasze możliwie obiektywne spojrzenie na temat.

Ps. I nie proponujcie raczej jakichś innych rozwiązań bo chyba ciężko by je znaleźć, no chyba że ktoś ma jakiś fajny pomysł - kryteria są takie: auto nowe, z kratką, Benzynowe, najchętniej turbo (moc ma być) i z automatem, cena ok. 100 tys. brutto. Jakieś propozycje ?
    Pozdrawiam
    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

perfex, Insignia moim zdaniem jest ładniejsza - nowsza konstrukcja poprostu designowa - serce przemawia za nią.
      Octavia jest bardziej sprawdzona , bo jest starsza. no i wiadomo to koncern vag i magiczne dsg - rozsądek przemawia za nią.
      do opla nie mam takiego przekonania, ale to subiektywne oczywiście zdanie.

Obydwa auta są bardzo ładne i mają swoją dusze

Komentarz

• loyd
        RS
        • 2010
        • 2342

Tylko nie OPEL (miałem i wiem co piszę).

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8030
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez perfex
          Ps. I nie proponujcie raczej jakichś innych rozwiązań bo chyba ciężko by je znaleźć, no chyba że ktoś ma jakiś fajny pomysł - kryteria są takie: auto nowe, z kratką, Benzynowe, najchętniej turbo (moc ma być) i z automatem, cena ok. 100 tys. brutto. Jakieś propozycje ?
          To w końcu co chcesz? Mamy Ci proponować coś innego czy nie ?

A w temacie, osobiście wziął bym Insignie.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2009
            • 10917
            • Fiat

loyd, ja też nie mam przekonania..ale chyba zależy od modelu , ja mam starą corse'97 i nie mogę złego słowa powiedzieć na nią

Komentarz

• adaś
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2006
              • 876
              • Volkswagen

perfex,
              Insignia jest dużo większa, więc jeżeli będziesz woził większą liczbę osób jest to lepszy wybór - szczególnie biorąc pod uwagę ilość miejsca z tyłu. Jeżeli będziesz jeździł sam, to ja bym brał Octę.
              Trzeba pamiętać, że Insignia to dopiero początek produkcji, więc na pewno siedzi w niej wiele niedoróbek.
              Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
              a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
              Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
              O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• perfex
                L&K
                • 2005
                • 1117

Zamieszczone przez AdamB

To w końcu co chcesz? Mamy Ci proponować coś innego czy nie ?
                Można proponować , tylko chodziło mi o to, że ja za bardzo innych ofert na rynku nie widzę przy zadanych parametrach, ale może coś przeoczyłem.
                Pozdrawiam
                perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Jac_ek
                  RS
                  • 2009
                  • 1733

Samochód głownie kupuje się sercem ;-), rzadko, rozsądkiem, Insignia wygląda całkiem nieźle, octavia ma DSG które nie ma nic wspólnego z automatem :szeroki_usmiech , to dwie manualne skrzynie z automatycznym sterowaniem. Myślę że i tak nikt nie da ci jednoznacznej odpowiedzi co kupić, decydujący może być nawet jakiś detal wśrodku samochodu, jak np dostęp do jakiegoś guzika itp... w skodzie jest "wszystko na miejscu" w oplu nie wiem. Musisz umowic sie na jazdy testowe
                  - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• perfex
                    L&K
                    • 2005
                    • 1117

Zamieszczone przez Jac_ek
                    Samochód głownie kupuje się sercem ;-), Musisz umowic sie na jazdy testowe
                    Jeżdziłem, ale dieslami. Oczywiście wszyscy wszędzie mają głównie diesle do jazd próbnych :evil:
                    Pozdrawiam
                    perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Ja bym chyba wybrał O II ale Insignia też mi sie podoba. Miełem okazję nią pojeździć i jakoś tak lepiej czuję sie jednak w Skodzie. Dlatego chyba jednak Skoda Octavia RS.
                      Insignia torchę zraziła mnie wykonaniem. W fabrycznie nowym aucie przeraźliwie skrzypiał plastik okalajacy centralny wyświetlacz.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

Zamieszczone przez sew1981
                        loyd, ja też nie mam przekonania..ale chyba zależy od modelu , ja mam starą corse'97 i nie mogę złego słowa powiedzieć na nią

Też mam Corsę C z 2005, 1.2 twinport (mam od nowości - sam przejechałem 70.000 kkm). Z silnikiem nic się nie dzieje poza tym, że musiałem wymieniać łańcuszek rozrządu (hałasował bardzo).

Ale samo wykonanie tych samochodów woła o pomstę do nieba. Wiem, że Corsa to nie Insignia ale moim zdaniem kultura wykonania aut w Oplach jest bardzo słaba - słabe spasowanie, słabe materiały, ciągle coś trzeszczy, stuka, puka, ociera itp.

Komentarz

• piotrek_gdy
                          RS
                          • 2008
                          • 7723
                          • Volkswagen
                          • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nowa Insignia w automacie nie umywa sie do DSG
                          jeździłem Insignia w dieslu i automacie
                          o ile miło mnie zaskoczylo zestrojenie zawieszenia(auto na 18") ale wogóle nie czuć dziur ani nierówności, czego w O2(na 17") doświadczam na co dzień oraz wykończenie to i tak mierzę w S2 a nie w Insignię(chociaż wizualnie mi sie podoba-kombi)
                          automat zmienia biegi z lekkim szarpnięciem a silnik diesla(160km) w mojej ocenie średnio się wyrabiał jesli chodzi o elastyczność
                          oczywiście jest w ofercie mocniejszy silnik ale nie na Polskę(przynajmniej na razie)
                          ale chyba niespecjalnie mozna je porównywac skoro Insignia jest o klasę wyżej niż Octavia
                          przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                            a silnik diesla(160km) w mojej ocenie średnio się wyrabiał jesli chodzi o elastyczność
                            Też jeździłem Insignia z tym silnikiem i miałem dokładnie takie same odczucia. Silnik nie wyrabiał i jak na swoja moc był strasznie przymulony.
                            Zamieszczone przez piotrek_gdy
                            jeździłem Insignia w dieslu
                            Duży ten silnik musiał być skoro zmieściła się W NIM cała Insignia
                            Czarny Elegance

Komentarz

• bardzozlymisio
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 208

Dla mnie kardynalna różnica to dostępność 4x4 w Insigni czego w RSie nie ma. Przy około 200KM ma to kolosalne znaczenie. Dlatego gdybym mial kupic benzyne o zblizonej mocy kupilbym Insignie.
                              Zrobilem 200k km astra clasic 1,6, 100k km Vectra C 1,8. W rodzinie była jeszcze omega 2,0, astra cupe 1,8 i Vectra D(ta po lifcie) wszytskie benzyna - osobiscie nie moge powiedziec zlego slowa na te auta.

Jak kupowałem Scouta nie było jeszcze Insigni - a dlugo bym sie wahal.

Komentarz

• Yarek
                                Elegance
                                • 2005
                                • 992

komfort - insignia
                                wielkość wnętrza - mała przewaga insigni
                                wygląd - trudno się zdecydować, insignia raczej ładna; octavia jest niezbyt piękna i raczej nudna, ale w 'wypasionej' wersji może się podobać bardziej niż insignia
                                osiągi - octavia
                                spalanie - octavia
                                automat - octavia
                                bezawaryjność - imho octavia

wybór należy do Ciebie...
                                . pzdr Jarek
                                aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• panek
                                  Classic
                                  • 2008
                                  • 35

ja mogę się wypowiedzieć jako użytkownik Octavi RS. co prawda nie mam DSG ale polecam ten samochód. Przez 2 lata użytkowania do serwisu zaglądam tylko i wyłącznie na przeglądy.
                                  Na trasie całkiem przyjemnie się zbiera
                                  A co do wykonania oczywiście mogłoby być lepiej ale nie narzekam, nic jak dotychczas nie skrzypi, może trochę głośniki ale da się przeżyć :wink:
                                  "Przyspieszenie to najlepszy sposób na spędzanie czasu między zakrętami"

Komentarz

• fernando
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 1890

Dla mnie kardynalna różnica to dostępność 4x4 w Insigni czego w RSie nie ma. Przy około 200KM ma to kolosalne znaczenie. Dlatego gdybym mial kupic benzyne o zblizonej mocy kupilbym Insignie.
                                    Zgadzam się co do napędu 4x4 - jego brak to duża wada RSa. Jednak moim zdaniem lepiej wziąć Superba (który jest IMHO alternatywą dla Insigni, Octa jest jednak na płycie Golfa)... Cena Insigni 4x4 odstrasza, czego nie można powiedzieć o Superbie

Komentarz

• panek
                                      Classic
                                      • 2008
                                      • 35

moim zdaniem nie ma co przesadzać z napędem 4x4. przy mocach w okolicach 200KM nie jest to niezbędne, co innego jeśli byłyby to moce 250+ to wtedy faktycznie byłaby to duża wada.

Komentarz

• bardzozlymisio
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 208

Zamieszczone przez fernando
                                        Zgadzam się co do napędu 4x4 - jego brak to duża wada RSa. Jednak moim zdaniem lepiej wziąć Superba (który jest IMHO alternatywą dla Insigni, Octa jest jednak na płycie Golfa)... Cena Insigni 4x4 odstrasza, czego nie można powiedzieć o Superbie
                                        trafiłes w dziesiątkę - moje kolejne auto to bedzie superb Combi diesel 170KM 4x4. Wedlug mnie nie ma konkurencji dla tego auta na rynku. Insignia wysiada w przedbiegach - tyle, że ja bardziej cenie cechy uzytkowe, niezawodnosc i tzw 'dzielność' niz zbajerowany wyglad.

Zaraz mnie tu koledzy zakrzycza - ale jak chcesz 200KM to celuj w 4x4 bedziesz zachwycony .
                                        Oska przytej mocy to pomylka.

Komentarz

• Yarek
                                          Elegance
                                          • 2005
                                          • 992

Zamieszczone przez panek
                                          moim zdaniem nie ma co przesadzać z napędem 4x4. przy mocach w okolicach 200KM nie jest to niezbędne, co innego jeśli byłyby to moce 250+ to wtedy faktycznie byłaby to duża wada.
                                          Miałeś kiedyś jakieś auto awd?

Zamieszczone przez bardzozlymisio
                                          Zaraz mnie tu koledzy zakrzycza - ale jak chcesz 200KM to celuj w 4x4 bedziesz zachwycony .
                                          Oska przytej mocy to pomylka.
                                          Po części się z Tobą zgadzam. Może "pomyłka" to za dużo powiedziane, ale z takiej mocy w FWD nie da się swobodnie korzystać...
                                          . pzdr Jarek
                                          aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• panek
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 35

owszem miałem, ale i mocy było było trochę więcej

Komentarz

• bardzozlymisio
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 208

Zamieszczone przez panek
                                              nie mam zamiaru sie licytować, ale jezdziles osobowka 4x4 duzej mocy?
                                              Dla mnie to jak zycie bez zmywarki do naczyn - mozna bez niej zyc, ale jak sie ja ma to czlowiek sie nie chce pozbyc.

Komentarz

• panek
                                                Classic
                                                • 2008
                                                • 35

tak jeździłem Audi S3 mocą 300KM i zgadzam się, że 4x4 to świetna sprawa, dlatego napisałem, że przy mocach 250+ jest to rzecz wręcz niezbędna.
                                                świetne porównanie do zmywarki

Komentarz

• bardzozlymisio
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 208

Wracajac do watku i Superba, to jesli kolega fernando, celuje w mocna benzyne, to tutaj gama jest slaba: 160KM i 260KM i nie wiadomo dlaczego w superbie nie montuja 2.0Tsi 200KM - znaczy wiadomo, zeby nie robic konkurencji VW i Audi. A ten Tsi to byłby idealny silnik do superba 4x4.

Komentarz

Pracuję...