zagazowanie 1,4 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Elżbieta.S
    Classic
    • 2010
    • 23

LPdi VIALLE w fatherlandzie kosztuje jedyne 2950 EU to prawdziwa okazja dla kosmonautów latających na księżyc i spowrotem gdyż tylko na takich odległościach koszt instalacji zwraca sie w rozsądnym czasie.
    Nas poważnie to trzeba śmigać minimum 30.000 km rok by to miało jakiś sens
    Firma ma swą renomę ( poznałam gościa z łodzi który na instalacji V gen 8 tys zł. tej firmy przejechał już 150 tyś i wszystko OK !) ale uważam że warto poczekać by się przekonać o ewentualnej awaryjności tego systemu gdyż naprawa TSI może być podobnie jak TDI bolesna dla porfela.
    Jak wskazują wyniki sprzedaży aut w RP Octavie to u nas "Ludowe auta" dla klasy klasy średniej średniej - niższej niższej ??? a to g**o 12.000 koła kosztuje !! dlatego jestem pewna że wiele jeszcze wsi Wisła pochłonie nim na OCP doczekamy się LPdi u naszego forumowicza.
    Uwagi co do eksploatacji w praktyce LPdi są na Niemiekich forach Skody i VW ale ja niestety nie śpiewałam na Boże Narodzenie stille nacht w języku Goethego i Tuska więc jeśli ktoś z was operuje tym "pięknym" :lol: językiem niech przetłumaczy dla dobra ludzkości opinie kolegów z RFN na temat zagazowywania..TSI naturalnie
    Elka

Komentarz

• kubazak
      Ambiente
      • 2010
      • 146

W SAP są prowadzone badania nad TSI +landi renzo.Myślę ze niebawem wyjdzie opcja fabryczna

[ Dodano: Czw 09 Wrz, 10 15:37 ]
      z tego co wiem narazie testy przebiegają ok

Komentarz

• Tomek00411
        Classic
        • 2009
        • 2

Podziwiam osoby które kupuja octavie TSI a potem w głowie rodzi im się bardzo głupi pomysł na montaż instalacji gazowej. To jest zupełnie nie opłacalne. Lepiej od razu kupić sobie wersje TDI , lub 1.6MPI. Poza tym nie wróże bezusterkowej jazdy TSI+LPG.
        Tomaszek

Komentarz

Tomek00411, a ja im współczuje

Komentarz

• kubazak
            Ambiente
            • 2010
            • 146

Jeszcze 10 lat temu , wiele osób pukało się w głowę jak usłyszeli o turbo + LPG , teraz to codzienność.Tak samo będzie z TSI , kwestia kilku miesięcy.Co takiego poza nazwą ma innowacyjnego niby TSI ? Np 1,2 Tsi ma 2 zawory na cylinder :P

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Tomek00411, kross12, dziwne macie podejście, mnie to generalnie wisi co kto robi ze swoim samochodem, a na pewno nie wywołuje to we mnie takich uczuć jak współczucie, czy cokolwiek innego :lol:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Jac_ek
                RS
                • 2009
                • 1733

Zamieszczone przez kubazak
                W SAP są prowadzone badania nad TSI +landi renzo.Myślę ze niebawem wyjdzie opcja fabryczna

[ Dodano: Czw 09 Wrz, 10 15:37 ]
                z tego co wiem narazie testy przebiegają ok
                no nawet bardzo OK, bo już jakiś rok temu pojawiały się informacje że landirenzo testuje 1.4TSI i że niebawem wprowadzą do sprzedaży, więc chyba jednak tak różowo nie jest?
                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• fuego_2007
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 230
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

W zeszłą środe byłem na przeglądzie u zaprzyjażnionego gazownika Landi. Pytałem go czy coś wie na twmat LPG-TSI, odpowiedział mi że jest to dopiero w fazie testowej a instalka zamontowana jest w 5 autach z silnikiem 1.4 a koszt instalki to 6 tyś. Na chwile obecną tylko silnik 1.4 będzie modyfikowany o silnikach 1.2 i 1.8 nic nie wie.

Komentarz

• sylwiap
                    Classic
                    • 2010
                    • 8

instalacja gazowa do siników TSI

w następnym tygodniu będzie organizowany przez SAP rajd dla fotoreporterów będą jeździli Skodami z silnikami TSI z instalacją gazową, więc tylko patrzeć jak opiszą to w gazetkach
                    Sylwia

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Re: instalacja gazowa do siników TSI

Zamieszczone przez sylwiap
                      w następnym tygodniu będzie organizowany przez SAP rajd dla fotoreporterów będą jeździli Skodami z silnikami TSI z instalacją gazową, więc tylko patrzeć jak opiszą to w gazetkach
                      pojeżdżą, napiszą, to damy do ŻURNALA naszego
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• phoneman
                        RS
                        • 2008
                        • 3374
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mały OT: Wszystko się da hybryda na gaz:

.

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez phoneman
                          Mały OT: Wszystko się da hybryda na gaz:

no ale tutaj to rozumiem, o ile pamiętam to mi to zjarało chyba z 11L no i osiągi = 0 :lol:
                          do tego niezapomniane wrażenia z CVT - zawsze jest cholernie wolno i irytująco, ale można wybrać -> głośniej lub ciszej :lol:
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• sylwiap
                            Classic
                            • 2010
                            • 8

nic tylko czekać i sie ustawić w kolejce po żurnal
                            Sylwia

Komentarz

• kurczak1985
                              Rider
                              • 2009
                              • 300

dzisiaj (chyba w motorze bo dostałem na email tylko ten kawałek, który załączam) jest informacja, że można zamawiać już o2 FL 1.4TSI + LPG - cena instalacji 6299zł
                              Co o tym myślicie Ja jestem zachwycony tą nowiną :szeroki_usmiech
                              Załączone pliki

Komentarz

• t271828
                                Elegance
                                • 2008
                                • 928

Zamieszczone przez kurczak1985
                                dzisiaj (chyba w motorze bo dostałem na email tylko ten kawałek, który załączam) jest informacja, że można zamawiać już o2 FL 1.4TSI + LPG - cena instalacji 6299zł
                                Co o tym myślicie Ja jestem zachwycony tą nowiną :szeroki_usmiech
                                To 2 tys drozej niz w 1.6, z drugiej strony ja juz w niecale dwa lata wlasnie jakies 6 tys. zaoszczedzilem jezdzac na lpg wiec moze warto.

Z trzeciej strony taki 1.4 tsi pali jednak troche mniej niz 1.6 mpi ( no i lepiej jezdzi) a z czwartej strony wg wczesniejszych informacji taki samochod spala jednak troche benzyny oprocz gazu.

Za duzo tych stron - chyba jednak pozostane przy koncepcji zakupu jakiegos 2.0 ok. 140 KM i do tego prosta instalka za 3 tys. - ale to za pare lat na razie nabijam kilometry w moim BFQ

Komentarz

• tomek
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1078

dobre wieści :]
                                  ciekawe jaką instalkę tam zrobili. Na stronie landi nie widzę o tym wzmianki
                                  O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• ruwado
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 14885
                                    • Octavia IV (NX3)

zgadza się - też to widziałem. Nie jest to instalacja fabryczna, ale montowana w ASO do samochodów zamawianych i używanych.
                                    pozdrawiam - Darek

Komentarz

• kurczak1985
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 300

Zamieszczone przez tomek
                                      Na stronie skody narazie też cisza :roll:

Komentarz

• arekban
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 208

Zamieszczone przez tomek
                                        Jest to Landi Renzo - Omegas Direct
                                        Tu macie nawet fotki 1.4 TSI z gazem

Instalacja ewidentnie nie nadaje się do oszczędności przy jezdzie w mieście. Nie wróże także bezawaryjnego i płynnego użytkowania. Drobne rozregulowanie i ciągłę automatyczne przełączenia gaz-benzyna-gaz odbiją sie negatywnie na kulturze pracy.

Cytuje:
                                        "Trudnością w adaptacji silnika typu DI na zasilanie gazem jest fakt umieszczenia oryginalnych wtryskiwaczy wewnątrz komory spalania, co naraża je po wyłączeniu i odcięciu przepływu benzyny na przegrzanie i niebezpieczny wzrost ciśnienia. Aby temu zapobiec, inżynierowie Landi Renzo umożliwili cykliczne, chwilowe uruchamianie wtrysku benzyny podczas pracy na gazie (na podstawie specjalnej mapy „split fuel”) oraz zdecydowali, że bieg jałowy powinien być w całości realizowany na paliwie oryginalnym.
                                        "

Komentarz

• firmek
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 477

Jesli przy zamawianiu nowego auta mozna wybrac instalke za 6 tys lub doplacic 9 tys do diesla, co robi roznice 3 tys to ta druga opcja mimo iz drozsza wydaje sie byc lepszym rozwiazaniem.

Komentarz

• rkb
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2152
                                            • Rapid Spaceback (NH1)
                                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Dodatkowo ta instalka bedzie żreć benzyne, na jałowym w celu chłodzenia wtryskow bedzie jadło PB... zeby to sie oplacalo trzeba bedzie takim TSI robic przebiegi wieksze niz dieslem :
                                            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• t271828
                                              Elegance
                                              • 2008
                                              • 928

Zamieszczone przez rkb
                                              Dodatkowo ta instalka bedzie żreć benzyne, na jałowym w celu chłodzenia wtryskow bedzie jadło PB... zeby to sie oplacalo trzeba bedzie takim TSI robic przebiegi wieksze niz dieslem :
                                              Wszystko wyjdzie w praniu - zalezy od tego ile stoi sie w korkach a ile jezdzi sie trasy.
                                              IMO kluczowe jest czy ta instalka bedzie dzialala rownie bezproblemowo jak tradycyjna.

Komentarz

• kurczak1985
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 300

Dlaczego wszysycy są na NIE :?: :wink:
                                                Przecież nie ma jakiegoś konkretnego testu ile zużywa ten silnik benzyny, a ile LPG :roll:
                                                Póki co gdybamy, że to niedobre bo ma swoje minusy...
                                                Nie wiadomo jak z awaryjnością, kulturą pracy, faktyczny zużyciem paliwa... w końcu ktoś to musiał zatwierdzić skoro ma to być dedykowana instalacja w bądź co bądź liczącym się na rynku koncernie
                                                Z tego co piszą w artykule rozwiązanie to nie nadaje się kompletnie do miasta, ale jest wielu ludzi którzy robią b.dużo km w trasie (np. moja skromna osoba) i to właśnie do tego profilu jeżdżenia jest ta instalacja Osobiście wisi mi to czy na stacji tankuje LPG czy PB czy ON... jeżeli będzie to działać, a po podliczeniu kosztów będzie taniej to czemu nie :?: :diabelski_usmiech
                                                Zawsze jest gwarancja, a auto można też sprzedać 8)
                                                Ciekawe kiedy pojawi się taka opcja w cennikach i ciekawe kiedy będzie się można przejechać taką testówką u dealera

Komentarz

• firmek
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 477

Z tego co piszą w artykule rozwiązanie to nie nadaje się kompletnie do miasta, ale jest wielu ludzi którzy robią b.dużo km w trasie (np. moja skromna osoba) i to właśnie do tego profilu jeżdżenia jest ta instalacja Osobiście wisi mi to czy na stacji tankuje LPG czy PB czy ON... jeżeli będzie to działać, a po podliczeniu kosztów będzie taniej to czemu nie :?: :diabelski_usmiech
                                                  Uwazam podobnie, tzn patrzac z ekonomicznego punktu widzenia nie sadze by gaz pobil diesla jezdzac w trasach, z drugiej strony do miasta przy malych przebiegach znow gaz sie troche bedzie zwracal (jezeli w ogole w calkowitym rozrachunku jest to mozliwe). Osobiscie z ekonomicznego punktu widzenia i "dla swietego spokoju" nie widze uzasadnienia dla montowania instalacji gazowych.

Komentarz

• rezon
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 1894
                                                    • Volvo
                                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez firmek
                                                    n patrzac z ekonomicznego punktu widzenia nie sadze by gaz pobil diesla jezdzac w trasach,
                                                    bije diesla w trasach - przynajmniej 1,6 z LPG. Jak jeszcze dochodzi trochę miasta - to diesel jest ok. 3-4 gr/km drożej z uwzględnieniem dodatkowych przeglądów LPG, bez kosztów napraw - bo te trafiają się w każdym silniku.

Komentarz

Pracuję...