OCTAVIA 1.2 TSI - RZETELNA INFORMACJA

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Psycho Dad
    Rider
    • 2009
    • 629

Fajne porównanie ... do 11 letniej nubiry ...
    Mógłbyś jeszcze opisać doznania z hamowania ze 160 do zera ?
    W nubirze korozja lubi zjadać przewody hamulcowe

mi osobiście brakowało 1.6 tsi np 140-150KM to była by fajna alternatywa. której mi brakowało przy zakupie. Choć teraz żonę urabiam na 2.0 TSI Może kiedyś sie uda
    Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• andrzejm
      Drive
      • 2010
      • 51

Mam O2 1.2 TSI Mint od 22 stycznia. Jestem zadowolony (jak na razie). Dlaczego? Ponieważ wiedziałem czego potrzebuję i co kupuję. A to podstawowe sprawy aby nie być rozczarowanym. Na razie przejechałem 1400 km. Spalanie (80% miasto) 6,78 l. Myślę, że potem nieco spadnie, ale że zejdę poniżej 6 l to nie sądzę.
      Co do przyspieszenia to da się jechać ale rakieta to nie jest. Ot po prostu jest to silnik taki jakiego potrzebowałem.

Komentarz

• grajewiak
        Rider
        • 2010
        • 582
        • Jeep

A to filmik ze szczyptą wnętrza naszego maleństwa:
        [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=npfXP1L7BOo[/youtube]
        Jest: Toyota Corolla 1.8 VVT-i, Jeep Grand Cherokee Overland 4x4 3.6L V6
        Była: Octavia II FL 1.2 TSI,

Komentarz

• xtremesystems
          RS
          • 2010
          • 2254
          • Hyundai

Zamieszczone przez andrzejm
          Mam O2 1.2 TSI Mint od 22 stycznia. Jestem zadowolony (jak na razie). Dlaczego? Ponieważ wiedziałem czego potrzebuję i co kupuję. A to podstawowe sprawy aby nie być rozczarowanym. Na razie przejechałem 1400 km. Spalanie (80% miasto) 6,78 l. Myślę, że potem nieco spadnie, ale że zejdę poniżej 6 l to nie sądzę.
          Co do przyspieszenia to da się jechać ale rakieta to nie jest. Ot po prostu jest to silnik taki jakiego potrzebowałem.
          kolego jakbys mogl precyzowac jakie miasto?

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

Zamieszczone przez xtremesystems
            andrzejm napisał/a:

kolego jakbys mogl precyzowac jakie miasto?
            no też jestem ciekaw.. ,jak duże korki , ile świateł masz , jaki ruch...bo niecałe 7 litrów po mieście bracie ... to bardzo mało , szczególnie w zimie.. :?
            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• xtremesystems
              RS
              • 2010
              • 2254
              • Hyundai

to mi w lodzi -8 stopniach i łódzkich korkach pali 7-8 ale 1.6 tdi.
              z tego co ludzie mowia to 1.2tsi w miescie kolo 9 pali

Komentarz

• andrzejm
                Drive
                • 2010
                • 51

Nie wiem czy wiele wam to pomoże, ale proszę.
                Trasa Orle-Reda przez Wejherowo. 16 km (w jedną stronę), 15 świateł po drodze.
                Na całej trasie ograniczenia prędkości (głównie do 70 km/h). Jazda zasadniczo emerycka, najwyżej 80-90 km/h, bo nie za bardzo da się jechać szybciej.
                Wyjazd ok. 6.30 z garażu, powrót ok. 15.00 spod chmurki.
                Pozdrawiam

Komentarz

• sdss
                  Rider
                  • 2010
                  • 353
                  • Seat

MOje 1.2 TSI pali tyle ile w podpisie, GOP i Kraków, i trasy pomiędzy.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

Zamieszczone przez andrzejm
                    Nie wiem czy wiele wam to pomoże, ale proszę.
                    Trasa Orle-Reda przez Wejherowo. 16 km (w jedną stronę), 15 świateł po drodze.
                    Na całej trasie ograniczenia prędkości (głównie do 70 km/h). Jazda zasadniczo emerycka, najwyżej 80-90 km/h, bo nie za bardzo da się jechać szybciej.
                    Wyjazd ok. 6.30 z garażu, powrót ok. 15.00 spod chmurki.
                    Pozdrawiam
                    u to panie kolego dla mnie prawie jak trasa

Komentarz

• Andys
                      Elegance
                      • 2007
                      • 762

to mi w lodzi -8 stopniach i łódzkich korkach pali 7-8 ale 1.6 tdi.
                      z tego co ludzie mowia to 1.2tsi w miescie kolo 9 pali
                      Hmm, nie wiem co o tym myśleć, ale moje 1.4 TSI w tych samych łódzkich korkach pali na krótkich dystansach 9,15 liczone z tankowań. Do tej pory myślałem, że to dużo bo 1.4 TSI nagrzewa się zimą jak Diesel. :roll:
                      Pozdrawiam,
                      Andys

Komentarz

• xtremesystems
                        RS
                        • 2010
                        • 2254
                        • Hyundai

tez zalezy jaka masz noge. ale 9 jest jak najbardziej ok . nawet 10 by bylo niezle dla tsi bo i takie opinie zbieralem (i to dla 1.2tsi)
                        widac ze tsi i tdi w miescie bardzo sie upodabniaja do siebie.
                        z kolei jak nie ma mrozu i jest w miare bez korka to po lodzi zchodzilo mi do 6L wiec tu glownie liczy sie korek i temp.

Komentarz

• marcink_1
                          Rider
                          • 2010
                          • 312

Witam.
                          Jak sie stoi w korku a nie jedzie to czy benzyna czy disel, to spalanie rośnie mocno, szczególnie na krótkich dystansach. Matematyki nie da się oszukać, chyba że gasić silnik na światłach.
                          Ja w sobotę zrobiłem trasę około 750 km, głównie autostradą i trasą gdzie można było jechać prawie jak autostradą, jakieś 200 km z tego tylko zwykłymi drogami i spalanie miałem 7,1 l/100km. Przy czym zasadniczo po za autostradą to 140 km/h nie przekraczałem a często jechałem i 120 km/h, na oreaniczeniach też zwalniałem. Jedynie na autostradzie jakieś w sumie 130km sobie nie żałowałem.
                          Nie wiem jak by mi spalił 1,9 TDI na takiej trasie przy niezbyt oszczędnej jeździe ale jak dla mnie to 7 l/100km jest akceptowalne. Wiem że jadąc do 90 km/h mógłbym moim 1,4 TSI zejść do około 5 l/100km ale bym się tą jazdą więcej umęczył i wolałem sobie darować te oszczędności.

Komentarz

• xtremesystems
                            RS
                            • 2010
                            • 2254
                            • Hyundai

o trasie nie gadajmy bo to wiadomo ze diesel spali mniej.ciekawe jest miasto

co do tras 1.6 tdi nq trasie 310km w 3godz 15minut. na autostradzie 160-180 na krajowej 1dynce na 100 jechalem 140
                            spalanie wyszlo mi 6.1

z kolei na trasie 70 km predkosc 70-120 spalanie wyszlo mi 4.7

trasa jst nieciekawa

dlatego pytam o miasto

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

xtremesystems, no to szału nie ma.

Mi przy takiej jeździe spala ok. 7 - 7.5 l więc średnio litr więcej niż tobie.

On kosztuje 4.54 a pb95 4.66.

Różnica zatem wynosi ~ 25 groszy na kilometrze w trasie. Na mieście róążnicy nie ma wogóle (a nawet mam kolegę co ma bmw z 2 l dieslem i w zimie na mieście ma spalanie średnie ~ 12 l).

Teraz O2 Elegance 1.6 tdi kosztuje 84.500 zł a 1.4 tsi - 74.700 (ceny z konfiguratora).

Różnica zatem 9800 zł. Podzielmy to na te 12 groszy to wychodzi, że zakup dieselka zwróci się za ~ 40.000 km czyli przy jeździe "niezawodowej" po około 2 - 3 latach.

Do tego dodajcie wymiane dwumasy, egr, DPF i nie wiem co tam się jeszcze psuje w dislach. Plus tzw "koszt pieniądza w czasie" (wydajecie odrazu te 10 tysięcy więcej) a pozyskanie tej kasy też kosztuje (albo można to jakoś zainwestować).

Po podliczeniu tego wszytskiego okaże, że szału oszczędzania nie ma na dislach. Tak przynajmniej sądzę.

Komentarz

• xtremesystems
                                RS
                                • 2010
                                • 2254
                                • Hyundai

mozliwe. ja pytam z ciekawosci o miasto a nie z checi oszczedzania na dieslu. bo sam sie wahałem czy wziac diesla czy 1.2 tsi

[ Dodano: Pon 28 Lut, 11 10:13 ]
                                co do ceny benzyny to ostro zanizyles. w lodzi najtansza jest po 4,71 a najtanszy on 4,49 wg. stacje benzynowe.pl

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8029
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
                                  Na mieście róążnicy nie ma wogóle (a nawet mam kolegę co ma bmw z 2 l dieslem i w zimie na mieście ma spalanie średnie ~ 12 l).
                                  Po czy tak sądzisz???? Jeździłeś po mieście 1.6TDI, żeby mieć porównanie? Porównanie kolegi jeżdżącego BMW z 2l dieslem ma się nijak do twojej jazdy. :wink:

[ Dodano: Pon 28 Lut, 11 10:15 ]
                                  Zamieszczone przez loyd
                                  Do tego dodajcie wymiane dwumasy, egr, DPF i nie wiem co tam się jeszcze psuje w dislach. Plus tzw "koszt pieniądza w czasie" (wydajecie odrazu te 10 tysięcy więcej) a pozyskanie tej kasy też kosztuje (albo można to jakoś zainwestować).
                                  Nie pisz bredni, jak sam nie sprawdziłeś awaryjności diesla.
                                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• paweł2
                                    L&K
                                    • 2010
                                    • 1405

jesli miasto i male przebiegi to tylko 1.2tsi,trasy wiadomo tdi czyli 1.4tsi to taki zloty srodek.
                                    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• xtremesystems
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2254
                                      • Hyundai

Zamieszczone przez AdamB
                                      Zamieszczone przez loyd
                                      Na mieście róążnicy nie ma wogóle (a nawet mam kolegę co ma bmw z 2 l dieslem i w zimie na mieście ma spalanie średnie ~ 12 l).
                                      Po czy tak sądzisz???? Jeździłeś po mieście 1.6TDI, żeby mieć porównanie? Porównanie kolegi jeżdżącego BMW z 2l dieslem ma się nijak do twojej jazdy. :wink:

.
                                      po miescie mam spalanie od 6 jak nie mam korkow do 8 jak turlam sie z srednia predkoscia 11km/h(zima)
                                      w normalnej miejskiej jezdzie mam ok 7 l/100km (po łodzi)

Komentarz

• loyd
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 2342

Zamieszczone przez AdamB
                                        Porównanie kolegi jeżdżącego BMW z 2l dieslem ma się nijak do twojej jazdy
                                        Kolega ma nowoczesnego 2 l disla ze DPF, wtryskiem bezpośrednim (i innymi bajerami) w zimie jedzie do pracy 6 km. Potem wraca do domu też 6 km.

I tak jeźdząc pali mu ten super, hiper, sriper disel 12 l / 100 km (a kolega jeździ "eco" ). Ogólnie jest średnio zadowolony .... :wink:

Ja jeźdząc tak samo moim 1.4 tsi mam spalanie 9 l/100.

[ Dodano: Pon 28 Lut, 11 10:23 ]
                                        PS - oczywiście w lato spalanie spada do poniżej 10 (mówię cały czas o mieście) .... ale i tak szału oszczędności nie ma .....

[ Dodano: Pon 28 Lut, 11 10:24 ]
                                        po miescie mam spalanie od 6 jak nie mam korkow do 8 jak turlam sie z srednia predkoscia 11km/h(zima)
                                        w normalnej miejskiej jezdzie mam ok 7 l/100km (po łodzi)
                                        Tak jak pisałem - wychodzi, że 1.4 tsi pali średnio litra więcej od 1.6 tdi ......

Czy warto ładować 10 kpln za taką oszczędność ????

Komentarz

• xtremesystems
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2254
                                          • Hyundai

po raz kolejny pisze ze pytam z ciekawosci a nie z checi porownania diesla do benzyny..

pozatym znow przekrecasz moje slowa..8 litrow zdazylo mi sie z kompa 2 razy w zime.najczesciej jest 7 wiec do 9 sa 2litry.

btw to twoje 9 to jest wynik minimalny czy srednio masz 9? bo mowie minimalnie to jak jechalem po lodzi to zszedlem na 5.9 - 6.0

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8029
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mnie OII 1.2 TSI z manualem spaliła 6l/100km na trasie na oponach letnich 195/65R15. Jazda bardzo oszczędna ponieważ chciałem sprawdzić do ilu można zejść. W takich samych warunkach moja 1.9TDI pali 4.5l/100km.

Komentarz

• comando
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 244

Tematem tego wątku jest silnik 1.2 a informacje mają być rzetelne więc nie wiem po co użytkownicy innych silników toczą tu dyskusję...

Żeby nie było OT w dzisiejszym "MOTORZE" jest test Oktavki z tym silnikiem i skrzynią DSG.

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8029
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

A jak niezawodność OII FL 1.2TSI?? Brata OIIFL 1.2TSI stoi w serwisie z rzegoczącą skrzynią biegów (Ręczna jest) i z przebiegiem 3000km.

Komentarz

• paweł2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1405

Zamieszczone przez AdamB
                                                  A jak niezawodność OII FL 1.2TSI?? Brata OIIFL 1.2TSI stoi w serwisie z rzegoczącą skrzynią biegów (Ręczna jest) i z przebiegiem 3000km.
                                                  no ale to nie wina silnika to bedzie najbardziej niezawodny motor z wszystkich tsi :wink:
                                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• loyd
                                                    RS
                                                    • 2010
                                                    • 2342

czy srednio masz 9?
                                                    W mieście mam w zimę 9 - średnio. W lato zchodzę do 8 - też średnio.

A na trasie to jak kto lubi - od 5.4 l/100 (jechałem 80 na 6 biegu przez godzinę) do 8 - 9 (jak p.......m na autostradzie).

Komentarz

Pracuję...