Dylemat.Octavia 2.Otdi-Mondeo-Insignia,a moze?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • keraj998
    Rider
    • 2008
    • 359
    • Volkswagen

Zamieszczone przez paweł2
    To ta chwile na placu boju zostaly:O2,Accord,nowy Passat,Mazda6 no i moze cos Kiia-Hundai.Insignia,S2,Mondeo-odpadly z roznych wzgledow.
    myśle że O2 powinna odpaść na kolejnym etapie eliminacji :diabelski_usmiech ale to moje zdanie :twisted:
    "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• Ajs
      Drive
      • 2010
      • 47

Uwielbiam tematy o trudnych wyborach spośród kilku marek i/lub silników - zawsze mnóstwo ciekawych propozycji, pełno sprzecznych opinii i niemal zawsze mają najwięcej wpisów
      No to i ja coś od siebie.
      Wypożyczonym Passatem 2.0 miałem okazję śmigać gdzieś po A4 i było to przyjemne wrażenie. Fajnie się zbierał, z zewnątrz ładny, w środku ponuro i bez większego polotu - ale i bez praktycznych zarzutów.

Mondeo 2.0 - niefajnie mi się nim jeździło. Niby taki wielki - ale wcale tego nie odczułem. No i srebrne połyskujące plastiki o których ktoś już wspominał - mam nadzieję, że w nowym Focusie, którym mam w planach jeździć od wiosny takich "cudów" nie będzie

Mazda 6 - jak dla mnie jedno z najładniejszych aut na ulicach, w środku również - ale jakoś nie może znaleźć innych argumentów na dokopanie Mondeo czy Paskowi.

Co do koreańczyków nie mam zdania, ale chętnie poczytam opinie kogoś, kto jeździł tym nowym Sportagem - w weekend na TVN Turbo porównywali ją z Mazdą CX7, która jest zarąbistą furą - a wstydu z porównania nie było.

Komentarz

• PAOLO ESCO
        RS
        • 2009
        • 6626
        • Volkswagen
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Ajs
        wstydu z porównania nie było.
        nie było - wygrała Kia Sprtage :diabelski_usmiech a to chyba jednak już jest coś.
        Myślę, że kolega paweł2 zdecyduje z ojcem jakiego typu auta szukają i podejmą indywidualną decyzję. Wiadomo zawsze chce się jak najlepiej ale trzeba wziąć wszystkie za i przeciw kupna danego auta i wtedy zdecydują się na konretny wybór.

[ Dodano: Pon 11 Paź, 10 12:13 ]
        Zamieszczone przez keraj998
        O2 powinna odpaść na kolejnym etapie eliminacji
        też tak myślę.

[ Dodano: Pon 11 Paź, 10 12:14 ]
        Zamieszczone przez Ajs
        Mondeo 2.0 - niefajnie mi się nim jeździło
        :shock: to chyba miało coś nie tak z zawieszeniem, ja złego słowa nie powiem na właściwości trakcyjne Mondeo a jakość materiałów i ergonomia też jest zdecydowanie lepsza niż w poprzednich wersjach.
        PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• tomekjmopl
          L&K
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1187
          • Opel
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

PAOLO ESCO, w tym porównaniu brało udział SORENTO, nie sportage ...

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Zamieszczone przez keraj998
            myśle że O2 powinna odpaść na kolejnym etapie eliminacji
            Nie wiem dlaczego tak krytycznie wypowiadasz się o O II ?? Jak pisałem wcześniej miałem okazję pojeździć Acoordem 2.0 executive przez weekend. Jeździłem również Insygnią i naprawdę jesli chodzi o prowadzenie i wykonanie to O II nie ma się czego wstydzić. Trzeba być naprawdę wielkim maniakiem motoryzacji , a ja nim jestem , żeby wyczuć różnice w prowadzeniu się tych aut !!! Przeciętny kierowca dla którego auto to po prostu przyrząd do przemieszczania się, nie odczuje żadnych różnic. Naprawdę wielowachaczowe zawieszenie z przodu i z tyłu w Hondzie nie daje aż tak wielkiej róznicy w prowadzeniu tego auta - owszem Honda prowadzi się lepiej ale nie na tyle żeby O II stawiać na straconej pozycji. Jakość wykoania wewnątrz też w O II nie odbiega rażąco od Hondy (czuć że w Hondzie jest troche lepiej ale to naprawde jest tylko TROCHĘ) a znacznie przewyższa Insygnię. Nie widzę więc najmniejszych powodów aby odrzucać O II w tym zestawianiu.
            Ja również powoli (za jakieś 2 lata) przymierzam sie do zmiany mojej O II na inne auto i puki co muślę w kolejności o Accordzie, lub Mazdzie 6 i Supernie. Zobaczymy jaka będzie O III bo ona moze sporo w moim zestawieniu namieszać
            jednak daleki byłbym od stwierdzenia że O II w porównaniu z Accordem czy Mzdą 6 nie ma szans. Ma i to duze bo to naprawdę fajnie jeżdżące auto, dodatkowo dobrze wykoanne i posiadajace wyposazenie którego prózno szukać w najbogatszych wersjach Hondy czy Mazdy.
            Czarny Elegance

Komentarz

• PAOLO ESCO
              RS
              • 2009
              • 6626
              • Volkswagen
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez tomekjmopl
              brało udział SORENTO
              ops: aaa to sorki, chyba się rozpędziłem

Komentarz

• Ajs
                Drive
                • 2010
                • 47

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                Ajs napisał/a:
                Mondeo 2.0 - niefajnie mi się nim jeździło
                to chyba miało coś nie tak z zawieszeniem, ja złego słowa nie powiem na właściwości trakcyjne Mondeo a jakość materiałów i ergonomia też jest zdecydowanie lepsza niż w poprzednich wersjach.
                Owszem, jest lepsza. Trakcja też w porządku - od paru lat przypada mi jeździć służbowo Fordami i również złego słowa nie powiem. Ale pod względem miejsca z przodu, foteli i deski rozdzielczej - nie leży mi... Może nieprecyzyjnie się wyraziłem podciągając to pod "niefajnie mi się jeździło", bardziej trafne byłoby "to mniej fajne auto od konkurencji"

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

paweł2 byłem dziś w salonie Kia oglądać nowe Sportage, jesli się nie pogniewasz dodam kilka fotek (nie po to by Ciebie do tego auta przekonywać ale po to by pokazać jak dalece poszła konkurencja). Auto w realu wygląda naprawdę super :szeroki_usmiech (niestety śpieszyłem się po dzieciaki a słońce było zbyt ostre jak robiłem fotki "małpką" dlatego taka sobie jakość ops: ). Kolor aut i lakier super, wyposażenie auta duży+ , szczególnie że ma w standardzie ESP wygląd-rzecz gustu jak dla mnie bardzo ładne auto, naprawdę polecam oglądnąć je w realu. Wykończenie auta wewnątrz bez zastrzeżeń, plastiki w niczym nie ustępują jakościowo innym markom, baaaa w porównaniu z ASX-em Sportag'e bije je na głowę (wg. mnie !). Więcej miejsca z tyłu dla pasażerów. Jakościowo wykonanie jak dla mnie przemawia za Kia a nie za Mitsubishi. Akurat jestem w trakcie wyboru między ASX-em, Sportag'e a Hyundaiem Ix35 ...cenowo , stylistycznie i jakościowo wygrywa Kia (zastanawiam się jedynie nad wyborem nowego silnika 1,7 w dieslu a sprawdzonym 2,0 CRDI ) :roll: za 2-3 tygodnie umawiam się na jazdy testowe wszystkimi tymi autami... :wink:
                  Myślę , że nie ma co gdybać tylko kolega paweł2 powinien dokonać własnego wyboru oczywiście z wcześniejszą obowiązkową jazdą. I jeszcze jedno myslę, że konkurenci tych trzech mają się czego obawiać :diabelski_usmiech
                  Załączone pliki

Komentarz

• kiszczu
                    Drive
                    • 2008
                    • 73

Witam.
                    To może i ja coś dorzucę do tematu. A zastanawiał się kolega nad Subaru Outback z 2 litrowym dizlem pod maską (150km) i z napędem 4x4.
                    Według mnie to bardzo ciekawe autko godne polecenia.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

i jeszce ostatnie fotki z wnętrza

[ Dodano: Pon 11 Paź, 10 16:26 ]
                      Zamieszczone przez kiszczu
                      Subaru Outback z 2 litrowym dizlem pod maską (150km) i z napędem 4x4.
                      ale chyba nie nowe za 100 120 tys?
                      Załączone pliki

Komentarz

• kiszczu
                        Drive
                        • 2008
                        • 73

ale chyba nie nowe za 100 120 tys?
                        właśnie o nowe mi chodziło. Kolega pisze, że ma do wydania do 120tyś więc przy dobrej promocji by się zmieścił

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

przy dobrej promocji by się zmieścił
                          :roll: hmmm faktycznie cena dosyć konkurencyjna, tylko kolega paweł2 sam musi podjąc decyzję i zdecydować się na konkretną markę.

Komentarz

• rezon
                            RS
                            • 2006
                            • 1894
                            • Volvo
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

A zastanawiał się kolega nad Subaru Outback z 2 litrowym dizlem pod maską (150km) i z napędem 4x4.
                            Według mnie to bardzo ciekawe autko godne polecenia.
                            wrzućcie sobie koledzy w szukajkę hasło subaru diesel sprzęgło problemy, to zobaczycie ile tego jest. Niestety Subaru, podobnie zresztą jak Mitsubishi (Outlander) zaoszczędziło na sprzęgłach i nie jest to najbardziej trwały element tych samochodów. O ile znosiły benzynę i 4x4, to w dieslach - zwłaszcza mocniejszych (Mitsu 2.2) już są na granicy wytrzymałości z uwagi na duży moment obrotowy. Ja mam 82kkm i już dość wysoko mi bierze, więc niedługo czeka mnie pewnie "drobna" naprawa za 2,5kzł, a to i tak okazja w ASO Mitsu kosztowałoby pewnie 6kzł

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Subaru Outback z 2 litrowym dizlem pod maską
                              te to się chyba trochę za bardzo sypią jak na razie :?
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

ta kijanka z zewnątrz całkiem fajnie wygląda natomiast w srodku szału nie robi aczkolwiek moze na zdjęciach tak wygląda, napewno miejsca ma sporo i ogółem za taka kase warte zakupu
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez piramida
                                  ta kijanka z zewnątrz całkiem fajnie wygląda natomiast w srodku szału nie robi aczkolwiek moze na zdjęciach tak wygląda, napewno miejsca ma sporo i ogółem za taka kase warte zakupu
                                  poza tym zjadłem dzisiaj taką
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez szkoda
                                    szkoda, ty to wszystko wpier..lasz co na drodze spotkasz...
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

no, powiedzmy, że PRAWIE :lol:

ale samochodzik wygląda bardzo fajnie, jak ktoś lubi takie SUVy...
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mirek_p11
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 6630
                                        • Volkswagen
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Subaru Outback z 2 litrowym dizlem pod maską
                                        te to się chyba trochę za bardzo sypią jak na razie :?
                                        jak subaru to tylko benzyna z reduktorem, bo te diesle są jak na razie niezbyt dopracowane a koszty dwumasy, filtra dpf o zgrozo!!!

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                        Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                        Fotki

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 6626
                                          • Volkswagen
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

na zdjęciach tak wygląda
                                          dokładnie, na żywo jest lepiej
                                          hehe ale ta kianka ma być samochodem rekreacyjnym a nie wyścigowym.
                                          za taka kase warte zakupu
                                          naprawdę warte ale trzeba wziąć pod uwagę, że to nowy model więc pozostaje tylko serwis :? ...części zamiennych nawet podstawowych brak, jedynie ASO sie kłania, no i silnik 1,7 CRDI to nowum...praktycznie nic o nim nie wiadomo, gosciu z salonu (w sumie mało zorientowany) twierdzi, że silnik jest nową kontrukcją Kia( benzyna jak dla mnie w takim aucie odpada całkowicie) trzeba rozpatrzyć wszystkie za i przeciw.
                                          Ja lubię takie auta, więc... kto wie ...poczekamy zobaczymy :P

[ Dodano: Pon 11 Paź, 10 21:36 ]
                                          polecam oglądnąć ten samochodzik w salonie na żywo (zdjęcia tego nie oddają) :szeroki_usmiech

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

i to co na drzewo nie ucieknie :diabelski_usmiech

a jak wyglądają zenony w tej kijance, standard, jakaś opcja czy co :?:
                                            na ich stronie się nie ładuje wyposażenie do tego :?

Komentarz

• paweł2
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1405

Ojciec dzisiaj pojezdzil po salonach,potestowal i z tego co mi mowil,to powaznie mysli o Kiia Sportage 1.7CRDI podobno w 100 tys,sie zmiesci.Szczerze mowiac nie podejrzewal bym go o to Kiia i to SUV,hmm ciekawe.A mnie osobiscie zaciekawily te motory w Mondeo 2.0T 203 i 240Km,ciekawe czy beda mialy gifty,jak w ,,naszych" TSi?
                                              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 6626
                                                • Volkswagen
                                                • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

powaznie mysli o Kiia Sportage 1.7CRDI podobno w 100 tys,sie zmiesci
                                                hahaha ja też o nim myślę :szeroki_usmiech

Komentarz

• paweł2
                                                  L&K
                                                  • 2010
                                                  • 1405

Musialbym tym pojezdzic zeby muc cos powiedziec,wyglada niezle.Ciekawe kiedy koreanczycy zaczna wprowadzac doladowane benzyny?Moze w tej Optimie?
                                                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• szkoda
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 22543

powaznie mysli o Kiia Sportage 1.7CRDI podobno w 100 tys,sie zmiesci
                                                    hahaha ja też o nim myślę :szeroki_usmiech
                                                    łomatko, Panowie, ale toto to się chyba ledwie toczy, dajcie spokój...
                                                    samochód waży półtorej tony i chcecie nim jeździć mając 115KM i 250Nm, przecież to jakaś męczarnia :?
                                                    przypominam Ci PAOLO, że Twoja O2 przy zblizonych parametrach mocowych waży przynajmniej jakieś 150kg mniej :idea:
                                                    i nie ma postury mastodonta.
                                                    zresztą vmax mówi za siebie - 170km/h
                                                    czyli im szybciej tym gorzej, podejrzewam, że wyprzedzenie kogoś kto jedzie ponad 100km/h musi być nie lada wyzwaniem :lol:
                                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...