Witam,
jako że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, a mówię to w kontekscie niekończącego się oczekiwania na skodę, to chciałem się podzielić pewnym innym moim zamysłem a mianowicie żeby jeszcze przyjrzeć się renault megane III z silnikiem benz 1.4 TCe 130KM - obejrzałem sobie na sucho opis tego silnika, budowę, technologię no i z praktycznego punktu widzenia to na pewno nieco więcej (około 1l więcej) pali od konstrukji 1,4 TSI ale przeciez samochód to nie jest jednak sam silnik. Jutro wybiorę sie na jazdę megane zobaczę co z tego wyjdzie. Ciekawy jestem przede wszystkim komfortu, miejsca w kabinie i jakości wykończenia wnętrza.
Staram się nie kierować uprzedzeniami typu: "nie kupuj samochodu na F" (Sam niedawno fordem jeździłem) ale przed zamówieniem Octavii zebrałem opinię znajomych jeżdżących Renault. Wyniki są następujące:
Niezadowoleni są posiadacze
Laguna - 3 OSOBY !
Megane
Espace
Grand Scenic
Zadowoleni:
Clio
Scenic
Chodzi o awaryjność. To jakoś skutecznie ostudziło mój zapał do Renault :P
Samochody w większości kupowane w salonie.
no dzisiaj byłem na 1 jeździe próbnej Meganki 3 z silnikiem 1,6 16V 110KM - jutro kolejna porównawcza 1.6 16V vs 1.4 TCe, za nieco nizsza cene niz octavia 1.4tsi ambiente jest wersja wyposazenia exeption - (eco)skorzane boczki drzwi i boczki siedzeń, karta hands free, alarm fabryczny, czujnik parkowania. Silnik 1.6 jest dosyc dynamiczny, musze zobaczyc jaki on ma moment i jak wyglada spalania i elastycznosc na wyzszych biegach. Z tylu mniej miejsca niz w O2 bagaznik mniejszy, srodek no jednak ładniejszy i ciekawszy w magane
wybór jest prosty skoda octavia 1.8 tsi spalanie podobne do 1.4 Tce Renault, troszkę wyższe niż motorek 1.4 tsi ale o wiele mniej wysilony, elastyczność bajka i związana z tym frajda z jazdy :szeroki_usmiech , w mieście nie będziesz musiał wysoko kręcić jak będziesz chciał oszczędzać paliwko a i tak dynamika będzie wystarczająca. Na trasie natomiast czy załadowany czy też nie wyprzedzanie bez problemu no i możliwość późniejszego wzmocnienia autka ( bo znoszą chipa ) bardzo dobrze do ok. 190 KM a 1.4 tsi już nie są tak podatnie na modyfikację. możesz zgłosić się do kolegi danielcio i mieć 1.8tsi w cenie 1.4tsi.
jako że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, a mówię to w kontekscie niekończącego się oczekiwania na skodę
Dla mnie osobiście dziwne kryterium wyboru - samochód zapewne będzie na min. 5 lat (tak mniemam) bądź jak w moim przypadku na jakieś 10-15, a czas oczekiwania to ostatnia rzecz, jaka by decydowała o zakupie. Co prawda sam czekałem już 2 m-ce i w międzyczasie wyszło tak, że zakupiłem od tego samego dealera (Danielcia) po prostu samochód z placu. Czas oczekiwania co prawda nie jest krótki na swój wybrany i wyczekany model, ale myślę, że to nie powinno mieć wpływu na wybór.
Wspomnę jeszcze, że miałem zamówiony 1.2 TSI, a kupiłem 1.4 TSI i jestem MEGA zadowolony - na dotarciu po trasie Kraków->Białystok 6,1L, a w mieście 7,9L
no oczywiście ale zawsze było tak że silniki o większej pojemności były mniej wysilone i dzięki temu ich żywotność była znacznie większa niż silniki o małej pojemności. Nie wspominam już o np. turbinie i z tego co się nie mylę innych hamulcach niż w 1.4 tsi.
no oczywiście ale zawsze było tak że silniki o większej pojemności były mniej wysilone i dzięki temu ich żywotność była znacznie większa niż silniki o małej pojemności. Nie wspominam już o np. turbinie i z tego co się nie mylę innych hamulcach niż w 1.4 tsi.
wysilone są tak samo, ale wiem co masz na myśli, 1,8 nie trzeba tak piłować, żeby osiągnąc to samo
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
szkoda no właśnie o to mi chodziło jedno jest pewne zawsze mocy będzie mało a jak kolega kupuje auto na ładnych pare lat to po pewnym czasie zacznie się zastanawiać czy dobrze zrobił wybierając 1.4 tsi bo mógł wybrać 1.8 tsi, ale już będzie za późno co do wyposażenia to może tapicerka w megance jest ładniejsza ale zawsze można później modzić w octavi i wymienić ją na np. skórzaną
taka mentalność człowieka.jak kupujesz to wielka euforia i wszystko pasuje .euforia mija i zaczyna się .to mocy za mało ,to kolor nie ten .to tapicerka do d....y bo się brudzi.itd trzeba się cieszyć tym co się ma :P
POZDRAWIAM ARTUR
moja octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=48074
Ja kupiłem 1.4 tsi i jestem generalnie zadowolony, choć czytając na forach - m.in Tym forum można było odnieść wrażenie, że jest to jakaś niesamowita petarda.
Silnik jest dobry dla konfiguracji - jazda do roboty/zakupy i czasem w trasę (4 osoby + pełny bagażnik poruszają się bez większych komplesków) - najakieś wakacje, weekend itp.
Jak ktoś szuka auta na trasę (woła roboczego) to warto rozważyć coś mocniejszego, choć moim zdaniem i ten silnik daje radcę. W końcu na wykresach wychodzi ~130 km więc całkiem przyzwoicie.
tak jest .popieram kolegę loyd.jak masz ciężką nogę to nic cię nie zadowoli.do spokojnej jazdy ( zgodnie z przepisami żeby policji nie sponsorować )wystarczy 1.4 tsi
POZDRAWIAM ARTUR
ja miałem jazdę próbną renault fluence silnikiem 1.6 16 v .komfort super ale motor lipa .głośny i mułowaty a ma 110 km.
pewnie inna skrzynia wieksza masa bo sam silnik jest taki sam i jest dynamiczny popatrz na wykres tego silnika jak przebiaga krzywa mocy, silnik faktycznie nie jest cichy podczas jazdy ale i na biagu jalowym mocno go slychac
może masz rację ale po tej przejażdżce odeszła mi ochota na ten samochód :? i dlatego po jazdach nową octavią 2fl 1.4 tsi złożyłem zamówienie na nią i czekam .odbiór w połowie grudnia
POZDRAWIAM ARTUR
jako że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, a mówię to w kontekscie niekończącego się oczekiwania na skodę
Dla mnie osobiście dziwne kryterium wyboru - samochód zapewne będzie na min. 5 lat (tak mniemam) bądź jak w moim przypadku na jakieś 10-15, a czas oczekiwania to ostatnia rzecz, jaka by decydowała o zakupie. Co prawda sam czekałem już 2 m-ce i w międzyczasie wyszło tak, że zakupiłem od tego samego dealera (Danielcia) po prostu samochód z placu. Czas oczekiwania co prawda nie jest krótki na swój wybrany i wyczekany model, ale myślę, że to nie powinno mieć wpływu na wybór.
Wspomnę jeszcze, że miałem zamówiony 1.2 TSI, a kupiłem 1.4 TSI i jestem MEGA zadowolony - na dotarciu po trasie Kraków->Białystok 6,1L, a w mieście 7,9L
POLECAM TEN SILNIK!
wiem brzmi to nielogocznie ale o kilku faktach zwiazanych z dluzszym czasem oczekiwania nie chce oficjalnie pisac
zamówiłem w połowie września koniec produkcji 47 tydzień.a odbiór grudzień :cry:
oby w grudniu był bo ja po zamówieniu wersji 4x4 w czerwcu po dwóch miesiącach oczekiwania dowiedziałem się że jako gratis dodają mi jeszcze dwa dodatkowe miechy :shock: ,ale do końca nie mieli 100% pewności czy auto będzie wyprodukowane więc nie zastanawiałem się i zmieniłem zamówienie na wersję bez 4x4 z placu.
zamówiłem w połowie września koniec produkcji 47 tydzień.a odbiór grudzień :cry:
oby w grudniu był bo ja po zamówieniu wersji 4x4 w czerwcu po dwóch miesiącach oczekiwania dowiedziałem się że jako gratis dodają mi jeszcze dwa dodatkowe miechy,ale do końca nie mieli 100% pewności czy auto będzie wyprodukowane więc nie zastanawiałem się i zmieniłem zamówienie na wersję bez 4x4 z placu.
a jak się tłumaczyli :?: nic ci nie dołożyli za nie dotrzymanie terminu :wink:
POZDRAWIAM ARTUR
Komentarz