[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

To rownie dobrze mozna kupic pianke do izolacji rur i owinac dwa przewody paliwowe, efekt bedzie ten sam :lol:
    Spritmonitor.de

Komentarz

• zbigniew147
      Rider
      • 2008
      • 482

Zamieszczone przez Maicroft
      To rownie dobrze mozna kupic pianke do izolacji rur i owinac dwa przewody paliwowe, efekt bedzie ten sam :lol:
      a to jest bardzo dobry pomysł bo za zaoszczędzoną kase można z kumplami potem zrobić flaszkę

Komentarz

• marcink_1
        Rider
        • 2010
        • 312

W którym miejscu znajdują się te problematyczne przewody?

Komentarz

• luckyluc
          Drive
          • 2010
          • 78

Zamieszczone przez golibroda
          Zamieszczone przez luckyluc
          doszła nierówna praca na biegu jałowym.
          Mam podobnie, myślałem,że to od paliwa. U mnie występuje taka nieregularna czkawka silnika na wolnych obrotach.
          A był też okres że było idealnie a potem wracało.

Jak to udowodnić w serwisie. Może jakiś program zapuścić u nich testujący pracę silnika. O co się dopominać ?
          To witaj w klubie. Mam to samo. Nie mam pojęcia jak to udowodnić. Może ktoś podpowie? Jednego dnia jest OK, drugiego jest czkawka. Myślałem może, że to zależy od temperatury otoczenia. Czy jak problem się pojawia to odczuwasz w kabinie telepanie, drgania?
          Sprzedam oryginalny zestaw z Skoda Octavia II: Ramka montażowa, kostka ISO, separator - POLECAM

Komentarz

• bassy
            Drive
            • 2011
            • 75

A czy wygłuszenie przewodów paliwowych ma jakieś standardy montażu? I czy nie powinno wymagać się zeby naprawa została wpisana do książki serwisowej? Bo mi nie wpisali wymogłem tylko ksero zlecenia....Wtawię jutro obiecaną fotkę.
            I tak przy okazji - co polecacie odnośnie wymiany oleju w naszym motorz, mam na liczniku 10.400 km

Komentarz

• zbigniew147
              Rider
              • 2008
              • 482

bassy
              ja śmigam po mieście i chołduje zasadzie że przy poruszniu zmienia się filtry i olej co połowe dystansu więc zmieniam co 15kkm olej oraz filtr powietrza i oleju.
              a wlewam Castrola Edga 5W-30

Komentarz

• bassy
                Drive
                • 2011
                • 75

no własnie ja też 75% miasto, czyli olej trzeba w aso wymieniać? Bo oczywiście oficjalnie mówią że co 2 lata albo co 30 tys............................................... ...................

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

bassy

ja leję Castrol EDGE 5W30 + filtr MANN

wymiana co 15kkm

Zamieszczone przez bassy
                  czyli olej trzeba w aso wymieniać
                  ja to zrobiłem na przeglądzie 15kkm
                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• zbigniew147
                    Rider
                    • 2008
                    • 482

Zamieszczone przez bassy
                    czyli olej trzeba w aso wymieniać?
                    mozesz sobie jechac do pana zenka na wymiane, ważne tylko aby ci załozył oryginalny filtr. Jak będziesz na przeglądzie serwisowym aby ASO nie doczepiło się że coś było robione.
                    Ja jeździłem do ASO na wymiane ze swoim oleje zgodnym ze specyfikacją producenta - nowym i nieotwieranym. Filtry brałem z ASO. Olej miałem za około 150 pln więc około 200pln płaciłem mniej niż w ASO.

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

zbigniew147 ja do ASO zawiozłem 4L Castrol Edge 5W40 + filtr MANN na przegląd 15kkm i nie było żadnego problemu
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• OctaviaFLKrak
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 138

Zamieszczone przez LUKI
                        zbigniew147 ja do ASO zawiozłem 4L Castrol Edge 5W40 + filtr MANN na przegląd 15kkm i nie było żadnego problemu
                        Teraz problemu nie było - ale gdy przyjdzie jakąs awaria do rozliczenia z gwarancji to już mają podstawę do odrzucenia - ze względu na nieoryginalny filtr. generalnie uważam ,że nie należy w przypadku filtr oleju stosować zamienników. Oszczędność znikoma a ryzyko jest.

Sam zawoże olej Mobil 5w30 ESP ale filtr kupuje org. Można np przyoszczędzić na filtrze kabinowym bo tu nic nie grozi.

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

OctaviaFLKrak, Moga Cie w dupe cmoknac, filtr jest dopuszczony przez producenta do stosowania, bo sami taki montuja i moga sie nawet sadzic i beda na przegranej
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• idas
                            Elegance
                            • 2006
                            • 828

Zamieszczone przez OctaviaFLKrak
                            Zamieszczone przez LUKI
                            Teraz problemu nie było - ale gdy przyjdzie jakąs awaria do rozliczenia z gwarancji to już mają podstawę do odrzucenia - ze względu na nieoryginalny filtr. generalnie uważam ,że nie należy w przypadku filtr oleju stosować zamienników. Oszczędność znikoma a ryzyko jest.

Sam zawoże olej Mobil 5w30 ESP ale filtr kupuje org. Można np przyoszczędzić na filtrze kabinowym bo tu nic nie grozi.
                            Przeciez filtr Mann to wlasnie oryginal.
                            VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                            VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• zbigniew147
                              Rider
                              • 2008
                              • 482

Zamieszczone przez Maicroft
                              OctaviaFLKrak, Moga Cie w dupe cmoknac, filtr jest dopuszczony przez producenta do stosowania, bo sami taki montuja i moga sie nawet sadzic i beda na przegranej
                              był program w TVN Turbo i koleś przywiózł swój olej - zgodny ze specyfikacją i filtr jakiś markowy ale nie z symbolem producenta. Po jakimś czasie coś w aucie się stało i ASO odmówiło naprawy gwarancyjnej z uwagi właśnie na ten filtr.
                              Może w Europie zachdniej nie ma problemów ale nasz kraj jest chory. Aby oszczędzic sobie takich przygód JA przywożę tylko olej a filtr biore w ASO - dużo droższy nie jest.
                              Zresztą za 3 tygodnie kończy mi się gwarancja a żona odebrała auto przedwczoraj z naprawy gwarancyjnej - wymiana nastawnika wałka rozrządu i nikt mi nie kwestionował niewłaściwych częścich przy przeglądach.

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Tak pewnie Mitusbishi :lol:

http://www.mitsubishi-zlom.pl/ - to nie jest jednostkowy przypadek

Prawda jest taka, ze filtr Manna jest wkladany do VW i nie tylko Manna. Ma oznaczenia Mann z ich numerem a obok jest znaczek VW i numer VW. Tak samo jest z Fagiem
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• LUKI
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5776

byłem dziś w ASO i mają dla mnie części, także we wtorek umówiony serwis i będzie wymiana przewodów paliwowych na nówki sztuki oraz dołożą piankę w jedno miejsce, żeby już nie terkotały :!:

oglądałem tą całą ich procedurę jak mają to robić, centralnie dostali prezentację a w niej zdjęcia z dokładnym opisem co i jak :!:
                                  nawet w pod jednym zdjęciem był komentarz, że tą czynność ma wykonywać dwóch serwisantów

niestety nie pozwolili zrobić fotki, scan, etc, bo jak mi wytłumaczył mój magik, TYLKO DO UŻYTKU WEWNĘTRZNEGO :!:

jak będę we wtorek to poproszę go o TPI tej akcji, żebyście nie musieli kursować od ASO do ASO i słuchać komentarzy, że w CAXA tak musi być

ale wiem gdzie ma być ta pianka :!: także jak będzie dogodny dostęp to z kowal 2002 zrobimy jakieś fotki i wrzucimy w temat

Komentarz

• Tichy
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 544

LUKI, byłoby super, czekamy na wrzuty...

Komentarz

• pietro
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 9

LUKI, zdajesz sobie sprawę jaka odpowiedzialność ciąży na Tobie - :lol: społeczność CAXA na całym świecie :lol:

Komentarz

• LUKI
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5776

Tichy, pietro postaramy się to jakoś ogarnąć z kowal 2002

Komentarz

• idas
                                          Elegance
                                          • 2006
                                          • 828

LUKI, czy ta akcja dotyczy wszystkich aut, czy moze tylko wypuszczonych do jakiegos czasu?
                                          VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                          VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• LUKI
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5776

idas, nie wiem tego, ale zapytam jak będę we wtorek

moja CAXA jest końcówką 2010

Komentarz

• Set
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 113

Zamieszczone przez OctaviaFLKrak

4,4 jest mozliwe, raz sie tylko udało, na odcinku ok 300km. predkości pomiedzy 70-90. Aha i nie było to w Polsce Ten wynik to zasługa maks płynnej jazdy i 6 biegu.

70 km na 6 biegu ... ?? :diabelski_usmiech

Komentarz

• piociel
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 526
                                                • Volkswagen

Zamieszczone przez Set

70 km na 6 biegu ... ?? :diabelski_usmiech
                                                To nie TDI...Spokojnie da rade się toczyć 70 km/h na 6.
                                                Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                                Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• piramida
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 12222
                                                  • Superb III (3V3)

Panowie, jezdzijcie nawet 50 na 6 biegu a zejdziecie do 2.5l/100 :diabelski_usmiech
                                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• piociel
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 526
                                                    • Volkswagen

piramida,
                                                    Ja nie z tych. Tylko mówię, że się da.
                                                    Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                                    Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

Pracuję...