[O2] Octavia II - pytania przed zakupem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojteko
    Ambiente
    • 2012
    • 128

Wydaje mi sie,że jesli kola by byly nie wywazone dobrze to i na luzie przy 130 by drżała kierownica,a na luzie nie drży.no nic jutro zobacze poduszke silnika oraz gumy na przegubach.Ale czy macie pewność ze to mogą byc przeguby?Czy oprócz tego możę byc cos innego jeszcze?
    O1 z 1.8T AGU na K03-052 = 242KM i 333Nm
  • gontash
    Classic
    • 2011
    • 15

Witam,

Szykuję się na zakup Octavi II z 2007-08 i mam w związku z tym kilka pytań. Przewertowałem internet w celu poszerzenia wiedzy na temat tego modelu i szczerze mówiąc mam już mieszane uczucia.

1. Jaki silnik TDI wybrać. Przymierzam sie do tej podstawowej jednostki 105 konnej. Zależy mi głównie na dobrej bezawyryjności, taniej eksplatacji no i w miarę nie najgorszych osiągów.

2. Jak jest z zawieszeniem. Różnych opinii się naczytałem i często natknoneł się na komentarze typu: Twarde i mało komfortowe, i do tego coś stuka.

3. Wykończenie wnętrza. Ogólnie wnętrze mi się podoba ale nie wiem jak jest z jakością wykończenia. Podobno plastiki trzeszczą, sa podatne na zarysowania i ogólnie są niskiej jakości. Czy to prawda???

4. Słabe wygłuszenie wnętrza ?? Auto głośne wewnątrz??

5. Jakie są główne bolączki auta i na co głównie zwrócić uwagę podczas zakupu?

To chyba główne moje wątpliwości co do tego auta, powstałe poprzez przewertowanie internetu na temat Octavi . Proszę o obiektywne odpowiedzi.

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

gontash, Ja Ci powiem bierz 1.9 tani w eksploatacji mnie awaryjny od reszty(tylko zaraz będzie pewnie kłótnia na ten temat, prawda taka jest że jak się trafi to będzie jeździł), i jako tako to jedzie
      Jak się przesiadłem z wolnossaka to była to dla mnie torpeda :diabelski_usmiech

Na temat wygłuszenia to ile osób tyle zdań, każdy ma inne odczucia. Dla mnie jest ok

A reszta to jakieś pierdoły. Jak ktoś chce sobie pływać to niech sobie kupi francuza na gruszkach i będzie miód, albo r-klasę.
      Dla mnie zawieszenie jest idealne, nawet po wymianie gum od cupry. Jest twardo, ale za to samochód prowadzi się idealnie, a to się dla mnie liczy.
      Jeśli coś stuka to jest do zrobienia i tyle. Ja gumy zmieniłem bo trochę stukała lewa strona, a jak komuś mówiłem to twierdzili że jest ok, w warsztacie też popatrzyli i niby ok, a jak zdjęli gumy to od środka były już trochę zjechane

Plastyki są ok, te na progu lubią złapać rysę, ale trzeba konkretnie przejechać czymś

Na temat bolączek to było sporo razy na forum
      Trzeba sprawdzić wszystko od A do Z :diabelski_usmiech

A i nie wertuj po jakiś głupich portalach, tylko szukaj na forum. Tu znajdziesz najwięcej prawdziwych informacji :P

Jedni uważają B6 za ideał w klasie, a przed chwilą rozmawiałem z kuzynem i oglądałem jego X5
      Powiedział że passat B6 który ma służbowy dla siebie to jakieś nieporozumienie, wiec wiesz....

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez gontash
        1. Jaki silnik TDI wybrać. Przymierzam sie do tej podstawowej jednostki 105 konnej. Zależy mi głównie na dobrej bezawyryjności, taniej eksplatacji no i w miarę nie najgorszych osiągów.
        jakie sa Twoje roczne przebiegi ?? Bo jeśli ma to byc auto głownie do jzdy miejskiej do wybór diesla jest od poczatku chybiony.
        2. Jak jest z zawieszeniem. Różnych opinii się naczytałem i często natknoneł się na komentarze typu: Twarde i mało komfortowe, i do tego coś stuka.
        Kto ci takich głupot nagadal??? Skoda własnie nie jest twarda. Jest dokłądanie tka jka byc powinna - ani za twarda jak np. seat, ani za miękka i przynajmniej u mnie (ale myslę ze u kolegów też) nic nie stuka ni nie puka w zawiasie. A wiem co piszę, bo przesiadałem sie na Skodę z ... Renault i jeśli po tkiej przesiadce nie jest mi w O II za twardo to znaczy że skoda nie ma zbyt twardego zawiasu.
        3. Wykończenie wnętrza. Ogólnie wnętrze mi się podoba ale nie wiem jak jest z jakością wykończenia. Podobno plastiki trzeszczą, sa podatne na zarysowania i ogólnie są niskiej jakości. Czy to prawda???
        a to to juz wogóle nie wiem zkąd wziąłeś Bo wnętrze O II nie dość, że wykoanne jest z bardzo dobrych gatunkowo platików, to jest jeszcze świetnie zmontowane i absolutnie nic w nim nie trzeszczy. Plastiki NIE SĄ absolutnie podatne na zarysowania !! Najlepiej usiądz w O II i sam się przekonaj, że to co gdzieś tam wyczytałes to brednie jakich mało !!

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 15:21 ]
        W rocznikach które sa w twoim zainteresowaniu nie znajduję jakichś większych bolączek (wczesniej były to np. uszczelki drzwiowe wycierajace lakier, ale to poprawiono).
        Powiem ci tyle. Ja mam O II 1.6 MPI elegance z 2007 r. od nowości i pierwszą awarią tego auta było przetarcie się 3 tygodnie temu (z wiec po 3,5 latach eksploatacji) taśmy can za kierownicą. Na gwarancji miałem wymieniony znaczek Skody na tylniej klapie oraz uszczelkę tylniej wycieraczki i ... to absolutnie wszystkie "awarie" w moim aucie przez okres 3,5 roku użytkownia.
        Czarny Elegance

Komentarz

• gontash
          Classic
          • 2011
          • 15

jakie sa Twoje roczne przebiegi ?? Bo jeśli ma to byc auto głownie do jzdy miejskiej do wybór diesla jest od poczatku chybiony.
          No muszę się liczyć z przejazdem 50 - 60 tyś. rocznie. Głównie trasy.

Jaką żywotność mają te silniki ???

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

gontash, i jeszcze jedna sprwa. Jak będziesz kupował używaną skodę to pamiętaj o jednym - tanie mięso to psy jedzą Dobry i zadbany samochód MUSI dobrze kosztować. Nie ma cudów. Nikt ie odda ci światnie utrzymanego auta z małym przebiegiem za połowę jego wartości. Takze wystrzegaj się tzw. okazji cenowych, bo w ogólnym rozrachunku będą cię one drooooogo kosztowały

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 15:36 ]
            No muszę się liczyć z przejazdem 50 - 60 tyś. rocznie. Głównie trasy.

Jaką żywotność mają te silniki ???
            No to szukaj zadbanego 1.9 TDI. Jesli kupisz porzadne i zadbane auto z tym silnikiem to mysle ze spokojnie 350-400 tys km ten silnik powinien posłuzyć.
            Tylko nie żałuj pieniędzy na kupno auta.
            Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

a można jeszcze w ogóle zamawiać 1,9TDI do produkcji :?:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

szkoda, kolega szuka używki z lat 2007-2008
                Czarny Elegance

Komentarz

• grzesk
                  Rider
                  • 2010
                  • 296

Zamieszczone przez szkoda
                  To się okaże bo jeszcze nie ma nowego cennika. W obecnym cenniku wyprzedaży rocznika 2010 nadal widnieje 1.9 TDI.
                  SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez grzesk
                    To się okaże bo jeszcze nie ma nowego cennika. W obecnym cenniku wyprzedaży rocznika 2010 nadal widnieje 1.9 TDI.
                    no tak, to że coś tam pozostawało to jasne, ale nie wiem jak z nowymi...

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 15:49 ]
                    Zamieszczone przez Big
                    szkoda, kolega szuka używki z lat 2007-2008
                    aaa, no tak, nie było pytania :!:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• gontash
                      Classic
                      • 2011
                      • 15

gontash, i jeszcze jedna sprwa. Jak będziesz kupował używaną skodę to pamiętaj o jednym - tanie mięso to psy jedzą Dobry i zadbany samochód MUSI dobrze kosztować. Nie ma cudów. Nikt ie odda ci światnie utrzymanego auta z małym przebiegiem za połowę jego wartości. Takze wystrzegaj się tzw. okazji cenowych, bo w ogólnym rozrachunku będą cię one drooooogo kosztowały
                      Zamierzam przeznaczyć na to auto do 38 tyś zł. Według Ciebie zadbana Octavia ile może kosztować ??[/quote]

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

szkoda, ale po co chłopakowi robicie off topa z jego watku ??!! Chłopak chce kupić UŻYWKĘ z lat 2007-08 wy tu o ... nowych :shock:

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 15:55 ]
                        Zamierzam przeznaczyć na to auto do 38 tyś zł. Według Ciebie zadbana Octavia ile może kosztować ??
                        [/quote]
                        No to sorry ale za te pieniadze raczej nie znajdziesz dobrej i zadbanej O II z 2007 r. no chyba, że moze trafisz jakiegoś Minta czyli najubozszą wersję. Jesli chciałbyś myślec o bogatszych wersjach z udokumentowną przeszlością, zadbanych i z przebiegiem powiedzmy do 100 tyś km to musiałyś na zakup przeznaczyc jakieś minimum 41-42 tyś zl, nie mówiąc już o 2008 r.
                        Ja wiem, że na allegro znajdziesz dziesiatki ofert O II z 2007 r. za ... 35-36 tys zł ale nawet nie chce mi się pisac jak wygladają te "okazje" cenowe.
                        Powiem ci, że moje auto - Octavia II 1.6 MPI elegence z lipca 2007 r. - do ubezpieczenia zostala wyceniona na .. 41 tys zł, a jak wiadomo wycena ubezpieczyciela jest z reguły trochę zaniżona
                        Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez Big
                          no chyba, że moze trafisz jakiegoś Minta czyli najubozszą wersję
                          no właśnie, moją bym puścił chyba za tyle z pocałowaniem ręki

Zamieszczone przez Big
                          38 tyś
                          Zamieszczone przez Big
                          40-41 tyś zl
                          na dobrą sprawę to już jest żadna różnica te 2-3tys...

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 16:04 ]
                          a tak co do konkretów to bym się pewnie specjalnie nie zastanawiał:

:lol:
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• gontash
                            Classic
                            • 2011
                            • 15

Celuje w auto z Polską historią, no i szczerze mówiąc napotkałem sie na auta (w prawdzie nie za 34 tyś rocznik 2007 zciągniety z DE) poniżej 40 tyś z polską książką serwisową. Szukam Octavii z przebiegiem do 140 tyś km. Za te poniżej 100 tyś km faktycznie niektórzy sobie krzyczął powyżej 40 tyś zł, nawet do 47 tyś zł.

Komentarz

• Big
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 6389

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=43630
                              No ja chyba też nie
                              Co prawda o auto o rok starsze niż zakładał kolega, bo z 2006 r. ale zadbane, dobrze wyposazone, z pełną histrorią i z akceptowalnym przebieiem ( a co wazniejsze ORYGINALNYM !!).

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 16:11 ]
                              Za te poniżej 100 tyś km faktycznie niektórzy sobie krzyczął powyżej 40 tyś zł, nawet do 47 tyś zł.
                              No ja np. swojej w tym momencie z mniej niz 43-44 tys bym nie sprzedał.
                              Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez Big
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=43630
                                No ja chyba też nie
                                Co prawda o auto o rok starsze niż zakładał kolega, bo z 2006 r. ale zadbane, dobrze wyposazone, z pełną histrorią i z akceptowalnym przebieiem ( a co wazniejsze ORYGINALNYM !!).
                                ale kolega powinien być czujny jak borsuk bo naciągaczy i naganiaczy nie brakuje
                                i tym sposobem przejedzie mu przed nosem fajne auto :szeroki_usmiech
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• grzesk
                                  Rider
                                  • 2010
                                  • 296

Zamieszczone przez Big
                                  szkoda,
                                  No to sorry ale za te pieniadze raczej nie znajdziesz dobrej i zadbanej O II z 2007 r. no chyba, że moze trafisz jakiegoś Minta czyli najubozszą wersję. ...
                                  No bez przesady MINTy nie są złe. Zależy co kto potrzebuje. Ja bym się cieszył z takiego MINTa. Jest tam wszystko co niezbędne.

Pozdrawiam
                                  SKODA Rapid 1.2 TSI 105 KM

SKODA Fabia I 1.2 12V HTP 64 KM

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Kowal, jakiś procent od sprzedaży dla mnie i Big'a jakby co :idea:
                                    (pamiętasz jak się umawialiśmy :?: )
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Zamieszczone przez grzesk
                                      No bez przesady MINTy nie są złe. Zależy co kto potrzebuje. Ja bym się cieszył z takiego MINTa. Jest tam wszystko co niezbędne.
                                      A gdzie ja napisaem, że Minty nie są fajne Kolego czytaj ze zrozumieniem !!
                                      Kowal, jakiś procent od sprzedaży dla mnie i Big'a jakby co
                                      O to, to, to. Dobrze gadasz Szkoda
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

Big, szkoda, wy naciągacze !!! To miała być tajemnica! Teraz muszę podnieść cenę o wasz %.

A tak na serio. gontash w poniedziałek odbieram auto z Marana i w zasadzie będzie je można oglądać / objeżdżać. Jak jesteś zainteresowany kupnem ( nawet niekoniecznie mojej ) to zapraszam nawet tylko "pooglądać"...
                                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• gontash
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 15

Kolego szkoda właśnie próbuje się skontaktować z Kowal 2002. Nie powiem, interesuje mnie jego autko. Jak masz do niego tel. to podeślij na PW.

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

w tym przedziale to ciężko będzie znaleźć coś konkretnego :diabelski_usmiech
                                            moja 2007 i 130 nalatane i nie wiem czy poniżej 47 bym puścił :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez kowal 2002
                                              to zapraszam nawet tylko "pooglądać"...
                                              i będziesz wiedział jak powinna wyglądać O2 z takim przebiegiem.
                                              jak chcesz zobaczyć jak wygląda z przebiegiem 99kkm to zapraszam do mojej, ale podejrzewam, że tak samo :szeroki_usmiech

Kolego szkoda właśnie próbuje się skontaktować z Kowal 2002. Nie powiem, interesuje mnie jego autko. Jak masz do niego tel. to podeślij na PW.
                                              wal prosto do niego, skontaktujesz się przez forum i nie przejmuj się naszymi żartami za bardzo

[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 16:35 ]
                                              Zamieszczone przez abstinent
                                              moja 2007 i 130 nalatane i nie wiem czy poniżej 47 bym puścił :diabelski_usmiech
                                              tak to se możemy gadać i pozostać z naszymi wspaniałymi pojazdami do końca życia, co właśnie planuję
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• beaviso
                                                Elegance
                                                • 2010
                                                • 767
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Re: Octavia II - pytania przed zakupem

Krótko: 1.9 TDI daje radę. Ogólnie bezawaryjne, jedne z najbardziej oszczędnych, osiagi takie sobie - jednym starcza, innym nie. Jak ktoś potrafi jeździć, bo w życiu nauczył się jazdy samochodami o niewielkiej mocy, to będzie zadowolony. Jak ktoś od początku jeździł silnym autem, to będzie kręcił nosem. Ja mam za sobą i Poloneza i Golfa 60 konnego i Xsarę 1.4 75 KM, więc dla mnie te 1.9 TDI 105 KM jeździ w miarę ładnie. Ale momentami ma wyraźne braki, trzeba jeździć z głową. Jazda dieslem 140-150 KM to już wyraźna różnica i większy komfort.

Samochód na oponach 15 cali nie jest wcale twardy. W porównaniu do takiej Laguny I owszem jest twardszy, ale już w porównaniu do Vectry C na oponach 17" i Mazdy 6 również na 17" auto zachowuje sie dość komfortowo. Podróż nim nie męczy. Dla dużego chłopa siedzenia są trochę mało komfortowe na dłuższych dystansach (powyżej 300-400 km), ale mimo wszystko zasługują co najmniej na ocenę dostateczną. Trakcja samochodu bardzo dobra, prowadzenie precyzyjne, auto dość zwinne, a wspomaganie doskonale dobrane. Lepiej niż w Vectrze C.
                                                Nic nie stuka. Jeśli stuka, to pora udać się do serwisu wydać złotóweczki na wymianę wypracowanych elementów zawieszenia. A i tak należy do tych trwalszych.
                                                Odgłosy wydaje - jak jest sucho to skrzypi na leżących policjantach. Aktualnie jest mokro i wilgotno i na jakiś czas zapomniałem o tej dolegliwości.

Ani nie są niskiej jakości, ani nie sprawiają takiego wrażenia. Jestem bardzo dobrego zdania o wnętrzu mojej O2, bardzo solidne i przemyślane miejsce pracy i podróży, szkoda tylko że nie ma weluru na siedzeniach. U mnie od początku bolączką był brzęczący schowek na konsoli, ale został za pierwszą reklamacją nasmarowany, a za drugą wymieniony na nowy, który jest cichy jak należy. Poza tym OK. Po 60 kkm nic w konsoli, ani w siedzeniu kierowcy nie trzeszczy (a mam lekko 100 kg).

4. Słabe wygłuszenie wnętrza ?? Auto głośne wewnątrz??
                                                Raczej tak. Powyżej 120 km/h szum powietrza jest bardziej dokuczliwy niż np. w Vectrze C lub starej Lagunie I. Silnik TDI jest głośny, ale można się przywyczaić, ma to nawet swoisty urok. Przeszkadza jedynie przy długotrwałej jeździe z v większa niż ok. 150 km/h (autostrada).

Samochód został ostatnio wyróżniony przez jedną z niemieckich organizacji za najniższy odsetek usterkowych egzemplarzy w kategorii samochodów z przebiegiem od 100k do 150kkm. To o czymś świadczy. Ewidentnie słabych punktów i typowych usterek nie ma, wszystko zużywa się raczej równomiernie (mowa o wersji 1.9 TDI). Dlatego szukaj egzemplarza ogólnie dobrze utrzymanego.

M.
                                                666 4U

Komentarz

• kowal 2002
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 5161

gontash, masz chyba wyłączone odbieranie PW bo ciągle wisi u mnie w skrzynce do wysłania. Tel. kom do mnie 692 451 809.
                                                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...