[ Dodano: Nie 08 Maj, 11 20:58 ]
wczorajsza niespodzianka po myciu :cry:
już zrobione zaprawką, od pasażera też było ale kilka małych punkcików
Czy może to być skutek braku fartuchów przeciwbłotnych (chlapaczy)?
W moim przekonaniu taki fartuch chroni nie tylko przed błotem, ale także przed kamykami, ktore mogą powodować takie odpryski.
Polon, na pewno by nie zaszkodziły, ale aż takiego wpływu raczej nie mają
Na trzecim zdjęciu widać takie małe wypryski, które z czasem pękają
Te wypryski w małych ilościach(ok 3-4szt) pojawiają też się w dolnych częściach drzwi, w większości na tylnych.
Niestety ale lakier w OII pod względem wytrzymałości to dla mnie porażka.
A szkoda, bo samochód fajny
abstinent, nic tylko szukać Scouta na następne autko, z tymi wszystkimi plastikami na progack i nadkolach... :?
Ja bym proponował założenie chlapaczy po naprawie tych uszkodzeń lakieru. Wg mnie to wygląda to na uszkodzenie mechanicznie (tzn od uderzeń kamieni). Jeździsz po bocznych drogach to koniecznie chlapacze.
Czy może to być skutek braku fartuchów przeciwbłotnych (chlapaczy)?
W moim przekonaniu taki fartuch chroni nie tylko przed błotem, ale także przed kamykami, ktore mogą powodować takie odpryski.
Zamieszczone przez abstinent
na pewno by nie zaszkodziły, ale aż takiego wpływu raczej nie mają
Mają, mają. Od dobrych kilkunastu lat zawsze montuję chlapacze - i z przodu dla siebie, i z tyłu - dla tych co jadą za mną oraz dla siebie (tylna szyba). Sam masz na zdjęciu wyraźnie widoczną oponę, to gdzie leci cały brud, kamyki, piasek wyrzucane z niej w czasie jazdy? nie na widoczną obok karoserię przypadkiem?
Nie twierdzę że nie leci
Przeważnie unikam kamieni itp chociaż ostatnio robili u nas kanalizacje, i na razie został kliniec, ale zawszę jadę powoli na 1-ce
Zastanawiają mnie te wypryski
Od kamieni i błota to one raczej nie są :lol:
Chlapaczy raczej nie będę zakładał, ale jakaś folia to na pewno będzie
Dziwne że fabrycznie nie dają tak jak z tyłu :|
Przeważnie unikam kamieni itp chociaż ostatnio robili u nas kanalizacje, i na razie został kliniec, ale zawszę jadę powoli na 1-ce
Zastanawiają mnie te wypryski
Nie masz szans na uniknięcie małych kamyczków, których pełno na drogach - zwłaszcza po zimie. Wypryski mogą być po mikrouszkodzeniach lakieru - właśnie kamyczkami + woda + sól
[ Dodano: Pon 09 Maj, 11 12:47 ]
Chlapaczy raczej nie będę zakładał, ale jakaś folia to na pewno będzie
abstinent, w paru samochodach spotkałem sie z podobnymi ubytkami lakieru, w moim przypadku był to całkowity brak tzw chlapaczy. np: w Fiacie Panda (nie zamontowałem wogole) przyjezdzam na przeglad rejestracyjny, a znajomy mnie woła i pokazuje wyryte dosłownie do gołej blachy prog na jakiejs 10-15 cm długosci, nigdy tam nie zagladałem, ale napewno nie stało sie to świeżo i rdzy nie było widac wiec ocynk pozostał naszczescie.
Nic tylko umyc dokładnie , wysuszyc, leciutko wydrapac odstajace elementy , zrobic zaprawki i założyc chlapacze. Mysle że pomoże, chodz chlapacze (chyba "style" <--model) sa dośc krotkie , ale daja rade.
Abyś się nie zdziwił. Kamienie odbiły lakier miejscowo a resztę woda z piaskiem wypłukała. Zjawisko podobne do piaskowania. :wink: Chyba wiesz na czym polega.
[ Dodano: Pon 09 Maj, 11 13:50 ]
Dziwne że fabrycznie nie dają tak jak z tyłu :|
Z tyłu fabrycznie nie masz chlapaczy, a przynajmniej u mnie nie było.
Byłem dzisiaj w serwisie w Tychach, pooglądali zrobili zdjęcia i zaczęli działać w mojej sprawie. Odpowiedź mam dostać w przyszłym tygodniu. Ze wstępnych ustaleń to do wymiany będą uszczelki i tu mam pytanie odnośnie malowania bo powiedzieli, że będzie malowany cały bok oprócz dachu, czy Wam tez tak to malowali??? Bo mi się nie widzi malowanie całego boku. abstinent,
Pisałem ,że auto jest serwisowane i ostatni serwis miało w styczniu tego roku czyli gwarancja na perforacje nadwozia obowiązuje przez 12 lat wg. książki, bo ten pan w serwisie powiedział, że to jest już zaliczone jako perforacja.
Ogólnie powiedzieli, że problem jest im znany bo sam kierownik serwisu miało to samo i tez to miał robione w swojej OII. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie bo te uszczelki to porażka :evil:
Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm
Maicroft, i co zostawiłeś to tak? Bo dla mnie to nie jest normalne , żeby w auto które mam teraz 4 lata miało tak wytarty lakier od uszczelek i ewidentnie widać, ze to jest od uszczelek bo wytarcie jest na całym obrysie drzwi, a nawet na uszczelkach w paru miejscach są przetarcia więc nie mogą zaprzeczyć, że sami sobie to zrobiliśmy. A jeżeli regularnie serwisujesz auto to masz gwarancje dalej na perforacje. Sami przyznali, że ewidentnym problemem u mnie są te właśnie uszczelki. A druga sprawa jest taka, że ja mam z tym problem, Ty i jeszcze na pewno kilka osób się znajdzie i wtedy możemy się zebrać i działać w tej sprawie. warunek jest na pewno taki, że auto musi być serwisowane i to nie podlega dyskusji, bo za nim zaczęliśmy wogóle rozmowę to sprawdzał książkę serwisowa i w bazie historie pojazdu bo bez tego ani rusz :twisted: Jeżeli zaczną kręcić to będę sprawę dalej poruszał. Także tak jak ktoś to już tu napisał trzeba się zebrać do kupy i działać bo wtedy mamy większe szanse że coś załatwimy.
[ Dodano: Pon 09 Maj, 11 19:47 ]
Ja zaraz zapytałem się jak to będzie gdy zgodzą się namalowanie, to czy wymienia uszczelki bo zaraz będzie to samo i powiedzieli, że tak ale trzeba czekać na decyzje z centrali bo każdy przypadek jest niby rozpatrywany indywidualnie.
rezon, a jak u Ciebie wyglądało to malowanie?? Cały bok Ci zrobili czy tylko te wnęki? Widać bardzo, że malowane było ?
Jeszce z ciekawości oglądałem uszczelki w OII tour, która stała w salonie i zauważyłem, że ta, gdzie mam wytarty lakier na przednich drzwiach w rogu u góry to te nowe uszczelki są w tym miejscu już odpowiednio wycięte i wyprofilowane więc chyba wiedzieli po co to robią i że problem jest, a może był 8)
A co ma do tego regularne serwisowanie w ASO skoro ten problem dotyczy wszystkich użytkowników octavii ze starego typu uszczelkami .
Ja będę też walczył o wymianę uszczelek oraz lakierowanie wnęk , jak nie będzie wyjścia to list do TVN Turbo i niech się tłumaczą przed kamerami :evil:
No bo to jest niby warunek gwarancji, że auto ma być serwisowane. Już nie chciałem z nimi tam dyskutować bo przyjdzie jeszcze na to pora. Jest już nas trzech więc w razie czego trzeba zbierać siły na walkę :diabelski_usmiech z SAP
Ja nie mam książki na bieżąco bo jestem z wykształcenia mechanikiem samochodowym i sam sobie serwisuję
Wiem że to jest ich wymówka aby zbyć klienta ale tak łatwo im nie odpuszczę :P
Niedawno rozmawiałem telefonicznie z różnymi ASO i właśnie padł ten sam argument że książka musi byc na bieżąco ale w Gdańsku jeden z serwisów powiedział że książka ich nie interesuje :shock: bo jest to wada fabryczna i skoda poniekąd się do tego przyznała :roll:
I teraz pytanie jak to do jasnej cholery mam rozumieć :? każdy gada jak chce
Słuchaj powiem Ci tak, oni wszyscy bazują na tym, że ludzie do końca nie znają swoich praw i zawsze znajdą jakaś wymówkę. Oni przechodzą odpowiednie szkolenia z technik manipulacyjnych. Najgorsze to jest podwinąć ogon i nie upominać się o swoje. Mam nadzieje, że mi to zrobią bo ich podstawowy warunek spełniam auto serwisowane jest co 15 tyś.km więc do tego nie mieli zastrzeżeń. Jeśli zaczną kręcić to jadę do rzeczoznawcy i uderzam ze sprawą do rzecznika ochrony praw konsumenta bo jak tak dalej pójdzie to te uszczelki upi**dolą mi progi :evil:
Xan86, widać że różnie to jest z tymi uszczelkami
U mnie nie ma aż takiej tragedii
O jakiś zbiorowym piśmie można pomyśleć, jak nie pomorze to może tvn się zajmie
W końcu już maja wprawę w boju ze SAP :diabelski_usmiech
Ja zgłosiłem ale odpuściłem, nie było z kim rozmawiać bo akurat się rozmijałem z panem od lakieru
I dziwie się że uznali to jako perforacja
Zobaczymy co powiedzą. Na razie to były tylko wstępne ustalenia między nami. Odpowiedź mam dostać w przyszłym tygodniu.A jak nie to trzeba będzie działać i tak jak napisałeśabstinent, pasowało by pomyśleć o jakimś zbiorowym piśmie.
Komentarz