Zamieszczone przez leszekmw
Odgrzybianie klimy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez shadoNo więc mały update.
Kupiłem na Allegro ozonator za 330PLN z wysyłką. 2 sesje po 30min. Nie czuć śmierdzenia z klimy (dawniej waliło starą szmatą). Wygląda więc na to, że nawet te najtańsze urządzenia zdają egzamin.
No ale jak wygląda taka sesja??
pozdrawiamech...
TomikT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoNo więc mały update.
Kupiłem na Allegro ozonator za 330PLN z wysyłką. 2 sesje po 30min. Nie czuć śmierdzenia z klimy (dawniej waliło starą szmatą). Wygląda więc na to, że nawet te najtańsze urządzenia zdają egzamin.
Komentarz
-
-
witam
ja rowniez nabylem pare miesiecy wstecz ozonator z osuszaczem - odpowiednik ozonera FM500 (za ok 500zl).
I "TO" DZIAŁA :lol:
Świetna sprawa taki ozonator. Mozna go stosowac cyklicznie do odgrzybiania klimy, usuwania nieprzyjemnych zapachów, sterylizacji, odświezania wnetrza samochodu itp.
Walczyłem nim z usunieciem zapachu nikotyny (poprzedni wlasciciel - palacz).
Po ok 10 sesjach 60-minutowych praktycznie zapach zniszczyłem
Poza tym na tylnych siedzeniach czesto woze duzego psa mysliwskiego (ogar)- oczywiscie na specjalnej macie dla psów i zapiętego w pasy :szeroki_usmiech
Takie zwierze potrafi sie zestresowac, poślinic, itp.
Po wycieczce wystarczy włączyć ozonator na 30 minut i 10-15 minut wietrzenia - powietrze jak na pływalni:diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Pytanie do forumowiczów którzy zakupili ozonatory czy warto??
Mam w rodzince 5 aut i zastanawiam się nad zakupem ozonatora tylko czy one nie są za słabe??
Czy ktoś wie jakiej wydajności mają w serwisach ?? Te które znalazłem w rozsądnej cenie to mają 300,400 max 500 mg/h. Pytanie czy to wystarczy?
kilka przykładów:
Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
W Gdańsku, w Nagengast używają FM300. Usługa kosztuje 70zł za 30 minut.
Na następny sezon opłaci się zakupić urządzenie wspólnie ze znajomym.
Prawdopodobnie będziemy celować w FM300s - parametry te same co FM300, tylko obcięte o programator czasowy. Za ~100zł różnicy mogę nastawiać timer w telefonie
//edit
Jeszcze poszukałem dodatkowego info o FM300 i wypada na to, że występuje w trzech wersjach:
FM300s - 300mg o3 / h, brak timera
FM300 - 300mg o3 / h, timer
FM300p - 400mg o3 / h, timerW oczekiwaniu na 2.0 tsi w O3 scout...
Komentarz
-
-
Panie i Panowie zakupiłem sprzęt
pytanie jest tylko jedno
włączam dmuchawę, obieg wewnętrzny, wkładam rurkę przez uchyloną szybę, włączam ozonator i pytanie włączać klimę czy nie włączać???
bo opinie są różne
Ma ktoś schemat obiegu powietrza w O1 ??Skoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mlac... włączać klimę czy nie włączać[/b]???
bo opinie są różne...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Mlac
Przy ostatnim odgrzybianiu zauważyłem, że gość w serwisie po podłączeniu przewodów
(kontrola ilości czynnika) climatronic ustawił na max czyli min. temp. na 10 minut. Później wyłączył klime i na ostatnie 10 minut dał max grzanie. Czy tak to powinno być bladego pojęcia nie mam. Sam jestem ciekaw jak to powinno być tak solidnie zrobione.
Tak naprawdę nikt jeszcze nie udowodnił że ozonowanie naprawdę kilim grzybkiNIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez watchmanPrzy ostatnim odgrzybianiu zauważyłem, że gość w serwisie po podłączeniu przewodów
(kontrola ilości czynnika)
podejrzewam że badał Ci ciśnienie jakie robi sprężarka..., do odgrzybiania nie ma potrzeby podłączania przewodów serwisowych... . ewentualnie sprawdzał Ci ciśnienie jak powiedziałem wczesniej a następnie osuszał parownik do odgrzybiania. ja moich klentów prosze zeby podczas jazdy do mnie jechali bez klimy / zazwyczaj pamiętam :roll: /
odgrzybiamy bez klimy , chyba ze mamy jakiś potężny ozonator... , mam zamiar zakupić takie coś w przyszłym roku jak dożyję.. :wink:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwZamieszczone przez watchmanPrzy ostatnim odgrzybianiu zauważyłem, że gość w serwisie po podłączeniu przewodów
(kontrola ilości czynnika)NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!
Komentarz
-
-
OK czyli jednak bez klimy
W mojej instrukcji to jest jak odpalić urządzenie, względy bezpieczeństwa ITP (jedna strona), ale znalazłem w sieci szczegółową instrukcje do innego urządzenia i są trzy procedury czyszczenia klimatyzacji w aucie.
Dzięki za rady. Ozonowanie za 2 tygodnie u teściów na wsiSkoda Octavia Tour MORE 1.6 TWIN POWER
Yamaha FZ6 s2 Fazer ABS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez watchman... climatronic ustawił na max czyli min. temp. na 10 minut. Później wyłączył klime i na ostatnie 10 minut dał max grzanie. Czy tak to powinno być bladego pojęcia nie mam.
Robi się tak po to by "ozon" przeleciał też przez kanał ciepłego powietrza i nagrzewnicę ( jak klima chłodzi na max to ta część jest odcięta z obiegu )...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Fery, odszukaj wlot powietrza zasysanego pod maską , włóż tam rurkę ozonatora i uszczelnij dookoła szmatą , tylko nie za bardzo bo Ci się wentylator spali , to jedyne wyjście . ewentualni ozonuj każdą kratkę oddzielnie , ozon jest cięzszy od powietrza i będzie sobie schodził w dół powoli .O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
Komentarz