Odgrzybianie klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

przy ultrltradwiękach jest to obojętne.
    iksik2, a jak u Ciebie :?: nic nie piszesz , boję się że ultradżwięki nawet u CIebie nie pomogły
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• iksik2
      Elegance
      S_OCP Member
      • 2006
      • 844

leszekmw, jak nie pisze jak pisze :?: :!: :P Dokładnie 4 posty wyżej
      o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

iksik2, hahaha nie dojrzałem dopisku :!: :!: naprawdę :?: no to się cieszę
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• iksik2
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2006
          • 844

No naprawdę :P Przecież bym Ci reklamy nie robił jak by było coś nie tak :P Ale myślę że profilaktycznie po wakacjach zabieg powtórzę (ultradźwięki) - tak dla pewności. Może przy okazji jakiegoś spota lubelskiego albo coś
          W każdym bądź razie to niesamowita ulga jak po włączeniu silnika (wiatraczków) nie trzeba okien otwierać żeby starą szmatą nie waliło :P

Komentarz

• robkuch
            Classic
            • 2008
            • 3

Kupiłem preparat do dezynfekcji klimy WURTH z wężykiem o długości 80 cm i według instrukcji mam włozyć go w miejsce skąd skrapla sie woda (pod autem). Jest to skoda Octavia II. Czy ktoś jest w stanie powiedzieć mi w którym miejscu znajduje sie ten otwór.

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

robkuch, Trochę "odgrzałeś kotleta" ( ostatni post z 15 lipca 2007 ), ale w sumie to lepsze niż zakładanie nowego wątku...

Ten otwór, a właściwie wylot rurki znajduje się pod podłogą auta, mniej więcej pod tunelem środkowym ( ale raczej od strony pasażera ), jakieś 30 cm od drążka zmiany biegów licząc w stronę przodu auta. Najłatwiej znajdziesz go, gdy odpalisz na maksa klimę. Po kilku minutach powinna już kapać skroplona woda.
              Niestety w OII wetknięcie wężyka od dołu aż do komory parownika ( czyli tam gdzie cały smrodek powstaje ) może być kłopotliwe, bo na samym dole komory parownika rurka jest karbowana i zgięta prawie pod kątem 90st.

Dużo łatwiej będzie się tam dostać od strony filtra p. pyłkowego. Odkręcasz dwie plastikowe śrubki przytrzymujące styropianową osłonę nad nogami pasażera, zobaczysz taką podłużną listwę plastikową ( jakieś 5 na 30 cm ), trzeba ją przesunąć ( chyba w prawo ) i wyjąć do dołu razem z filtrem p.p. Potem wprowadź rurkę od tego preparatu w otwór po filtrze p.p. w stronę środka auta ( w lewo ) na głębokość jakichś 25-35 cm i psikaj ( pewnie to swego rodzaju pianka więc psikasz aż zacznie wyłazić przez otwór po filtrze ) potem załóż ponownie filtr p.p i włącz dmuchawę. Ja taką operację powtarzam dwa razy i praktycznie na następne 9-10 miesięcy jest spokój...

PS.
              Oryginalną odpowiedź pisałem chyba w momencie padu serwera i widzę, że nie doszła więc wysyłam jeszcze raz...
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• robkuch
                Classic
                • 2008
                • 3

Dzięki za informacje! Jutro po pracy zabieram sie do działania. A tak poza konkursem gdybyś był przejazdem zapraszam na browara.Dzięki. Pozdro

Komentarz

• Ramsey
                  Drive
                  • 2007
                  • 73

Polecam ultradźwięki. Robiłem tydzień temu w specjalistycznym warsztacie i od tego momentu ani razu nie poczułem żadnego "przykrego" zapachu z klimy. Jednorazowa sesja 20 minut okazała się zupełnie wystarczająca, chociaż ciekaw jestem na jak długo.
                  Yeah, right.

Komentarz

• iksik2
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 844

Ramsey, ultradźwiękami leszekmw potraktował mi autko poprzednio (rok temu) i do tej pory miałem spokój. A przed tym zabiegiem kilka pianek poległo... Teraz byłem na powtórce sesji (profilaktycznie bo dalej było ok) ale Leszek zainwestował w inny sprzęt (ozonowanie?) więc teraz miałem autko tym czymś potraktowane. Zobaczymy czy będzie jakaś różnica (czyt. czy zacznie śmierdzieć :P )

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

cześć , tak , kupiłem urządzenie do ozonowania i zrobiłem paręnaście samochodów, sądzę że jest to wydajniejesze i skuteczniejsze jeszcze bardziej od ultradżwięków ale jesze o tym napisze , teraz mam zamiar zaprosić klienta który ma taki syf w samochodzie że nic nie daje rady ( w C8 ) , zobaczymy
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

leszekmw, jakie urządzenie kupiłeś?
                        Czy miał ktoś do czynienia z tym tanimi ozonatorami z Allegro (ceny 300-400PLN)?
                        Czy to zdaje egzamin czy to jakieś nic nie warte zabawki?
                        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

shado, kupiłem coś takiego jak z allegro tylko że za 2 razy większa kase , coś 900zł , i z 2 razy większa wydajnością
                          coś takiego

z osuszaczem. tak teraz przejrzałem te aukcje z ozonatorami to 3/4 z nich to raczej śmiecie. sam myślę o zakupie czegoś mocniejszego ale też słyszałem opinie o tych mocnych że są za mocne do samochodów.
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• shado
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 5315
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No ale skoro śmiecie tzn nie sprawdzają się wogóle do klimy samochodowej i to bardziej zabawka czy po prostu trzeba długo robić, żeby cokolwiek odgrzybić i żeby zapach zniknął?

Komentarz

• loru
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4286
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez shado
                              No ale skoro śmiecie tzn nie sprawdzają się wogóle do klimy samochodowej i to bardziej zabawka czy po prostu trzeba długo robić, żeby cokolwiek odgrzybić i żeby zapach zniknął?
                              odgrzybianie klimy u mnie za pomocą ozonatora trwało coś koło 40-50 min
                              O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• shado
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 5315
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak na razie napisałem do dwóch osób, które kupiły na Allegro te cuda po 330PLN i dwie z nich odpisały mi, że urządzenie działa i sprawdza się w 100%.

Komentarz

• aro_40
                                  RS
                                  • 2007
                                  • 1529
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

szczerze? przeczytałem opis tej aukcji i w życiu bym się na to ustojstwo nie zgodził. Czytam te Wasze posty, przeczytałem opis urządzenia i sceptycyzm mi wzrósł do potęgi, choć przecież zachwalacie te urządzonka...
                                  If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• onyx73
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 282

wsadzilem glowe do auta podczas pracy ozonatora bo jakies dokumenty potrzebowalem, niezle zaszczypalo po oczach i sluzowce, a O3 to bardzo niestabilna i reaktywna cząstka za wikipedią http://pl.wikipedia.org/wiki/Ozon

Komentarz

• marax0
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 62

no jak wiadomo Ozon jest wykożystywany w wielu miejscach do czyszczenia - oczyszczenie wody na basenach, sanityzacja pomieszczeń, odkazanie fermentorow itp.
                                      Ja bym nie byl sceptyczny

Komentarz

• romman
                                        Ambiente
                                        • 2009
                                        • 201

350 zł za ozonator, to jakieś 17 pianek do czyszczenia klimy po 20 zł. Odgrzybiając pianką nawet dwa razy w roku, za tą kasę mam odgrzybiania na 8 lat.

Tylko, że ja nie przesadzam z oszczędzaniem i nawet jak na piance jest napisane, że starcza na trzy razy, to i tak wywalam całą na parownik. Jak się nie mieści, to puszczam lekko dmuchawę i jak przeleci przez parownik i wyleci kanałem na skropliny, to powtarzam procedurę.

Po takim odgrzybianiu wszelkie zapachy 'ścierki' zniknęły. Nie wiem co więcej może mi dać ozonator, oprócz tego, że ma ograniczoną żywotność i w ciągu tych 8 lat ze dwa razy by się zużył.

Tak więc IMHO - pianka, mimo że najtańsza, jest równe skuteczna. . Jak ktoś chce ozonować coś oprcz klimy w aucie, to OK, ale kupno tego tylko do ozonowania klimy jest moim zdaniem bez sensu.

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

romman, no chyba, że masz 3 auta to wtedy już wychodzi przynajmniej 60PLN na rok, a ja liczyłem jakieś 90PLN więc już się wraca po 3 latach.

Komentarz

• romman
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 201

shado,
                                            t
                                            Ja myślałem o zakupie wspólnie ze szwagrem. Byłyby 3 auta do ozonowania, ale póki co zrezygnowałem, bo jestem bardzo pozytywnie zaskoczony piankami. Może to i przestarzała metoda, ale jak dla mnie dała idealny rezultat. Póki co nie szukam alternatywnych rozwiązań.

Inna sprawa - raz na kilka lat dobrze jest odświeżyć tapicerkę, co też robisz podczas ozonowania, ale ja to zrobię jak będę za dwa lata uzupełniał czynnik. Wtedy użyję ozonu, ale w warsztacie.

Te urządzenia z allegro za 350 zł wyglądają dość tak... byle jak :-(

Komentarz

• tadfi
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 501
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Witam,
                                              czy ma ktoś może fotkę/rysunek, w którym miejscu jest parownik w O2? Myślałem, że podobnie jak w O1, rozebrałem schowek i ... nic. Ewentualnie kilka zdań jak go odszukać.
                                              Z góry dzięki.
                                              Rysunek znalazłem, vyparnik, to chyba po czesku parownik. Tylko jak się do niego w najprostszy sposób dostać? Z rysunku wyglądałoby, że przez nawiewy przed środkowym schowkiem :?:
                                              TadFi
                                              Breloki, logo na klapę i inne gadżety

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No więc mały update.

Kupiłem na Allegro ozonator za 330PLN z wysyłką. 2 sesje po 30min. Nie czuć śmierdzenia z klimy (dawniej waliło starą szmatą). Wygląda więc na to, że nawet te najtańsze urządzenia zdają egzamin.

Komentarz

• ruwado
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 14909
                                                  • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez shado
                                                  Kupiłem na Allegro ozonator za 330PLN z wysyłką. 2 sesje po 30min. Nie czuć śmierdzenia z klimy (dawniej waliło starą szmatą). Wygląda więc na to, że nawet te najtańsze urządzenia zdają egzamin.
                                                  napisz na jak długo starczy (kiedy smród powróci), bo też myślałem o kupnie tego wynalazku.

[ Dodano: Pon 03 Maj, 10 17:27 ]
                                                  A powiedzcie taką rzecz. Czy można oczyścić (odgrzybić) parownik, nie rozbierając schowka, tylko nawalić pianki w rynienkę filtra kabinowego i uruchomić lekko dmuchawę, żeby przepychała piankę dalej. czy to cos da, czy to głupi pomysł???
                                                  pozdrawiam - Darek
                                                  ​​

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

Zamieszczone przez ruwado
                                                    Czy można oczyścić (odgrzybić) parownik, nie rozbierając schowka, tylko nawalić pianki w rynienkę filtra kabinowego i uruchomić lekko dmuchawę, żeby przepychała piankę dalej
                                                    można , ale jak dobrze pamiętam to dojście do parownik w O1 jest bardzo dobre i najlepsze efekty otrzymasz po podaniu bezpośrednim chemii , o ile masz taka potrzebę.
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...