Odgrzybianie klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gruto
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1265
    • Octavia III (5E3)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

nie ma - jest tylko jeden - kabinowy

Komentarz

• guteq
      Classic
      • 2013
      • 39

gruto, podziękował, przynajmniej rozbierać nic nie trzeba
      Laurin&Klement

Komentarz

• Tobi77
        Rider
        • 2012
        • 509
        • Octavia I combi (1U5)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Filtra nie ma, ale pod schowkiem jest parownik i można go wyczyścić i potraktować środkiem do odgrzybiania.
        Moja Octavia

Komentarz

• terefere62
          Drive
          • 2013
          • 42

Hej znalazłem ten artykuł:

Cytuje za nim:
          "Drugą, popularną metodą jest metoda chemiczna. W tym celu wykorzystujemy urządzenie zwane „czajnikiem”, którego zadaniem jest rozpylanie płynu czyszczącego metodą ultradźwiękową. Płyn poprzez wentylator umiejscowiony w środku konstrukcji wyprowadzany jest na zewnątrz rurką elastyczną podłączoną do urządzenia.

„Czajnik” może współpracować tylko z takimi środkami czynnymi, których specyfikacja chemiczna jest odpowiednia dla rozpylania metodą ultradźwiękową. Warto zatem pamiętać, aby nie stosować w urządzeniu zwykłego środka dezynfekującego czy grzybobójczego. Eksperci zalecają, aby odgrzybianie przeprowadzać w dwóch fazach. Na początku zastosować płyn odgrzybiający, a potem płyn niszczący zapachy."

Spotkał się ktoś z takim odgrzybianiem? Jak ono wygląda bo albo ten artykuł jest dziwny albo po prostu nadaje na innych falach niż ja i za bardzo go nie rozumiem? :evil:
          Octavia I 1.6 75KM 98r.

Komentarz

• Subaru
            Rider
            • 2005
            • 640

terefere62, Kilku kolegów z forum było na ultradźwiękach. Osobiście nie korzystałem, ale jestem niemalże pewien, że najlepszym rozwiązaniem jest czyszczenie mechaniczne. W dalszej kolejności jest stosowanie pianek i innych środków czyszczących, przy czym nie oszczędzałbym na nich bo można zrobic więcej szkody niż pożytku.

Osobiście mam ozonator 7g/h. Służy on głównie do odświeżania wnętrza auta. Wiadomo, że i zabija zapach z parownika, jednak nie daje on tyle co klasyczne czyszczenie. Najlepiej łączyć wszystkie metody
            Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Tobi77
              Rider
              • 2012
              • 509
              • Octavia I combi (1U5)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zdjąłem schowek i co dalej? Jak dostać się do parownika, żeby niczego nie połamać?

Moja Octavia

Komentarz

• trooper
                Rider
                • 2011
                • 525
                • Octavia III combi (5E5)
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Od dołu odkręcić śruby mocujące wentylator, i będziesz miał widok nach links
                Moja Balbina

Komentarz

• Tobi77
                  Rider
                  • 2012
                  • 509
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

A, czyli pod tą gąbką od spodu?
                  Moja Octavia

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

W temacie, choć nie związane z ostatnim pytaniem :szeroki_usmiech .

Ostatnio, z polecenia speców od klimatyzacji domowych, zakupiłem coś co zwie się VIRUSOLVE plus.

Na pierwszy ogień poszły klimy w firmie i muszę powiedzieć, że efekt przeszedł moje oczekiwania :shock: . Nawet taka najgorzej waląca zgniłą szmatą, po 10-12 minutowym zabiegu ( oprysk ze spryskiwacza jakieś 2 minuty i 8-10 minut na działanie środka ) po prostu delikatnie pachniała ( w moim przypadku lawendą, ale jest chyba jeszcze inny zapach albo nawet całkowicie bezzapachowy ).
                    Potraktowałem też swoją klimę w aucie ( choć u mnie dopiero ostatnio czasami przy rozruchu coś potrafiło delikatnie "trącić" stęchlizną ) z podobnym, pozytywnym skutkiem.

Generalnie efekt dużo lepszy od tego czego używałem dotychczas ( pianki, spray WURTH-a, Airco itp ), chociaż dla klienta indywidualnego produkt ma jeden minus - cena za opakowanie. Płyn sprzedawany jest jako koncentrat w 1l opakowaniu po cenie ok. 130 pln. I dużo i mało... Dla jednej osoby może dużo ( choć dezynfekcja klimy też kosztuje w ok. 100-150 pln ), ale z takiego koncentratu uzyskuje się 20 litrów płynu gotowego do użycia ( mieszanie 1:20 z wodą ) a na jedną klimę 0,5 litra powinno spokojnie wystarczyć więc jak się "skrzyknie" większa liczba osób to cena robi się śmiesznie niska.
                    Naprawdę polecam.

BTW.
                    Mówimy oczywiście o dezynfekcji czystego lub prawie czystego parownika ( i jego okolic ). Jeśli klima jest zarośnięta widoczną pleśnią to bez mechanicznego czyszczenia parownika się nie obejdzie i żaden cudowny płyn tu nie pomoże.
                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Subaru
                      Rider
                      • 2005
                      • 640

Tobi77, Jak patrzysz "na wprost" na wentylator to powinny być śruby, najpierw odłącz ten żółty przewód bo wyjdzie Ci tylko sam wentylator (ta cała puszka w środku zostanie, do niej mocujesz wiatrak)

[ Dodano: Wto 20 Sie, 13 08:46 ]
                      kowal 2002, Gdzie kupiłeś ten środek i czym go rozpylałeś?

Komentarz

• lampion
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 198
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CLCB 2.0 TDI CR 140 KM

Koledzy ma ktoś może tutaj konto? http://forum.vw-passat.pl/threads/30...arownika/page5 móże ktoś ten plik pobrać i wrzucić?

Komentarz

• Subaru
                          Rider
                          • 2005
                          • 640

lampion, Podeślij mi maila to Ci wyślę, to wrzucisz na jakiś serwer, bo nie mam nigdzie konta

W mojej opinii lepiej dostac się bezpośrednio do parownika i lać po nim ile wlezie, niż wkładać sondę przez rurkę odprowadzającą...

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

Zamieszczone przez Subaru
                            kowal 2002, Gdzie kupiłeś ten środek i czym go rozpylałeś?
                            Kupowałem w Wa-wie w hurtowni POPULARNA na ul. Kleszczowej 14a.

A do rozpylania używam zwykłego opryskiwacza z Leroy Merlin. Fajnie się nim robi w OII, bo ma długą lancę i można nią ładnie dojść do parownika od strony filtra kabinowego.

Komentarz

• Subaru
                              Rider
                              • 2005
                              • 640

kowal 2002, A są jakieś mniejsze opakowania? Fakycznie działa lepiej niż wurth itd? Nie mam jakiegoś syfu czy coś, ale po wurthu brzydki zapach wrócił po tygodniu. Jak używałem pianki (nie pamiętam jakiej, w każdym razie polecana przez kolegów) to było to samo. Nie mam jakiegoś mega smrodu, ale czasem taki nieprzyjemny zapach jest. Ten środek da radę?

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Subaru, w biurowej klimie dał radę, więc w aucie też powinien dać. Co do opakowań to chyba 1l to minimum.

Komentarz

• Subaru
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 640

kowal 2002, To muszę ze szwagrem na drugi rok pogadać, to się zrzucimy

Komentarz

• lampion
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 198
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CLCB 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Subaru
                                    kowal 2002, To muszę ze szwagrem na drugi rok pogadać, to się zrzucimy
                                    Subaru jak chcesz to możemy się zgadać i zakupimy na spółkę?

Komentarz

• trooper
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 525
                                      • Octavia III combi (5E5)
                                      • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Zamieszczone przez Tobi77
                                      A, czyli pod tą gąbką od spodu?
                                      Od spodu masz śruby trzymające wentylator. Gdy je odkręcisz i powypinasz wtyczki, to wentylator zsunie się po prowadnicach w dół. Jak go wyciągniesz to z lewej strony w kanale zobaczysz parownik. Aha, i jak będziesz to robił, to ja bym na Twoim miejscu zakropił jakimś olejem panewki wentylatora, tak na zaś, bo lubi piszczeć
                                      Moja Balbina

Komentarz

• Subaru
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 640

lampion, Spoko, nie ma problemu. Bardzo chętnie Ale dopiero na wiosnę, bo teraz bez sensu żeby stało

Komentarz

• maciej10
                                          Classic
                                          • 2012
                                          • 36

Odgrzybialem klime dwoma sprayami i nadal smierdzialo.Dalem samochod do serwisu skody i nadal bylo czuc smrod oddalem drugi raz do poprawy i nadal czuje delikatnie ze wciaz smierdzi-zanacze tylko ze smrod wydobywa sie jak jest wylaczona klimatyzacja-nawiew powietrza bez wlaczonego AC.

Moze sa rozne kanaly wentylacyjne dla klimatyzacji i wentylacji bez AC ?! smrod nasila sie wraz ze wzrostem temperatury nawiewanego powietrza. Przy wlaczonym AC nie czuje ze smierdzi-moze dlatego ze powietrze nawiewane jest zimne/mrozne .

Jakies rady co moze byc powodem tego ze smierdzi?

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

maciej10, kanały wentylacyjne są wspólne. Oddaj samochód do porządnego warsztatu zajmującego się tylko klimą i powinno być po problemie.

Komentarz

• Subaru
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 640

maciej10, Wiesz jak czyszczą klimę w serwisie? Ja byłem raz. I ostatni. Wkładają w kanały wentylacyjne rurkę ze sprayem WURTH, i do tego psikna na parownik od strony filtra przeciwpyłkowego. Koniec... Dobierz się do parownika i zrób to samemu. Nie dość że taniej to i skuteczniej...

Komentarz

• maciej10
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 36

oddalem do serwisu skody dlatego ze robilem sam (sciagnalem filtr kabinowy i wdmuchiwalem preparat od strony filtru-gleboko w przewody do parownika i nie pomoglo.Pewnie cos zrobilem nie tak skoro efektu nie ma! Jest jakas fotorelacja jak dobrac sie do parownika i porzadnie to wyczyscic?

Komentarz

• logan_x
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 401
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez maciej10
                                                  oddalem do serwisu skody dlatego ze robilem sam (sciagnalem filtr kabinowy i wdmuchiwalem preparat od strony filtru-gleboko w przewody do parownika i nie pomoglo.Pewnie cos zrobilem nie tak skoro efektu nie ma! Jest jakas fotorelacja jak dobrac sie do parownika i porzadnie to wyczyscic?
                                                  W temacie poniżej właściciele OII próbowali rozwiązać problem "starej szmaty" z nawiewu

Komentarz

Pracuję...