Odgrzybianie klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • innova
    Rider
    • 2011
    • 554

Zamieszczone przez zgoda150
    czy ozon jest zawsze skuteczniejszy niż zwykła pianka?
    zgoda150 :wink:
    źle postawione pytanie, powinno być moim zdaniem mniej więcej tak: czy ozon jest kiedykolwiek skuteczniejszy niż zwykła pianka ???

a ja bym w ogóle poszedł z tym pytaniem dalej i zapytał: jak do parownika dostać się ze zwykłym ludwikiem i ścierą :wink:
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• rlapinski
      Ambiente
      • 2010
      • 138

czy ozon jest zawsze skuteczniejszy niż zwykła pianka? Zastanawiam się nad kupnem ozonatora fm300 za 210zł, tylko nie jestem pewny czy warto dla własnego użytku.
      Z moich doświadczeń z ozonowania i używania pianki mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że szkoda kasy na zabawy z ozonatorami. Dwa razy robiłem ozonowanie w dwóch różnych polecanych zakładach i jedno pomogło na dwa tygodnie a drugie na 5 minut. Dopiero czyszczenie pianką załatwiło sprawę - moim zdaniem taniej i lepiej.

Komentarz

• dwaoka
        Elegance
        • 2010
        • 927

rlapinski, mój przyjaciel po chłodnictwie, ma zakład chłodniczy/klimatyzycyjny, robi klimatyzację, kiedyś to nawet zakładał w polonezach i innych cudach, jak byli klienci, jak go zapytałem o ozonator to stwierdził, że owszem ma, ale kupił tylko dlatego, że klienci pytali, bo żeby usunąć poważny smród, to trzeba się mechanicznie dobrać do tego... inaczej poprostu nie da rady...
        bkc+dsg

Komentarz

• zgoda150
          Drive
          • 2008
          • 67

parownik to już napewno musze czyścic. Pytanie jak się do niego dostac, szukałem na forum ale dokładnie nie znalazłem. Wiem że trzeba odkręcic schowek, a co dalej?

Komentarz

• innova
            Rider
            • 2011
            • 554

Wiem że trzeba odkręcic schowek
            już kiedyś wspomniałem na forum, iż w ASO pierwsze co zapytałem to jak się tam dostać. Okazało się (taka była odpowiedź i nie mam powodów jej kwestionować), iż trzeba sporo rozbierać i że roboty jest na 1 dzień minimum (dla ASO). Do rozbiórki miał pójśc pas przedni i coś przy silniku. Zatem pianką szybciej poszło, w zasadzie raz a dobrze i po robocie było. Potem tylko szczelny filtr kabionowy i montaż własnymi rkami celem dochowania należytej staranności i starczy na lata (u mnie parę miesięcy jest już cisza i spokój)

Zamieszczone przez rlapinski
            Z moich doświadczeń z ozonowania i używania pianki mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że szkoda kasy na zabawy z ozonatorami.
            brawo za prawdziwe i odważne stwierdzenia, swego czasu jak wskazywałem na te niezaprzeczalne fakty, to od razu nożyce się odezwały

Zamieszczone przez dwaoka
            ale kupił tylko dlatego, że klienci pytali,
            i to jest uczwie podejście, jak się klient upiera i chce być tzw. "trendy" to proszę bardzo
            --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• zgoda150
              Drive
              • 2008
              • 67

takie pytanko, czy miał ktoś taki przypadek że śmierdziało tylko po włączeniu klimy przez kilka/kilkanaście minut? Mi się wydaje że to już parownik trzeba czyścic tylko nie jestem pewny czy pianka sobie z nim poradzi. Czy regularne stosowanie ozonatora może zapobiec powstaniu grzyba?

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

może zapobiec powstaniu grzyba
                zgoda150,

nie tak dawno temu ktoś (naprawdę nie pamiętam kto) napisał, iż się wkurzył i pojechał do ASO z zapytaniem czy można zagrzybić w niedługim czasie parownik. Zacytowana odpowiedź ASO brzmiała: Nie

Wcale nie tak łatwo wystarać się o grzyba wbrew temu co piszą, stąd poprawna diagnoza usprawnia proces rozwiązywania problemu

ja praktycznie od razu czując ten zapach jak ktoś go określił zgniłej szmaty zidentyfikowałem przyczynę, skojarzył mi się z zapachami szmat woźnych z podstawówki. Potem szybka weryfikacja organizacji układu dolotu powietrza oraz samego sposobu mocowania i wykonania filtra powietrza i już nie miałem wątpliwości że tu trzeba ściery a nie odgrzybiania. Zresztą wcześniej użytkowałem Audi, które nigdy nie zaznało czegoś takiego jak odgrzybianie na przestrzeni 8-miu lat swojego życia.

Konstrukcja filtra w O2 sprzyja wręcz podwijaniu się przy mocowaniu przez znudzonego robotą serwisanta i wtedy wystarczy krótka jazda aby zassać na parownik wystarczającą ilość kurzu aby potem śmierdziało dokładnie jak mówisz: przez pierwsze minuty użytkowania klimy a w skrajnym przypadku permanentnie.

Skoro u Ciebie ten zapach pojawia się tylko przy załączaniu klimy, to wystarczy że piankę wrzucisz dwukrotnie na parownik (tak porządnie) raz za razem w trakcie jednej sesji i ja szacuję na 99% szanse, iż ta operacja zakończy się oczekiwanym sukcesem.

Zastosowanie pianki to nie są duże koszty, całość prac można wykonać samodzielnie, czas trwania po 15min na sesje. Zadziałaj i będziesz znał odpowiedź czy pianka da radę. Moim zdaniem da radę tylko w zależności od stopnia zakurzenia parownika należy się liczyć z potrzebą zastosowania jej dwukrotnie lub trzykrotnie. Niestety trudno się tam dostać celem wyczyszczenia szmatką.

pianka sobie spokojnie da radę (tylko nie stosuj takiej pianki do odgrzybiania bo się zatrujesz po niej) a ozonator co najwyżej samopoczucie Ci poprawi siłą autosugestii oczywiście

tutaj znajdziesz "zestaw naprawczy", który ja wykorzystałem

Komentarz

• zgoda150
                  Drive
                  • 2008
                  • 67

różne są opinie co do preparatów w puszce. najczęściej chwalone są wurth i crc. Który jest skuteczniejszy, pomijając fakt że wurth jest dwu krotnie droższy od crc.

Komentarz

• Salvatore
                    Rider
                    • 2008
                    • 282

Zamieszczone przez innova
                    trzeba sporo rozbierać i że roboty jest na 1 dzień minimum
                    Tak jest w O2. Kolega zgoda150 ma O1 wg opisu, a tam jest względnie łatwy dostęp z tego co tu wyczytałem na forum.

Komentarz

• xtremesystems
                      RS
                      • 2010
                      • 2254
                      • Hyundai

Zamieszczone przez innova

pianka sobie spokojnie da radę (tylko nie stosuj takiej pianki do odgrzybiania bo się zatrujesz po niej) a ozonator co najwyżej samopoczucie Ci poprawi siłą autosugestii oczywiście
                      moze kolega powiedziec , ewentualnie zalinkowac , jaka ma na mysli "zwykla" pianke? a jaka to ta do ogrzybiania

Komentarz

• zgoda150
                        Drive
                        • 2008
                        • 67

odgrzybiac wurthem czy crc? gdzie jest odprowadzenie wody z parownika?

Komentarz

• xtremesystems
                          RS
                          • 2010
                          • 2254
                          • Hyundai

podbijam pytanie zgoda150

pozatym mam jeszcze swoje. w fabii powietrze leci od prawej do lewej (jak sie wyjmie filtr) tzn od str drzwi w kierunku srodka. to gdzie lac tego plaka ? z tego otworu skad powietrze leci czy do tego co wlatuje?

Komentarz

• innova
                            Rider
                            • 2011
                            • 554

Zamieszczone przez xtremesystems
                            moze kolega powiedziec , ewentualnie zalinkowac , jaka ma na mysli "zwykla" pianke? a jaka to ta do ogrzybiania
                            oczywiście że mogę wszystko opowiedzieć co i jak sam doświadczyłem (wspominałem na innym wątku ale szybko dopiszę):
                            kupiłem piankę DanBravena w hipermarkecie (to przykład tej do odgrzybiania), już przy aplikacji trochę mi poleciało na palce, od razu to poczułem i musiałem szukać kranu z wodą bo zaczynało piec (ból do zniesienia ale rumień się pojawił - jakaś żrąca substancja). Samochód wietrzyłem minimum tydzień po tym działaniu (nie do końca się udało bez drugiego kroku), przy czym pierwsza jazda po odgrzybianiu pianką przeciwgrzybiczną i doświadczyłem zawrotów i bólu głowy.

Natomiast zwykłe pianki: sporo analizowaliśmy wspólnie z Gruto w wątku o szczelności filtrów przeciwpyłkowych. Wystarczy jakakolwiek pianka do czyszczenia szyb i taka chyba jest perfect ze względu na brak wyspecjalizowanych dodatków czyszczących. Ja w drugim kroku (celem posprzątania po DanBravenie) użyłem piankę do czyszczenia tapicerki z Lidla (wykorzystując do niej aplikator od DanBravena który poleciał do kosza) gdyż z pewnością producent przewidział możliwość trafienia jej na elementy plastikowe samochodu jak i skórzane czy inne elementy tapicerki (a jak się dobrze dmuchnie dmuchawą to jest szansa rozdmuchania sprawy ).

Z tego co koledzy piszą to Plak też jest pianką czyszczącą a nie odgrzybiającą ale tego nie mogę potwierdzić na 100% bo po tej z Lidla już nie musiałem nic szukać nowego.

aby zapobiec nawrotom problemu z całą pewnością trzeba uszczelnić filtr lub zakupić taki uszczelniony. Najtańszy i skuteczny a do tego węglowy (i tak nie spełnia swojej pierwotnej funkcji ale posiada wysoką skuteczność filtracji mechanicznej ze względu na budowę) kosztuje 18PLN bez przesyłki. Ja trzymam mój filtr BOSCH'a na wzór tego, jak kurz przeciska się zarówno obok (swego czasu zamieściłem zdjęcie na forum) jak i przez powierzchnie czynną filtra.. tego konkretnie producenta.

[ Dodano: Wto 19 Lip, 11 01:37 ]
                            podbijam pytanie zgoda150

pozatym mam jeszcze swoje. w fabii powietrze leci od prawej do lewej (jak sie wyjmie filtr) tzn od str drzwi w kierunku srodka. to gdzie lac tego plaka ? z tego otworu skad powietrze leci czy do tego co wlatuje?
                            nie wiem jak jest w Fabii ale w żadnym wypadku nie zarzucaj pianką dmuchawy. Piankę aplikuj już za dmuchawą jak masz tam dojście. W O2 dmuchawa jest przy drzwiach używając Twojej nomenklatury a parownik w centrum samochodu. Filtr w O2 jest w środku (pomiędzy dwoma wyżej wymienionymi) zatem piankę wdmuchujemy do lewej strony na parownik (po prawej otworu jest dmuchawa). I teraz sam musisz przełożyć to na realia Fabii albo dopytać kolegów jak to jest, bo w każdym samochodzie jest trochę inaczej

Komentarz

• zgoda150
                              Drive
                              • 2008
                              • 67

w którym miejscu jest dokładnie odprowadzenie wody? U mnie musi byc coś nie tak, bo wody najwięcej kapało z prawej strony osłony tłumika.

Komentarz

• innova
                                Rider
                                • 2011
                                • 554

odnośnie pianek (na chwilę wracając do tego tematu) to będąc dzisiaj w Rossmanie dostrzegłem taki mini kącik z artykłami do czyszczenia właśnie monitorów itp. Są tam pianki serii DATEX (te typowe w zastosowaniach biurowych do czyszczenia monitorów, drukarek i klawiatur). Pianka nazywa się: Pianka do Plastiku (przed użyciem wstrząsnąć :wink: )
                                czerwony kolor z różnymi motywami sprzętu komputerowego, koszt 9,9PLN no i brak aplikatora z długim wężykiem zatem za pierwszym razem i tak trzeba sobie przykładowo PLAK kupić właśnie celem pozyskania wężyka i oraz spustu.

[ Dodano: Sro 20 Lip, 11 17:00 ]
                                w którym miejscu jest dokładnie odprowadzenie wody? U mnie musi byc coś nie tak, bo wody najwięcej kapało z prawej strony osłony tłumika.
                                ja nie podpowiem Ci gdzie jest odprowadzenie wody dokładnie, ale za to być może pocieszę Cię stwierdzeniem, iż byłoby znacznie gorzej gdyby w ogóle nie kapało. Może marna porada ale humor trochę Ci poprawi :wink:

Komentarz

• gart
                                  Classic
                                  • 2009
                                  • 7
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez salvado
                                  Fery, ... Żeby dostać się do wymiennika, musisz odkręcić bodajże trzy wkręty, które mocują silnik wentylatora razem z jego frontową obudową. Całośc potem ładnie wychodzi "ruchem w dół". ...
                                  Które to są trzy wkręty? Takie wkręcane pionowo, kluczem "6"? U mnie na parowniku (tak sądzę) jest plastikowy pasek opinający, który powoduje, że odkręcenie tych wkrętów nic nie daje.
                                  Załączam zdjęcia ze wskazaniem na wkręty i plastikowy pasek. Jeśli się mylę proszę o komentarz.
                                  Pozdrawiam
                                  Załączone pliki

Komentarz

• JerzyM73
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 602

Z racji, że robi się ciepło czas pomyśleć o tym aby w aucie było chłodno i nie capiło.
                                    Wczoraj byłem z żoną po odbiór golfa po przeglądzie w ASO i porozmawiałem trochę o odgrzybianiu.
                                    WV oferuje odgrzybianie ciśnieniowe parownika w ten sposób , że pod ciśnieniem pryskają na parownik jakimś preparatem który ponoć bardzo dobrze oczyszcza parownik ze wszystkich syfów - koszt to około 320 zł., normalne odgrzybianie to 120 zł.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim - czy to normalne wtryśnięcie pianki itd.

Proponuje ktoś fachowy warsztat w Łodzi lub Wa-wie aby naprawdę dobrze odgrzybić klimę ???
                                    O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                    Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• gruto
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1265
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ja kupiłem ozonator za śmieszne pieniądze - i działa - http://allegro.pl/ozonator-do-klimat...273588463.html
                                      Bardzo wydajny i trwałość ponad 4000 godzin !

Komentarz

• giiiienek
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 242

Ale ozonator to nie to samo co pianka.

Komentarz

• natash
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2599

Zamieszczone przez gruto
                                          ja kupiłem ozonator za śmieszne pieniądze - i działa - http://allegro.pl/ozonator-do-klimat...273588463.html
                                          Bardzo wydajny i trwałość ponad 4000 godzin !
                                          I spełnia to swoją rolę w "odkażeniu" auta?

Komentarz

• vaz
                                            Elegance
                                            • 2010
                                            • 799
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez giiiienek
                                            Ale ozonator to nie to samo co pianka.
                                            Parownik trzeba najpierw oczyścić mechanicznie np. pianką taką czy inną a dopiero potem dezynfekować ozonem. Zmiana w/w kolejności lub zaniechanie czyszczenia mechanicznego może nie dać dobrego i trwałego rezultatu
                                            Antyfotoradar Valentine1
                                            Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• piotrek_os
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8162
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja ostatnio u siebie robiłem "ultradzwiekowo" i chyba to na obecna chwile jeden z lepszych sposóbów.
                                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• maselek2
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 90

Tak sobie czytam ten temat i chyba nikt nie wspomniał o Forte. Z czystym sumieniem mogę go polecić. Używałem go w poprzednim aucie, jak dla mnie
                                                Czasem trzeba długo iść, aby dojść do siebie...

Komentarz

• gruto
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1265
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

giiiienek, co ty opowiadasz ....ozon to jest gaz - wszędzie wejdzie , po pół godzinie jest śmiertelne stężenie wewnątrz auta , jak wiesz syf jest nie tylko na parowniku , ale i w tapicerce ...nawiasem 4000 godzin żywotności , raz w tygodniu ozonowanie po 30 min rachunek masz prosty , bedzie służył lata , a na pewno lepszy od pianek ......zresztą poczytaj to

Komentarz

• fryta1979
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 188

Czy Ktos z Was korzystał może z gruponów dotyczących serwisu klimy i odgrzybiania?
                                                    WARTO?

Komentarz

Pracuję...