[O2] 1.6CR vs. 1.4TSI - pytanie o opinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loyd
    RS
    • 2010
    • 2342

Ja w mieście palę ok. 9 l/100 więc zakladam, że słynne tdi spali te 6,5 l/100.

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

bierz 1.4TSI

miałem okazję porównać 1.6TDI CR (Vw Jetta) vs. 1.4TSI (O2FL)
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• xtremesystems
        RS
        • 2010
        • 2254
        • Hyundai

po 1 nie wierze w 7 litrow w tsi po miescie.
        po 2 . cudowne perpetum mobile jakim jest tsi przez 5 lat sie oczywiscie nie pospuje i nie bedzie generowac kosztow.

koledzy mamy kilka fabii 1.2 tsi w klubie105konne . po miescie chlopaki nieraz robia w korku ponad 10L i mowia ze nie jest problemem zrobic takie spalanie. octavia jest ciezsza i dodatkowo mowimy o 1.4 a nie o 1.2
        w tdi 1.6 ciezko mi jest po miescie zrobic wiecej niz 7 - 7,5
        co do napraw . wtryski do 1.6 sa tansze niz do 1.9. dpf narazie 0 problemow po roku jazdy 100% w miescie . wiec kolejny mit.
        nawali to sie wytnie, dwumasy w fabii nie mam, regeneracja turbo miesci sie w 1000zl

[ Dodano: Pon 14 Lis, 11 22:46 ]
        Zamieszczone przez loyd
        że słynne tdi spali te 6,5 l/100.
        czesto gesto mieszcze sie w 6.0-6.2 w Łodzi

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Zamieszczone przez xtremesystems
          po 1 nie wierze w 7 litrow w tsi po miescie.
          Napisałem, że palę 9 l/100 a nie 7/100 .... :shock:

Komentarz

• pskosz
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 703

Właśnie oglądałem Turbo Kamerę i była mowa o padających silnikach 1.4 TSI w Skodzie i VW.
            I z tego co mówili to oficjalnie problemu nie ma, a nieoficjalnie wszyscy o tym wiedzą :!:
            pozdrowienia

Komentarz

• Zorr
              RS
              • 2011
              • 2110

loyd - zapomniałeś doliczyć różnicy w cenie sprzedaży, gdzie może się okazać, iż za 1.6TDI dostaniemy więcej niż za 1.2TSI.

do 100tys przebiegu to "koło dwumasowe, wtryski, DPF i turbo" mogą ale nie muszą się zepsuć. To nie jest oczywista oczywistość.
              Dalej 1.8TSI, co prawda nie piszemy tutaj o nich, ale mocniejsze turbo benzyny mają już też dwumasę , więc różnica pozostaje jedynie we wtryskach oraz DPFie.

PS Jak dla mnie (przy 15tys km rocznie) to kasa na samochód ucieka poprzez: (od największego do najmniejszego)
              - koszty zakupu vs zyski z lokaty
              - utrata wartości
              - koszty ubezpieczenia
              - koszty eksploatacji typu opony zimowe, przeglądy, foteliki, śr. czystości, żarówki, wycieraczki itd...
              - paliwo
              - koszty autostrad (już niedługo)
              więc kosztami paliwa tak bardzo się nie przejmuję. Gdyby 3.0TSI był dostępny w O2 w cenie 1.8TSI to jeździłbym 3.0.
              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

piramida, Bo korki korkom nie rowne. Ja tez mam mowie Ci po 10-11l jak odcinek 3km jade 30minut :idea: W BKD to bylo i 15l :diabelski_usmiech

Psycho Dad, W 1.6TDI wiekszosc rozrzadu nie wymieni, bo wymiana po 180 czy tam 240kkm
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Northeusz
                  RS
                  • 2010
                  • 1677
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez pskosz
                  Właśnie oglądałem Turbo Kamerę i była mowa o padających silnikach 1.4 TSI w Skodzie i VW.
                  I z tego co mówili to oficjalnie problemu nie ma, a nieoficjalnie wszyscy o tym wiedzą :!:
                  Ale ten problem nie dotyczy mocniejszych niż 122 KM wersji 1.4TSI? Bo takowych w Octaviach nie ma.
                  Pozdrawiam
                  Northeusz

Komentarz

• xtremesystems
                    RS
                    • 2010
                    • 2254
                    • Hyundai

dodam jeszcze ze 1.6 tdi jak dla mnie pali malo. ale jak wsiadam w 1.6hdi szwagra w takim pudle jak jest PUG partner to mi rece opadaja. pugowski silnik pali jeszcze mniej niz moj 1.6tdi i to bez zadnego eco driving

Komentarz

• loyd
                      RS
                      • 2010
                      • 2342

Northeusz, problem z 1.4 tsi dotyczy wersji 160 km (problem z blokiem silnika).

Nasze 1.4 tsi mają problem z nastawnikiem rorządu, który zaniedbany również może prowadzić w ostateczności do konieczności wymiany silnika. Ale nie jest to problem "konstrukcyjny" tylko problem wadliwej części.

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

loyd, ty jeszcze nie wiesz bo niby skąd masz wiedzieć jakie problemy będą dręczyć twój silnik.
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Flame
                          Elegance
                          • 2010
                          • 898

Zamieszczone przez Zorr
                          Gdyby 3.0TSI był dostępny w O2 w cenie 1.8TSI to jeździłbym 3.0.
                          To by była masakra, nie wiem czy bym się odważył patrząc co wyprawia ze zdecydowanie cięższym Audi :lol:
                          ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• misiul
                            Rider
                            • 2011
                            • 521

A ja słyszałem, że od MY 2011 żadnych problemów póki co nie ma (wyeliminowali te z nastawnikiem). Więc przy zakupie nowego nie ma się co martwić.

Komentarz

• Psycho Dad
                              Rider
                              • 2009
                              • 629

jest jeszcze 2.5 TSI i na tego liczę że kiedyś się zmieści do skody.
                              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• LUKI
                                RS
                                • 2005
                                • 5776

Psycho Dad 2.5 TFSI

Zamieszczone przez misiul
                                A ja słyszałem, że od MY 2011 żadnych problemów póki co nie ma (wyeliminowali te z nastawnikiem). Więc przy zakupie nowego nie ma się co martwić.

misiul

Zamieszczone przez maselek2
                                Usterka dotyczy wszystkich 1.4 TSI produkowanych do 05.2010.

wszystko w temacie loyd o 1.4TSI:

kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

OFFTOP
                                  Zamieszczone przez Flame
                                  Zamieszczone przez Zorr
                                  To by była masakra, nie wiem czy bym się odważył patrząc co wyprawia ze zdecydowanie cięższym Audi :lol:
                                  no ale jak doliczysz +90kg za napęd 4x4 + 100kg za silnik 3.0TSI
                                  to taka octa sporo by przytyła. (>1550kg)

Wracając do tematu:
                                  Wybrałbym 1.4TSI ponieważ wydatek +10 000zł za słabszy samochód wg mnie (czytaj moich przebiegów) jest nieuzasadniony.
                                  Przy okazji, co w TDI tyle więcej kosztuje, ktoś wie?
                                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• JurekW
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 8

diesel zawsze jest droższy od benzyny.

Zamieszczone przez Flame
                                    Dziwi mnie brak takiego auta w wersji z kompresorem.
                                    Myslę że to wynik marketingu i kierunek dla kogo auto ma być.

Kolega ma Audi A4 nowe i w 2010r. był 5x w serwisie z jakimiś głupotami, łącznie zostawił tam 6500zł, jaki w tym sens skoro kuzyn jeździ rocznikowo taką samą toyoty D4D i zostawił tylko 2500zł.
                                    Dziękuje i pozdrawiam

Komentarz

• Flame
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 898

Zamieszczone przez JurekW
                                      Kolega ma Audi A4 nowe i w 2010r. był 5x w serwisie z jakimiś głupotami, łącznie zostawił tam 6500zł, jaki w tym sens skoro kuzyn jeździ rocznikowo taką samą toyoty D4D i zostawił tylko 2500zł.
                                      A to jak ma nowe to nie na gwarancji...

Porównywanie Audi do Toyoty do niczego nie pasuje, bo te marki w każdym elemencie dzieli przepaść.
                                      ORIGINAL GERMAN AUDI A6 C7 AVANT 3.0 TDI 313KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...168233#1168233

ORIGINAL GERMAN AUDI QUATTRO 2.2 200KM- http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...460025#1460025

ORIGINAL CZECH SKODA FABIA MONTE CARLO 1.2 TSI 105KM - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=906416#906416

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

diesel zawsze jest droższy od benzyny.
                                        No to jest dobre wytłumaczenie mniej więcej jak na Psach Franz się pytał Angeli dlaczego nie chce chodzić do szkoły a ona, że znów ją wszyscy będą pierdo..ć :lol:

Jureczku, nie będziemy bazować na
                                        był 5x w serwisie z jakimiś głupotami
                                        bo to głupota, wybacz, porównywać Audi do Toyoty, czy dla fanów Toyoty na odwrót i nie wiemy co się koledze psuło i czy się samo psuło i czy kolega sam popsuł :wink:
                                        Pozdrawiam Podhale :!:
                                        EOT.

Komentarz

• LUKI
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 5776

po jakiego chu.a robicie OT :!:

1.6TDI CR vs. 1.4TSI :!:

Komentarz

• loru
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4286
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez LUKI
                                            obydwa gówniane silniki do pierdzikółek tylko się nadają, ani z tego mocy ani przyjemności z jazdy, jedynie co można rozważać to ekonomia przy tych potwornie mocnych silnikach.
                                            A co do ekonomii to dziś ON po 5.49
                                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• paweł2
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1405

Zamieszczone przez loru
                                              Zamieszczone przez LUKI
                                              obydwa gówniane silniki do pierdzikółek tylko się nadają, ani z tego mocy ani przyjemności z jazdy, jedynie co można rozważać to ekonomia przy tych potwornie mocnych silnikach.
                                              no tak tylko przy tym 1.4tsi moglbys sie lekko zdziwic
                                              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• zbigniew147
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 482

loru
                                                wczesniej jeździłem 1,9 TDI ASV 110 koni teraz 1,4 TSI 122 konie. jest różnica bodajże 35 Nm ale generalnie silniki bardzo porównywalne. 1.4 TSI pali mi 1 - 1,5 litra/100km więcej, w dole może trochę słabiej ciągnie ale u góry juz zasuwa elegancko, nie muszę sie stresowac jakościa paliwa i i napewno turbo mi będzie łapało notlaufu.
                                                1.6 TDI nie miałem w rękach.

Komentarz

• piociel
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 526
                                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez loru

Rozumiem, że oba te silniki nie mogą być porównywane do twojego "dynamicznego" BXE
                                                  Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                                  Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• loru
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 4286
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez paweł2
                                                    no tak tylko przy tym 1.4tsi moglbys sie lekko zdziwic
                                                    czym mógł bym się zdziwić :?:

Zamieszczone przez zbigniew147
                                                    ale u góry juz zasuwa elegancko,
                                                    na pewno ale jest to okupione sporo większym spalaniem i raczej wątpię aby to była różnica 1 -1,5 l/100km dlatego zaproponowałem rozważanie takiego wyboru tylko pod kontem ekonomicznym.
                                                    nie muszę sie stresowac jakościa paliwa
                                                    czy aby w TSI nie ma wtrysku bezpośredniego ? jak tak to jakoś paliwa też jest ważna
                                                    i napewno turbo mi będzie łapało notlaufu.
                                                    chyba nie łapało, tak to jest na + dla TSI
                                                    Zamieszczone przez piociel
                                                    Rozumiem, że oba te silniki nie mogą być porównywane do twojego "dynamicznego" BXE
                                                    ależ oczywiście chcesz się spróbować swoim bolidem
                                                    chyba nie rozumiesz przesłania, ani TDI ani TSI przy takich mocach to nie żadne szybkie strzały które potrafią wszystkich i wszystko zadziwić na drodze, to są zwykłe dupowozy które pozwalają się przemieścić z puntu A do punktu B bez emocji.
                                                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...