ja najwiecej 1140 zrobilem - fakt 70-80% to sa u mnie dluugie trasy.
Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez MihauZamieszczone przez bws34Ja leję do pełna za 110-115zl gazu i robię na tym 400-450kmPozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marektbgLPG jest dobry, ale czy do nowego auta... W Skodzie nie ma nawet możliwości dokupienia dodatkowej gwarancji na kolejne lata na auta z LPG - ciekawe czemu?Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bws34Ja leję do pełna za 110-115zl gazu i robię na tym 400-450km
maksymalnie 0,58zł per km (PB 5,09zł spalanie 11,31l/100km)
średnie 0,45zł per km (PB 5,27zł spalanie 8,05l/100km)
minimalne 0,34zł per km (PB 5,29zł spalanie 6,34l/100km)
gaz wg kosztów bws34 wychodzi: 0,26zł per kmJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
koszty
Powiem krótko
zawsze benzyna z gazem będzie tańsza
serwis i koszty części są tańsza od diesla
a przegląd droższy o 60 zł to wydatek raz na rok
rachunek równie prosty co cep
jak silnik się zepsuje to wymiana na używkę i koniec a diesla to jak trafisz to zawsze przejechane tyle że szkoda mówić
jeden woli diesla i niech jeździ
kto lubi benzynę to kupi i zagazuje i będzie jechać
KONIEC dywagacji
Komentarz
-
-
Re: koszty
Zamieszczone przez krisoctavPowiem krótko
jak silnik się zepsuje to wymiana na używkę i koniec a diesla to jak trafisz to zawsze przejechane tyle że szkoda mówić
KONIEC dywagacji
Co do minusów LPG to zmniejsza pojemność bagażnika
Tutaj nie jestem pewien, więc może plotę bzdury, ale z gazem w instalacjach do IV generacji włącznie jest tak, że albo jest "dół" dobry albo "góra"a rzadko i to i to.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
-
Re: koszty
Zamieszczone przez ZorrZamieszczone przez krisoctavPowiem krótko
KONIEC dywagacji
Tutaj nie jestem pewien, więc może plotę bzdury, ale z gazem w instalacjach do IV generacji włącznie jest tak, że albo jest "dół" dobry albo "góra"a rzadko i to i to.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez natashProszę mnie uświadomić jak wasze BXE robią 1000 km na baku , chyba że robicie tylko trasy min 100 km :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Ja mam LPG w swojej Octawii i nie narzekam, nie znam się na instalacji ale jeżdze co 2-3 miesiące na kontrolę.
Mam instalację sekwencyjną z układem lubryfikacyjnym.
Mi pali różnie od 6-10L/100km LPG .
Niestety jakość LPG pozostawia tutaj w Polsce dużo do życzenia.
Kolega miał Ritmo z przebiegiem 350 000km jeżdzonym we Włoszech i auto było dużo bardziej w górnych partiach głowicy i na zaworach niz nowe Pandy po 200 000 które jeżdzą na instalacjach BRC S24 itp.Dziękuje i pozdrawiam
Komentarz
-
-
Tak jak już kilka osób stwierdziło do miasta LPG na trasę ON. Oczywiście wszystko zależy jeszcze od tego ile przejeżdżasz dziennie kilometrów, ale jeśli masz roczną O2 i chcesz zamienić na LPG to uważam to za duży błąd. Po pierwsze ktoś bardzo się ucieszy z rocznego samochodu z małym przebiegiem, a po drugie przesiadając się na 1.6 LPG zobaczysz ile stracisz "fan-u" z jazdy. Ale każdy ma swój rozum i powinien z niego korzystać. Niektórzy uczą się na błędach cudzych inni na swoich. Boisz się pewnie, że ceny ON pójdą na tyle w górę, że nie będzie się opłacało jeździć i jeszcze trudno będzie sprzedać szkodnika, ale pomyśl, że na ON opiera się cały transport. To nie stanie się z dnia na dzień.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lampion...do miasta LPG na trasę ON...Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jaroslav92525Zamieszczone przez lampion...do miasta LPG na trasę ON...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lampionTak jak już kilka osób stwierdziło do miasta LPG na trasę ON. Oczywiście wszystko zależy jeszcze od tego ile przejeżdżasz dziennie kilometrów, ale jeśli masz roczną O2 i chcesz zamienić na LPG to uważam to za duży błąd. Po pierwsze ktoś bardzo się ucieszy z rocznego samochodu z małym przebiegiem, a po drugie przesiadając się na 1.6 LPG zobaczysz ile stracisz "fan-u" z jazdy. Ale każdy ma swój rozum i powinien z niego korzystać. Niektórzy uczą się na błędach cudzych inni na swoich. Boisz się pewnie, że ceny ON pójdą na tyle w górę, że nie będzie się opłacało jeździć i jeszcze trudno będzie sprzedać szkodnika, ale pomyśl, że na ON opiera się cały transport. To nie stanie się z dnia na dzień.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osTylko, ze pewnie od 05 do 1 litra trzeba doliczyc benzynki do gazu na 100 kmPozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
jak by nie liczyć lpg zawsze wyjdzie taniej i nie ważne czy po miescie czy w trasie, jeżeli komuś chodzi tylko i wyłącznie o oszczędności to tylko lpg :!:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piramidajak by nie liczyć lpg zawsze wyjdzie taniej i nie ważne czy po miescie czy w trasie, jeżeli komuś chodzi tylko i wyłącznie o oszczędności to tylko lpg :!:
a tak poważniej tutaj jest fajne porównanie: CNG vs LPG vs Benzyna vs Diesel
Przedstawiamy katalogowe porównanie popularnych modeli pojazdów dostępnych z różnymi jednostkami napędowymi - zasilanymi gazem ziemnym (CNG) propan-butanem (LPG), benzyną i olejem napędowym. >> POJAZD MIEJSKI
2 porównanie to silniki grupy VW
co ciekawe Diesel wypada w 2testach na 3 lepiej niż LPG.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Komentarz
-
Komentarz