Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • t271828
    Elegance
    • 2008
    • 928

Zamieszczone przez mkania777
    ...i na tym stwierdzeniu powinna zakończyć się ta dyskusja...
    Nie do konca - to byl calkiem fajny i ciekawy watek, tylko pojawila sie jedna dziwaczna wypowiedz i wszyscy zaczeli sie brac za lby zamiast ja zignorowac.

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez t271828
      pojawila sie jedna dziwaczna wypowiedz i wszyscy zaczeli sie brac za lby
      dlatego lepiej ją zakończyć, zanim się forum rozpadnie i jeden będzie wrogiem drugiego...
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• piramida
        RS
        • 2009
        • 12222
        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez kazek103
        Witam
        Zdecydowałem się na zakup skody kombi Family Plus z silnikiem 1,8TSI
        czy jest to dobry wybór ? rocznie pokonuję ok 15000 , dziennie 10-20 krótkie dystanse
        ok 5 km. 90% miasto , przestraszyłem się tego spalania.
        Ogólnie czy warto brać ten silnik czy może wybrać inny proszę o wszelkie sugestię doświadczonych kolegów.
        Słyszałem ,że ten silnik lubi olej , jak to ogólnie wygląda ?
        jak lubisz jezdzić samochodem to bierz 2.0 tsi :wink: a spalaniem sie nie przejmuj, pewnie średnio w 12 listrach po miescie sie zmieścisz
        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Zamieszczone przez mkania777
          Zamieszczone przez t271828
          pojawila sie jedna dziwaczna wypowiedz i wszyscy zaczeli sie brac za lby
          dlatego lepiej ją zakończyć, zanim się forum rozpadnie i jeden będzie wrogiem drugiego...
          A może lepiej byłoby, gdyby moderator blokował konto osoby, która obraża innych?
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Udesky
            RS
            • 2007
            • 1692
            • Octavia I (1U2)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Agamek12
            A może lepiej byłoby, gdyby moderator blokował konto osoby, która obraża innych?
            ACTA :lol:
            W Polsce nie ma kryzysu.
            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• witachu
              L&K
              • 2011
              • 1319

ja przymierzam się do zmiany autka. obecnie mam autko z LPG i nie narzekam, jest taniej przy dystrybutorze itd ale chciałbym się przesiąść na ON, gdyz mam styczność z TDI i podoba mi się to jak się nimi jeździ dlatego chciałbym spróbować isc w tym kierunku. po przejrzeniu tego wątku sam już nie wiem, czy dobrze zrobie, że zdecyduję sie na ON czy znów PB z LPG. masakra, mętlik w głowie ... :| :?:
              OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
              (znajdź również na fb)

Komentarz

• natash
                RS
                • 2011
                • 2599

Wszystko zależy jakie auto się kupi, ja osobiście nie kupiłbym PB z zamontowanym LPG, tylko samo PB, pojeździł miesiąc lub dwa, zobaczył co niedomaga, naprawił, wsadził LPG.

Komentarz

• witachu
                  L&K
                  • 2011
                  • 1319

no właśnie, chodzi o to ze ta oferta która mi odpowiada ma już LPG założone, z tego co się dowiedziałem jest to raczej górna pólka jesli chodzi o instalki LPG. (konkretnie chodzi o to autko: http://otomoto.pl/volkswagen-bora-C22970465.html - z forum vw golf.pl.) ale przymierzam się do OII z DSG 2.0 TDI. wiem ze porównywanie tych aut może nie jest najlepsze, bo róznica wiekowa, moc silnikowa, oraz ceny rozbierzne, inna klasa aut. ale póki co rozpatruje tylko te oferty. i po przeczytaniu tego wątku, sam już nie wiem co było by korzystniejsze. czy PB + LPG czy ON ... ciężki wybór ... :|

(znajdź również na fb)

Komentarz

• hsurim
                    Elegance
                    • 2006
                    • 788
                    • Kia
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Najlepiej pojeździć jednym i drugim a potem zadecydować.
                    Obecne autko, to mój pierwszy diesel i teraz wiem, że benzynowym nie chciałbym już jeździć.
                    Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• witachu
                      L&K
                      • 2011
                      • 1319

tak pewnie się stanie. przejażdżka każdym z nich powinna rozwiać wątpliwości. i własnie ze juz jeżdzę drugim autkiem pb+ LPG a ze mam dość czesto doczynienia z TDI w skodach to chcialbym się przesiaść na ON i spróbować w tym kierunku.

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Northeusz
                        RS
                        • 2010
                        • 1677
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez witachu
                        tak pewnie się stanie. przejażdżka każdym z nich powinna rozwiać wątpliwości. i własnie ze juz jeżdzę drugim autkiem pb+ LPG a ze mam dość czesto doczynienia z TDI w skodach to chcialbym się przesiaść na ON i spróbować w tym kierunku.
                        Stawiam na O2 , młodsza, ma DSG i jesteś nastawiony na diesla . Sam wiesz, jak jeździ się samochodem z LPG, wiesz jak jeździ się dieslem, opinie o 2.0TDI oraz o DSG bez trudu znajdziesz na naszym forum oraz innych. Co nie wybierzesz, to ważne żeby bezawaryjnie jeździło, a jazda sprawiała Ci radochę . I jak już weźmiesz tą O2 to koniecznie pochwal się tutaj .
                        Pozdrawiam
                        Northeusz

Komentarz

• graco_34
                          Classic
                          • 2009
                          • 7

A ja Panowie jeździłem wcześniej dieselem 1,9 BJB na pompowtryskach i nie narzekałem. Jednak po zakupie 1,8 TSI CDAB 152 KM wiem że mimo różnicy w spalaniu nie chceę już diesela Doładowana benzyna ma naprawdę moc Jednakże na baku zrobiłem ok 500 kilometrów a w BJB 1,9 TDi robiłem 400 kilometrów na 30 litrów Jeżeli w grę nie wchodzi ekonomia to wybierać benzynę

Komentarz

• kazek103
                            Rider
                            • 2012
                            • 351

Obecnie jeżdżę 1,9 na pompkach 74 kw i przymierzam się do tego 1,8 152 myślę że nie będę żałował ?

Komentarz

• gruto
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1263
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazek103,
                              Zamieszczone przez graco_34
                              Jeżeli w grę nie wchodzi ekonomia
                              :diabelski_usmiech

Komentarz

• witachu
                                L&K
                                • 2011
                                • 1319

Zamieszczone przez Northeusz
                                Stawiam na O2
                                jak narazie własnie szala jest na korzyść OII tak jak piszesz
                                młodsza, ma DSG i jesteś nastawiony na diesla
                                no najbardziej mnie to DSG przekonuje, wygoda No a co do tego nastawienia na Diesla, to własnie chciałbym spróbować tej przygody
                                opinie o 2.0TDI oraz o DSG bez trudu znajdziesz na naszym forum oraz innych
                                wiem, sledze forum już prawie rok, i sporo sie już dowiedziałem, i mysle ze gdy bede potrzebował pomocy jeszcze to napewno ktoś mnie wesprze
                                ważne żeby bezawaryjnie jeździło, a jazda sprawiała Ci radochę
                                otóż to
                                I jak już weźmiesz tą O2 to koniecznie pochwal się tutaj .
                                JEsli tylko uda mi się ja kupić to napewno się pochwale, ale z drugiej strony autko z tego forum wiec napewno wszyscy skojarzą

(znajdź również na fb)

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zamieszczone przez witachu
                                  Northeusz napisał/a:
                                  opinie o 2.0TDI oraz o DSG bez trudu znajdziesz na naszym forum oraz innych
                                  wiem, sledze forum już prawie rok, i sporo sie już dowiedziałem, i mysle ze gdy bede potrzebował pomocy jeszcze to napewno ktoś mnie wesprze
                                  Tylko na forum jest pelno opinii o 2.0TDI BKD, czyli starym silniku. O nowych silnikach CR nie ma nic, a ktos sie naczyta ze glowice padaly i juz powie ze kupa. To tak samo jak z 1.6TDI, na forum ma go moze z 15 osob :lol:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2396
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

witachu, z mojej strony mogę tylko napisac, że (odpukać) moje 2.0TDI BKD jak na razie sprawuje się na uchar przede wszystkim moc jak dla mnie super sprawa...odniośnie awaryjności napiszę jak powyżej ODPUKAĆ OK :!: :szeroki_usmiech elastyczność na 1 i 2 taka sobie generalnie jedynka do ruszania a 2 też krótka...zabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza :diabelski_usmiech Już nie wsponę gdybym zorobił chipa :twisted: ....może kiedyś kto wie :twisted:

ps. dodam tylko że gdybym jeszcze raz kupował auto i miałbym do dołożenia jeszcze parę tys to szukałbym 1.8TSI Tylko dlatego, że diesel mnie poprostu jest nie potrzebny...zbyt małe przebiegi :P
                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

witachu, Ty naprawdę bierzesz pod uwage tego czarnego ulepa za prawie 25tyś :?: porsche felgi , porsche w środku ..wieś tańczy i śpiewa :haha:

ktoś pisał o średniej w 1.6 112km/h i o spalaniu ,że to w trasie niby ? żeby taką średnią w 1.6 osiągnąć to tylko autostrada więc nie mąćcie ludziom w głowach bo jazda autostradą to zupełnie inna sprawa niż jazda po normalnej szosie , nawet za granicą . jestem przekonany że osiągnięcie w 1.6 takiej średniej po normalnej drodze jest niewykonalne ze względu na znikomą moc tego silnika.
                                      proponuję każdemu kto ma zamiar kupić 1.6 żeby o tym pamiętał - będzie oszczędnie ale zero przyśpieszenia , o obciążonym nie wspominam :diabelski_usmiech . można się zdziwić :szeroki_usmiech .

Zamieszczone przez BADYL
                                      zabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza :diabelski_usmiech Już nie wsponę gdybym zorobił chipa :twisted:
                                      no to proponuję Ci zrobić a potem jeszcze raz przeczytać swoją wypowiedź
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• BADYL
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 2396
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                                        BADYL napisał/a:
                                        zabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza Już nie wsponę gdybym zorobił chipa

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• wilq
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 62

Mam 1.6 wiec moge cos dodac i od siebie. Od kupienia tydzien i musialem jechac 3 w krotka trase, jakies 200km w jedna strone. Za pierwszym razem spalanie mialem 7l/100km, za drugim razem mialem 6.9l/100, ale za trzecim juz 6.5l/100km. Jazda z predkosciami 115-130km/h. Na 6 biegu na plaskiej drodze auto przyspiesza. Jezeli jest cokolwiek pod gorke juz nie
                                          Kupujac 1.6 mialem tego swiadomosc ze szalu nie bedzie, chodzilo mi glownie o w miare ekonomiczna jazde w trasie i sie udalo.
                                          W miescie natomiast wychodzi mi pomiedzy 7.5 a 9l/100km co wydaje mi sie za calkiem niezly wynik jak na benzyne z automatem.
                                          A wracajac do tematu benzyna/gaz/diesel.
                                          Plusy i minusy: nie musze dbac o turbo. Odpalam i jade, dojade i gasze silnik, zadnego czekania az poklepie chwilke zeby zchlodzic turbo. Auto ciszej chodzi.
                                          Przyzwyczailem sie do tego iz diesel ciagnie juz od 1400 obrotow, w benzynce raczej musi to byc 2400 ale wcale nie wchodze na obroty wieksze niz 3000. Nie potrzebuje takich obrotow zeby sprawnie jezdzic i dodam ze nie jestem zawalidroga.
                                          Od 2005 do 2012 roku jezdzilem dieslami, chcialem wrocic do beznyny. Narazie jestem zadowolony, ale to moje subiektywne odczucie. Na dzien disiejszy nie chce miec diesla, wole benzyne. A czy gaz do tego dolozyc to juz inna sprawa. W moim wypadku (FSI) nie bardzo sie to oplaca ale i nie zamierzalem tego czynic.
                                          Moze pomoglem, moze nie, sam ocen.
                                          Pozdrawiam.
                                          sorki za brak polskich liter

Komentarz

• witachu
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1319

Zamieszczone przez Maicroft
                                            ktos sie naczyta ze glowice padaly i juz powie ze kupa
                                            licze sie z tym ze były takie przypadki, aczkolwiek z czasem zaczęto wprowadzać poprawki do tych silników i już nie ma moim zdaniem takiej tragedii. poza tym jak sie troche zadba o autko to i tez nie bedzie tak źle, wiec ja uwazam że nie taki ten silnik straszny, wiadomo 1.9 moze lepszy ale ...

BADYL, otóż to tym bardziej ze w tym egzemplarzu jest DSG to jeszcze bardziej mnie przekonuje. od pewnego czasu blizej wertowałem wątki o tym silniku i są jednak zadowoleni użytkownicy i mam nadzieje że ja też do nich dołączę

witachu, Ty naprawdę bierzesz pod uwage tego czarnego ulepa za prawie 25tyś :?: porsche felgi , porsche w środku ..wieś tańczy i śpiewa :haha:
                                            e chwili obecnej zwróciłem uwagę na niego, bo biorąc wersje wyposażenia(pomijając własnie ten design Porche- mi tez on nie lezy i napewno bym sie go pozbył ale reszta nie jest taka zła) i motorownie 180KM ale w tej chwili OII wygrywa w tym porównaniu wiec pewnie padnie na OII

1.6 żeby o tym pamiętał - będzie oszczędnie ale zero przyśpieszenia , o obciążonym nie wspominam :diabelski_usmiech . można się zdziwić :szeroki_usmiech .
                                            zgadza sie, sam mam taki silnik, dynamiki prawie zero, nie wspominając o wyjazdach na wakacje kiedy auto załadowane, to i spalanie jak na takie coś spore
                                            BADYL napisał/a:
                                            zabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza :diabelski_usmiech Już nie wsponę gdybym zorobił chipa :twisted:

chipa mam w planach, i mysle ze z tego 2.0 TDI BKD w połaczeniu z DSG uda się zrobić około 170 KM bez duzego obciązenia dla tego motoru i skrzyni

wilq, ja miałem dwa auta na LPG, jedno wczesniej, drugie obecnie. moze i faktycznie jest tanio, ale dynamiki to tam nie było, no i w bagazniku to walające sie koło zapasowe, które zabierało miejsce, a bez zapasu w daleką trase to nie bardzo. co nie oznacza ze uwazam ze LPG to zło. poprostu chce zacząć przygode z ON i samemu sie o wszystkim przekonac

(znajdź również na fb)

Komentarz

• AdamB
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 8033
                                              • Octavia IV (NX3)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

witachu, poprzednim autem moim była Fabia 1.4MPI+LPG,auto od nowości miałem, instalację założyłem po przebiegu 35kkm, zrobiłem na LPG 80kkm i w zasadzie oprócz walającego się koła zapasowego po bagażniku, nisko siedzącego tyłu auta "-" specjalnie nie widziałem, to teraz jeżdżąc OII 1.9TDI jestem zadowolony z posiadania tego auta. Przebieg mam w tej chwili 118kkm i autko śmiga bezawaryjnie. Na co zmienię OII?? tego nie wiem ale pewnie jakiś ON to będzie. Z racji odcinków pokonywanych przeze mnie DPF'a się nie boję.
                                              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• gruto
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1263
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

wilq, bardzo fajnie zdana relacja - i o to chodzi w tym wątku :wink:

Komentarz

• t_kucyk
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 147
                                                  • Volkswagen

Re: Diesel &lt;kontra&gt; benzyna + gaz.....wasze opinie

Miałem dwa auta z gazem - nie było strasznie ale przeszkadzał mały zasięg.

Niemniej pamiętaj, że jeśli planujesz zakup mieszkania z miejscami postojowymi w garażu podziemnym to z LPG tam legalnie nie zaparkujesz.

Parkowanie we własnym garażu z kanałem bez przewietrzania też uważam za nienajszcześliwszy pomysł.

Komentarz

• leonn
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2728
                                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

ktoś pisał o średniej w 1.6 112km/h i o spalaniu ,że to w trasie niby ?
                                                    Na stronie 14, tego wątku, Ja to napisałem. O jakim mąceniu ludziom w głowach ty mówisz? Czasem to nawet można jeszcze wyższą średnią przejazdu osiągnąć.

żeby taką średnią w 1.6 osiągnąć to tylko autostrada
                                                    Kto o zdrowych zmysłach, osiągnie taką średnią przejazdu 112km/h w mieście? A dieslem to tylko, w miście taką średnią robisz?
                                                    Co rozumiesz przez normalną drogę? Ja jadę normalną drogą „autostradą” na odcinku 1250km, 10-12 godzin podróży, cztery przystanki po drodze. Nie możliwe? :shock:

więc nie mąćcie ludziom w głowach
                                                    Więc proszę nie zarzucaj, że komuś wciskam ciemnotę. Inni to zrozumieli.
                                                    Na trasie pali między 9-11litr lpg/100km w zależności od tempa jazdy. Na drogach innych niż autostrada, troche miasta troche przelotówek gdzie prędkość max do 100km/h potrafi spalić nawet mniej niż 9litr lpg/100km.
                                                    Octavia to czwarte auto z Lpg, które użytkuję i ja już nie chęcę diesla. Czy jadę sam, czy z pełnym obciążeniem, jak dla mnie dynamika 1.6MPI+Lpg jest wystarczająca. Nie ścigam się z wszystkim, droga to nie rajd.

proponuję każdemu kto ma zamiar kupić 1.6 żeby o tym pamiętał - będzie oszczędnie ale zero przyśpieszenia , o obciążonym nie wspominam
                                                    A z tym demonem przyśpieszenia, super mocy i super oszczędności paliwa w dieslu to już nie przesadzaj. Ekonomia w dieslu? Przy dzisiejszych cenach?
                                                    A jeśli miałbym już wybrać silnik co do przyśpieszenia, to napewno nie diesel, tylko inny benzynowy albo TSI, a i lpg już można do nich zamontować.
                                                    Diesel< Kontra>; to nie znaczy wszystko inne to wróg, badziew, ściema itp.. (oczywiście jak dla mnie) :wink:

Komentarz

Pracuję...