Zamieszczone przez mkania777
Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez t271828pojawila sie jedna dziwaczna wypowiedz i wszyscy zaczeli sie brac za lbyOblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazek103Witam
Zdecydowałem się na zakup skody kombi Family Plus z silnikiem 1,8TSI
czy jest to dobry wybór ? rocznie pokonuję ok 15000 , dziennie 10-20 krótkie dystanse
ok 5 km. 90% miasto , przestraszyłem się tego spalania.
Ogólnie czy warto brać ten silnik czy może wybrać inny proszę o wszelkie sugestię doświadczonych kolegów.
Słyszałem ,że ten silnik lubi olej , jak to ogólnie wygląda ?superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mkania777Zamieszczone przez t271828pojawila sie jedna dziwaczna wypowiedz i wszyscy zaczeli sie brac za lby
Komentarz
-
-
ja przymierzam się do zmiany autka. obecnie mam autko z LPG i nie narzekam, jest taniej przy dystrybutorze itd ale chciałbym się przesiąść na ON, gdyz mam styczność z TDI i podoba mi się to jak się nimi jeździ dlatego chciałbym spróbować isc w tym kierunku. po przejrzeniu tego wątku sam już nie wiem, czy dobrze zrobie, że zdecyduję sie na ON czy znów PB z LPG. masakra, mętlik w głowie ... :| :?:OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
no właśnie, chodzi o to ze ta oferta która mi odpowiada ma już LPG założone, z tego co się dowiedziałem jest to raczej górna pólka jesli chodzi o instalki LPG. (konkretnie chodzi o to autko: http://otomoto.pl/volkswagen-bora-C22970465.html - z forum vw golf.pl.) ale przymierzam się do OII z DSG 2.0 TDI. wiem ze porównywanie tych aut może nie jest najlepsze, bo róznica wiekowa, moc silnikowa, oraz ceny rozbierzne, inna klasa aut. ale póki co rozpatruje tylko te oferty. i po przeczytaniu tego wątku, sam już nie wiem co było by korzystniejsze. czy PB + LPG czy ON ... ciężki wybór ... :|OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
tak pewnie się stanie. przejażdżka każdym z nich powinna rozwiać wątpliwości. i własnie ze juz jeżdzę drugim autkiem pb+ LPG a ze mam dość czesto doczynienia z TDI w skodach to chcialbym się przesiaść na ON i spróbować w tym kierunku.OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez witachutak pewnie się stanie. przejażdżka każdym z nich powinna rozwiać wątpliwości. i własnie ze juz jeżdzę drugim autkiem pb+ LPG a ze mam dość czesto doczynienia z TDI w skodach to chcialbym się przesiaść na ON i spróbować w tym kierunku., młodsza, ma DSG i jesteś nastawiony na diesla
. Sam wiesz, jak jeździ się samochodem z LPG, wiesz jak jeździ się dieslem, opinie o 2.0TDI oraz o DSG bez trudu znajdziesz na naszym forum oraz innych. Co nie wybierzesz, to ważne żeby bezawaryjnie jeździło, a jazda sprawiała Ci radochę
. I jak już weźmiesz tą O2 to koniecznie pochwal się tutaj
.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
A ja Panowie jeździłem wcześniej dieselem 1,9 BJB na pompowtryskach i nie narzekałem. Jednak po zakupie 1,8 TSI CDAB 152 KM wiem że mimo różnicy w spalaniu nie chceę już diesela Doładowana benzyna ma naprawdę moc Jednakże na baku zrobiłem ok 500 kilometrów a w BJB 1,9 TDi robiłem 400 kilometrów na 30 litrów Jeżeli w grę nie wchodzi ekonomia to wybierać benzynę
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszStawiam na O2
Zamieszczone przez Northeuszmłodsza, ma DSG i jesteś nastawiony na dieslaNo a co do tego nastawienia na Diesla, to własnie chciałbym spróbować tej przygody
Zamieszczone przez Northeuszopinie o 2.0TDI oraz o DSG bez trudu znajdziesz na naszym forum oraz innychZamieszczone przez Northeuszważne żeby bezawaryjnie jeździło, a jazda sprawiała Ci radochę
Zamieszczone przez NortheuszI jak już weźmiesz tą O2 to koniecznie pochwal się tutaj.
OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez witachuNortheusz napisał/a:
opinie o 2.0TDI oraz o DSG bez trudu znajdziesz na naszym forum oraz innych
wiem, sledze forum już prawie rok, i sporo sie już dowiedziałem, i mysle ze gdy bede potrzebował pomocy jeszcze to napewno ktoś mnie wesprze
Komentarz
-
-
witachu, z mojej strony mogę tylko napisac, że (odpukać) moje 2.0TDI BKD jak na razie sprawuje się nauchar przede wszystkim moc jak dla mnie super sprawa...odniośnie awaryjności napiszę jak powyżej ODPUKAĆ OK :!: :szeroki_usmiech elastyczność na 1 i 2 taka sobie generalnie jedynka do ruszania a 2 też krótka...zabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza :diabelski_usmiech Już nie wsponę gdybym zorobił chipa :twisted: ....może kiedyś kto wie
:twisted:
ps. dodam tylko że gdybym jeszcze raz kupował auto i miałbym do dołożenia jeszcze parę tys to szukałbym 1.8TSITylko dlatego, że diesel mnie poprostu jest nie potrzebny...zbyt małe przebiegi :P
Komentarz
-
-
witachu, Ty naprawdę bierzesz pod uwage tego czarnego ulepa za prawie 25tyś :?: porsche felgi , porsche w środku ..wieś tańczy i śpiewa :haha:
ktoś pisał o średniej w 1.6 112km/h i o spalaniu ,że to w trasie niby ? żeby taką średnią w 1.6 osiągnąć to tylko autostrada więc nie mąćcie ludziom w głowach bo jazda autostradą to zupełnie inna sprawa niż jazda po normalnej szosie , nawet za granicą . jestem przekonany że osiągnięcie w 1.6 takiej średniej po normalnej drodze jest niewykonalne ze względu na znikomą moc tego silnika.
proponuję każdemu kto ma zamiar kupić 1.6 żeby o tym pamiętał - będzie oszczędnie ale zero przyśpieszenia , o obciążonym nie wspominam :diabelski_usmiech . można się zdziwić :szeroki_usmiech .
Zamieszczone przez BADYLzabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza :diabelski_usmiech Już nie wsponę gdybym zorobił chipa :twisted:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwBADYL napisał/a:
zabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza Już nie wsponę gdybym zorobił chipa
no to proponuję Ci zrobić a potem jeszcze raz przeczytać swoją wypowiedź
Mam 1.6 wiec moge cos dodac i od siebie. Od kupienia tydzien i musialem jechac 3 w krotka trase, jakies 200km w jedna strone. Za pierwszym razem spalanie mialem 7l/100km, za drugim razem mialem 6.9l/100, ale za trzecim juz 6.5l/100km. Jazda z predkosciami 115-130km/h. Na 6 biegu na plaskiej drodze auto przyspiesza. Jezeli jest cokolwiek pod gorke juz nie
Kupujac 1.6 mialem tego swiadomosc ze szalu nie bedzie, chodzilo mi glownie o w miare ekonomiczna jazde w trasie i sie udalo.
W miescie natomiast wychodzi mi pomiedzy 7.5 a 9l/100km co wydaje mi sie za calkiem niezly wynik jak na benzyne z automatem.
A wracajac do tematu benzyna/gaz/diesel.
Plusy i minusy: nie musze dbac o turbo. Odpalam i jade, dojade i gasze silnik, zadnego czekania az poklepie chwilke zeby zchlodzic turbo. Auto ciszej chodzi.
Przyzwyczailem sie do tego iz diesel ciagnie juz od 1400 obrotow, w benzynce raczej musi to byc 2400 ale wcale nie wchodze na obroty wieksze niz 3000. Nie potrzebuje takich obrotow zeby sprawnie jezdzic i dodam ze nie jestem zawalidroga.
Od 2005 do 2012 roku jezdzilem dieslami, chcialem wrocic do beznyny. Narazie jestem zadowolony, ale to moje subiektywne odczucie. Na dzien disiejszy nie chce miec diesla, wole benzyne. A czy gaz do tego dolozyc to juz inna sprawa. W moim wypadku (FSI) nie bardzo sie to oplaca ale i nie zamierzalem tego czynic.
Moze pomoglem, moze nie, sam ocen.
Pozdrawiam.sorki za brak polskich liter
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftktos sie naczyta ze glowice padaly i juz powie ze kupa
BADYL, otóż totym bardziej ze w tym egzemplarzu jest DSG to jeszcze bardziej mnie przekonuje. od pewnego czasu blizej wertowałem wątki o tym silniku i są jednak zadowoleni użytkownicy
i mam nadzieje że ja też do nich dołączę
Zamieszczone przez leszekmwwitachu, Ty naprawdę bierzesz pod uwage tego czarnego ulepa za prawie 25tyś :?: porsche felgi , porsche w środku ..wieś tańczy i śpiewa :haha:ale w tej chwili OII wygrywa w tym porównaniu wiec pewnie padnie na OII
Zamieszczone przez leszekmw1.6 żeby o tym pamiętał - będzie oszczędnie ale zero przyśpieszenia , o obciążonym nie wspominam :diabelski_usmiech . można się zdziwić :szeroki_usmiech .
Zamieszczone przez leszekmwBADYL napisał/a:
zabawa zaczyna się na trasie gdy wrzuci się 4-5, a 6 też przyspiesza :diabelski_usmiech Już nie wsponę gdybym zorobił chipa :twisted:
no to proponuję Ci zrobić a potem jeszcze raz przeczytać swoją wypowiedź
wilq, ja miałem dwa auta na LPG, jedno wczesniej, drugie obecnie. moze i faktycznie jest tanio, ale dynamiki to tam nie było, no i w bagazniku to walające sie koło zapasowe, które zabierało miejsce, a bez zapasu w daleką trase to nie bardzo. co nie oznacza ze uwazam ze LPG to zło. poprostu chce zacząć przygode z ON i samemu sie o wszystkim przekonacOII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
witachu, poprzednim autem moim była Fabia 1.4MPI+LPG,auto od nowości miałem, instalację założyłem po przebiegu 35kkm, zrobiłem na LPG 80kkm i w zasadzie oprócz walającego się koła zapasowego po bagażniku, nisko siedzącego tyłu auta "-" specjalnie nie widziałem, to teraz jeżdżąc OII 1.9TDI jestem zadowolony z posiadania tego auta. Przebieg mam w tej chwili 118kkm i autko śmiga bezawaryjnie. Na co zmienię OII?? tego nie wiem ale pewnie jakiś ON to będzie. Z racji odcinków pokonywanych przeze mnie DPF'a się nie boję.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Re: Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie
Miałem dwa auta z gazem - nie było strasznie ale przeszkadzał mały zasięg.
Niemniej pamiętaj, że jeśli planujesz zakup mieszkania z miejscami postojowymi w garażu podziemnym to z LPG tam legalnie nie zaparkujesz.
Parkowanie we własnym garażu z kanałem bez przewietrzania też uważam za nienajszcześliwszy pomysł.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwktoś pisał o średniej w 1.6 112km/h i o spalaniu ,że to w trasie niby ?
Zamieszczone przez leszekmwżeby taką średnią w 1.6 osiągnąć to tylko autostrada
Co rozumiesz przez normalną drogę? Ja jadę normalną drogą „autostradą” na odcinku 1250km, 10-12 godzin podróży, cztery przystanki po drodze. Nie możliwe? :shock:
Zamieszczone przez leszekmwwięc nie mąćcie ludziom w głowach
Na trasie pali między 9-11litr lpg/100km w zależności od tempa jazdy. Na drogach innych niż autostrada, troche miasta troche przelotówek gdzie prędkość max do 100km/h potrafi spalić nawet mniej niż 9litr lpg/100km.
Octavia to czwarte auto z Lpg, które użytkuję i ja już nie chęcę diesla. Czy jadę sam, czy z pełnym obciążeniem, jak dla mnie dynamika 1.6MPI+Lpg jest wystarczająca. Nie ścigam się z wszystkim, droga to nie rajd.
Zamieszczone przez leszekmwproponuję każdemu kto ma zamiar kupić 1.6 żeby o tym pamiętał - będzie oszczędnie ale zero przyśpieszenia , o obciążonym nie wspominam
A jeśli miałbym już wybrać silnik co do przyśpieszenia, to napewno nie diesel, tylko inny benzynowy albo TSI, a i lpg już można do nich zamontować.
Diesel< Kontra>; to nie znaczy wszystko inne to wróg, badziew, ściema itp.. (oczywiście jak dla mnie) :wink:
Komentarz
-
Komentarz