Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamB
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 8033
    • Octavia IV (NX3)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez leonn
    Kto o zdrowych zmysłach, osiągnie taką średnią przejazdu 112km/h w mieście? A dieslem to tylko, w miście taką średnią robisz?
    Co rozumiesz przez normalną drogę? Ja jadę normalną drogą „autostradą” na odcinku 1250km, 10-12 godzin podróży, cztery przystanki po drodze. Nie możliwe? :shock:
    A jakie masz spalanie przy tych przelotach w ile osób i jaki ładunek??
    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

AEE w Felicji przy jezdzie tak 110-130 palil 7l Pb, wiec gazu te 8,5l musi wziasc. Wiec jak ciezsza Octa z mocniejszym silnikiem przy podobnej lub nieznacznie szybszej jezdzie pali 10-11l LPG to jest to moim zdaniem calkowicie realne
      Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Zamieszczone przez leonn
        Kto o zdrowych zmysłach, osiągnie taką średnią przejazdu 112km/h w mieście? A dieslem to tylko, w miście taką średnią robisz?
        Co rozumiesz przez normalną drogę?
        w mieście myślałeś ..no to pojechałeś trochę. normalna droga to normalna szosa po jednym pasie w każdym kierunku , o to mi chodziło . gdzie się zwalnia co chwile i przyśpiesza , wtedy są inne średnie i inne spalanie . a autostrada to jednostajna jazda więc sa wtedy inne wartości , nieporównywalne do jazdy po normalnych naszych drogach. uważam że pisząc o swoich wynikach powinieneś zaznaczyć że było to na autostradzie , i tyle.

Zamieszczone przez leonn
        Czy jadę sam, czy z pełnym obciążeniem, jak dla mnie dynamika 1.6MPI+Lpg jest wystarczająca.
        gratulacje . jeździłem parę tygodni temu O2 bse/gaz.
        ale chodzi Ci o autostradę czy normalną szosę ?

A jeśli miałbym już wybrać silnik co do przyśpieszenia, to napewno nie diesel, tylko inny benzynowy albo TSI
        oczywiście że benzyna jest przyjemniejsza dojazdy , tylko żeby miała dobre przyśpieszenia musi mieć większą pojemność niż 1.6 .

Zamieszczone przez leonn
        A z tym demonem przyśpieszenia, super mocy i super oszczędności paliwa w dieslu to już nie przesadzaj. Ekonomia w dieslu?
        nigdzie nie demonizowałem przyśpieszenia :roll: , a o oszczędności to już wogóle nie wspominałem ponieważ nie o to mi chodziło . nie muszę patrzeć ile kosztuje ropal , ile benzyna , o cenie gazu nawet nie mam pojęcia. oczywiście nie mówię żebym nie założył gazu do samochodu gdyby to miało uzasadnienie np. ekonomiczne . miałem kiedyś dwa auta na gaz i jakoś się jeździło , choć były to stare instalacje które czasami się psuły.
        w tej chwili dobra insatlacja kosztuje około 3,5tyś , dopłata za jakiś przyzwoity silnik w benzynie też jest niemała więc sądzę że jakbym miał kupować nowy samochód i wybierać między mocnym dieslem a mocną benzyną+gaz to jednak wybrał bym ropę , tym bardziej że nie robię teraz więcej jak 16tyś rocznie.
        ale jak będe zmieniał auto to będę wybierał /mam nadzieję/ między mocnym dieslem a mocną benzyną.

Zamieszczone przez witachu
        chipa mam w planach, i mysle ze z tego 2.0 TDI BKD w połaczeniu z DSG uda się zrobić około 170 KM bez duzego obciązenia dla tego motoru i skrzyni
        no proponował bym tak do 165KM raczej .

a kolega wilq ma silnik fsi który jest chyba sporo dynamiczniejszy od bse.
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Udesky
          RS
          • 2007
          • 1692
          • Octavia I (1U2)
          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Dla 1.4 będzie demonem szybkości w O2, dla innego O2RS będzie minimum do zaakceptowania. Poza tym czy to nowy TDI czy TSI to i tak bezawaryjne to one nie są, jak zresztą wszystkie nowe silniki, mają się doczłapać do końca gwarancji i tyle, a i to im się nie zawsze udaję jak widać. Dodatkowo oba mają turbo itd, więc przywileje beztroski N/A i tak odpada.
          W Polsce nie ma kryzysu.
          Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

Zamieszczone przez leszekmw
            no proponował bym tak do 165KM raczej
            no może być, ale to zrobie pewnie jakis czas po zakupie ale dzięki za podpowiedz, w przyszłości napewno bede się bardziej przyglądał tej kwestii i sorrki za mały OT
            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
            (znajdź również na fb)

Komentarz

• Oktawiusz202
              Ambiente
              • 2011
              • 121

Silniki diesla doprowadzili do kultury pracy, ekonomi, ale niestety na 5 lat i to na długich autostradach.W naszym pięknym kraju niestety d..a :twisted:
              Człowiek po to ma samochód, aby wygodnie siedzieć stojąc w korkach.

Komentarz

• leonn
                RS
                • 2011
                • 2728
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez AdamB
                A jakie masz spalanie przy tych przelotach w ile osób i jaki ładunek??
                Na trasie pali między 9-11litr lpg/100km w zależności od tempa jazdy. Czasem sam, czasem dwie osoby, pełny bagażnik i załadowana tylna kanapa. Ile waży nie powiem, bo nie ważyłem auta.

w mieście myślałeś ..no to pojechałeś trochę.
                że to w trasie niby ?
                Jak nie w tasie NIBY, to w mieście chyba?
                jeździłem parę tygodni temu O2 bse/gaz.
                Jazda testowa u dilera?
                Jażdziłem dislami z grupy VW, ale żadnym nie przejechałem 100, czy 200tyś.km, więc się nie wypowiadam.
                nie muszę patrzeć ile kosztuje ropal , ile benzyna , o cenie gazu nawet nie mam pojęcia. oczywiście nie mówię żebym nie założył gazu do samochodu gdyby to miało uzasadnienie np. ekonomiczne
                No właśnie między innymi, chyba o ekonomii jest tu mowa.
                Bardzo mnie cieszy, twoje zadowolenie z posiadanego silnika diesla. życzę przyjemnej, bezawaryjnej i taniej eksploatacji.
                A ja jestem bardzo zadowolony z silnika 1.6 Pb/Lpg i wybrał bym go ponownie.

Zamieszczone przez Udesky
                Poza tym czy to nowy TDI czy TSI to i tak bezawaryjne to one nie są, jak zresztą wszystkie nowe silniki, mają się doczłapać do końca gwarancji i tyle, a i to im się nie zawsze udaję jak widać.
                I właśnie z tego powodu BSE 1.6+lpg sie wybiera. Czy to na krótkie trasy w mieście, czy dalekie na autostradzie. Każdemu go polecam.

Komentarz

• Udesky
                  RS
                  • 2007
                  • 1692
                  • Octavia I (1U2)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez leonn
                  I właśnie z tego powodu BSE 1.6+lpg sie wybiera. Czy to na krótkie trasy w mieście, czy dalekie na autostradzie. Każdemu go polecam.
                  Ciekawe jak długo ten dinozaur będzie jeszcze w ofercie. Oby jak najdłużej bo do ekonomicznej, taniej i bezawaryjnej jazdy bez fajerwerków nadaję się doskonale.
                  W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• leonn
                    RS
                    • 2011
                    • 2728
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Popełniam plagiat, ale ma nadzieje że kolega rkb nie będzie mi miał za złe.
                    Taki żart :szeroki_usmiech Albo i nie :!:
                    Załączone pliki

Komentarz

• xtremesystems
                      RS
                      • 2010
                      • 2254
                      • Hyundai

Zamieszczone przez leonn
                      Ciekawe jak długo ten dinozaur będzie jeszcze w ofercie. Oby jak najdłużej bo do ekonomicznej, taniej i bezawaryjnej jazdy bez fajerwerków nadaję się doskonale.
                      silnik trzyman przez skode tylko ze wzgledu na lpg.

gdyby ogarneli tsi plus lpg to pewnie by wywalili 1.6mpi z oferty

ale skoro nabija im duza sprzedaz to nie wywala zlotej kury z cennika

Komentarz

• aro_40
                        RS
                        • 2007
                        • 1529
                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez leonn
                        Poza tym czy to nowy TDI czy TSI to i tak bezawaryjne to one nie są, jak zresztą wszystkie nowe silniki, mają się doczłapać do końca gwarancji i tyle, a i to im się nie zawsze udaję jak widać.
                        Panowie, co wy piszecie????
                        Jeżdżę już drugim TDI Skody i łacznie zrobiłem nimi prawie 200 kkm i jeszcze oprócz wymiany olejów, filtrów i raz świec żarowych to jeszcze nie dołożyłem ani grosza. Skąd takie poglądy, że TDI ma się doczołgać do końca gwarancji?????????
                        If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez leonn
                          Popełniam plagiat, ale ma nadzieje że kolega rkb nie będzie mi miał za złe.
                          Taki żart :szeroki_usmiech Albo i nie :!:
                          Chyba bardziej tam pasuje 1.6MPI zamiast TDI :wink: Kroki poczyniłem w propagowaniu tej idei :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sro 29 Lut, 12 07:35 ]
                          Jeżdżę już drugim TDI Skody i łacznie zrobiłem nimi prawie 200 kkm i jeszcze oprócz wymiany olejów, filtrów i raz świec żarowych to jeszcze nie dołożyłem ani grosza. Skąd takie poglądy, że TDI ma się doczołgać do końca gwarancji?????????
                          Opinie wypowiadane przez użytkowników którzy słyszeli gdzieś o awariach TDI :szeroki_usmiech

Komentarz

• natash
                            RS
                            • 2011
                            • 2599

Albo je mieli.... :roll:

Komentarz

• AdamB
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 8033
                              • Octavia IV (NX3)
                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

natash, ja miałem auto z LPG i mam TDI od nowości i kieruje nim tylko ja.

Komentarz

• natash
                                RS
                                • 2011
                                • 2599

Ja mam TDI i nie wiem dlaczego tak zawzięcie niektórzy się wypowiadają, że tam się nic nie psuje, jak miałem AX 1.5 to tam faktycznie się nic nie psuło, bo nie miało co , chyba że dla kogoś po 150k km 3k za turbo i 2k za dwumas to eksploatacja, to sorry, tylko dlaczego 5 lat temu nie było takiej eksploatacji. Pompowtryskiwacze, według zeszytów VAGowskich to też niby oszczędność, tylko dziwnym trafem auta na PD palą więcej niż poprzednia generacja, średnio 1l :diabelski_usmiech

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8033
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez natash
                                  chyba że dla kogoś po 150k km 3k za turbo i 2k za dwumas to eksploatacja, to sorry, tylko dlaczego 5 lat
                                  Nie wiem, ja mam auto 5 lat i 118kkm przebiegu i nic z tych rzeczy nie wymieniałem i nie zanosi się abym wymieniał.

Komentarz

• natash
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2599

To pada między 150k - 200k km, co jak na TDI i jego nieśmiertelność to raczej mało

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

To pada między 150k - 200k km, co jak na TDI i jego nieśmiertelność to raczej mało
                                      a na co liczyłeś?!
                                      do tych 200kkm jestem pewien, że 80% jeżeli nie więcej, wymieni i sprężarkę i dwumasę, a jeżeli na poważnie nie zajmie się silnikiem to może spodziewać się dalszych napraw IMO.
                                      trzeba było się wcześniej orientować a nie po fakcie zżymać, ale to Ty zdaje się tak lubisz wiedzieć ile co kosztuje, to już teraz będziesz doskonale wiedział :szeroki_usmiech
                                      saport techniczny baj DGW
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm
                                      no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8033
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dobra, wrócimy do tematu za 50kkm.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

jeszcze drobna uwaga: jak dla mnie ktoś kto kupił używkę z niewiadomym przebiegiem, na dobrą sprawę nie powinien się wypowiadać (z wiadomym zasadniczo też :lol: )
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8033
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                            jeszcze drobna uwaga: jak dla mnie ktoś kto kupił używkę z niewiadomym przebiegiem, na dobrą sprawę nie powinien się wypowiadać (z wiadomym zasadniczo też :lol: )
                                            Myślałem, że natash, między wierszami się domyśli z moich postów , że o to mi chodzi.

Komentarz

• Udesky
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1692
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                              Opinie wypowiadane przez użytkowników którzy słyszeli gdzieś o awariach TDI
                                              Zamieszczone przez aro_40
                                              No tak, pękające głowice, wycierające się wałki w PD, padające pompy oleju przez jeden mały pierdolnik (głownie VW, Audi), oczywiście o dwumasach i turbinach niema co wspominać.
                                              Zamieszczone przez AdamB
                                              Nie wiem, ja mam auto 5 lat i 118kkm przebiegu i nic z tych rzeczy nie wymieniałem i nie zanosi się abym wymieniał.
                                              Temat o korbowodach znasz z tego co wiem.
                                              W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• AdamB
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 8033
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Udesky, tylko weź pod uwagę ile 1.9TDI jeździ ile jest ich na forum a ile jest awarii. Tematy doskonale znam te wszystkie które wymieniłeś.

Komentarz

• piotrek_os
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8162
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                                  Udesky, tylko weź pod uwagę ile 1.9TDI jeździ ile jest ich na forum a ile jest awarii. Tematy doskonale znam te wszystkie które wymieniłeś.
                                                  Czy na dzien dzisiejszy jakbys kupował auto - kupilbys nowego diesla?? Patrzac na ceny auta i paliw?
                                                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8033
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

piotrek_os, na pewno nie było by to 1.6MPI z LPG bo mnie wersja OII Tour LPG nie interesuje. Jeżeli już to jakiś 1.4TSI jeżeli by to było auto z grupy VW.

Komentarz

Pracuję...