Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ferd
    Rider
    • 2011
    • 320

Kicha :cry:

Silnik z C5 1.6 THP 155 koni MA BEZPOŚREDNI WTRYSK BENZYNY. Z gazu nici w tym wozie. To już lepiej Octavię 1.8 Tsi jak już jeździć na samej benzynie, przynajmniej ekscytacja z jazdy będzie.

Komentarz

• Northeusz
      RS
      • 2010
      • 1677
      • Octavia I (1U2)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Ferd
      Kicha :cry:

Silnik z C5 1.6 THP 155 koni MA BEZPOŚREDNI WTRYSK BENZYNY. Z gazu nici w tym wozie. To już lepiej Octavię 1.8 Tsi jak już jeździć na samej benzynie, przynajmniej ekscytacja z jazdy będzie.
      No i do TSI instalacja LPG już jest, droga, ale jest
      Pozdrawiam
      Northeusz

Komentarz

• BADYL
        RS
        • 2011
        • 2396
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

sew1981, zgadzam się z Toba w całej rozciągłości nie chce być hipokrytą więc zaraz dodam, że również jeźdźę dieslem i robię stety lub niestety niewielę km...jakieś 12tys w roku....szukałem benzyny 2.0 FSI ale trafil się "smoczek" w dieslu :P tak ja jak zoną staramy się traktowac turbinkę zgodnie z przykazaniami więc mam nadzieję że jeszcze długo posłuży się nie wysra :twisted: :diabelski_usmiech
        nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• pandzik
          RS
          • 2011
          • 2254
          • Seat

Zamieszczone przez perfex
          Jeżeli ktoś w ogóle rozważa taką alternatywę Octavia vs. C5 to polecam posiedzieć i pojeździć tymi autami. Kurcze, przecież to niebo a ziemia ! Jakość materiałów, wygoda, stylistyka - C5 bije tym na głowę Skodę. Sorry, ale chyba każdy kto porównywał te auta musi to zauważyć.
          Jedno z wygodniejszych aut klasy ŚREDNIEJ. Porównanie do O2 jest po prostu śmieszne

Zamieszczone przez Ferd
          Też tak uważam. Za Octavię 1.2 tsi to można dać 53 tys. pln , no maksymalnie 58 za jakieś ekstra wyposażenie
          C5 za mniej niż 60k zł dalej będzie 2x lepszym wyborem.

Komentarz

• Zorr
            RS
            • 2011
            • 2110

pandzik, to C5 nie jest za mniej niż 60k tylko za więcej,
            w cenniku już takiej konfiguracji jak ta z super promocji to nie uraczysz. W cenniku początek zaczyna się od 79900 za 1.6 120KM z CVT (bo manuala nie ma). Być może jest to tylko 1 sztuka oferowana, która się ostała.

No i oczywiście 13,5sek do setki to jakieś nieporozumienie... włączysz klimę, wsiądą 4 osoby, trochę gratów do bagażnika i spróbuj tym wyprzedzić tira.
            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Zorr
              pandzik, to C5 nie jest za mniej niż 60k tylko za więcej,
              w cenniku już takiej konfiguracji jak ta z super promocji to nie uraczysz. W cenniku początek zaczyna się od 79900 za 1.6 120KM z CVT (bo manuala nie ma). Być może jest to tylko 1 sztuka oferowana, która się ostała.
              @Zorr,

DO KONCA MAJA 2012 jest PROMOCJA - na nowe produkowane auta - podpisujesz umowe i masz te cene gwarantowana. Wiem bo sie pytalem osobiscie i o malo nie kupilem - zastanawiam sie ciagle...

na C5 jest 18.000 zl taniej plus to co mozesz dostac u dealera (a mozesz juz dostac niewiele, przynajmniej w 3miescie...)

od 1 czerwca ma byc ponoc inna promocja, hgw czy lepsza czy gorsza... (moze byc gorsza bo zlotowka nieco oslabla...?)
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9942
                • Ford

Zorr, w C5 120KM siedzi skrzynia "mechaniczna elektronicznie sterowana" (cokolwiek to znaczy).
                I fakt: 13,5s sekund do setki to wynik zupełnie nielicujacy z autem klasy średniej - ale z drugiej strony: czy ktoś komuś kaze się śpieszyć? A moze ten motor daje sobie radę nie gorzej niż moje 110KM w Tojtojce - wtedy nie byłoby aż tak dramatycznie.
                Poza tym taki "podstawowy" C5 ma naprawdę więcej niż przyzwoite wyposazenie: http://konfigurator.citroen.pl/Citro...ons0=RC#3#RCM4
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Zorr
                  RS
                  • 2011
                  • 2110

No 18tys w promocji to sporo, jakby nie patrzeć.
                  C5 z tym silnikiem będzie jednym z najwolniejszych osobówek na drodze.
                  (C4, który waży 300kg mniej, już jedzie równie dobrze jak 1.2TSI)

Ja osobiście nie kupiłbym C5 w takiej minimalnej konfiguracji, bo już się dość najeździłem autem, które podobnie przyśpiesza.
                  No ale jeżeli ktoś lubi jeździć majestatycznie, komfortowo to ta C5 powinna się sprawdzić.

Komentarz

• leonn
                    RS
                    • 2011
                    • 2728
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez marlej108
                    tytul tego watku jest przeciez: "Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?"....

wiec moim zdaniem za tyle pieniedzy - NIE WARTO.
                    marlej108 Nie widze tej atrakcyjnej ceny w C5 Attraction 1.6 VTi, porównajmy takie samo wyposażenie jak w OIIFL 1,2TSI Family+ za 69500.

Podałeś cenę 61000 podstawowej wersji C5, dodaj do tego 5000 za kombi, 2300 za metalik, 998 za czujniki cofania, 1296 za alarm, felg Alu brak, przyciemnianych szyb brak, oraz innych rzeczy których cen już nie szukałem jak cena C5 przekroczyła 70 000pln.

Więc nie wiem jak to liczycie, ale Octavia nadal prowadzi cenowo. Moim zdaniem WARTO.

A co powiedzą ci dla których 1600pln za hak do Octavii to dużo, do C5 hak kosztuje 2717pln, a czujniki parkowania przód-tył 3000pln, co wy na to? Wciąż ma atrakcyjną cenę to C5?

Komentarz

• qorzen
                      Classic
                      • 2012
                      • 18

Zamieszczone przez leonn
                      dodaj do tego 5000 za kombi, 2300 za metalik, 998 za czujniki cofania, 1296 za alarm, felg Alu brak, przyciemnianych szyb brak, oraz innych rzeczy których już nie szukałem jak cena przekroczyła 70 000pln.
                      No właśnie... A do tego żeby auto jakoś jechało, to trzeba zakupić z silnikiem diesla minimum 140kM, nawet mi się nie chce sprawdzać jak to wychodzi cenowo, a osiągi ma identyczne jak OII 1,2 TSI.

Już sprawdziłem cenę, demo z przebiegiem 2 tys km w białym kolorze jest do wzięcia za 84900zł (rok prod. 2012, wyposażenie selection)

Pozdrawiam.

Komentarz

• leonn
                        RS
                        • 2011
                        • 2728
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

qorzen Nie zastanawiaj się i już więcej, i nikogo już się nie pytaj, bo widzisz do czego to prowadzi, robią ci wodę z muzgu. Bierz tą OIIFL 1,2TSI Family+ a będziesz zadowolony. :drive: uchar
                        Moja rada jest taka, odwiedź osobiście kilka salonów, pogadaj ze kilkoma sprzedawcami Dłuuugooooo maaaaruuuudź, a wytargujesz dobrą cenę, i dobre wyposażenie + gratisy.

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez leonn
                          tytul tego watku jest przeciez: "Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?"....

wiec moim zdaniem za tyle pieniedzy - NIE WARTO.
                          marlej108 Nie widze tej atrakcyjnej ceny w C5 Attraction 1.6 VTi, porównajmy takie samo wyposażenie jak w OIIFL 1,2TSI Family+ za 69500.

Podałeś cenę 61000 podstawowej wersji C5, dodaj do tego 5000 za kombi, 2300 za metalik, 998 za czujniki cofania, 1296 za alarm, felg Alu brak, przyciemnianych szyb brak, oraz innych rzeczy których cen już nie szukałem jak cena C5 przekroczyła 70 000pln.

Więc nie wiem jak to liczycie, ale Octavia nadal prowadzi cenowo. Moim zdaniem WARTO.

A co powiedzą ci dla których 1600pln za hak do Octavii to dużo, do C5 hak kosztuje 2717pln, a czujniki parkowania przód-tył 3000pln, co wy na to? Wciąż ma atrakcyjną cenę to C5?
                          Chryste Panie - w zyciu bym nie zaplacil 69.500 zl za O2 z 1.2 TSI....

a co do tych wyliczen, to tak - jak sie zacznie dokladac to cena rosnie.... ale kolego policz do Octavii w takim razie to wyposazenie ktore jest w Citroenie a nie ma w tej Skodzie... czyli automatyczna klimatyzacja, itp. i Octavia jesli nie bedzie w tej samej cenie to bedzie DROZSZA...

ja bym w zyciu nie zaplacil obecnie za Octavie z silnikiem 1.2 tsi niemal 70.000 zl - taniej mozna miec Yeti!

C5 to zupelnie inny samochod, i dla mnie wlasciwie pod kazdym (byc moze za wyjatkiem bezawaryjnosci - tego nie wiem po prostu) wzgledem lepszy od OCtavii, ktora jest juz po prostu troche starawa konstrukcja i przydaloby sie w koncu cos nowego.

nikt mi tez nie wmowi ze 1.2 TSI jest lepsze od 1.6 VTi.... - wystarczy sobie poczytac o perypetiach uzytkownikow 1.2 TSI.... jakos o 1.6 VTi takich historii za bardzo nie ma (ale jak ktos znajdzie to moze mi podeslac - chetnie sobie poczytam!).

w kazdym razie za 68k moge miec nowe pod zamowienie C5 sedan w wersji attraction z autoalarmem z bialym lakierem, ktory mi sie po prostu podoba i to z silnikiem diesla 1.6 HDI.... wiec jesli ktos sie pyta czy warto kupic za 68.5000 zl (czyli o 500 zl wiecej) Octavie z 1.2 tsi to odpowiadam - MOIM ZDANIEM NA PEWNO NIE WARTO. Ale kazdy kupuje to co mu sie podoba.

ps. za te 68k autoalarm jest w prezencie od dealera (przynajmniej w 3miescie).

to czego ja bym sie bal kupujac Cytryne, to jak to sie faktycznie sprawuje - czy sie nie psuje.... bo Skody mialem juz 3 pod rzad przez ostatnie niecale 4 lata i w sumie nic sie z nimi nie dzialo... ale moze mialem je za krotko hehe ;-)
                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• qorzen
                            Classic
                            • 2012
                            • 18

nikt mi tez nie wmowi ze 1.2 TSI jest lepsze od 1.6 VTi.... - wystarczy sobie poczytac o perypetiach uzytkownikow 1.2 TSI.... jakos o 1.6 VTi takich historii za bardzo nie ma (ale jak ktos znajdzie to moze mi podeslac - chetnie sobie poczytam!).
                            To może sobie poczytaj półautomatycznej skrzyni która jest nieodłącznym zestawieniem z silnikiem 1.6 VTi

68k moge miec nowe pod zamowienie C5 sedan w wersji attraction
                            Tylko że ja potrzebuję kombi.

Komentarz

• leonn
                              RS
                              • 2011
                              • 2728
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Niby taki błachy temat, no ale OK. marlej108 Ja bym w życiu nie kupił za 68000tyś podstawowej wersji C5 sedan w białym kolorze z silnikiem diesla 1.6 HDI żeby jeździć nim głównie po mieście. Ale Tobie życzę dużo zadowolenia z nowego samochodu i bezawaryjnej eksploatacji.

policz do Octavii w takim razie to wyposazenie ktore jest w Citroenie a nie ma w tej Skodzie... czyli automatyczna klimatyzacja
                              To nie jest Climatronik dwustrefowy, wiec nie można tego porównać. Ale napisz czego nie ma Octavia Family+ vs C5 Attraction.
                              za 68k moge miec nowe pod zamowienie C5 sedan w wersji attraction z autoalarmem z bialym lakierem, ktory mi sie po prostu podoba i to z silnikiem diesla 1.6 HDI
                              Rzetelne porównanie dwóch marek polega na ocenie identycznego typu z tym samym wyposażeniem, a nie diametralnie się różniących samochodów.

C5 to zupelnie inny samochod, i dla mnie wlasciwie pod kazdym (byc moze za wyjatkiem bezawaryjnosci - tego nie wiem po prostu) wzgledem lepszy od OCtavii, ktora jest juz po prostu troche starawa konstrukcja i przydaloby sie w koncu cos nowego.
                              Właśnie dlatego że jest to sprawdzona konstrukcja, nie droga w utrzymaniu i eksploatacji ludzie kupuja nowe Octavie II FL.
                              Skody mialem juz 3 pod rzad przez ostatnie niecale 4 lata i w sumie nic sie z nimi nie dzialo
                              Jedni kupują auto na 1rok, a inni na trochę dłużej, tak że jak za rok będziesz zmieniał na inną markę to ta właśnie marka będzie w tym momencie THE BEST, a nie C5. To nie jest obiektywne i rzetelne porównanie. Czy twoim zdaniem ktoś kto kupuje nową Octavie L&K to postradał zmysły?

Moim zdaniem WARTO kupić OIIFL 1,2TSI Family+ za 69500zł

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9942
                                • Ford

Wracając do C5 1.6i: przyśpieszenie ma tragiczne, bo biegi "załacza" automatyczne sprzęgło - można więc przyjać, że generowane przezeń "opóźnienie" dotyczy tylko startu spod świateł - podczas normalnego przyśpieszania przy wyprzedzaniu po redukcji do odpowiedniego biegu nie ma wiec różnicy pomiędzy tą skrzynią a zwykłą ręczną.
                                A co do wyposażenia: 62kzł za auto z klimatronikiem (fakt, jednostrefowym), radiem, pełną elektryką szyb i lusterek, skórką na kierownicy i paroma innymi "zbytkami" to naprawdę atrakcyjna oferta - nie ma (chyba) auta klasy średniej, które dorównywałoby jej ceną. Gdybym chciał wydać (a z pewnością w tej chwili niestety(?) nie) na nowe auto 62kzł, to taka Cytrynka byłaby dla mnie o wiele bardziej atrakcyjną ofertą niż Octavia
                                I zgodzę się z kolegą marlej108: wydanie 70kzł na Octavię to według mnie zły ruch, tym bardziej, że to już stary, za chwilę schodzący z rynku, model - no ale to tylko moja opinia, z którą nie trzeba się zgadzać...
                                Aha, w Niemczech można (chyba - sądząc po stronie www) kupić C5 z normalną skrzynią manualną - 1.6i do setki przyśpiesza wtedy już :szeroki_usmiech w nieco ponad 12s
                                Adam... Używam:

Komentarz

• leonn
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2728
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                  I zgodzę się z kolegą marlej108: wydanie 70kzł na Octavię to według mnie zły ruch
                                  Panowie ustalmy coś, 62tyś kosztuje C5 sedan w wersji podstawowej Attraction i białym kolorze, 70tyś kosztuje Octavia Kombi w wersji Family+ z metalikiem. Wiec porównywanie tej ceny nie ma sensu.

Komentarz

• Agamek12
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 9942
                                    • Ford

leonn, pozwolisz nam mieć swoje zdanie? :szeroki_usmiech
                                    Adam... Używam:

Komentarz

• leonn
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2728
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Agamek12 Oczywiście Pozwolicie innym mieć własne zdanie?

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10918
                                        • Fiat

marlej108, nie męcz już ludzi zatem, tylko kupuj tego citroena w benzynie (jak według Ciebie to świetne auto i dobra cena) i jeździj. Tylko potrzymaj dłużej niż OII, jak chcesz zobaczyć czy faktycznie się psuje czy nie :P osobiście słyszałem że C5 mało awaryjne (poprzedni wypust). ten temat nie ma już sensu

Komentarz

• Big Wojtek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 440
                                          • Hyundai

Nie śledzę na bieżąco cenników, ale dać prawie 68 tys za silnik 1.2 TSI już na pierwszy rzut oka wygląda dziwnie. No ale mi do pełni szczęścia wystarcza 1.4 TSI wersja mint + Swing kupiony na forum :wink: Cena kilkanaście tys niższa.
                                          A z innej beczki: Kuzynka kupiła niedawno Lagunę 2.0 dci 150 KM BOSE EDITION za 88 tys.
                                          Wiem, że to dużo więcej kasy, no i renault. Tylko różnice w klasie, silniku i wyposażeniu to kosmos:
                                          diesel
                                          150KM
                                          nagłośnienie BOSE
                                          nawigacja
                                          hands free
                                          4 koła skrętne
                                          i inne cuda http://otomoto.pl/renault-laguna-gra...C23212441.html
                                          To przykładowe ogłoszenie, kuzynka nie kupiła kombi

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

bardzo mnie dziwią porównania cen
                                            C5 w mega promocji do 1.2TSI ceny katalogowej.

Proponowałbym jednak porównywać ceny katalogowe z katalogowymi albo rynkowe z rynkowymi.
                                            C5 1.6 120KM w wersji Attraction --> 61 900zł (~18tys upust)
                                            Octavia 1.2TSI w wersji family --> 53 700zł (~10tys upust)
                                            Octavia 1.2TSI w wersji family plus --> 63 676zł (~9tys upust)

Komentarz

• Rok z Bagien
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1172

Hmmmm, wszyscy się podniecają tym upustem na C5.

To ja zapytam: dlaczego jest taki duży upust ???

Po mojemu, jak ktoś znajdzie prawidłową odpowiedź na to pytanie, to będzie wiedział, czy warto kupić O II, czy C5.

Miłego główkowania. :lol:

Komentarz

• Ferd
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 320

C5 1.6 120KM w wersji Attraction --> 61 900zł (~18tys upust)
                                                Cena znakomita

Octavia 1.2TSI w wersji family --> 53 700zł (~10tys upust)
                                                Cena znakomita

Octavia 1.2TSI w wersji family plus --> 63 676zł (~9tys upust)

Cena beznadziejna

a) możliwa jeszcze do zaakceptowania z silnikiem 1.4 TSI,
                                                b) dobra, choć nie bardzo dobra z silnikiem 1.8 TSI.

Pamiętajcie Panowie, że Skoda Octavia to kompakt klasy C, a nie limuzyna klasy D :diabelski_usmiech lub samochód klasy premium jak Audi A3 :szeroki_usmiech

Komentarz

• sew1981
                                                  RS
                                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                                  • 2009
                                                  • 10918
                                                  • Fiat

marlej108, a nie lepiej wziąć np 1-2 letnie autko, które Ci się spodoba, będzie tańsze. Np taki:

z prostym silnikiem 1.6, który można ewentualnie zagazować później, jak będzie za dużo żarł, a nie żadne 1.0 turbo i inne bajery, które zaraz się wysypią.

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

ja bym w zyciu nie zaplacil obecnie za Octavie z silnikiem 1.2 tsi niemal 70.000 zl - taniej mozna miec Yeti!
                                                    Tylko to jest takie ciut dziwne porownanie, bo to zupelnie inne auta. Tez myslalem nad Yeti, ale to fajne dla kawalera albo pana w srednim wieku bez malych dzieci. Bagaznik jak w Fabii, a moze i mniejszy, a Octa ma jednak troche innny. Do tego no sorry ale "terenowka" z napedem na przod - ja wiem taka moda.

A z rabatami to fakt Citroena nic nie pobije chyba, ze Fiat we flotach :diabelski_usmiech
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...