Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rosomak
    L&K
    • 2011
    • 1365
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Enriquez
    W O2 nie ma żadnych czujników ciśnienia w kołach !
    Dokładnie.
    Te sprawdzanie ciśnienia polega na sczytywaniu prędkości obrotowej koła/kół... Te które na zbyt małe ciśnienie będzie obracać się z inną prędkością niż te które ma prawidłowe ciśnienie i stąd jest sygnał o spadku ciśnienia.
    Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
    http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
    Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• leonn
      RS
      • 2011
      • 2727
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Eidos71
      TPMS to Tire Pressure Monitoring System, czyli system monitorujący ciśnienie w oponach
      TPM! Sprawdż w---> cennik--->podróżuj bezpiecznie--->TPM – system kontroli ciśnienia w ogumieniu ---> 250 ---> http://www.skoda-auto.pl/upload/1/Fi...T12121204A.pdf
      Naipisz do Skody żeby dopisali S na końcu.

miałem to w poprzednim aucie
      W jakim? Obstawiam że nie z grupy VW
      odłączyłem te czujniki
      Jak odłączyłeś czujniki. To brak ABSu i świecąca kontrolka ABSu ci nie przeszkadzała? Sam nie wiesz o czym piszesz.

Komentarz

• ketivv
        L&K
        • 2011
        • 1155

bo Skodowski/VW TPM to nie jest systemem pomiaru ciśnienia w kolach (brak czujników - mierników ciśnienia w kołach)

system oparty o same czujniki ABS został wymyślony dla opon typu "run-flat" aby coś informowało kierowcę o potencjalnym przebiciu opony która spełnia swoje zadanie dalej ale dla niższych prędkości

Komentarz

• Eidos71
          RS
          • 2011
          • 2050
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez leonn
          miałem to w poprzednim aucie
          W jakim? Obstawiam że nie z grupy VW
          odłączyłem te czujniki
          Jak odłączyłeś czujniki. To brak ABSu i świecąca kontrolka ABSu ci nie przeszkadzała? Sam nie wiesz o czym piszesz.
          Wiem, o czym piszę. Nie tylko auta grupy VW posiadają ten bajer. Renault chyba wcześniej montował ten system w swoich autach - a w Lagunie II można było odłączyć fizycznie czujniki ciśnienia - nie związane z systemem ABS(zdemontować je), deaktywując je softem poprzez kabel :szeroki_usmiech :P

Zamieszczone przez Enriquez
          O jakim czujniku ty mówisz ???
          W O2 nie ma żadnych czujników ciśnienia w kołach !
          Czyli VW rozwiązał to w inny sposób. Przyznaję - myślałem, że ten system działa w podobny sposób we wszystkich autach... ops:
          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
          MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• leonn
            RS
            • 2011
            • 2727
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wiem, o czym piszę. Nie tylko auta grupy VW posiadają ten bajer.
            Czyli VW rozwiązał to w inny sposób. Przyznaję - myślałem, że ten system działa w podobny sposób we wszystkich autach... ops:
            Czyli nie wiesz o czym piszesz :haha: a mimo to piszesz że wiesz :haha:
            Z mojej strony to koniec tematu o TPM apa

qorzen jak sam widzisz nie zawsze trzeba brać poważnie pod uwage opinie wszystkich ludzi którzy się tu wypowiadaja :wink: to samo dotyczy 1,2TSI :wink: i wyposażenia :wink:

Komentarz

• tomek
              L&K
              • 2005
              • 1078

A może chevrolet orlando?
              O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• sew1981
                RS
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2009
                • 10917
                • Fiat

leonn, mimo wszystko uważam jak kolega Eidos71, pomijając gadki o jakimś tmpsie czy innym ustrojstwie, że zdecydowanie byś przepłacił za bajery, które można spokojnie dołożyć po niższej cenie niż ASO proponuje.
                Jedynie widzę sens w maxidocie i climatronicu, a np. hak za 1600 zł to czysta paranoja

Komentarz

• qorzen
                  Classic
                  • 2012
                  • 18

Zamieszczone przez tomek
                  A może chevrolet orlando?
                  Przyznam szczerze że nie brałem go pod uwagę. Trochę przerażają mnie gabaryty jak na auto miejskie , no i pewnie trzeba by się pchać w diesla, a tego chyba chciałbym uniknąć.

Komentarz

• leonn
                    RS
                    • 2011
                    • 2727
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez sew1981
                    zdecydowanie byś przepłacił za bajery, które można spokojnie dołożyć po niższej cenie niż ASO proponuje.
                    hak za 1600 zł to czysta paranoja
                    sew1981 Może masz rację ale..
                    Po pierwsze. Jasli jesteś tego pewien, to daj mi namiar, gdzie można, ori TPM, czujniki parkowania z przodu i 13pinowy wypinany hak, domontować taniej niż te montowane w fabryce, a pojadę tam jutro :wink:
                    Po drugie. Autor tego tematu Octavie bierze w liesing, i napisał że woli doposażyć na etapie produkcji niż potem montowac za pół ceny.
                    Family+ ma fajne wyposażenie, ale żeby była bardziej funkcjonala, ciut trzeba doposażyć
                    No chyba że elegance, ale nie ma szyb przyciemnianych,i tez cena idzie w górę.

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

leonn, z drugim punktem się zgodzę
                      ale co do pierwszego punktu..to jeśli jest takie coś na alledrogo:

to myślę, że do OII też można znaleźć coś podobnego. Myślę, że montaż takiego haka to przedział 150-200 zł.; Czyli i tak jesteś około 600 zł do przodu.

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

za 68 tysiecy mozna miec nowe z salonu C5 z silnikiem 1.6 HDI z wyposazeniem Attraction (tym pierwszym) z bialym lakierem... albo C4 Grand Picasso w wersji Vitamin z tym samym motorem.

Jak ktos chce wersje benzynowa 1.6 VTi to koszt jest o 7000 zl nizszy.

Wiadomosci z pierwszej reki bo wlasnie przedwczoraj odbylem jazdy probne tymi samochodami i takie dostalem ceny...

szczerze mowiac majac do wyboru O2 1.2 TSI a owe Citroeny to bym sie sekundy nie zastanawial i bral Cytryny z dieslem, albo tego benzyniaka i dwa lata jezdzenia za darmo jak sie niewiele jezdzi za zaoszczedzone 7000 zl....ale co kto lubi.
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Rosomak
                          L&K
                          • 2011
                          • 1365
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

a np. hak za 1600 zł to czysta paranoja
                          Nie sądzę, ja mam oryginalny hak skody i jest bardzo dobrze założony. Nie wystaje jak te nieoryginalne i nie wymagało cięcia zderzaka na samym środku.
                          Jeżeli to ma ładnie wyglądać, to tylko hak fabryczny!
                          Po za tym, załóż hak poza ASO, i niech się coś zepsuje np w instalacji elektrycznej, to ci powiedzą że przez hak....
                          Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Zorr
                            RS
                            • 2011
                            • 2110

marlej108, ale octavia family 1.2TSI kosztuje 53 700 co jest troszkę mniej niż 68tys za C5 w dieslu lub 61tys w 1.6 benzynie.
                            Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                            Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• yogi_at_pozen
                              Rider
                              • 2011
                              • 418

odnosnie haka niefabrycznego montowanego pozniej - zdaje sie ze to jest zmiana "konstrukcji" samochodu, a takowa wymaga zrobienia przegladu na stacji diagnostycznej - kolejne 100 PLN psu w dupe...

Komentarz

• Ferd
                                Rider
                                • 2011
                                • 320

marlej108

Jak rozumiem, to Citroen z benzynowym silnikiem 1.6 Vti 120 koni, kosztuje 61 tysięcy pln. Toż to znakomita cena. :P

Trzeba brać jednak pod uwagę, że ten wóz waży dobrze ponad 1,5 tyny (około 1550 kilo). Na spokojne jazdy wystarczy. Na coś więcej to tylko benzynowy 1.6 THP 155 koni.

Nie rozumiem polityki Citroena. Do wozu klasy D są dostępne duże diesle V6, jak do ciężarówki (oczywiście z FAP i innymi guanami :evil: , które się psują i za które można wyciągnąć mnóstwo kasy), a brakuje normalnych benzyn w stylu 2.0 150 koni czy prostej V6 o mocy około 200 koni. Nawet nie piszę o jakimś 1.8T z mocą około 200 koni.

Taki ładny samochód i takie beznadziejne silniki benzynowe. Jest tam fajny diesel 2.2 HDI 200 koni.

Komentarz

• Eidos71
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2050
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Plusem w Citroenie jest to, że chcąc kupić nowego Citroena, można w salonach wytargować naprawdę duże rabaty.
                                  Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                  MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

skończy się tak Panowie, że marlej kupi OII 1.6 z lpg i będzie zadowolony z oszczędności, bo znowu mówi o oszczędnościach na paliwie...oczywiście na pół roku tylko :wink:

Komentarz

• piociel
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 526
                                      • Volkswagen

Z Francji to tylko wino i ser :lol: Citroen ZŁO!
                                      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                                      Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Rosomak
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1365
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piociel
                                        Z Francji to tylko wino i ser
                                        nie wiem, czy i to jest dobre...raczej przereklamowane!

Komentarz

• perfex
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1117

Zamieszczone przez Ferd
                                          marlej108

Jak rozumiem, to Citroen z benzynowym silnikiem 1.6 Vti 120 koni, kosztuje 61 tysięcy pln. Toż to znakomita cena. :P

a brakuje normalnych benzyn w stylu 2.0 150 koni czy prostej V6 o mocy około 200 koni. Nawet nie piszę o jakimś 1.8T z mocą około 200 koni.

Taki ładny samochód i takie beznadziejne silniki benzynowe. Jest tam fajny diesel 2.2 HDI 200 koni.
                                          No 105KM w Octavii to rakieta jest ??
                                          Jeżeli ktoś w ogóle rozważa taką alternatywę Octavia vs. C5 to polecam posiedzieć i pojeździć tymi autami. Kurcze, przecież to niebo a ziemia ! Jakość materiałów, wygoda, stylistyka - C5 bije tym na głowę Skodę. Sorry, ale chyba każdy kto porównywał te auta musi to zauważyć.
                                          Pozdrawiam
                                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• Ferd
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 320

Octavia II waży około 1250 kilogramów, C5 waży około 1550 kilogramów. Aby C5 był tak zwinny jak Octavia to powinien mieć minimum 150 koni. Od jakiegoś czasu chodzi mi on po głowie. Wybiorę się na jazdę próbną chyba, jak marlej. Optymalnie by się chyba nim jeździło z jakimś mocnym dieslem (w moim przypadku to odpada) lub benzyną o mocy około 200 koni.

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                              marlej108, ale octavia family 1.2TSI kosztuje 53 700 co jest troszkę mniej niż 68tys za C5 w dieslu lub 61tys w 1.6 benzynie.
                                              @Zorr,

ale tytul tego watku jest przeciez: "Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?"....

wiec moim zdaniem za tyle pieniedzy - NIE WARTO.

ps. oczywiscie natomiast jak ktos szuka czegos tanszego i rozwaza owe 53.700 zl to juz zupelnie inna sprawa.
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ferd
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 320

Zamieszczone przez marlej108
                                                wiec moim zdaniem za tyle pieniedzy - NIE WARTO.
                                                Też tak uważam. Za Octavię 1.2 tsi to można dać 53 tys. pln , no maksymalnie 58 za jakieś ekstra wyposażenie, ale 68 tys. pln to bardzo, bardzo gruba przesada. Zwłaszcza jak C5 można mieć w cenie 61 tys. pln

Kurde, jak tak człowiek pisze, pisze sprawdza, to jeszcze może się podniecić i naprawdę zabrać się za osobistą zmianę samochodu. Już planuję jazdę próbną C5 :szeroki_usmiech z tą benzyną 155 konną. Tylko nie wiem jak w tym silniku z wtryskiem benzyny - pośredni czy bezpośredni. LPG ponad wszystko 8)

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

w kwestii silnikow w Cytrynach, to jechalem:

C5 z 2.0 HDI 160-koni = czuc kopa, a spalanie przy jezdzie dostojnej i spokojnej mialem na 4 kilometrach 7,6 litra po Gdyni;
                                                  C4 Pisasso z 1.6 HDI 110-koni = ta sama trasa - spalanie srednie 7,3 litra - do spokojnej jazdy po miescie czy na trasie IMHO bardzo dobry
                                                  C4 1.VTi 120-konny = ten mnie szczegolnie ciekawil bo wg Citroena ow silnik skonstruowany wspolnie z BMW ma w przypadku C5 spalac w miescie 8,3 litra... a tu sie okazalo, ze pojechalismy inna trasa i utknelismy w korku... i spalanie w C4 wyszlo... 13 i pol litra... dla mnie masakra. Wiec jesli jezdzic po miescie to tylko diesel (tylko trzeba pamietac zeby przegonic maszyne na trasie tez no bo filtr czastek staly...), a jesli ktos malo jezdzi i to wiecej na trasie albo nie w korkach to moze ta benzyna tez jest OK. Mi sie jednak nie podobal jego dzwiek, to jak sie zbiera (trzeba wysoko krecic) no i to spalanie...
                                                  Ps. co do komfortu jazdy to jak ktos w tej samej cenie ma kupic O2 i C5 to lepiej niech najpierw sie przejedzie C5 - moim zdaniem (pomimo cales sympatii dla Octavii) O2 to samochod slabszy pod kazdym wzgledem (moze za wyjatkiem bezawaryjnosci - bo Citroen ma kiepska opinie - ale moze niesprawiedliwie???).
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• sew1981
                                                    RS
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2009
                                                    • 10917
                                                    • Fiat

marlej108, chcesz auto ekonomiczne na miasto znowu? juz bmw odpada widze...
                                                    sprzedałeś 1.4 mpi....nic z tego nie rozumiem.kup spowrotem OII tour 1.4 i bedziesz zadowolony. turbodiesel hdi na miasto to bezsens człowieku. Ja jezdze bardzo mieszanie i dbam o turbinkę - czasem "przeczyszczę ją" :twisted:
                                                    z Twoim przepisowym nader stylem jazdy to hdi będzie więcej stało w warsztacie niż jeździło 50 km/h po mieście :P Hdi jeśli ma być używane w mieście, to trzeba chłodzić, nagrzewać, i czasem przebutować. Odradzam Tobie nowoczesnego turbodiesla bracie :wink:

Komentarz

Pracuję...