Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • exportsubripp
    Rider
    • 2010
    • 304

Zamieszczone przez Maicroft
    Zamieszczone przez exportsubripp
    dokladnei , wyszedlem z tego samego zalozenia kupujac moją O2FL. Ja dalem za swoją 55 tys pln a jak widze ze ludzie płacą za to samo auto po 70-80 to ich podziwiam. Jakie trzeba przebiegi robić żeby taka różnica w cenie sie zwrócila?
    Ale nie kazdy chce jezdzic golasem z manualna klima, szybami w korbkach, skrzynia manualna itd. Takie gustowne dodatki powoduja zmiane ceny o 20tys :idea:
    .
    Musze cie zdziwic , ale szyby mam elektryczne , automatu nie wziąłbym nawet za darmo , a klima półautomatyczna climatic (nie żaden manual) to dla mnie itak super sprawa,po co mi dwustrefowa jak autem 99% czasu jeżdze ja sam bez pasażerów
    Tak żeby byc obiektywnym to jedyne czego mi brakuje to nadwozie Combi ale wtedy kiedy ja bralem auto to musialbym czekac 4 miesiace wiec wziąlem liftbacka bo byl od reki
    Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2396
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

exportsubripp, to trzeba było sobie kupić golasa toura miałbyś praktycznie to samo, a cena spadłaby o jakieś 10koła :roll:

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 16:09 ]
      ps. ja się nad takim rozwiązaniem zastanawiałem. Na szczęście tak nie zrobiłem bo pewnie teraz narzekałbym jak co poniektórzy, że octavia to takie se auto!Nie stać mnie było na wersję za 70-75koła, a na bidule toura nie chciałem rzucać :roll: niemniej jednak jak to mówią....dla każdego coś miłego
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9941
        • Ford

Maicroft, oczywiście, że nie każdy musi jeździć biednie wyposażonym autem. Stwierdzam jedynie, ze bogato wyposażoną Octavią nie jeździ sie o 15kzł lepiej, niż wyposażoną biedniej. Stwierdzam też, że kupowanie Octavii (nawet bogato wyposazonej) za 70kzł to (moim zdaniem) złe posunięcie...
        Autor tematu pyta - ja pozwalam sobie zabrać głos...
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• exportsubripp
          Rider
          • 2010
          • 304

Zamieszczone przez BADYL
          exportsubripp, to trzeba było sobie kupić golasa toura miałbyś praktycznie to samo, a cena spadłaby o jakieś 10koła :roll:
          .
          Tour to golas , a mój to nie golas.
          Bądź poważny..... Nie wyszloby w życiu 10 koła różnicy , poza tym w tourze nie ma silników TSI , nie ma ESP, nie ma nawet gumowych wyściółek schowków, ma starą bude, nie ma czujników parkowania (bardzo przydatna rzecz) itp. Nie mów że to to samo błagam cie 8)
          Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• BADYL
            RS
            • 2011
            • 2396
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Bądź poważny..... Nie wyszloby w życiu 10 koła różnicy , poza tym w tourze nie ma silników TSI , nie ma ESP, nie ma nawet gumowych wyściółek schowków, ma starą bude, nie ma czujników parkowania (bardzo przydatna rzecz) itp. Nie mów że to to samo błagam cie
            No widzisz dla Ciebie ww. rzeczy były ważne i niezbędne by kupić właśnie octavie różnica do toura to jakieś 15koła....dla jednych ważne jest mieć klimę półauto dla innych climatronic a jeszcze inny musi mieć skórę i xenon...

Tak obiektywnie powiedz dokładając różnicę tych 15 koła do sumy którą Ty wydaleś czyli 55k? wychodzi 70zł i tą różnicę chce wydać autor wątku....pytam dlaczego nie skoro chce mieć takie a nie inne wyposazenie?Przecież Ty też miałeś jakieś wymagania względem swojego auta prawda?pozdr :wink:
            nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9941
              • Ford

Zamieszczone przez BADYL
              Bądź poważny..... Nie wyszloby w życiu 10 koła różnicy , poza tym w tourze nie ma silników TSI , nie ma ESP, nie ma nawet gumowych wyściółek schowków, ma starą bude, nie ma czujników parkowania (bardzo przydatna rzecz) itp. Nie mów że to to samo błagam cie
              No widzisz dla Ciebie ww. rzeczy były ważne i niezbędne by kupić właśnie octavie różnica do toura to jakieś 15koła....dla jednych ważne jest mieć klimę półauto dla innych climatronic a jeszcze inny musi mieć skórę i xenon...

Tak obiektywnie powiedz dokładając różnicę tych 15 koła do sumy którą Ty wydaleś czyli 55k? wychodzi 70zł i tą różnicę chce wydać autor wątku....pytam dlaczego nie skoro chce mieć takie a nie inne wyposazenie?Przecież Ty też miałeś jakieś wymagania względem swojego auta prawda?pozdr :wink:
              BADYL, uważasz, że każdy wpis w tym (14-stronnicowym już) wątku winien brzmieć:
              "Stary!!! Zajebiście skonfigurowałeś sobie auto w zajebistej cenie!!! Nic bardziej zajebistego nie kupisz a ci, którzy twierdzą że nie robisz zajebistego "dila" nie są zajebiści!"?
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Zorr
                RS
                • 2011
                • 2110

zastanawiam się czemu nie jeździcie Dacią Logan, bo dać +20tys za golasa Toura po to, aby się toczyć tak samo jak w Dacii to gruba przesada. Zupełnie tego nie rozumiem.
                Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• qorzen
                  Classic
                  • 2012
                  • 18

Zamieszczone przez Zorr
                  zastanawiam się czemu nie jeździcie Dacią Logan, bo dać +20tys za golasa Toura po to, aby się toczyć tak samo jak w Dacii to gruba przesada. Zupełnie tego nie rozumiem.
                  Słuszna uwaga
                  Potrzebuję takiego wyposażenia jak napisałem w jednej z wypowiedzi, mam 70 tysięcy i tyle. Nie chcę żeby mnie ktoś przekonywał że auto gorzej wyposażone jest lepsze bo tańsze Jakbym nie miał kasy to bym auta nie zmieniał, albo kupił Dacie Logan, a jakbym miał na zbyciu 200 tysięcy to bym szukał auta 3 klasy lepszego. Potrzebuję tylko opinii osób które użytkują taki samochód, czy jest on wart tej ceny, czy fajnie się jeździ, itp; chętnie poznam też jakąś alternatywę do OII, ale ze zbliżonym parametrami, wyposażeniem i ceną

Komentarz

• Eidos71
                    RS
                    • 2011
                    • 2050
                    • Octavia II (1Z3)
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jeżeli chodzi o silnik: po prawie roku użytkowania jestem zadowolony z osiągów 1.4 TSI, w miarę zadowolony z jego spalania (tzn. bardzo zadowolony przy spokojnej jeździe i sporo mniej zadowolony przy jeździe ostrzejszej-dynamicznej), niezła jest też jego kultura pracy... Mimo to, gdybym teraz miał kupić nową Skodę (a więc, gdybym mógł cofnąć się o rok wstecz), zamówiłbym 02FL z identycznym wyposażeniem, ale... z silnikiem 1.6 MPI + LPG... Silnik prosty, raczej niezawodny, bez tajemnic i wielkich niewiadomych związanych z przebiegami powyżej 150 kkm... Celowo wytłuściłem fragment o cofnięciu się wstecz, gdyż wtedy instalacja LPG dodawana była gratis (chyba do końca 2011 r.)... Obecnie, gdy za instalację LPG musiałbym dopłacić 4.850, chyba wolę jednak swoje TSI...
                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• leonn
                      RS
                      • 2011
                      • 2727
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez qorzen
                      chętnie poznam też jakąś alternatywę do OII, ale ze zbliżonym parametrami, wyposażeniem i ceną
                      Moim zdaniem Alternatywa dla Octavii Family+ jest;

Megane GrandTour wersja Dynamique 1,6 16V 110 + Lpg (Lpg można założyć w ASO bez utraty gwarancji)
                      Przeciwników aut na F proszę o wyrozumiałość, to jest obiektywne porównanie.
                      Przed kupnem Octavii brałem bardzo poważnie to auto pod uwagę, ale po jeździe testowej i przedstawionej mi cenie wybrałem OII FL Family+. Nawiasem mówiąc można w Renault dostać dodatkowy upust, nazywa to się pakiet lojalnościowy, czy jakoś tak. Jeśli posiadasz auto marki renault, to przy zakupie nowego, dostaje się dodatkowy upust, ale już nie pamiętam ile to było procent.

Komentarz

• qorzen
                        Classic
                        • 2012
                        • 18

Owszem, brałem również Megankę pod uwagę. Jako że jeżdżę Renówką ops: proponowano mi pakiet lojalnościowy, ale o ile pamiętam było to tylko przedłużenie gwarancji za symboliczną złotówkę. Minusy: jestem przeciwnikiem lpg, oraz gabarytowo Megane przy OII wymięka.

Komentarz

• leonn
                          RS
                          • 2011
                          • 2727
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

jestem przeciwnikiem lpg, oraz gabarytowo Megane przy OII wymięka.
                          qorzen Nie no to sprawa jasna, teraz to tylko męska decyzja i :drive:

[ Dodano: Czw 24 Maj, 12 20:57 ]
                          Jako że jeżdżę Renówką ops:
                          To żaden wstyd, renówki do bardzo fajne autka, też czasem jeżdże, jak mi dadzą. :wink:

Komentarz

• Ferd
                            Rider
                            • 2011
                            • 320

Ależ ten wątek się ciekawie rozwija. Muszę dodać kilka swoich przemyśleń, bo jak czytam niektóre posty to widzę, że niektórzy się mocno pogubili, a niektórzy zdziecinnieli.

Jak się kupuje nowy samochód to najważniejsze jest :

1. Buda - sedan, liftbeck, kombi itp. tego później się nie zmieni,

2. Silnik - najlepszy i najmocniejszy jaki się da. Pamiętać należy, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, żaden silnik nie jest "za mocny", należy tylko wyważyć kwestię bezawaryjności i zużycia paliwa itp,

3. Klimatyzacja - rzecz absolutnie niezbędna w samochodzie klasy C. Nie jest ważne, czy to jest manual, climatronic czy sześciotronic. KTOŚ, KTO NIE KUPUJE NOWEJ OCTAVII Z KLIMATYZACJĄ, ABY ZAOSZCZĘDZIĆ, JEST KOMPLETNYM DEBILEM :!: :!: :!:

4. Elektryka szyb - Nie wyobrażam sobie dymania korbą. Widziałem Octavie z korbami i widziałem Passaty z korbami. Osoby, które takie samochody zamawiały i konfigurowały jako nowe UWAŻAM ZA KOMPLETNYCH DEBILI. Argumentem tych osób jest/było to, że korba się nie psuje, a elektryka może. Debil tak robi, ale debil nie powinien kupować Passata czy Octavii , ale malucha czy innego lanosa.

5. Dalsze wyposażenie - to już drobiazg, po wybraniu i skonfigurowaniu czterech powyższych.

Trochę wiem, co piszę bo Octavia to mój prywatny samochód. Zwykle poruszam się samochodem służbowym, który jest duży, wypasiony i kosztuje grubo, grubo ponad 200 tys. pln. Jest ze stajni VW :szeroki_usmiech . Mam więc porównanie i wiem co w samochodzie/życiu jest ważne :diabelski_usmiech

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Ferd
                              Zwykle poruszam się samochodem służbowym, który jest duży, wypasiony i kosztuje grubo, grubo ponad 200 tys. pln. Jest ze stajni VW :szeroki_usmiech .
                              czy to jest VW Golf z pakietem 990?

zartuje! pozdro! ;-)
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ferd
                                Rider
                                • 2011
                                • 320

Zamieszczone przez marlej108
                                Zamieszczone przez Ferd
                                Zwykle poruszam się samochodem służbowym, który jest duży, wypasiony i kosztuje grubo, grubo ponad 200 tys. pln. Jest ze stajni VW :szeroki_usmiech .
                                czy to jest VW Golf z pakietem 990?

zartuje! pozdro! ;-)
                                To Audi

Komentarz

• Zorr
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2110

Zamieszczone przez Ferd
                                  Jak się kupuje nowy samochód to najważniejsze jest :

1. Buda - sedan, liftbeck, kombi itp. tego później się nie zmieni,

2. Silnik - najlepszy i najmocniejszy jaki się da. Pamiętać należy, że apetyt rośnie w miarę jedzenia, żaden silnik nie jest "za mocny", należy tylko wyważyć kwestię bezawaryjności i zużycia paliwa itp,

3. Klimatyzacja - rzecz absolutnie niezbędna w samochodzie klasy C. Nie jest ważne, czy to jest manual, climatronic czy sześciotronic. KTOŚ, KTO NIE KUPUJE NOWEJ OCTAVII Z KLIMATYZACJĄ, ABY ZAOSZCZĘDZIĆ, JEST KOMPLETNYM DEBILEM :!: :!: :!:

4. Elektryka szyb - Nie wyobrażam sobie dymania korbą. Widziałem Octavie z korbami i widziałem Passaty z korbami. Osoby, które takie samochody zamawiały i konfigurowały jako nowe UWAŻAM ZA KOMPLETNYCH DEBILI. Argumentem tych osób jest/było to, że korba się nie psuje, a elektryka może. Debil tak robi, ale debil nie powinien kupować Passata czy Octavii , ale malucha czy innego lanosa.
                                  5. DSG czy Manual - tego się praktycznie nie da później dołożyć.

6. 4x4 czy jedna oś - i tego się nie da praktycznie dołożyć.

7. Ksenony - co prawda da się dołożyć, ale nie jest to proste, więc może warto przemyśleć, bo zwykłe światła O2 podobno są słabe.
                                  Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                  Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

a klima półautomatyczna climatic (nie żaden manual)
                                    Teraz jest albo manual albo climatronik Ty masz jeszcze ze starych zapasow auto.

Zamieszczone przez Eidos71
                                    Obecnie, gdy za instalację LPG musiałbym dopłacić 4.850, chyba wolę jednak swoje TSI...
                                    Szczerze to nie widze, zadnego plusa wylozenia takich pieniedzy na instalacje do OII Tour. Co tam sie moze zepsuc, jak widac nic co by podlegalo gwarancji, a taka instalacja kosztuje max 2700 i kolejne 2100 mozna przeznaczyc na kolejne wozidlo.

Ja tam w takim razie jeszcze polecam sprawdzic ile kosztuje Jetta, bo to lepszy VW i podobno tanszy niz taka Octavia, a moze silnik bedzie lepszy w tej samej cenie i wyglada prawie jak Passat - dla laika nie do odroznienia :idea:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• iFi
                                      Elegance
                                      • 2012
                                      • 906

Ja osobiście posiadając 70tyś patrzył bym na Jette w wersji np Optimum. Wedle cennika wychodzi ponad 70tyś ale być może da się coś ugrać u dealera. Wyposażenie dla comfortline wydaje się być wyższym niż Ambiente w O2...

Chciałbym się też odnieść do kolegi Ferd "debilizującego" niektórych nabywców samochodów... Każdy kupuje samochód jaki mu odpowiada i na jaki go stać... Chyba, że lubi adrenalinę i wypruwa się za wszelką cenę aby mieć wszystkie szyby w elektryce... Ja osobiście nie czuję się debilem mając z tyłu szyby z przyrządem do ćwiczeń

Przypomniało mi się jeszcze... może po prostu Lagunę?

np http://otomoto.pl/renault-laguna-naj...C23890103.html

Komentarz

• qorzen
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 18

Zamieszczone przez iFi
                                        Ja osobiście posiadając 70tyś patrzył bym na Jette w wersji np Optimum.

Przypomniało mi się jeszcze... może po prostu Lagunę?

np http://otomoto.pl/renault-laguna-naj...C23890103.html
                                        Jetta w kombi wychodzi jednak za drogo... Wstąpię jeszcze na rozmowy do dielera, ale wydaje mi się że mój górny próg cenowy zostanie przekroczony... To samo z Laguną - w kombi to drogie auto, a do tego silniczek lubi wypić w jeździe po mieście.

[ Dodano: Pią 25 Maj, 12 19:31 ]
                                        Biorę pod uwagę też lekko używanego Grand Scenica, tylko ten diesel...
                                        Wiele ciekawych samochodów można można znaleźć tutaj:

Mam jednak obawy ładować 65 tys w używany samochód, może ma ktoś z Was jakieś doświadczenia z firmą Decar?

Komentarz

• Ferd
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 320

Zamieszczone przez iFi
                                          Chciałbym się też odnieść do kolegi Ferd "debilizującego" niektórych nabywców samochodów... Każdy kupuje samochód jaki mu odpowiada i na jaki go stać... Chyba, że lubi adrenalinę i wypruwa się za wszelką cenę aby mieć wszystkie szyby w elektryce... Ja osobiście nie czuję się debilem mając z tyłu szyby z przyrządem do ćwiczeń
                                          No nie do końca, nie do końca. Absolutnym minimum w Octavii (i Passacie) jest manualna klimatyzacja i elektryczne szyby z przodu, a zwłaszcza w drzwiach kierowcy (kogo interesują szyby z tyłu)

Kupowanie Octavii BEZ KLIMATYZACJI I ELEKTRYCZNYCH SZYB Z PRZODU uważam za zbrodnię i profanację tego samochodu. Producent powinien tego zabronić i na rynki krajów rozwiniętych, europejskich, nie dostarczać takich modeli. Może w jakimś Bangladeszu to tak, ale nie w Polsce.

Każdy kupuje samochód na jaki go stać, oczywiście, że tak. W Polsce jest jednak trochę inaczej. Normalny człowiek kupuje NOWY samochód, taki na jaki go stać, jak go nie stać na Octavię z klimą to kupi Fabię z klimą lub bez, ale w Polsce debil zrobi inaczej, nie będzie go stać na Octavię normalnie wyposażoną, to kupi Octavię bez klimy, bez minimum elektryki, tak aby tylko buda była, a wszystkim będzie udowadniał, że on taki hardcore , że nic nie potrzebuję, a klima czy elektryka jest dla mięczaków.

Widziałem Octavię i Passata z korbami i bez klimy. Te samochody wyglądały koszmarnie, aż mi ich było żal. Więcej, znałem nawet gościa, który kupił prywatnie nowego Passata bez klimy i z szybami na korbę. Taki stary dziwak, którego młodość przypadała na środkową komunę. Klimatyzacji nie potrzebował bo to choroby I MOŻE SIĘ POPSUĆ dużo pali, elektryki też nie potrzebował BO MOŻE SIĘ POPSUĆ. Silnik to oczywiście 1.6 benzyna 100 koni w Passacie :!: :!: :!: Ach jak ja nie znoszę, mówiąc wprost gardzę takimi ludźmi. Wszystko się może popsuć, ale nową budą Passata stary dziadyga musiał szpanować :evil:

Komentarz

• pandzik
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2254
                                            • Seat

Laguną - w kombi to drogie auto, a do tego silniczek lubi wypić w jeździe po mieście.
                                            jak to drogie? a co do silnika to który nie lubi wypić po mieście?

[ Dodano: Nie 27 Maj, 12 11:31 ]
                                            qorzen, Audi A3 Sportback.

przykład:

Nie musisz dziękować.

Komentarz

• Ferd
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 320

Zamieszczone przez Zorr

5. DSG czy Manual - tego się praktycznie nie da później dołożyć.

6. 4x4 czy jedna oś - i tego się nie da praktycznie dołożyć.

7. Ksenony - co prawda da się dołożyć, ale nie jest to proste, więc może warto przemyśleć, bo zwykłe światła O2 podobno są słabe.
                                              To już drobiazgi

Te moje cztery pierwsze pozwalają na jakieś normalne poruszanie się samochodem i czerpanie z tego poruszania się choćby minimum przyjemności

Komentarz

• Eidos71
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2050
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jetta w kombi wychodzi jednak za drogo... Wstąpię jeszcze na rozmowy do dielera, ale wydaje mi się że mój górny próg cenowy zostanie przekroczony...
                                                Jetta w kombi (a raczej w wersji Variant) ? :shock: Gdzie ? Kiedy ? Czyżby VW wypuścił model dostępny dla nielicznych i nie ujęty w oficjalnej ofercie...? :lol:
                                                Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                                MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• leonn
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 2727
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez pandzik
                                                  Audi A3 Sportback.
                                                  przykład:
                                                  http://otomoto.pl/audi-a3...-C23907880.html
                                                  Ot taka mała Octavia. :wink: Czy tam jest silnik BSE MPI? :shock: W konfiguratorze audi nie ma silnika 1.6 102KM(75kW). Jestem ciekaw co się kryje za słowem PROMOCJA. Jeśli oferta nie ma gwiazdek i cena jest faktycznie ceną brutto, to warto się tym zainteresować. A może to jest właśnie to, czego szuka nasz kolega marlej108

Komentarz

• sew1981
                                                    RS
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2009
                                                    • 10917
                                                    • Fiat

leonn, występował silnik 1.6, ale wiki mówi że zakończono wkładać go w 2010, cytat:
                                                    "1.6 102 KM (75 kW) 148 Nm (montowane do 2010)". Sam takie widywałem na drodze,ale auta II generacji. W najnowszych są tylko tsi.

[ Dodano: Nie 27 Maj, 12 16:44 ]
                                                    to jakiś fake to ogłoszenie, skrzynia na zdjęciach wydaje się być 6 biegowa (wsteczny - przód lewy, i widać na gałce bieg pod 5 biegem, czyli 6), a na klapie tylnej nie widnieje 1.6, tylko jakies 3 literki - czyli pewnie tsi lub tdi)

dziwne to wszystko, dealer by się mylił?

Komentarz

Pracuję...