dla znawców superbów

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BADYL
    RS
    • 2011
    • 2396
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

exportsubripp, czyli superb nie ale nowa actavia kombi 1.4tsi tak? Chyba dobrze wydedukowałem z tego http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=936407#936407 tematu? :wink:
    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• exportsubripp
      Rider
      • 2010
      • 304

Zamieszczone przez BADYL
      exportsubripp, czyli superb nie ale nowa actavia kombi 1.4tsi tak? Chyba dobrze wydedukowałem z tego http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=936407#936407 tematu? :wink:
      .
      BADYL , chyba pobierales nauki u Herculesa Poirot , mistrza dedukcji :diabelski_usmiech
      .
      tak zgadza sie , zdecydowalismy wspólnie z żoną że pocieszymy sie octavią i przez 2 lata bede spał spokojnie, żadna izba celna ani policja mi do chaty nie wpadnie, a i usterek auta sie nie bede obawiał
      Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• BADYL
        RS
        • 2011
        • 2396
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

exportsubripp, hehehe

Zamieszczone przez exportsubripp
        tak zgadza sie , zdecydowalismy wspólnie z żoną że pocieszymy sie octavią i przez 2 lata bede spał spokojnie, żadna izba celna ani policja mi do chaty nie wpadnie, a i usterek auta sie nie bede obawiał

Komentarz

• exportsubripp
          Rider
          • 2010
          • 304

BADYL, tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...59801&start=15 jest moja Octa i mojego ojca, obydwie do sprzedania na chwile obecną, a gdzies za tydzien dwa odbieramy dwie nowe z salonu

Komentarz

• pandzik
            RS
            • 2011
            • 2254
            • Seat

Nie rozumiem. Po co sprzedajesz FL-kę i kupujesz nową, skoro ta stara to "igła"?

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Bo nie kombi, a ja z perspektywy czasu twierdze, ze az tak wielkiej roznicy miedzy htb a kombi nie ma w OII. Teraz mam kombi dla odmiany
              Spritmonitor.de

Komentarz

• exportsubripp
                Rider
                • 2010
                • 304

Zamieszczone przez pandzik
                Nie rozumiem. Po co sprzedajesz FL-kę i kupujesz nową, skoro ta stara to "igła"?
                dziwne pytanie, aż tak trudno ci zrozumieć że sprzedaje jedno auto bo kupilem drugie? a czy dla ciebie wszystkie ogłoszenia w dziale ogloszen muszą dotyczyć starych trupów? Że co, jak sprzedaje auto, to nie może być igła? Współczuje ci toku myślenia. Poza tym , prześledź moje posty w innych działach to nie bedziesz musial zadawac pytań, dlaczego sprzedaje, co kupuje, itp. Korzystanie z forum nie jest takie trudne

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Też tego nie kumam, sprzedawać 2 letnie auto z przebiegiem 36kkm i kupować takie samo nowe a przy tym stracić kilkanaście lub dziesiąt tysięcy zł :roll:
                  Nie moja kasa ani auto więc nie wnikam w szczegóły
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pandzik
                    RS
                    • 2011
                    • 2254
                    • Seat

No nie ma. Dziwna zamiana.
                    Kombi jest lepsze bo ma więcej wyposażenia w std., więcej miejsca nad głową na tylnej kanapie, węższe drzwi tylne (parking), itp. itd.

Komentarz

• exportsubripp
                      Rider
                      • 2010
                      • 304

Zamieszczone przez Maicroft
                      Bo nie kombi, a ja z perspektywy czasu twierdze, ze az tak wielkiej roznicy miedzy htb a kombi nie ma w OII. Teraz mam kombi dla odmiany
                      .
                      nie tylko to, kupuje nowe bo to już spłaciłem i póki jest w miare świeże to chce je sprzedać za jakieś rozsądne pieniądze. W ogóle mialem dylemat czy zmieniac teraz czy czekac na Octavie 3, ale nie wiadomo nawet kiedy dokladnie ona wejdzie, wiec pokusiłem sie jeszcze raz o Octavie 2 fl :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 14:12 ]
                      Zamieszczone przez piramida
                      Też tego nie kumam, sprzedawać 2 letnie auto z przebiegiem 36kkm i kupować takie samo nowe a przy tym stracić kilkanaście lub dziesiąt tysięcy zł :roll:
                      Nie moja kasa ani auto więc nie wnikam w szczegóły
                      .
                      kolego powiedz czy ja ci zaglądam do portfela?

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 14:14 ]
                      No nie ma. Dziwna zamiana.
                      Kombi jest lepsze bo ma więcej wyposażenia w std., więcej miejsca nad głową na tylnej kanapie, węższe drzwi tylne (parking), itp. itd.
                      dla ciebie pewnie wszyscy moi znajomi co mają firmy i zmieniają auta co dwa lata to totalnie dziwni ludzie, po prostu debile :/ chyba sam jestem kosmitą :|

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 14:25 ]
                      dobra, nie sprzeczajmy sie, dodam jeszcze tylko jedno, marzylem o kombi juz jak kupowalem poprzednie auto ale wtedy nie bylo dostepne, w salonie stal od reki tylko sedan u danielcia, a na 1.4 to w ogóle mogłem zapomnieć że dostane , trzeba bylo czekać 4 miesiące (chociaz z perspektywy czasu sądze że 1.2 tsi w mieście w niczym nie odstaje ) , teraz tak sie sklada że chyba sprzedaż nie idzie w skodzie tak jak powinna i wszystko jest do wyboru do koloru, a i rodzina mi sie powiekszyla o dodatkową osóbke, wiec biore kombi (dwa wózki łatwiej wejdą). Obecna octa jest w tak dobrym stanie ze najchętniej oddałbym ją komus z rodziny ale nikt nie chce jej bo każdy dopiero niedawno zmianial auto akurat.

Komentarz

• BADYL
                        RS
                        • 2011
                        • 2396
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

exportsubripp, rozumiem, że oprócz nadwozia, silnika ważnym czynnikiem związanym ze zmianą auta są poprostu "koszta" związane z prowadzeniem firmy tak?Bo to, ze octa jest dla Ciebie super autkiem wynika samo przez się....(tyle skód w rodzinie oraz to, że zmieniasz octavie na octavie).

Ja tam póki co nie mam warunków finansowych na to by zakupić nówkę (z zadowalającym mnie wyposażeniem) i znając życie pewnie pokulam się "smoczkiem" przynajmniej 4-5lat. Może kiedyś kolega BADYL jak już kupisz octavkę III zadzwoni z zapytaniem "siema BADYL z tej strony może sprzedałbyś mi swoją OIII?Oczywiście w rozsądnej cenie :diabelski_usmiech " Warunkiem musi być byś oII zakupił w 1.8tsi :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :twisted: :twisted:

Komentarz

• pandzik
                          RS
                          • 2011
                          • 2254
                          • Seat

dla ciebie pewnie wszyscy moi znajomi co mają firmy i zmieniają auta co dwa lata to totalnie dziwni ludzie, po prostu debile :/ chyba sam jestem kosmitą :|
                          Mam w głębokim poważaniu czy jesteś kosmitą i czy twoi znajomi to dziwni ludzie. :diabelski_usmiech

Komentarz

• exportsubripp
                            Rider
                            • 2010
                            • 304

Zamieszczone przez BADYL
                            exportsubripp, rozumiem, że oprócz nadwozia, silnika ważnym czynnikiem związanym ze zmianą auta są poprostu "koszta" związane z prowadzeniem firmy tak?Bo to, ze octa jest dla Ciebie super autkiem wynika samo przez się....(tyle skód w rodzinie oraz to, że zmieniasz octavie na octavie).

Ja tam póki co nie mam warunków finansowych na to by zakupić nówkę (z zadowalającym mnie wyposażeniem) i znając życie pewnie pokulam się "smoczkiem" przynajmniej 4-5lat. Może kiedyś kolega BADYL jak już kupisz octavkę III zadzwoni z zapytaniem "siema BADYL z tej strony może sprzedałbyś mi swoją OIII?Oczywiście w rozsądnej cenie :diabelski_usmiech " Warunkiem musi być byś oII zakupił w 1.8tsi :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :twisted: :twisted:
                            .
                            była 1.2 , teraz kupilem 1.4 , nastepną za dwa lata o ile nic w mojej sytuacji sie nie zmiani planuje kupić O3 1.8 + DSG , pasuje ???? :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 14:34 ]
                            Mam w głębokim poważaniu czy jesteś kosmitą i czy twoi znajomi to dziwni ludzie. :diabelski_usmiech
                            .
                            wielu ludzi w Polsce bierze auta w leasing i zmiania co 2 lata i nie sądze by wszyscy byli kretynami

Komentarz

• BADYL
                              RS
                              • 2011
                              • 2396
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

była 1.2 , teraz kupilem 1.4 , nastepną za dwa lata o ile nic w mojej sytuacji sie nie zmiani planuje kupić O3 1.8 + DSG , pasuje ????
                              ooooooo właśnie o to chodzi musze dodać ten wątek do ulubionych by nie zapomnieć

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja jak widze napis w ogloszeniach "stan igla" albo cos w tym guscie to nawet nie zagladam... igła sluzy do szycia...
                                pozdro i powodzenia w sprzedazy szkodnika (ale podpis - stan igla!!!! - bym zmienil...) :twisted:
                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ferd
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 320

Zamieszczone przez marlej108
                                  ja jak widze napis w ogloszeniach "stan igla" albo cos w tym guscie to nawet nie zagladam... igła sluzy do szycia...
                                  pozdro i powodzenia w sprzedazy szkodnika (ale podpis - stan igla!!!! - bym zmienil...) :twisted:
                                  Też bym zmienił. "Stan igła" czy "nic nie puka, nie stuka" to wyrażenia z bełkotu handlarzy samochodowych najgorszego sortu. Nic co jest związane z jakąkolwiek działalnością handlarsko-komisową nie może zaistnieć w ogłoszeniu o sprzedaży uczciwego samochodu od uczciwego człowieka

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

exportsubripp, na firmę bierzesz te autka? Bo co dwa lata nówki kupować, to tylko na firmę rozumiem :wink: bo inaczej to pieniądze w błoto.....auto najbardziej traci przez pierwsze 3-4 lata na wartości.
                                    I jak koledzy radzą, zmień ten "stan igła".
                                    A tak na marginesie nie rozumiem trochę przesiadki z 1.2 tsi do 1.4 tsi, trzeba było uderzać w 1.8 tsi lekką używkę kombi. Bo rozumiem, że o to chodziło.

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

exportsubripp, napisałem że nie moja kasa i nie wnikam w szczegóły, jak w końcu po raz 4 czy 5 kupisz octavię z mocniejszym silnikiem to chętnie ją od ciebie później odkupie
                                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Ayu
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 4154

exportsubripp, nie dziw się, że ludzie się dziwią bo wypisywałeś tu , że szukasz mocnej benzyny, a przesiadłeś się na auto mocniejsze katalogowo o 17KM. :szeroki_usmiech
                                        BTW rozumiałbym względy kosztowe jeśli idzie o VAT w przypadku zakupu gdyby takowe były ale dziś to jakby nie ma zbytnich manewrów, chyba, że dokładasz kolejne 10 tys. i robisz sobie bankowóz.

Komentarz

• BADYL
                                          RS
                                          • 2011
                                          • 2396
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Panowie , ale o co kaman?Przecież exportsubripp, napisał co chce i na co go stać...że silnik nie do końca mu spasił, lecz napisał,iż następne auto zamierza nabyć z mocniejszym silnikiem...

marlej108, samemu sprzedajesz "nowe" auto i nie mów mi, że nie dbasz o nie i nie jesst one cckiem? Swormulowaie.. "stan igła" jest raczej dla forumowiczów niż dla potencjalnych kupców...Przecież "znamy sie" i można bez wstydu napisdać powyższe zdanie? Dam przyklad..chetnie obejrzałbym furkę od piramida, ale już od innego zapaleńca z internetu już bym sie bał....to samo tyczy się innych "znanych" foruowiczów... luz Panowie

Polska:Grecja 1:1 :| Musimy trzymać kciuki

Komentarz

• tomek
                                            L&K
                                            • 2005
                                            • 1078

muszę się przyjrzeć jak działa leasing, bo wydawalo mi się, że jak się sprzedaje samochód to stanowi on dochód - więc nie wiem jaki to interes zmieniać samochód "bo leasing mi się skończył"
                                            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• exportsubripp
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 304

Zamieszczone przez tomek
                                              muszę się przyjrzeć jak działa leasing, bo wydawalo mi się, że jak się sprzedaje samochód to stanowi on dochód - więc nie wiem jaki to interes zmieniać samochód "bo leasing mi się skończył"
                                              .
                                              qrwa co za glupia gadka, jak nie wiesz to po co gadasz glupoty. Konczy ci sie leasing to wykupujesz za 1 procent wartosci jakoosoba prywatna i sprzedajesz gdzie cghcesz i to żaden doch\od. Kupując nowe auto za 65 tys a sprzedajac stare za 44 tys trace 21 tys, ale od nowego odliczam 19 procent podatku plus ubezpieczenie za 2 lata czyli realnie trace okolo 8 tys zł , ale za to 2 lata jezdze nowym swieżutkim pachnącym autkiem a biorąc pod uwage ze w stare auto musialbym juz zaczac wkladac kase a w nowe nie musze to oznacza ze ta strata wyniesie juz relatywnie mniej niz te 8 tys. Juz nie wspomne o swietym spokoju przez kolejne 2 lata życia i moja uciecha z tego stanu. Czy to jest takie trudne i czy qurwa musze na kazdym kroku udowadniac ze nie jestem handlarzem i ze moje auto nie jest ulepem z 4 aut, kurde normalnie dobrze kiedys dato napisał że to forum robi sie troche dziadkowe, panowie, nie bądźcie takimi malkontentami, błagam was, nie kazdy musi byc odrazu oszustem, masakra jakaś ...

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 23:00 ]
                                              .
                                              marley, jak ci nie pasi tonikt ci nie każe czytać, sam dopiero sprzedales nowiutkie auto zaraz po tym jak tydzień wczesniej dostawałeś orgazmu na jego widok i ja wtedy nie snułem teorii spiskowych czy przypadkiem twoje auto nie jest jakimś zczepem i nie zostawia po sobie 4 śladów, no bo po co ktoś sprzedaje nowe auto zaraz po tym jak spuszcza sie jaki to silnik 1.4 jest zajebisty

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 23:03 ]
                                              Zamieszczone przez Ferd
                                              Też bym zmienił. "Stan igła" czy "nic nie puka, nie stuka" to wyrażenia z bełkotu handlarzy samochodowych najgorszego sortu. Nic co jest związane z jakąkolwiek działalnością handlarsko-komisową nie może zaistnieć w ogłoszeniu o sprzedaży uczciwego samochodu od uczciwego człowieka
                                              .
                                              no widzisz , sam chyba minąłem sie z powolaniem, powinienem stac na rynku na stadionie 10-lecia i handlować koszulkami i rybaczkami, po moich postach widać że handel mam we krwi

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 23:06 ]
                                              Zamieszczone przez piramida
                                              exportsubripp, napisałem że nie moja kasa i nie wnikam w szczegóły, jak w końcu po raz 4 czy 5 kupisz octavię z mocniejszym silnikiem to chętnie ją od ciebie później odkupie
                                              .
                                              chlopie jak widze jakie ty swapy robisz i jaka masz zajebista fure to dochodze do wniosku ze predzej ja od ciebie odkupie, masz naprawde zacne autko i szanuj je, jedno z fajniejszych na tym forum

[ Dodano: Pią 08 Cze, 12 23:09 ]
                                              Zamieszczone przez hotrain
                                              exportsubripp, nie dziw się, że ludzie się dziwią bo wypisywałeś tu , że szukasz mocnej benzyny, a przesiadłeś się na auto mocniejsze katalogowo o 17KM. :szeroki_usmiech
                                              BTW rozumiałbym względy kosztowe jeśli idzie o VAT w przypadku zakupu gdyby takowe były ale dziś to jakby nie ma zbytnich manewrów, chyba, że dokładasz kolejne 10 tys. i robisz sobie bankowóz.
                                              .
                                              Vatu nie odliczam bo moja działalnosc jest zwolniona z tego podatku, odliczam 19 procent z kwoty brutto

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2009
                                                • 10917
                                                • Fiat

exportsubripp, teraz to mnie wkurzyłeś, że tak jedziesz po kolegach....
                                                Nikt Ci superba w krzakach nie kazał kupować sam wiesz i nie o to chodzi...
                                                Ale też nie broń na siłę swojej głupiej decyzji przesiadki z dwuletniej 1.2 tsi do 1.4 tsi nowej, bo to czysty nonsens i argumenty które podajesz są do obalenia, bo są logicznie nieopłacalne poprostu - do nowego auta też będziesz dokładał - przez serwisy w debilnym ASO i nie mów mi że 2 latek z przelotem 30 tkm jest wadliwym autem, sam piszesz że to "igła"..przecież. I tak samo 4 letnie auto posiadane w Twoich rękach nie posypie Ci się w nich, to pewne. Zatem wcale nie jest droższe i bardziej wadliwe w utrzymaniu od nówki. Wręcz przeciwnie. Sprzedajesz auto w momencie w którym na nim najwięcej tracisz. Taka obiektywna prawda (przedział 1-3 lata, auto traci na wartości najwięcej), bezdyskusyjna. Twoje pieniądze, Twoja sprawa. Denerwuje mnie tylko jak ktoś zrobi głupotę, a później rękoma i nogami wypiera się, że zrobił "złoty interes". Jedynym trochę Cię broniącym argumentem w kwestii zakupu nowej OII 1.4 tsi jest to że chciałeś kombi. Podobną głupotę zrobił niedawno kolega Marlej i znowu szuka silnika 1.4 w nowym (innym niż OII tour) opakowaniu :P

Komentarz

• dato
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1431

Myślę, że z powodzeniem możecie się Panowie odpitolić od kolegi - Nie Wasze małpy, nie Wasz cyrk.

Nie wiem, nie znam, ale nie sądzę, żeby ktoś "handlujący" autami powoził czymś poniżej 2l. Pierwsze primo.

Drugie primo - trochę nieudolnie próbował Wam kolega wytłumaczyć montaż finansowy i żaden z Was nie raczył się nad tym pochylić i zastanowić. Nie każdy robi na etacie i nie każdy wysyła w kwietniu to, co mu zakładowa księgowa narysuje...

Trzecie primo, ultimo: to jest Jego sprawa. Jego portfel. Jego auta. Jeśli stać Go na obsługę leasingu to niech bierze i korzysta i się cieszy, że jeździ nowym, bo jazda nowym jest miła, fajna i przyjemna !

Źle, że mnie zacytowałeś, bo się może zaraz czkawką odbić . Mihau puścił moje ogłoszenie sprzedaży na dużo "ostrzejsze" forum i mocno się musiałem bronić przed sformułowaniem "bezwypadkowy"... Na szczęście autko sie przed chwilą (i w momencie) sprzedało. Czy się wybroniłem ? Nie wiem, Mihau może to obiektywnie ocenić, ja wiem tyle, że zjeść się nie dałem, czego i Tobie życzę.

Luz panowie. Proponuję wyłączyć podejście typu pies ogrodnika, tj. "ja nie mogę to i Tobie radość zatruję".

Komentarz

• Ayu
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 4154

odliczam 19 procent z kwoty brutto
                                                    ale w którym momencie? Możesz mi wyjaśnić bo nie łapię tego gdzie ten zyska na tej operacji a też prowadzę działalność i może bym jakieś złocisze zaoszczędził.

Komentarz

Pracuję...