Interface diagnostyczny - VAG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gulek
    Classic
    • 2013
    • 6

Witam, na wstępie napiszę iż siedzę już parę dni przeszukując google i czym więcej czytam tym więcej pytań mi się nasuwa i nie koniecznie na wszystko mogę znaleźć wyczerpującą odpowiedź.
    Posiadam octavie I 2001 1.9 TDI i chciałem zakupić do niej kabel abym mógł sobie nieco pogrzebać przy komputerku i tu zaczęło się pod górkę. I moje główne pytanie brzmi:
    Jaki kupić kabel aby mógł obsłużyć jak najwięcej aut, umożliwiał jak najwięcej operacji do wykonania i obsłużył jak najwięcej programów na PC. – do 200zł

I teraz poboczne pytania także związane z głównym.
    Za podkład użyję tego kabla z allegro LINK Podobnych jest masa, w opisie cuda na kiju co nie potrafi i standardowy opis tych kabli to VAG K+CAN COMMANDER 3.6

1.Czy tym kablem także połączę się z autami innych marek, które mają także gniazdo OBDII??
    2.Czy jak użyję przejściówki do tego kabla np. takiej jak do bmw LINK to będę mógł się połączyć jakąś bmk’ą??
    3.Czy mogę uwalić ten bądź inny kabel próbując uruchomić go na innych programach? Np. ten z aukcji uruchomić w VCDS albo deltascan?
    4.Jest np taki bardziej „wypasiony” skaner diagnostyczny LINK czy jest jakiś odpowiednik samego kabla z programem np. taki LINK Którą opcje byście wybrali, które ma większe możliwości? Pod linkami są przykłady chodzi o zasadę kabel z programem vs urządzenie.
    5.VAG czy VCDS? Z tego co się orientuję to są programy o takich nazwach, a też są kable z takimi nazwami?
    6.Jaka jest różnica (prócz oprogramowania) pomiędzy przykładowym kablem z allegro a tym LINK. Jakieś inne mikroukłady mają wlutowane? Jakbym posiadał soft co jest w komplecie z tym drugim drogim kablem to mógłbym wykonywać takie same operacje na kablu z allegro?

Komentarz

• adi747
      L&K
      • 2008
      • 1138

ja mam kabel za 30zł i wpinam sie w każde auto z grupy vag do 2004roku program vcds
      ale już naprzykład naszej drugiej skody O2 tym kablem nie obrobie
      http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
      była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
      2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
      JEST
      megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
      octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
      octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• cbool10
        RS
        • 2013
        • 1824
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mam pytanko czy polski vag 4.9 obsługuje ELM327 BT?
        Jaki program polecacie do tego interfejsu?
        Michał
        Live is brutal and full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas
        Potrzebujesz alarmu w domu/biurze? Pisz PW

Komentarz

• gulek
          Classic
          • 2013
          • 6

1.Który z 3 opcji polecacie?
          a. http://allegro.pl/interfejs-vag-usb-...778060511.html
          b. http://allegro.pl/uniwersalny-multi-...806655873.html To jest chińczyk??
          c. http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=103

2. Jaka jest różnica między chipsetem FT231X a ELMv2 na STN1110 ??

3. Pomijając kwestię adapterów, czy te dwa kable to to samo??
          a. http://viaken.pl/pl/pakiet-interfejs...eo-lancia.html
          b. http://viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=5&prodid=103

Komentarz

• przemik
            RS
            • 2012
            • 1610

Ten wygląda OK

Przemek
            DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
            A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
            80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• Dylu
              Classic
              • 2014
              • 10
              • Roomster (5J)

Po niedzieli zamawiam właśnie ten . Dzwoniłem do nich i O1 będzie obsługiwał tak jak napisali koledzy wcześniej

Komentarz

• matrix_pl
                Elegance
                • 2010
                • 758

Dylu, mam takiego i wybitnie niego nie jestem zadowolony. łączy się bez problemu ale lubi zgubić połączenie i później trzeba zapłon wytłaczać lub inaczej cudować żeby znów załapał ...
                Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• Dylu
                  Classic
                  • 2014
                  • 10
                  • Roomster (5J)

Wstrzymałem się z zakupem tego kabla od viakena .Więc jaki kabel mam nabyć do Octavi I BFQ 2006 żeby działał i nie sprawiał kłopotów?

Komentarz

• samtech84
                    Elegance
                    • 2008
                    • 988
                    • Octavia I (1U2)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Ten viaken jest najlepszy do O1. Ja nie mam z nim absolutnie żadnych problemów czego nie mogę powiedzieć o chińczykach.

Komentarz

• K_Popiel
                      Rider
                      • 2010
                      • 608

Pozwolę sobie zabrać głos w sprawie tegoż kable W sumie zakupiłem u Viakena 3 sztuki tego interfejsu z czego jeden padł i został odesłany do Viaken i podobno poczta go zagubiła, dwa pozostałe chodzą u znajomych do dziś i sobie chwalą.
                      // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
                      ------------------------------------------------------

Komentarz

• pekool
                        Rider
                        • 2012
                        • 321
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

witam
                        tak apropo viaken, teraz wyatswili swoje kable po 44zl/szt na allegro
                        pekool

Komentarz

• wolas
                          Rider
                          • 2011
                          • 290

ja wczoraj zainwestowałem

Komentarz

• rafi.skoda
                            Classic
                            • 2011
                            • 37

Witajcie,
                            To i ja się dołącze do dyskusji, jeśli kabelek to tylko VCDS, miałem takie zwykle VAG'a na USB jednak one na niewiele się zdają czesto są problemy z łączeniem się ze sterownikami, nie raz nie komunikują się wogóle z autkiem. Najlepsza opcja to (klon) VCDS, kabelek jest dopasowany do softu i oprócz tego że obsługuje praktycznie wszystkie autka od 1992r do nawet 2012r. Można nim nie tylko odczytać i skasować błędy ale także sprawdzić wszystkie czujniki, sprawdzić kąt wtrysku, zrobić logi statyczne i dynamiczne i wiele innych.
                            Ja obecnie posiadam kabelek z softem 11.11.5 w wersji PL i jestem z niego bardzo zadowolony, każdemu polecam. Kosztuje nieco więcej niż taki z Alledrogo za 20zł. Ale myślę że czasem warto dać więcej i odrobić to przy diagnozie większej usterki
                            W razie zainteresowania doradzę gdzie można kupić taki kabelek (ja nie sprzedaję, żeby nie było że sobię reklamę robie), zresztą sam kupiłem i mi padł i dzięki temu udało mi się namierzyć kolegę co nie tylko sprzedaje ale i służy pomocą w razie problemów z kabelkiem (a uwierzcie taka pomoc jest bezcenna). Pozdrawiam. Rafi

Komentarz

• wolas
                              Rider
                              • 2011
                              • 290

mam kabel jak wyżej widać w moim poście viaken kkl pod usb, kiedy podłączyłem go przez rs232 vag i vcds nie widzi interfejsu

Komentarz

• kecaj
                                RS
                                • 2009
                                • 1511
                                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez wolas
                                mam kabel jak wyżej widać w moim poście viaken kkl pod usb, kiedy podłączyłem go przez rs232 vag i vcds nie widzi interfejsu
                                No i vag i vcds nie będzie widział...
                                Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• KAMYK59
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 1

Witam , chciałbym się podwiesić pod temat i proszę kolegów o radę.Jaki skaner będzie dobry do O1 1,9 ALH 2004r wersja Rider i do O2 2.0 BKD 2006r wersja Elegance.Zależy mi głównie na odczycie i kasowaniu błędów,ale nie tylko silnika lecz i innych podzespołów w tych autach.Czy Skaner V-SCAN VAG5053 ITS będzie w stanie sobie z tym poradzić?Biorę pod uwagę tylko skaner ze wzgledu na to ,iż mogę go mieć w aucie cały czas, a dużo jeżdżę i już parę stówek poszło np.za kasowanie
                                  silnika klapy nawiewu jak się zaciął w trasie i szyby nie miały nawiewu.Z góry dzięki za wszystkie rady.
                                  KAMYK 59
                                  Jest 2.0 TDI 140 kM BKD Elegance
                                  Jest 1.9 TDI 90 kM ALH Rider

Komentarz

• alxxx
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1823
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

KAMYK59, do tego co piszesz ten skaner powinien spokojnie wystarczyć. Ale mieć skaner to nie znaczy, że on sam wszystko zrobi k
                                    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• koniec_swiata
                                      Classic
                                      • 2014
                                      • 12

Witam.
                                      Koledzy pomóżcie. Mam octavie 1 tour z 2009 roku, benzyna 1,6, oznaczenie silnika bfq.
                                      system operacyjny windows xp. najlepiej na usb.

Chciałem nabyć interfejs diagnostyczny.Czy taki będzie dobry?

Pytam bo tam wszędzie piszą że obsługuje auta z grupy vag do 2004 roku, a moje autko jest z 2009. Można nabyć ten kabelek? A może polecicie coś innego.
                                      Dziękuje za pomoc i witam wszystkich na forum z racji że to mój pierwszy post.
                                      Pozdrawiam.

Komentarz

• thearchitect
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 166

Mam dokładnie ten sam model z tego roku, kupiłem ten sam kabel z tego samego sklepu i dziala. Bez obaw możesz go zamówić.
                                        OI z tych roczników nie jest na szynie CAN, wtedy miałbyś problem.

Komentarz

• koniec_swiata
                                          Classic
                                          • 2014
                                          • 12

dzięki za szybką odpowiedź.
                                          A czym się różnią te dwa interfejsy bo dla mnie tylko ceną. Czy ten tańszy też zadziała u mnie?

Komentarz

• thearchitect
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 166

Ten drugi podpinasz pod złącze szeregowe RS232 - w laptopach już go na przykład nie ma ;-) więc tylko ten na USB, bo zakładam, że nie masz stacjonarki w garażu

Komentarz

• koniec_swiata
                                              Classic
                                              • 2014
                                              • 12

ok rozumiem. dzięki jeszcze raz. mam już chyba ostatnie głupie pytanie .

Czy do tego kabla z pierwszego mojego posta jest dołączany program diagnostyczny? Bo w sumie w opisach tych wszystkich kabli jest że współpracuje z różnymi programami, że na płycie jest instrukcja obsługi.
                                              Ale czy kupując ten kabelek dostaje już kompletne urządzenie do diagnostyki czy muszę jeszcze oddzielnie zdobyć/kupić jakiś program?

Komentarz

• thearchitect
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 166

oni wysyłają płytkę na której są sterowniki do różnych marek. Ja mam Win7 i z tego co pamiętam odpowiedni sterownik znalazło mi bez instalacji z płytki, ale mogę się mylić (pamięć mam dobrą, ale oszczędzam ;-) ) Być może jest tam i program, ale można go też ściągnąć z sieci - VCS Lite jest darmowy i do skanowania wystarczy...

Komentarz

• pataus
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 15

probowalem podlaczyc sie tym z O1. niestety urzadzenie nie widzi systemu. Gdzie jest problem?
                                                  Zajmujemy się szkoleniem z zakresu podstaw programowania, elektroniki, dorabiania kluczy oraz awaryjnego Otwierania. Tworzymy oraz sprzedajemy narzędzia dla elektroników

Komentarz

• thearchitect
                                                    Ambiente
                                                    • 2013
                                                    • 166

Co to znaczy "nie widzi systemu"? Przekreciles kluczyk w zaplonie?

Komentarz

Pracuję...