Cześć.
Odświeżę temat - chciałbym kupić interfejs diagnostyczny do O1 1.9tdi ALH z 2003 roku.
Pomożecie dobrać jakiś sprawdzony? Nie orientuję się w temacie jeszcze...
ok, a skąd i jaki program pobrać sobie do powyższego kabelka, żeby diagnozować i kasować błędy w O1?
EDIT:
Czesc.
Ja używam tego kabla od VIAKENA i używam go do połączenia auta przez program Polski VAG 4.9. Ale nie mogę wykorzystywać wszystkich opcji programu nie wiem czemu. A VAG COM 409.1 nie chce mi działać na Win 7 64bit.
Mówimy o tym kablu od Viakena.
Potrzebuję program do zczytywania i kasowania ew. błędów oraz do robienia logów.
Dla siebie, do O1.
Mile widziany w wersji PL ale EN też ostatecznie może być.
Co sobie ściągnąć, żeby jak najwięcej ogarniało, pod laptop Win XP.
Luckd: wrzucilem wczoraj na kompa vcds lite 1.2 poprawnie sie zainstalowalo ale jak podpinam kabel do kompa i wchodze w opcje to od razu jest komunikat: No config file found. W menadzerze urzadzen ustawilem ten port jako COM 2 i jak probuje przypisac kabel w vcdsie to dalej kicha. Probowalem juz rozne konfiguracje portow usb w kompie z roznymi portami com w samym vcdsie i za kazdym razem nie chodzi. Moglbys pomoc? Niestety specem od kompow nie jestem...
Robiłeś to na kablu podpiętym do auta, włącz vcds => opcje => com2 => test => save?
Ojj, co to to nie robiłem, na razie nie ruszam się z domu -grypa... :x
Wyzdrowieje, to podejdę i oblookam i dam znać.
EDIT:
zainstalowałem u siebie na lapku z WIN7 Maszyne Wirtualna i na nią wrzuciłem Win XP i dopiero na nim zainstalowałem VAG COMa 409.1 i teraz się to normalnie uruchamia. Tylko jeszcze nie sprawdzałem czy łączy się z autem, ale to niedługo mam nadzieję.
Witam
Przepraszam moze bylo ale pilnie potrzebuje odpowiedzi. Otóz posiadam kabelek do diagnozy tylko ten zwykly za 40 zł ale mi wystarczy do O1 z 2003r. Zmieniłem laptopa na Windows 8.1 i nie wiem jaki program byłby dobry do tego systemu i ewentualnie skad go pobrac Z góry dziękuje za szybka odpowiedz
[ Dodano: Sro 14 Paź, 15 12:07 ]
powtorze pytanie skad mozna sciagnac program do diagnoostyki pod windows 8.1
Panowie, pomóżcie - jak podłączę kabel do auta i kabel do kompa VAG COM się uruchamia ale w żaden sposób nie umiem skonfigurować kabla i program nie widzi auta. Za każdym razem jest komunikat - Port OK, Interface not found.
Podpowiedzcie, co dalej , jak się z tym uporać? Dodam, że działam na maszynie wirtualnej, na której zainstalowałem Windowsa XP.
Przekombinowaliście. VCDS Lite działa nawet na W10 x64, sterowniki od Viakena też. Wirtualizacja nie zawsze pomaga. Lepiej ogarnij to na swoim systemie jak ma być. Taki błąd wyskakuje jak nie działa połączenie samochód-kabel. Ew zrób konfiguracje w Menadżerze Urządzeń.
Wszystko i nic. Odczytać wszystkie błędy, zrobić testy urządzeń na pokładzie, zrobić logowanie, adaptacje. To co VCDS Lite oferuje a takie bajery jak sprawdzenie przebiegu na podstawie danych ECU to już VCDS, którego nasze kable nie obsługują.
a ja mam takie pytanko czy kablem hex-can można skanować inne samochody typu Citroen peugeot.
Czy VCDS 12.12 obsłuży też te samochody ?
Czy można ściągnąć VCDS do mojego kabla w języku Polskim czy musi być system ori który dostałem razem z kablem ?
Komentarz