Pytanie o popielniczke :)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alfee
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 2583

pleban, Właśnie o to mi chodziło. Dzięki wielkie. W sobotę może wezmę się do przeróbek. Muszętylko przedłużyć kabel od anteny o około 1m.
    Alfee
    Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
    Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• kozi1987
      Ambiente
      • 2007
      • 200

Pamietaj ze przedluzacze dobiera sie do anteny :] I radze zarezerwowac sobie duuuzo czasu bo przerobka nie nalezy do najprzyjemniejszych Zeby glupi kabel od anteny poprowadzic do bagaznika musialem fotel wyjmowac i plastiki zdejmowac po stronie pasazera, o rozbieraniu deski juz nie wspominajac.... I wazne!!!!!!! - zwroc uwage na rozmieszczenie kabli (szczegolnie tego od anteny) jak juz wlozysz radyjko zeby nie blokowaly dźwigienek od klimatyzacji !! (taki zielono niebieski element w glebi). No i radze oczywiscie zamontowac glosnik zewnetrzny

Komentarz

• Rudi
        Ambiente
        • 2006
        • 195
        • Octavia II combi (1Z5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez kozi1987
        Zeby glupi kabel od anteny poprowadzic do bagaznika musialem fotel wyjmowac i plastiki zdejmowac po stronie pasazera, o rozbieraniu deski juz nie wspominajac....
        A nie łatwiej byłoby puścić kabel pod podsufitką ? Tylny słupek, listwa osłaniająca zawiasy, uchwyty nad drzwiami i przedni słupek - trochę to łatwiej zdjąć niż walczyć z fotelami i dywanikami przynajmniej IMO. Co do przedłużania kabla to standardowa długość powinna spokojnie wystarczyć i jeszcze zostać, no chyba że kabel był wcześniej cięty, a to wielki błąd. Pod względem radiotechnicznym jest to grzech główny. Jeśli jednak kabla nam zostanie to zamiast ciąć robimy zwijkę, tylko że nie w kółeczko ( cewka się zrobi ) a w ściśnięty owal ( im bardziej wydłużony tym lepiej ). Taki owal można zachomikować w dogodnym miejscu do radyjka doprowadzając odcinek o optymalnej długości. Aha, puszczając kabel górą chronimy go dodatkowo , bo zazwyczaj po suficie się nie chodzi ale dobrze jest co kawałek owinąć go cienką gąbką - nie będzie pukał.

Pozdro
        W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

Rudi, Ja mam kabelek puszczony w podsufitce, schodzi on w przednim lewym słupku i wystarcza go tylko do dźwigni otwierania maski. Więc jak będę chciał przenieść radio w konsolę środkową, to muszę go przedłużyć. A co do montażu, to puszczenie kabla podsufitką to (przynajmniej w kombi) prościzna. Wystarczy długi prosty drut. Nie za gruby. Odchylasz podsufitkę przy drzwiach kierowcy, zdejmujesz plastik z tyłu i odchylasz podsufitkę, żeby dostać się do mocowania anteny i przetykasz drut. Reszta to tylko przyklejenie kabla i przeciagnięcie go. Nic nie trzeba rozbierać. Nawet zejście w dół,to tylko odpięcie z zatrzasków plastiku na słupku i tak samo drucikiem przeprowadza się kabelek.
          Alfee

Komentarz

• Rudi
            Ambiente
            • 2006
            • 195
            • Octavia II combi (1Z5)
            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Ciekawa sprawa z tym kablem. Zarówno w antenie Presidenta ( Nubira sedan - tylny błotnik) jak i w Sirio Triflex ( Octavia liftback-dach ) kabla starczało ze sporym zapasem. W szkodniku kabel mam prowadzony podsufitką do popielniczki i został spory zapas. Czy Twoja antena była nowa , czy kupowałeś od kogoś używkę ? Pytam dlatego, że bez względu na producenta , kabel powinien mieć praktycznie tą samą długość ( wynikającą z długości fali ). Z tego co pamiętam to kable antenowe w sprzęcie radiowym można skracać i wydłużać pod warunkiem zachowania odpowiedniej długości wynikającej z długości fali x współczynnik ( tak jak w przypadku długości anten - 1/2 falowe, 1/4 falowe . itp )
            W wyborach miss, stwierdzenie "Dać za wygraną" nabiera zupełnie innego znaczenia.

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

Antena była nowa kupiona w sklepie z CB radiami a nie allegro. Zmierzę dzisiaj drogę jaką idzie kabel i napiszę jaki długi jest.
              Alfee

Komentarz

• jacek_w123
                Ambiente
                • 2007
                • 168

Podjąłem próbę podświetlenia radia CB w popielniczce na zdjęciu poniżej moje wypociny.
                Załączone pliki
                President HARRY II + ML-145

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Też mysłaem o takim czyms tylko ja włozyłem radio do pułki pod radiem, i po "Łomacku sie szuka pokręteł".....
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• jacek_w123
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 168

Zamieszczone przez cerzam
                    "Łomacku sie szuka pokręteł".....
                    dokładnie miałem ten sam problem w tej chwili jest już super. Podpiołem do oświetlenia popielniczki i automatycznie mam regulowaną jasność podświetlenia.

Komentarz

• Devil
                      Drive
                      • 2008
                      • 61

mialem chwilke czasu to zrobilem , trzyma super, otwiera sie bez problmu po nacisnieciu na drugiej stronie, zastosowane 2 plaskie magnesiki,

Komentarz

• alfee
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2583

jacek_w123, Skorzystałem z Twojego pomysłu i też zrobiłem podświetlenie diodowe mojego CB. Tylko dałem mniejsze diody i w innym miejscu. Tak to wygląda. Diodki dałem w ramce mieszka, dzięki temu świecą na front radia od przodu a nie z dołu.

Alfee

Komentarz

• jacek_w123
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 168

alfee, GRATULUJĘ wygląda lepiej niż u mnie ale teraz już nie zmienę. Mogłem wrzucić diody 3mm a nie 5mm. Ale teraz to po ptakach

Komentarz

• alfee
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 2583

jacek_w123, No ja właśnie dałem diody 3mm. Jeszcze raz dzięki za podsunięcie pomysłu.
                            Alfee

Komentarz

• futer
                              Drive
                              • 2005
                              • 60

czesc
                              ja tez miałem likla miesięcy temu problem z popielniczką który polegał na tym ze sie nie zamykała ta nieszczęsna klapka od popielniczki.
                              Przyczyną okazał sie złamany bolec. Problem rozwiązałem w ten sposób że w plastikowym ramieniu,w miejscu z którego ten bolec wystawał wywierciłem otwór 2mm i wkleiłem tam prosty drucik o średnicy 2mm i o długości takiej jaką miał ten ułamany bolec
                              Jak na razie to rowiązanie sprawdza sie świetnie
                              futer
                              1.8T
                              czysta benzyna (bez LPG)

Komentarz

• Fuber
                                Classic
                                • 2010
                                • 3

Pomysł CB w popielniczce jest super, ale czy ktoś ma tam wsadzonego alana 102? Proszę o odpowiedź czy te radyjko mieści się w popielniczce na długość tak aby klapka zamykała się spokojnie?

Komentarz

Pracuję...